przepadają moje dzieci to przepyszne ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą posypane wiórkami kokosowymi czyli niezwykły deser dla każdego łasucha, który zachwyci niejedno podniebienie. składniki na tortownicę 20 cm masa 2 tabliczki białej czekolady ( po 150g(...)dodajmy około 200 g wiórków kokosowych i wszystko mieszamy. Na dolną część biszkopta nakładamy 3/4 części masy i dokładnie ją rozprowadzamy, masę przykrywamy wierzchnią częścią biszkopta. Na wierzch ciasta nakładamy pozostałą masę i posypujemy wiórkami kokosowymi . Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki
Smakowite DaniaMąkę przesiać, dodać tarte migdały, cukier oraz posiekane masło. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować na kształt koła i wylepić dno oraz do połowy brzegi tortownicy o śr. 24cm. Nakłuć widelcem. Masa serowa: 500g białego sera półtłustego, 250g serka mascarpone, 1/2 laski wanilii(...)sernika i mas serowych (użyłam Kamis). Ser zmielić, dodać mascarpone, nasiona wanilii. Wbić jajka, dodać oby dwie mąki, przyprawę do sernika oraz śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Na cieście rozsmarować mus z truskawek. Następnie wylać masę serową. Piec około 60 minut w temp. 175st. Ostudzić. Wierzch: 1/2 szklanki musu z truskawek, 20g gorzkiej czekolady, 20g białej
Z miłości do słodkościwyłożonej pergaminem rozsmarować cienką warstwę ciasta i upiec w temperaturze 170 stopni do lekkiego zrumienienia. Ciasto wystudzić dobrze i szklanką wykroić krążki. Resztki upieczonego ciasta zmiksować w blenderze na posypkę.Składniki na masę:1 galaretka,400 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany dla tych, co nie liczą kalorii ;) ,3 łyżeczki żelatyny.Galaretkę przygotować jak na opakowaniu(...)dodać galaretkę i roztrzepać lekko. Ma się połączyć, ale nie na gładko - niech zostaną widoczne drobinki galaretki. Masę wstawić do lodówki i zaczekać aż zacznie tężeć. Przygotowane krążki ciasta przekładać masą. Boki również dokładnie wysmarować masą i obtaczać w posypce biszkoptowej. Na górę nakładać owoce - ja użyłam jagód w cukrze. Dostałam kilka słoiczków od mojej ukochanej
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe, owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki(...)wierzch wylać mus truskawkowy, całość schłodzić do zastygnięcia musu - gotowe ciasto kroić w kostkę, przechowywać w lodówce, podawać schłodzone Ciasto jogurtowo-truskawkowe nie jest ciastem szybkim w wykonaniu, ale pomijając czynności przygotowawcze (przygotowanie biszkoptu, masy jogurtowej, musu truskawkowego), potrzebuje głównie czasu na zastygnięcie w lodówce. Ciasto można też wykonać bez pieczenia, zamieniając blaty biszkoptowe na małe biszkopty
Smakołyki Berenikipieczenia, wylewamy masę i pieczemy około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli ciasto jest suche, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.Gdy ciasto będzie całkowicie zimne możemy przygotować masę kawową.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.Żelatynę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, namaczamy przez chwilę i mieszamy do rozpuszczenia.Kaw(...)serka, miksujemy tylko przez chwilę.Do przestudzonej żelatyny, żeby ją zahartować, dodajemy 2 łyżeczki masy. Miksując krem dodajemy do niego żelatynę i wystudzona kawę. Gotowa masę wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej sześć godzin.Przed podaniem ciasto posypujemy kakao
Kulinarne przygody Gatitywlewamy do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut, sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło, następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy ciasto jest już chłodne, przecinamy na dwa blaty. Przygotowujemy masę serową. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku, dostawiamy. Schłodzona śmietanę ubijamy z cukrem. W osobnej misce miksujemy ser, dodajemy(...)żelatynę i dokładnie miksujemy, następnie dodajemy śmietanę i mieszamy na najniższych obrotach miksera. Tortownicę wykładamy folią spożywczą (aluminiową lub papierem do pieczenia), kładziemy jeden blat ciasta, wykładamy połowę masy serowej, pokrojone w połówki (bądź ćwiartki) truskawki, na to reszta masy serowej i drugi blat ciasta. Schładzamy. Rabarbar kroimy w 0,5-1 cm kawałki
Rozpustne gotowaniemąki, mleko, proszek budyniowy, miksujemy.Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy upieczone ciasto, smarujemy masą kajmakową. Orzechy włoskie tłuczemy na drobniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną i rodzynkami. Wykładamy na wierzch ciasta. Zapraszam na stronę Mlekovity: http://www.mlekovita.com.pl/php/Zapraszam również na profil
Z Majeczką w kuchnikrótko miksujemy.Dolny biszkopt smarujemy cienką warstwą konfitury malinowej (ok. 2 łyżki) wykładamy na niego część masy budyniowej (bez owoców) i posypujemy pokrojonymi truskawkami. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta i wykładamy masę z truskawkami. Górny biszkopt smarujemy od wewnątrz konfiturą i przykrywamy ciasto.Całość pokrywamy pozostałą częścią masy budyniowej. Tort ozdabiamy truskawkami, a górę i brzegi posypujemy wiórkami
Słodka Stronadżemu truskawkowego - 1 szklanka cukry pudru W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąka, cukier biały, soda, proszek do pieczenia, sól, cukier wanilinowy, kakao. Dodajemy masełko i mleko, wyrabiamy ciasto rękami. Masa powinna być jednolita, trochę lepka, w formie brązowej kuli. Zawijamy ciacho w folię i chłodzimy w lodówce 15 minut. W czasie chłodzenia wyrabiamy nadzienie: miksujemy tofu, dżem oraz cukier(...)puder (lepiej jest pokroić tofu na małe kawałki i dopiero miksować). Nadzienie wychodzi dość rzadkie, niejednolite, i takie ma być. Wyciągamy masę z lodówki. Bierzemy kawałek ciasta w dłonie i formujemy kulki (takie mniej więcej o średnicy 5-7cm), spłaszczamy kulkę na dłoni, palcami formujemy lekki dołek i umieszczamy trochę nadzienia. Bardzo podobnie do lepienia pierogów zamykamy nadzienie
upichconaucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy stopniowo po jednym jajku. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny dodajemy i mieszamy delikatnie. Połączone składniki przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożonej papierem i wysypanej płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C pieczemy 30 minut. Wystudzone ciasto przekrawamy(...)pół przekładamy ciepłą masą budyniową. Gotujemy połowę mleka z cukrem, masłem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń oraz mąkę, wlewamy do gotującego mleka, gotujemy chwilę. Ciepłą masą przekładamy ciasto. Składniki na lukier mieszamy ze sobą, polewamy ciasto. Smacznego
kgwjanczewonaprawdę wszystkiego co jest w lodówce i z tych produktów „czarować” na cieście) Przygotujemy ciasto na pizze: łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy aż powstanie jednolita, nieco ciągnąca masa. Aby ciasto nie przywierało do rąk, przed wyrabianiem warto je posmarować kapką oliwy. Gotową masę odstawiamy w ciapłe miesjce i czekamy z 20 minut aż urośnie. Następnie wałkujemy i wycinamy pociąg
Kolizje SmakówMocno czekoladowe wilgotne ciasto i masa serowa, a do tego wiśnie... czy może być coś lepszego? Czekoladowy spód: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 200 g cukru pudru 3 jajka 100 g mąki pszennej Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,ostawiamy do wystygnięcia. W miedzy czasie ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajmy po jednym jajku i dokładnie mieszamy. Wlewamy(...)roztopioną czekoladę a na koniec przesiewamy mąkę. 3/4 ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa serowa: 400 g twarogu trzykrotnie zmielonego ( u mnie taki z wiaderka) 100 g cukru pudru 2 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarna z pół laski wanilii Dodatkowo: ok 150 g wiśni W misce ucieramy twaróg z cukrem pudrem, następnie dodajemy ekstrakt
Słodka Kraina Wypiekówmasło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej(...)ułożyć herbatniki. Przygotować lukier. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. (Dodać taką ilość cukru pudru, aby masa była gęsta, ale można ją było rozsmarować). Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki, aż herbatniki zmiękną. (Najlepiej na noc). Smacznego
cucinareŚliwki i migdały a do tego chrupiące kruche ciasto. Tarta z masą migdałową i śliwkami musi koniecznie zagościć na Waszych stołach. Naprawdę polecam! Polecam również tarty: z jabłami z truskawkami z warzywami z owocami lata ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125g cukru pudru 125g masła 1 jajko 2 łyżki(...)brązowy cukier. Zmiksowałam na puszystą masę. Dodałam aromat waniliowy i miękkie, pokrojone na kawałki masło. Ponownie wszystko miksowałam. Zmieliłam migdały. I wsypałam je do masy. Polałam masą migdałową upieczoną tartę. Śliwki wydrylowałam i przekroiłam na połowy. Posypałam je mąką ziemniaczaną i startą skórką cytrynową. Wymieszałam i ułożyłam na masie. Posypałam śliwki kawałkami ciasta,które pozostało mi z tarty. Wierzch
potrawyregionalneWsypałam sól i cukier. Dodałam masło i śmietanę. Wszystko zagniotłam. W razie potrzeby można dodać więcej śmietany. Ciasto wyszło elastyczne i ładnie odchodziło od ręki. Przykryłam je ściereczką i odstawiłam na około godzinę, żeby urosło. Gdy ciasto rosło zabrałam się za masę makową. Mak zalałam wodą i gotowałam go około pół godziny. Odcisnęłam go przez gazę. Następnie dwukrotnie(...)wolnym ogniu przez około 5 minut. Wystudziłam. Ubiłam pianę z białek. Dodałam ją do wystudzonej masy makowej. Delikatnie wymieszałam. Wracajmy do ciasta. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na trzy części. Rozwałkowałam je cienko. Rozsmarowałam na nie masę makową. i zawijałam w rulony. Owinęłam każdy makowiec luźno papierem do pieczenia. Piekłam makowce w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Ułożyłam
potrawyregionalnegorącej wodzie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na puch, dodajemy cukier puder, a gdy się dobrze rozpuści, cienką strużką wlewamy żelatynę. Miksujemy aż masa będzie gładka i puszysta. Składamy tort. Jeden blat ciasta układamy w tortownicy wyłożonej folią spożywczą(...)aluminiową. Nasączamy go 8 łyżkami ciepłego kakao lub mleka. Na nasączony biszkopt wykładamy 2/3 masy czekoladowej, wyrównujemy i wykładamy 1/3 masy śmietanowej. Na wierzch kładziemy drugi blat ciasta, na nim rozsmarowujemy pozostałą masę czekoladową, na nią równomiernie wykładamy masę śmietanową. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową, startą czekoladą lub bitą śmietaną. Ja dodatkowo na cieście ułożyłam rajskie jabłuszka smażone w syropie (przepis
Rozpustne gotowanie