ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:79/1309)

Przekładaniec miodowy z jabłkami i masą budyniową 461

ciasto zaczerpnęłam ze zbiorów siostry Anastazji. Polecam serdecznie! Ciasto jest przepyszne :) Składniki (blaszka 36x24cm): Ciasto: 25 dag masła / margaryny 4 jajka 3 łyżki miodu płynnego 1/4 szklanki esencji z czarnej herbaty 30 dag mąki 10 dag cukru kryształu 1 łyżeczka sody przyprawa do piernika Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łżka masła 1 żółta galaretka cukier do smaku - opcjonalnie(...)wymieszać. 3. Zrobić masę budyniową, najpierw zrobić budyń z mleka, cukru i budyniu. Kiedy budyń będzie zimny, utrzeć masło i stopniowo dodawać budyń. 4. Złożyć ciasto (od dołu): ciasto miodowe - 1/2 masy budyniowej - tężąca masa jabłkowa - warstwa okrągłych biszkoptów - tężąca czerwona galaretka (w tym momencie wkładam ciasto do lodówki, by galaretka całkowicie stężała), na czerwoną galaretkę wyłożyć pozostałą masę budyniową

Kuchnia domowa Ani
Styropian (ciasto) 1936

lżejszy i mniej kaloryczny od tradycyjnego sernika. To taki oszukany sernik, ale jak ktoś nie piecze serników to nabierze się. Masa śmietanowa została zamknięta pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta. Na powierzchni masy śmietanowej rozrzuciłam trochę świeżych malin, wyglądają jak kropelki krwi na śnieżnobiałej strukturze tego ciasta. Czekam na Wasze opinie o tym cieście, ja go uwielbiam Styropian (ciasto) z malinami(...)ziemniaczaną. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Ubite białka dodajemy do mokrych składników. Wszystko delikatnie łączymy za pomocą silikonowej łyżki. Przekładamy masę na podpieczone, przestudzone ciasto. Na powierzchni rozsypujemy trochę świeżych malin i na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy styropian w temperaturze 160 stopni C ok. 50 minut. Styropian posypujemy cukrem pudrem, kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pączki serowe 192

szklanki cukru - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżki śmietany 18% - cukier puder - tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania:   Wszystkie składniki bardzo dobrze mieszamy. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Nabieramy ciasto małą łyżeczką, drugą zrzucamy ciasto bezpośrednio do garnka z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym.  Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Pan i Pani Smith w kuchni
Kołacz ziołowy z boczkiem 194

śmietany 18%WYKONANIE:Ciasto: najpierw mąkę należy przesiać na stolnicę, dodać posiekane w kostkę masło i połączyć ze sobą. Następnie dodać wodę i ugnieść ciasto na gładką masę.Następnie ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą - włożyć do lodówki na 30 minut.W tym, czasie pokroić boczek w drobną kostkę, zetrzeć ser na małych oczkach - boczek i ser przełożyć

Serce zamknięte w formie pyszności
Krwawy tort na Halloween - dla dzieci i nie tylko 298

wanilii i barwnikiem. Dodać płynne składniki do suchych, dokładnie wymieszać.Do małej miseczki wsypać sodę, dodać ocet. Płyn gwałtownie się spieni - tak ma być. Wymieszać, dodać do ciasta, dokładnie połączyć.Masę równomiernie wyłożyć do przygotowanych tortownic, wyrównać wierzch.Piec w 180 st. C. przez 20 minut, do suchego patyczka.Przestudzić w formie 10 minut, następnie wyłożyć na kartkę do całkowitego ostudzenia.W(...)składników i piec po kolei.Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać cukier puder, a następnie serek. Na końcu dodać ekstrakt, zmiksować. Masę schłodzić w lodówce 20-30 minut.Na paterze ułożyć blat ciasta, posmarować kremem, na to znów ciasto, krem i ostatni blat. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem.Schłodzić w lodówce 1-2 godziny, aż krem całkowicie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik zdziwiony 314

Wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy pozostałe składniki, wyrabiając dokładnie ciasto. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, wykładając również boki blaszki. Na ciasto wylewamy masę serową. Do dużej miski wkładamy ser, żółtka, cukier wanilinowy, budyń składniki miksujemy na gładką masę, wlewając powoli olej. Ubijamy wszystkie białka oraz białka od ciasta z cukrem na sztywną(...)pianę. Dodajemy do masy serowej stopniowo ubite białka oraz mleko mieszając delikatnie łyżką do powstania jednolitej masy (masa będzie rzadka).   Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni C.  Po upieczeniu ciasta przykrywamy papierem następnie drewnianą deską większą od blaszki odwracamy blaszkę do góry dnem. Odstawiamy na 12 godzin do wystudzenia.  Ciasto wykonaniu Janeczki  Smacznego

kgwjanczewo
Ciasto bez pieczenia - a la 3 bit 228

Ciasto idealne dla lubiących słodkości. Jeden kawałek w zupełności wystarcza by zaspokoić pragnienie słodyczy ;) I do tego bez pieczenia w piekarniku! Dla mnie bomba! Potrzebujemy: masa korówkowa (kajmak) 500g herbatników 1/3 tabliczki czekolady  Masa budyniowa: kostka masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 0,5 litra mleka 2 duże łyżki mąki pszennej 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej(...)wkładamy do lodówki na 2-3 godziny . Ubijamy śmietanę, opcjonalnie możemy dodać śmietan-fix'y. Na koniec ubijania dodajemy lekko przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę.  Wykładamy masę śmietanową na herbatniki. Na wierzch ścieramy czekoladę. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego

Kolejny blog o gotowaniu
Szwajcarski Orzech Pie lub Bündner Nusstorte 318

patelni stopić i lekko  skarmelizować cukier. Dodać miód, śmietanę i mieszać do momentu aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać cynamon, orzechy i całość gotować około 3-4 minuty aż orzechy lekko zmiękną. Zdjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia. Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu z miksera. Zmiksować na średnich obrotach. Ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek(...)włożyć do lodówki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Drugą częścią ciasta wyłożyć dno i boki  tortownicy. Włożyć na godzinę do lodówki do schłodzenia. Na ciasto wylać zimną masę orzechową. Z drugiej części ciasta odłożyć kawałek ciasta na gwiazdki. Resztę rozwałkować pomiędzy dwoma foliami i przełożyć na masę orzechową dokładnie zlepiając na bokach. Odłożone ciasto rozwałkować i wykroić

Ala piecze i gotuje
IZAURA- SERNIK Z MURZYNKIEM 417

ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać mąkę, proszek dopieczenia i pianę z białek. Wlać ciasto do formy.   Masa serowa Żółtka oddzielić od białek z nich ubić sztywną pianę. Żółtka oraz cukier i cukier waniliowy zmiksować na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać stopniowo masło miksować aż składniki się połączą(...)dodać masę jajeczną dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Na końcu dodawać partiami sztywną piane z białek i delikatnie połączyć z serem. Do formy przygotowanej do pieczenia wylać ciemne ciasto, a na wierzchu masę serową. Piec 60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C. po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Krucha rolada orzechowa 164

ponieważ składniki mimo moich starań nie chciały się połączyć). Wyrobione gładkie ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. W czasie schładzania ciasta utrzeć kremową jednolitą masę z orzechów (można je wcześniej uprażyć na patelni bez dodawania tłuszczu(...)cukru, olejku migdałowego, 1 całego jaja i 1 białka, 1 łyżki śmietany i rumu.  Schłodzone ciasto rozwałkować między dwiema warstwami folii spożywczej na możliwie najcieńszy prostokąt. Ciasto posmarować masą orzechową, pozostawić po jednej dłuższej stronie pasek o szerokości 1 cm i posmarować go 1 łyżką śmietany rozmieszanej z pozostałym żółtkiem. Ciasto zwinąć od dłuższej strony w roladę (pomagałam sobie

In my kitchen
Tort Ferrero Rocher 266

Mocno czekoladowe ciasto, którego konsystencja oraz smak przypomina coś pomiędzy biszkoptem, a brownies - i z pewnością jest przepyszne! Do tego równie wyrazista w smaku, smakowita masa na bazie delikatnej śmietany kremówki, aksamitnego mascarpone, aromatycznej czekolady i uwielbianej przez wielu Nutelli. Dzieło zwieńcza delikatna czekoladowa polewa, której szczyt zdobią orzeszki laskowe - wielbiciele czekolady z pewnością zauroczą się tym tortem.Tort Ferrero(...)można zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło).Ostudzone ciasto przekrawamy na 3 równe części. Na pierwszy z nich kładziemy połowę masy czekoladowej, przykrywamy środkowym krążkiem ciasta, wykładamy pozostałą masę i przykrywamy górą tortu.Polewa:Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol - mieszamy do momentu stopienia i powstania gładkiej, błyszczącej polewy. Lekko przestudzoną czekoladą polewamy

Słodka Strona