ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:72/1309)

pyszny sernik na zimno z truskawkami i galaretką 1215

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło, jajko oraz śmietanę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. przez ok. 20 min. składniki na masę serową: 1000 g sera białego zmielonego trzykrotnie lub gotowego w wiadereczku 120 g masła 200 g cukru(...)naczynia miksującego wlewamy masło, dodajemy ser, cukier i ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Na upieczone ciasto wylewamy masę serową odstawiamy do lekkiego stężenia. wierzch ciasta: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, kroimy

Domowy Smak Jedzenia
SIOSTRY ANIELI SZARLOTKA 208

już  było  podstawą do  placka z malinami i budyniem . Szarlotka godna polecenia. Składniki Masa  jabłkowa 1 kg jabłek (ja użyłam 2 kg) Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Ciasto 40 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 łyżka śmietany (kwaśna) 1 jajko(...)zdarzyć że trzeba będzie dodać więcej maki) wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą części rozwałkować wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem, lub wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą części ciast i przykryć nią jabłka. Siostra Aniela poleca nakłuć ciasto, ja o nakłuwaniu zapomniałam i nie zrobiły mi się pęcherzyki, także nie wiem czy to jest

RAROSSA
Sernik Agnieszki. 130

już ładnych parę lat i jeszcze nigdy nie zawiódł. Serniczek jest puszysty, kremowy, nie opada, a kakaowy spód i czekoladowa polewa w niebanalny sposób równoważą słodycz masy serowej. Pychotka!!! Składniki na sernik Agnieszki CIASTO: 25 dag mąki pszennej 125g margaryny 4 łyżki cukru pudru kakaowego 1 żółtko 1 jajko całe 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg twarogu(...)miksujemy. Następnie do masy serowej wlewamy resztę mleka i mieszamy trzepaczką (mikser rozbryzga nam masę po ścianach). Masa ma konsystencję mleka i tak ma być. Na przygotowany spód ciasta wylewamy masę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50-60 minut (aż się ładnie zarumieni). Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zostawiamy do wystudzenia

Rozpustne gotowanie
Babeczki z białym serem 181

szklanki cukru Przygotowanie:     Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko ze sobą połączyć. Połowę ciasta zamrozić a drugą część włożyć do lodówki na 15 minut.    Masa serowa: Gdy ciasto kruche leży w lodówce można zrobić masę serową. Twaróg zmielić ( ja osobiście tego nie robiłam i też wyszły smaczne babeczki) dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować. Masa(...)taka ma być. Kruche ciasto cienko rozwałkować na około 3-4 mm, wykrajać kółka o większej średnicy niż foremki do babeczek i wykleić dokładnie ciastem foremki. Ciasto po nakłuwać widelcem. Do środka wlać masę serową na 3/4 wysokości. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min potem temperaturę zmniejszyłam do 160 stopni i piekłam na złoty kolor

Amatorka kuchenna
Ciasto kokosowo-kakaowe z masą serową 335

zdjęcie i smak pozostał. Było bardzo smaczne, jak każde, które upiekłam z przepisu S. Anastazji Ostatnim ciastem jakie piekłam z jej przepisu to ciasto Kilimandżaro  Ciasto kokosowo-kakaowe z masą serową jest troszkę pracochłonne, ale pracę można sobie podzielić. Biszkopt i placek kokosowy upiekłam dzień wcześniej wieczorem, a  rano zrobiłam ser i przekładałam ciasto. Efekt końcowy-pycha! Żródło(...)pozostałymi składnikami. Włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu stałe mieszając około 3 minuty. Podzielić ser na dwie części. Gorącym serem przekładać ciasto.  składanie ciasta biszkopt kakaowy 1/2 masy serowej placek kokosowy 1/2 masy serowej biszkopt kakaowy wiórki kokosowe ciasto kokosowe-kakaowe z masą serową

O kuchni z uczuciem
Biszkopt kakaowy z masą kokosową 799

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w biszkoptach przekładanych różnymi masami. Mogliście zobaczyć już przepisy na torcik makowy i torcik walentynkowy , dziś proponuję Wam biszkopt kakaowy z masą kokosową. Jest to ciasto szybkie w przygotowaniu, pomijając czas pieczenia czynności przygotowawcze zajmują około 30-40 minut (10 minut biszkopt, 10 minut masa i 10-15 minut przełożenie biszkoptu). Niestety pomiędzy pieczeniem biszkoptu, a przekładaniem(...)pierwszy blat biszkoptowy, rozsmarować wyrównując wierzch, przykryć drugim blatem, wyłożyć drugą część masy, rozsmarować i przykryć ostatnim blatem - na wierzchu rozsmarować równo ostatnią część masy tak, by przykryła blat, boki pozostawić nieposmarowane - gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin, kroić mocząc nóż w gorącej wodzie, dzięki temu masa na wierzchu nie będzie pękać Biszkopt z masą kokosową z założenia

Smakołyki Bereniki
Cytrynowy sernik z polewą kajmakową 189

Pyszny serniczek na kruchym cieście. Kwaśny posmak masy serowej idealnie komponuje się ze słodką polewą kajmakową. składniki: kruche ciasto 1 szkalnka mąki 5 łyżek cukru pudru 100 g miekkiego masła 2 żółtka szczypta soli masa serowa 1 kg zmielonego sera 5 jajek 100 g miekkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy skórka otarta z dwóch cytryn sok wyciśnięty(...)Dodać też sok z cytryny i otartą skórkę oraz budyń. Wszystko dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut. Sernik zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masę kajmakową i dokładnie wymieszać

Monia miesza i gotuje
Tarta ze schabem i warzywami 141

jajko - mąka - bułka tarta Dodatkowo olej do smażenia. Forma do tarty 20 cm.   Najpierw wyrabiamy ciasto na tarte. Wszystkie składniki wrzucamy do robota i wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Schłodzone ciasto wyciągamy, wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)solą i dorzucamy warzywa. Myśmy wcześniej warzywa dali do miski i położyli na gorącym garnku z wodą aby mieszanka się lekko odmroziła i odcisnęliśmy nadmiar wody. Masę przekładamy na podpieczone ciasto i układamy na wierchu kawałki pieczonego schabu. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut, aż masa się zetnie. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Krówka serowa 211

Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i wszystko zaraz zagniatamy aż powstanie nam jednolita bryła ciasta. gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Jeżeli nie mamy gotowej masy karmelowej wystarczy gotować przez trzy godziny słodkie mleko zagęszczone.  Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i układamy w brytfance. Każdy placek pieczemy około(...)ciasta. Pierwsze kruche ciasto kładziemy na spodzie brytfanki i nakładamy na nie 1/2 masy karmelowej. Następnie wykładamy masę z bitej śmietany i przykrywamy ją drugim kawałkiem ciasta. Wierzch ciasta smarujemy resztą masy karmelowej i posypujemy orzechami (możemy je pokroić drobno albo jeśli mamy mocna maszynkę zsiekać je) Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień w tedy ciasto jest miększe. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jaglany serniczek z jagodami goji na migdałowym cieście :) 151

obawy, że ciasto nie wyjdzie, nie będzie smakować i wszystko "pójdzie" do kosza. Teraz żałuję, że tak długo zwlekałam. Serniczek jest wyborny! Delikatny, kremowy, aksamitny! Po prostu cudowny! Spód ciasta wykonany z migdałów i nasionek chia wpasował się idealnie, jest puchaty, mięciutki i aromatyczny :) Wiecie co, ja chyba już teraz nie będę kupować sera, tylko kaszę jaglaną :D Jestem zachwycona(...)Przygotować formę/foremki. Ja użyłam dwóch foremek serduszek, średniej wielkości, ale równie dobrze możesz serniczki przygotować w muffinkach bądź średniej keksówcę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę na ciasto, następnie delikatnie masę jaglaną (masa jaglana jest cięższa, dlatego należy delikatnie ją rozprowadzić, nie dociskając mocno). Piec w nagrzanym piekarniku na 180*C 25 minut

Zdrowie na języku :P
Oszukany sernik. 1422

cukier waniliowy 6 żółtek 200 g masła 1/2 szklanki cukru 6 łyżek zimnej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 6 białek 1 szklanka cukru 500 ml śmietany 18% 2 budynie śmietankowe bez cukru Wielkość blachy 32x20 cm Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wraz z kakao. Zrobić dołek w mące, dodać żółtka, cukier,cukier waniliowy,rozdrobnione zimne masło, proszek(...)papierem do pieczenia. Masa Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier. W trakcie ubijania dodajemy partiami śmietanę, a na sam koniec wsypujemy budynie. Chwilę miksować po czym wylać masę na ciasto. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce pokrywając masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut

O kuchni z uczuciem
Tarta z truskawkami i masą budyniową 550

wodę i posiekane masło. Zagnieśćc gładkie, kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i brzegi formy na tartę o śr. 25cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa budyniowa: 4 żółtka,  2 szklanki mleka,  3 łyżki mąki ziemniaczanej,  3 łyżki mąki pszennej,  125g(...)gotującego się mleka wlać rozrobioną masę z żółtek i mąki oraz żelatynę. Ostudzić.  Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto, w masę wetknąć kilka truskawek, resztę rozłożyć na wierzchu. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, przestudzić. Tężejącą galaretką posmarować truskawki, by nie ściemniały. Schłodzić

Z miłości do słodkości
Ciasto krówka bez pieczenia 29738

którego będę na pewno wracać, dziś kontynuuję moje krówkowe inspiracje w formie bez pieczenia, która jest moją ulubioną kategorią ciast. Moje ciasto w niemal każdej warstwie ciasta ma krówki lub masę krówkową, więc wydawałoby się, że całość jest piekielnie słodka. Nie jest tak, gdyż oprócz wspomnianych wyżej dodatków, w cieście nie ma ani grama cukru. Jeśli chcemy przygotować mniej słodkie(...)posiekać na kawałki - ostygniętą polewę rozsmarować na cieście, posypać orzechami - całość schłodzić ponownie w lodówce do lekkiego zastygnięcia polewy - podawać mocno schłodzone, wtedy najlepiej się kroi Do ciasta wykorzystałam zarówno gotową masę krówkową, jak i cukierki krówki, można je stosować zamiennie, czyli zamiast np. 400g gotowej masy skorzystać z 400g rozpuszczonych krówek. Masa budyniowa jest mocno kremowa, brak dodatku cukru

Smakołyki Bereniki
Ciasto marchewkowe w formie marchewki 140

obłożenia: 0,5 kostki margaryny PALMY 0,5 szklanki wody 1 szklanka mąki pszennej 60 dag cukru pudru Aromat pomarańczowy Pomarańczowy barwnik Zielony barwnik Foremka 12x23 cm Ciasto: Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do jajek. Wlewamy olej. Cały czas miksując dosypujemy cynamon, sodę i gałkę muszkatołową. Marchewkę obieramy i ścieramy(...)nagrzanym piekarniku w 180*C przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy. Ścinamy górę ciasta, wycinamy kształt marchewki i kroimy ciasto na trzy płaty. Przekładamy kremem budyniowym i obkładamy ciasto przygotowaną masą cukrową. Krem budyniowy: W 200 ml mleka rozrabiamy budyń oraz mąkę pszenną. Pozostałą część wlewamy do garnka i gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze dolewamy proszek budyniowy i energicznie

VioletoweKucharzenie
Pychotka budyniowo - bananowa. 190

biszkopt jasny i czekoladowy z podanych wyżyj składników. W biszkopcie czekoladowym, po wystygnięciu wykroić kółka np. szklanką.  Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości ciasta biszkoptowego czekoladowego. Masa budyniowa : Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodać przestudzony budyń. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie podzielić masę na dwie(...)ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi lub inną posypką. Odstawiamy do zastygnięcia. Kroimy nożem, który moczymy w gorącej wodzie, aby nam się nie kleiła do noża masa z naszego pysznego ciasta

Przepisy i porady kulinarne