ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:87/1309)

Makowiec drożdżowy 284

najlepszy makowiec drożdżowy jaki jadłam w życiu:) Do tej pory z drożdżowych ciast wyjadałam tylko masę makową bo reszta była zbyt sucha… Ten makowiec jest super wilgotny i wyjątkowo pyszny. Co prawda jestem guła i ciągle mi pęka przy pieczeniu ale zawsze i tak jest pyszny. Z tym pękaniem to jest tak, że najpierw myślałam, że to mój piekarnik(...)prostokąt tak, aby krótszy bok był mniej więcej równy długości naszej foremki. 5.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. Dzielimy masę na pół i rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście. Zwijamy i przekładamy roladę do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Zostawiamy do wyrośnięcia, żeby wypełniło formę. 6. Jajko roztrzepujemy widelcem i używając pędzelka smarujemy

UgotujmyTo.pl
Sernik w kakaowym cieście 111

aromat rumowy ale oczywiście możecie dodać do niego cokolwiek chcecie, rodzynki itp. Porcja na małą kwadratową blaszkę Składniki: Ciasto: 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 3 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 1 łyżka kwaśnej śmietany Masa serowa: 1000 g twarogu na sernik 1 szklanka cukru pudru 1 budyń waniliowy 4 jajka 200 g śmietany(...)minut. W międzyczasie przygotować masę serową. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać śmietanę i budyń waniliowy. Następnie porcjami dodawać ser. Na końcu dorzucić skórkę pomarańczową i aromat. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę serową a na wierzch zetrzeć na tarce drugą połowę ciasta z zamrażalnika. Całość ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze około godziny. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika

My simple kitchen
Tarta wieloowocowa 144

robiłam. Wykorzystałam herbatniki do zrobienia spodu. W sumie dały one fajny posmak całości ale sprawiły, że spód był zbyt kruchy jak dla mnie. Zdecydowanie lepiej jest zrobić spód z ciasta kruchego. Nie wyobrażam sobie po za tym, żeby taki spód z herbatników był pod sernik, według mnie załamałoby się to bardzo szybko. Może jeszcze kiedyś się skuszę na taką tartę(...)minut w 180 stopniach. Gotujemy budyń z godnie z instrukcją na opakowaniu a potem studzimy go. Gotowy budyń miksujemy z kostką margaryny. Masę wykładamy na wierzch upieczonego ciasta. Na masę układamy owoce. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcja na opakowaniu i  gdy lekko stężeje to wykładamy na ciasto. Całe wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik z lemon curd 183

razem.:) Gotowe ciasto zostało pokrojone część spakowałam i poszłam do przyjaciółki na kawę się pożalić o nie docenienie moich starań kuchennych a tatę zostawiłam z sernikiem san na sam. Nie trwało długo gdy dostałam sms`a "sernik jest pyszny. Dobry pomysł". Ha! i kto tu ma rację! Zapraszam do przetestowania sernika w swojej kuchni. Składniki: masa serowa(...)masła 250 g cukru 3 jajka Wykonanie: Składniki na spód ciasta wysypujemy w formie stożka i na wierzch dodajemy śmietanę i jajko. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. gotowe ciasto rozwałkowujemy i układamy w brytfance na spód i na brzegi. Zapiekamy go 10 minut w 180 stopniach.  Twaróg i serek ricotta miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko skondensowane

ciastkarnia na kruchym spodzie
Leśny mech 103

galaretka cytrynowa 1 szklanka wrzątku rodzynki m&m's w kolorze czerwonym Wykonanie: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję olej, mąkę z proszkiem i miksuję. Szpinak rozmrażam  odciskam część soku i dodaję do ciasta, mieszam przy pomocy drewnianej łyżki. Blachę o wymiarach 25x25 cm wykładam papierem do pieczenie, przekładam ciasto i wstawiam(...)studzę. Odcinam wierzch ciasta i kruszę przy pomocy widelca.  Galaretkę rozpuszczam we wrzątku i studzę. Kremówkę ubijam dodając cukier puder i tężejącą galaretkę. Połowę pokruszonego ciasta dodaję do masy śmietankowej, wymieszam i wykładam na zimne ciasto. posypuję pozostałym pokruszonym ciastem, rodzynkami i m&m's-ami. Całość wstawiam do lodówki na ok 2 godz

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto cappucino 609

Tego typu ciast nie było do tej pory na blogu.  Głównie dlatego, że nie przepadamy za ciastami z masą.  Jednak na imieniny teścia postanowiłam przygotować typowo imieninowe ciasto.  Wybrałam przepis z programu  Ewy Wachowicz .  Ciasto wspaniałe w smaku.  Szczególnie do gustu przypadła nam masa z serkami.  W przepisie nie było informacji i wielkości(...)blachy.  Ja robiłam w blaszce o wymiarach 40x24 i była za duża.  Ciasto powtórzę na pewno.  Tym bardziej, że mąż poprosił już o kolejną wersję tego placka.  Jaką?  Tego na razie nie zdradzę.       Składniki: Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1 łyżeczka

Sto kolorów kuchni
Ciasto z gruszkami i masą jogurtową 703

mało przepisów z gruszkami. Trzeba to naprawić :) Szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że gruszki, to jedne z moich ulubionych owoców. W związku z tym zaproponuję dzisiaj kruche ciasto z gruszkami, masą jogurtową i kruszonką. Jest to fajne ciasto, niezbyt skomplikowane, które można wykonać z dowolnymi miękkimi owocami. Ja zdecydowałam się na gruszki i nie żałuję :) Jeżeli chcielibyście mieć intensywniejszy smak(...)szklanki soku, który wydzielił się podczas prażenia i rozpuścić w nim mąkę (dokładnie, żeby nie było grudek). Dodać do gruszek, zamieszać do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawić. Teraz czas na właściwą część pracy nad ciastem. Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej

Świat Ciasta
Trochę inne Apple Pie 150

cynamonuMargarynę i cukier wrzucamy do wysokiego naczynia i miksujemy ( polecam spiralne końcówki ). Następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy na jednolitą masę ( dzięki temu cukier lepiej połączy się z ciastem ). Do masy dodajemy partiami mąkę i dalej miksujemy.  Gdy ciasto będzie już zwarte, wysypujemy je na blat i ugniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około

Słodkie Przyjemności
Różana szarlotka w kratkę 176

Klasyczna szarlotka z różanym twistem. Przepyszne połączenie kruchego ciasta, kwaskowej masy jabłkowej z różaną konfiturą która nadaje jej szczególny charakter. Nie wymaga dużej wprawy , smakuje wyjątkowo. Polecam to ciasto w towarzystwie aromatycznej herbaty Lady White  Sir William's -to kompozycja wyjątkowej białej herbaty z kawałkami owoców tropikalnych, jej aromat jest bardzo subtelny a serwowana bez dodatków pozwala delektować(...)części, jedną większą i drugą mniejszą . Mniejszą włożyć do lodówki. Większą część wylepić lub rozwałkować na dno blaszki o wym 25/30 cm wyłożonej pergaminem. Masę uprażonych jabłek wymieszać z konfiturą różaną i wyłożyć na ciasto kruche, pozostałe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pociąć na jednakowej szerokości paski, ułożyć kratkę na jabłkach. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku 45-50 minut

Wanilia i Kardamon
Sernik z brzoskwiniami 122

początkowo szybko siekamy nożem, później zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepiamy blaszkę, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną grysikiem lub bułką tartą. Ciasto wylepiamy na wysokość około 1cm. Odstawiamy Twaróg przekładamy do wysokiej miski, dodajemy rozmącone jajko, budyń oraz cukier. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno dodając po trochu(...)cukru. Na ciasto wykładamy masę serową, na wierzch odsączone i pokrojone w ósemki brzoskwinie. Ubitą pianę rozsmarowujemy na brzoskwiniach, ścieramy na tarce ciasto wyciągnięte z zamrażalnika. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180st

Gotowanie moimi oczami
Ciasto miodowe 97

użyłam masła niesolonego), 2 żółtka, 1 szklanki mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy bez cukru. Ponadto: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( gotowana przez ok.3h) lub puszka gotowej masy kajmakowej, 300g orzechów włoskich. Przygotowanie : Ciasto miodowe: Wszystkie składniki na ciasto miodowe wymieszać i zagnieść. Dobrze zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto, tak by było(...)Gorącą masą budyniową przekładać kolejno upieczone placki: miodowy - masa budyniowa - biszkopt - masa budyniowa - miodowy. Na samą górę wylać kajmak i posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi, lekko je wciskając w masę. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, włożyć do lodówki i schłodzić. Smacznego

W kuchni u Moniki
Śmietankowa kanapka 10130

koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać - do piany dodawać stopniowo żółtka oraz wodę, cały czas miksując - mąkę wymieszać z kakao i przesiać, dodawać ją sukcesywnie do ciasta, delikatnie mieszając łyżką - masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub z dnem wysmarowanym tłuszczem i oprószonym mąką lub bułką tartą (boki zostawiamy nieposmarowane), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)łyżką do połączenia się składników - jedną część biszkoptu ułożyć na spodzie formy (ważne, żeby była to forma dość wysoka, okalająca biszkopt ciasno z każdej strony), wyłożyć masę, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć - ciasto schłodzić w lodówce, już po 1-1,5 godz. masa tężeje i nadaje się do krojenia - kroić ostrym nożem, by uniknąć kruszenia się biszkoptu - ciasto należy przechowywać

Smakołyki Bereniki
Tarta z malinami i borówkami 215

łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę lub masło, cukier, szczyptę soli i jedno jajko.  Zagniatamy ciasto, aż powstanie jednolita masa.  Zawijamy kulę ciasta w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Zimną masę rozwałkowujemy na grubość ok. 2cm podsypując mąką, wykładamy na formę(...)delikatnie widelcem, zakrywamy folią aluminiową, obciążamy (ja używam zwykłego ryżu) i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 20 minut, na złoty kolor.  Wyjmujemy do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę śmietankową: 200g zimnego serka mascarpone 200g mleka skondensowanego słodzonego (schłodzonego w lodówce 24 godziny przed robieniem tarty) pudełko borówek, malin, lub innych

kuchnia do kwadratu
Makowiec japoński 129

inaczej- makowiec bez spodu, lub makowiec dla wegetarian, makowiec bezglutenowy... To ciasto z masy makowej, aromatyczne i bardzo święteczne! Dodatkowo szybko się je robi, i ja nazwałam je ciastem bezstresowym! Składniki -puszka gotowej masy makowej z bakaliami najlepiej -3 duże jabłka starte na największych oczkach szklanka cukru pudru- u mnie cukier Diamant zmiksowany na puder szklanka rodzynek JUMBO

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto rabarbarowo-bezowe 137

pierwszej kolejności oddzielamy białka od żółtek tak, aby żółtka znalazły się w jednej misce a białka w dwóch osobnych ( po 3 białka do każdej miski). Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając dodawać po jednym żółtku i wlać kilka kropel olejku waniliowego. Następnie wsypywać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia dolewając mleko. Jeśli ciasto będzie zbyt(...)puder i śmietan-fix. Do szklanki wlewamy 2 łyżki gorącej wody i rozprowadzamy w niej żelatynę, którą następnie wlewamy do śmietany. Dokładnie całość mieszamy i wykładamy na masę rabarbarową. Przykrywamy drugim plackiem. Ciasto owijamy z wierzchu folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. W maju moją drugą

My simple kitchen