ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:79/1309)

Kołacz ziołowy z boczkiem 202

śmietany 18%WYKONANIE:Ciasto: najpierw mąkę należy przesiać na stolnicę, dodać posiekane w kostkę masło i połączyć ze sobą. Następnie dodać wodę i ugnieść ciasto na gładką masę.Następnie ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą - włożyć do lodówki na 30 minut.W tym, czasie pokroić boczek w drobną kostkę, zetrzeć ser na małych oczkach - boczek i ser przełożyć

Serce zamknięte w formie pyszności
Krwawy tort na Halloween - dla dzieci i nie tylko 308

wanilii i barwnikiem. Dodać płynne składniki do suchych, dokładnie wymieszać.Do małej miseczki wsypać sodę, dodać ocet. Płyn gwałtownie się spieni - tak ma być. Wymieszać, dodać do ciasta, dokładnie połączyć.Masę równomiernie wyłożyć do przygotowanych tortownic, wyrównać wierzch.Piec w 180 st. C. przez 20 minut, do suchego patyczka.Przestudzić w formie 10 minut, następnie wyłożyć na kartkę do całkowitego ostudzenia.W(...)składników i piec po kolei.Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać cukier puder, a następnie serek. Na końcu dodać ekstrakt, zmiksować. Masę schłodzić w lodówce 20-30 minut.Na paterze ułożyć blat ciasta, posmarować kremem, na to znów ciasto, krem i ostatni blat. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem.Schłodzić w lodówce 1-2 godziny, aż krem całkowicie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik zdziwiony 324

Wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy pozostałe składniki, wyrabiając dokładnie ciasto. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, wykładając również boki blaszki. Na ciasto wylewamy masę serową. Do dużej miski wkładamy ser, żółtka, cukier wanilinowy, budyń składniki miksujemy na gładką masę, wlewając powoli olej. Ubijamy wszystkie białka oraz białka od ciasta z cukrem na sztywną(...)pianę. Dodajemy do masy serowej stopniowo ubite białka oraz mleko mieszając delikatnie łyżką do powstania jednolitej masy (masa będzie rzadka).   Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni C.  Po upieczeniu ciasta przykrywamy papierem następnie drewnianą deską większą od blaszki odwracamy blaszkę do góry dnem. Odstawiamy na 12 godzin do wystudzenia.  Ciasto wykonaniu Janeczki  Smacznego

kgwjanczewo
Ciasto bez pieczenia - a la 3 bit 236

Ciasto idealne dla lubiących słodkości. Jeden kawałek w zupełności wystarcza by zaspokoić pragnienie słodyczy ;) I do tego bez pieczenia w piekarniku! Dla mnie bomba! Potrzebujemy: masa korówkowa (kajmak) 500g herbatników 1/3 tabliczki czekolady  Masa budyniowa: kostka masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 0,5 litra mleka 2 duże łyżki mąki pszennej 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej(...)wkładamy do lodówki na 2-3 godziny . Ubijamy śmietanę, opcjonalnie możemy dodać śmietan-fix'y. Na koniec ubijania dodajemy lekko przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę.  Wykładamy masę śmietanową na herbatniki. Na wierzch ścieramy czekoladę. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego

Kolejny blog o gotowaniu
Szwajcarski Orzech Pie lub Bündner Nusstorte 326

patelni stopić i lekko  skarmelizować cukier. Dodać miód, śmietanę i mieszać do momentu aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać cynamon, orzechy i całość gotować około 3-4 minuty aż orzechy lekko zmiękną. Zdjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia. Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu z miksera. Zmiksować na średnich obrotach. Ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek(...)włożyć do lodówki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Drugą częścią ciasta wyłożyć dno i boki  tortownicy. Włożyć na godzinę do lodówki do schłodzenia. Na ciasto wylać zimną masę orzechową. Z drugiej części ciasta odłożyć kawałek ciasta na gwiazdki. Resztę rozwałkować pomiędzy dwoma foliami i przełożyć na masę orzechową dokładnie zlepiając na bokach. Odłożone ciasto rozwałkować i wykroić

Ala piecze i gotuje
IZAURA- SERNIK Z MURZYNKIEM 424

ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać mąkę, proszek dopieczenia i pianę z białek. Wlać ciasto do formy.   Masa serowa Żółtka oddzielić od białek z nich ubić sztywną pianę. Żółtka oraz cukier i cukier waniliowy zmiksować na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać stopniowo masło miksować aż składniki się połączą(...)dodać masę jajeczną dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Na końcu dodawać partiami sztywną piane z białek i delikatnie połączyć z serem. Do formy przygotowanej do pieczenia wylać ciemne ciasto, a na wierzchu masę serową. Piec 60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C. po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Krucha rolada orzechowa 172

ponieważ składniki mimo moich starań nie chciały się połączyć). Wyrobione gładkie ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. W czasie schładzania ciasta utrzeć kremową jednolitą masę z orzechów (można je wcześniej uprażyć na patelni bez dodawania tłuszczu(...)cukru, olejku migdałowego, 1 całego jaja i 1 białka, 1 łyżki śmietany i rumu.  Schłodzone ciasto rozwałkować między dwiema warstwami folii spożywczej na możliwie najcieńszy prostokąt. Ciasto posmarować masą orzechową, pozostawić po jednej dłuższej stronie pasek o szerokości 1 cm i posmarować go 1 łyżką śmietany rozmieszanej z pozostałym żółtkiem. Ciasto zwinąć od dłuższej strony w roladę (pomagałam sobie

In my kitchen
Tort Ferrero Rocher 274

Mocno czekoladowe ciasto, którego konsystencja oraz smak przypomina coś pomiędzy biszkoptem, a brownies - i z pewnością jest przepyszne! Do tego równie wyrazista w smaku, smakowita masa na bazie delikatnej śmietany kremówki, aksamitnego mascarpone, aromatycznej czekolady i uwielbianej przez wielu Nutelli. Dzieło zwieńcza delikatna czekoladowa polewa, której szczyt zdobią orzeszki laskowe - wielbiciele czekolady z pewnością zauroczą się tym tortem.Tort Ferrero(...)można zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło).Ostudzone ciasto przekrawamy na 3 równe części. Na pierwszy z nich kładziemy połowę masy czekoladowej, przykrywamy środkowym krążkiem ciasta, wykładamy pozostałą masę i przykrywamy górą tortu.Polewa:Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol - mieszamy do momentu stopienia i powstania gładkiej, błyszczącej polewy. Lekko przestudzoną czekoladą polewamy

Słodka Strona
Ciasto kawowe w stylu włoskim. 269

ostygnięciu biszkopt przekrawamy na dwa blaty.   Masło( o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem około 5 min. na jasna puszystą masę. Następnie wsypujemy mleko w proszku i serek waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Pierwszy blat ciasta wkładamy do formy w której piekło się ciasto. Możemy wyłozyc(...)folią aluminiową. Ciasto ponczujemy (kawa zmieszana z alkoholem) a następnie wykładamy połowe masy i rozsmarowujemy. Na masie układamy naponczowane  biszkopty i lekko dociskamy i opruszamy delikatnie kakao. Biszkopty nakrywamy drugim blatem nasmarowanym od spodu masą ( 0k. 1/3 z pozostałej masy) a wierzch ciasta ponczujemy , smarujemy pozostałą masą. Na to układamy naponczowane biszkopty i oprószamy całość obficie  kakao

Radość kipiąca uśmiechem.
Mazurek kajmakowy 179

gotowanie skondensowanego mleka w puszce. Zdecydowanie jest to metoda mniej praco i czasochłonna. Mazurek kajmakowy Składniki Kruche ciasto: 150 g masła 250 g mąki krupczatki 60 g cukru 3 żółtka 2 łyżeczki  domowego cukru waniliowego  Masa kajmakowa: 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka 1/2 kostki masła 1/2 laski wanilii Dodatkowo: migdały skórka pomarańczowa powidła śliwkowe Wykonanie: Masło(...)żeby puszka była cały czas pod wodą). Gdy puszka trochę przestygnie otwieramy ją, przelewamy do miski, dodajemy masło i ziarenka wanilii, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się masła. Ciasto smarujemy powidłami, masę kajmakową wylewamy na powidła i rozsmarowujemy równomiernie. Najlepiej wylewać ciepła masę, wtedy nie zastygnie nam od razu, tylko ładnie się rozleje.  Gdy masa lekko stężeje dekorujemy

Kulinarne przygody Gatity
Makowiec na kruchym spodzie 213

cukru pudru 1 jajko wanilia Składniki na masę makową: 280-300 g mielonego maku 50 g masła 100 g miodu 200 ml mleka 100 g rodzynków cynamon 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto lub olejek migdałowy 3 białka Wykonanie: składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąc w folię i włożyć(...)masą makową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, bok posmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części. Ciasto poszarpać i małymi kawałeczkami wyłożyć dno foremki i lekko docisnąć na ciasto wyłożyć masę makową. Na górze ułożyć kawałeczki ciasta kruchego jak na kruszonkę piec w 180`C 45-50 minut do zrumienienia kruszonki podawać posypane cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
truskawkowy SERNIK z TOFU 187

daktyle zmiękną dodaj do nich olej i zmiksuj/''rozwal'' widelcem. 3) Połącz masę z preparowaną kaszą jaglaną 4) Na blachę wyłożoną folią do pieczenia połóż ciasto, przyduś i włóż do lodówki. MASA SEROWA: 1) Sok z cytryny i pokrojone tofu wrzuć do blendera. Blenduj tak długo aż konsystencja będzie aksamitna. Dodaj słodzik oraz truskawki i znowu blenduj. Spróbuj masy. Dosłodź(...)wodą do poziomu. Odczekaj chwilkę. Następnie wlej wrzątku 2 razy więcej niż żelatyny. Mieszaj energicznie do rozpuszczenia. 3) Dodaj żelatynę do masy tofuowej i znowu minsuj. 4) Przelej masę na ciasto i schowaj na kilka godzin do lodówki. SMACZNEGO! Całość: 1058kcal B56 W128 T34 KAWAŁEK ZE ZDJĘCIA (1/6 CIASTA) 176kcal

fitolarun.blogspot.com
Biszkopt czekoladowy z musem truskawkowym (podany inaczej) 143

wlać do rondelka i podgrzać. Gdy będzie gorąca to powoli wlać do niej rozpuszczoną żelatynę (ja rozpuszczam żelatynę w 1/3 szklance wrzącej wody) i już nie gotować. Przygotowaną masę ostudzić. Upieczone ciasto przestudzić. Następnie durszlak wyłożyć folią i ułożyć na nim biszkopt (najlepiej pociąć go na kilka kawałków i ciasno ułożyć, aby mus nie wyleciał poza ciasto!).  Schłodzoną śmietanę(...)przestudzonego (nie może być stężony!) musu truskawkowego. Miksować na niskich obrotach. Przygotowany mus lekko schłodzić i na sam koniec wylać na biszkopt. Ciasto umieścić w lodówce. Gdy masa stężeje to przewrócić ciasto do góry nogami i polać roztopioną czekoladą. Ponownie schłodzić i podawać dopiero wtedy, gdy czekolada stężeje. Pomysł na ciasto i przepis ze strony moje-wypieki.com

Ugotować
Tarta z borówkami 164

dokładnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy ponownie do lodówki na czas nagrzania się piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy w nim spód przez około 15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. MASA BUDYNIOWA: Składniki masy, oprócz mąki miksujemy na gładką masę, na koniec dodajemy mąkę i miksujemy, żeby dobrze ją rozprowadzić w masie. Masę wylewamy na podpieczony spód i układamy(...)borówki. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy budyniowej. Po przestudzeniu ciasta wkładamy je do lodówki na 2 godziny. Podajemy schłodzone. SMACZNEGO

Swojskie jedzonko

Proponowane wyszukiwania