ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:93/1309)

Miodownik 1119

Uwielbiam ciasta z miodem a w szczególności ten miodownik. Ciasto jest mięciutkie już tego samego dnia a od pysznej masy budyniowej z budyniami tofi nabiera jeszcze nieco wilgoci przez co rozpływa się w ustach. Polecam wypróbować z czystym sumieniem :)   Ciasto: 4 szklanki mąki 3/4 margaryny 2 jajka 3/4 szklanki cukru(...)szkl sztucznego miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki śmietany Mąkę, cukier i miękką margarynę rozetrzeć razem. Jajka, śmietanę , sodę i miód wymieszać razem. Rozrobioną masę wlać do mąki i wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec placki po ok 15 min w 180 stopniach. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 3/4 margaryny 3/4 szklanki cukru Powyższe składniki zagotować

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Serniczek na zimo na piernikowym spodzie z galaretką 246

miski wlewamy jogurt, rozpuszczoną żelatynę i aromat pomarańczowy. Mieszamy i wrzucamy rodzynki. Do ceramicznego naczynia wyłożonego folią spożywczą przekładamy spód i dokładnie rozprowadzamy i utwardzamy. Następnie wlewamy masę na ciasto. Na wierzch osypujemy orzechami i ziemnymi. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.GalaretkaDo rondelka wlewamy sok jabłkowy i mieszamy dotąd, aż się zagotuje. Przelewamy do miseczki. Dodajemy żelatynę(...)cukier. Mieszamy, aż do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia.Wyjmujemy ciasto z lodówki i wlewamy masę na galaretkę. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Sernik kakaowy + film 90

pokrojoną margarynę oraz jajko. Dłonią wyrabiamy ciasto, jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dosypać trochę mąki. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, jedną większą a drugą odrobinę mniejszą i wkładamy na 1,5 godziny do zamrażalnika.             masa Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel, gdy masa będzie już białą dodajemy cukier waniliowy. Ciągle ucierając(...)masy serowej dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę, ścieramy na tarce o dużych oczkach większą cześć zamrożonego ciasta. Na ciasto wykładamy masę serową i dokładnie rozprowadzamy. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach mniejszą część zamrożonego ciasta . Sernik pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym

Smakowite Dania
domowe eklerki 106

Pyszne domowe eklerki z lekką masą budyniową. Składniki: na ciasto:  szklanka wody 1/2 kostki margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka na masę budyniową: 2 szklanki mleka 1 kostka masła 2 łyżki mąki 6 ły ż ek cukru pudru 1 budyń śmietankowy(...)Sposób wykonania: Ciasto : Wodę zagotować z masłem, następnie dodać całą przesianą mąkę pszenną i mieszać drewnianą łyżką. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka (i będzie dokładnie wymieszane) zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Gdy ciasto ostygnie, ale będzie jeszcze lekko ciepłe dodawać po jednym jajku cały czas ubijać mikserem ,  aż do uzyskania elastycznego i lśniącego ciasta. Nałożyć

Darcia w kuchni
Cytrynowa chmurka 4268

śmietany 36%2 łyżki cukru Sposób przygotowania Krok 1Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy na wolnych obrotach, aby masa jajeczna nie opadłą. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy wodę. Formę (zwykłą, dużą do ciasta) wykładamy pergaminem i wylewamy ciacho. Pieczemy 20 minut w 180*C. Krok 2Upieczone ciasto nasączamy sokiem z cytryny z wodą i cukrem(...)nasączony biszkopt. Krok 4Natępnie rozpuszczamy galaretkę w szklance wody. Studzimy, aż będzie lekko gęstnieć. Ubijamy śmietanę, na koniec dodając cukier. W taką masę wlewamy galaretkę i ubijamy. Przekładamy masę na ciasto. Niech sobie zastyga, a my w międzyczasie możemy sprażyć płatki migdałowe na patelni. Posypujemy po wierzchu. Ciasto jest gotowe kiedy porządnie stężeje. Wstawiamy je do lodówki

CoolinarniePL
Puszysty sernik z musem truskawkowym 141

soli MUS TRUSKAWKOWY: 200 g truskawek, mogą być mrożone 4 łyżki cukru  1 łyżka mąki ziemniaczanej Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy(...)połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową. Ciasto smarujemy konfiturą truskawkową i wylewamy na nie masę serową. Wkładamy do piekarnika na około 50 minut/180 stopni, nie trzeba wcześniej nagrzewać piekarnika. Najlepiej jeśli sernik ostygnie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika

MamaOskarka
Makuszek z ananasem 2653

Zapraszam na pyszne ciasto makowe z masą śmietanową i ananasem. Ciasto, które ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Warto je przygotować, bo wspaniale wygląda i smakuje. SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 8 białek, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki octu, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek suchego maku, Masa: 500 ml śmietany 30%, 2 opakowania galaretki cytrynowej, 1 puszka(...)Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i razem miksuję. Następnie dodaję pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszam. Masę wykładam na jeden z biszkoptów makowych, przykrywam drugim biszkoptem. Odstawiam do stężenia.  3. Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję startą gorzką czekoladą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Fale Dunaju, wiśnia i jabłko. 138

łyżce do momentu aż czekolada będzie płynna (60-70g) - ja tym razem miałam tylko mleczną czekoladę i mniej masła, dlatego nie ma tak wyraźnej tafli czekolady na masie. Przygotowanie: Ciasto: Roztopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie powoli dodawać kolejno(...)zrobił się kożuch na nim. Masło zmiksować lub utrzeć. Dodawać do niego po łyżce budyniu cały czas miksując. Dodawać również powoli sok z cytryny. Gdy masa będzie jednolita można już wyłożyć ją na ostudzone ciasto. Rozsmarować równomiernie i włożyć do lodówki do stężenia. Czekoladę roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić i polać po schłodzonej masie budyniowej. Odstawić

W kuchni u Moniki
ciasto kruche ze śliwkami 107

Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 żółtka 1 kostka margaryny 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietanowa: 2 kwaśne 18 % śmietany po 400 ml każda 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 4 białka Dodatkowo:  300 gram śliwek ( można użyć innych owoców ) Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiałam, dodałam żółtka(...)równe części, włożyłam do zamrażalnika, żeby się schłodziło. Masa śmietanowa: Śmietanę zmiksowałam dodając po kolei cukier, cukier waniliowy, budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Białka ubiłam na sztywno, przełożyłam do masy śmietanowej, delikatnie wymieszałam łyżką. Śliwki umyłam , osuszyłam, wyciągnęłam pestki. Na blachę 24x33 wyłożyłam papier do pieczenia, potarkowałam trzy części schłodzonego ciasta. Przykryłam masą śmietanową na której wierzch położyłam połówki śliwek

Darcia w kuchni
Drożdżowe paluchy z serem 127

czasie do rozczynu dodać resztę składników i wszystko dobrze wyrobić, aż ciasto będzie elastyczne i  nie będzie kleić się do rąk. Ciasto obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 2.  Masa serowa: Twaróg zmielić. Żółtka, jajko, masło, cukier puder i cukier(...)waniliowym utrzeć, dodać do twarogu razem z skórką, sokiem i śmietaną, dobrze wymieszać. 3.   Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 5 mm.  Na połowie ciasta rozsmarować masę serową.  Następnie złożyć w pół, przykrywając część z serem częścią bez sera. Dobrze przycisnąć oraz wygładzić.  Ciasto pociąć na paski o szerokości około 2 cm.  Każdy

Nastoletnie Wypiekanie
Mleczna kanapka 275

ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłozyć do formy o wymiarach 25*34 cm (wcześniej wyłożona papierem do pieczenia) i piec około 20-25 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. SKŁADNIKI NA MLECZNA(...)POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 70 g masła Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. gotową polewą polać ciasto. Przechowywać w lodówce. Wyjąć ok 1-2 godziny przed planowanym podaniem, masa dość twardnieje, ale u mnie nikomu to nie przeszkadzało, nikt nie bawił się w wyciąganie ciasta wcześniej tylko jedli zaraz po wyciągnięciu z lodówki

Blondynka Gotuje
Makowiec 179

Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki tortowej łyżka cukru ok. 15 dkg margaryny lub masła 3 żółtka 200 ml mleka 40 g drożdży szczypta soli Przygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy(...)więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka dni. Na koniec wystarczy rozwałkować ciasto drożdżowe (podzielone wcześniej na kilka porcji). Na ciasto wykładamy masę makową i zawijamy. Pieczemy aż do suchego patyczka w 180 st. C Kategoria: Ciasta , Ciasto drożdżowe , Sezon

kuchcikownia
Babka krówkowa 372

które odwiedzają mojego bloga, nie zdziwi dzisiejszy przepis na babkę krówkową, gdyż ostatnio mam "fazę" na wszystko, co ma w sobie krówki lub masę z nich powstałą. Jest to babka szybka w przygotowaniu, jak większość ciast ucieranych. Wystarczy trochę wcześniej rozpuścić krówki, potrzebują bowiem czasu na wystygnięcie. Później proces przygotowania ciasta za pomocą miksera trwa kilka minut. Do dekoracji(...)wodnej lub kuchence mikrofalowej do całkowitego rozpuszczenia się cukierków - powstałą masę pozostawić do wystygnięcia - składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową - margarynę utrzeć na puch, dodać ostudzoną masę krówkową, zmiksować razem - do ciasta dodać żółtka, zmiksować, następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować do połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji - ciasto będzie bardzo gęste, przełożyć

Smakołyki Bereniki
Piernikowa chatka Ali i Łukaszka 150

Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i mieszamy z masą miodową. Kolejno dodajemy żółtka i ponownie mieszamy.Mąkę połączoną  z proszkiem do pieczenia dodajemy do masą miodowej i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy śmietanę i ponownie zagniatamy ciasto na jednolitą, gładką masę. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto dzielimy na części (pozostałe odstawiamy do lodówki) i rozwałkowujemy(...)grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wykrawamy kształty foremkami lub wg własnej inwencji twórczej.Piekarnik nagrzewamy do 180°C.Ciasto na pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  i pieczemy nie dłużej niż 10 min.Jeśli pierniczki będą pieczone za długo i ściemnieją będą gorzkie.Pierniczki pozostawiamy do wystygnięcia i ozdabiamy masą lukrową, perełkami i posypką cukrową.Przepis

Moniki Smakołyki