dodatkiem owoców jak i sama, bez nich. Piekłam w formie do tarty o śr.ok.25cm. Proponuję jednak użyć formy trochę wyższej niż moja, ledwo, ledwo mi się zmieściła masa. Składniki kruchego ciasta: - 220g mąki orkiszowej typ750 (lub 200g typ700) - 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 90g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 30g smalcu (dałam 20g masła klarowanego(...)agawy lub płynnego miodu lub innego syropu (u mnie kokosowy) Dodatkowo: - ok.400g świeżych owoców (u mnie truskawki, maliny, borówki i jeżyny) - mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta Wszystkie składniki masy jogurtowej umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać. Gotową masę wylewamy na podpieczony kruchy spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok.30 minut, na termoobiegu. Nadzienie jogurtowe powinno być ścięte
Smaczne ZdroweKruche ciasto przełożone orzechową masą, dodatkiem malin i kajmaku. Dopełnieniem jest warstwa ubitej śmietanki. Dominującym smakiem w cieście są orzechy i maliny. Całość tworzy rewelacyjną i spójną całość. Kruche ciasto zostało upieczone z dodatkiem oleju Kujawskiego. Kruche ciasto: 3,5 szklanki maki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 50 ml oleju Kujawskiego(...)przez 20 minut. Krem orzechowy: Orzechy mielimy na drobny pył. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce masy orzechowej. Złożenie ciasta: W blaszce umieszczamy jeden płat kruchego ciasta. Smarujemy go malinowa frużeliną. Następnie delikatnie wykładamy krem orzechowy. Przykrywamy drugim blatem kruchego ciasta. Kajmak roztrzepujemy trzepaczką (wtedy łatwiej nam się
VioletoweKucharzenieardzo kremowy sernik z brzoskwiniami na cieście kakaowo - miodowym. Duża porcja, na dużą blachę. :) Ciasto na spód sernika pochodzi z przepisu na ciasto miodowo-kakaowe z kremem budyniowym . Ciasto kakaowe, masa serowa, cząstki brzoskwiń i pyszna mleczna polewa czekoladowa świetnie ze sobą współgrają. Sernik z brzoskwiniami PRZEPIS /na dużą blachę/ Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180 o C Czas pieczenia(...)sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać masło i ubite jajko. Zagnie ść ciasto. Ciasto wyłożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w temperaturze 180ºC przez ok. 10-15 minut. Przygotowanie masy serowej Utrzeć 4 żółtka z cukrem. Dodać ser i pozostałe składniki. Na końcu pianę ubitą z 4 białek, lekko wymieszać
coolinarnastrefa.blogspot.comcukrowe Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia mieszam razem i przesiewam do masy jajecznej. Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok 30 min w temp. 180'C. Wyjmuję i studzę. Tak samo szykuję ciasto czekoladowe. Po wystudzeniu obu spodów(...)gorącej wody i tężejącą dodaję do masy budyniowej. Połowę masy wykładam na jeden blat biszkoptowy, przykrywam drugim i wykładam resztę masy na wierzch i boki ciasta. Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w szklance gorącej wody i tężejącą dodaję do masy śmietankowej. Nakładam
Ciasteczkowy Potwórmaku dodać posiekane orzechy, płatki migdałów i rodzynki. Całość posłodzić miodem i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Do masy makowej dodać mąkę i pianę z białek. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Wykonanie – ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką i uformować kulkę ciasta. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić(...)części. Jedną z nich rozwałkować i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście zrobić małe dziurki widelcem i piec przez 20 minut. Po tym czasie na ciasto wyłożyć masę makową i zetrzeć na górę resztę ciasta. Piec przez 45-50 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem
Kuchnia Bon Appetitpieca na 20-25 minut. Po wyjęciu wystudzić , wyłożyć na paterę i kroić. Gruszki w czekoladzie z orzechami na cieście francuskim. Składniki. 150 g ciasta francuskiego 2 gruszki 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru Masa czekoladowa. 70 g cukru 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki kakao(...)orzechów laskowych 100 g masła 1 jajko Wykonanie. Umyte gruszki obrać ,pokroić w ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Mikserem utrzeć na masę wszystkie składniki masy czekoladowej. Z ciasta francuskiego wykroić krążek o średnicy 23 cm i wyłożyć nim dno formy. Wyciąć pasek o szerokości 2 cm i nałożyć wokół brzegu krążka. W środek wyłożyć masę
Kulinarny karnet Christopherarazem z mamą zrobiłyśmy roladę z rabarabrem i jabłkami. Mama zdecydowała, że rabarbar zapieczemy w cieście, a jako masę damy jabłka. Rodzice i mamy koleżanki w pracy były zachwycone, nie jest to smak mój i Patryka. Rolada przez rabarbar jest lekko kwaskowa, a my wolimy zdecydowanie słodkie ciasta. Mama obiecała nam, że następnym razem zrobimy roladę(...)przekładamy na drugą stronę, ściągamy z niego papier do pieczenia i czekamy jak przestygnie. Na wystudzony biszkopt na stronę na której widać rabarbar rozkładamy równomiernie przygotowaną wcześniej masę jabłkową. Tak przygotowane ciasto zwijamy. Posypujemy cukrem pudrem. Możemy włożyć do lodówki żeby masa jabłkowa się schłodziła i lepiej zastygła. Jeśli nam się nie śpieszy, to masa
Lili w kuchnisera białego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 5 łyżek kaszy manny 5 łyżek mąki ziemniaczanej 150 g kakaowych herbatników ( typu petit beurre ) wiórki kokosowe do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy gotową masę makową z puszki, dodajemy miękkie masło, żółtka i jajka, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.Wszystko dokładnie miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Na dnie formy wyłożonej papierem(...)cukrem oraz jajkami, w trakcie ucierania wsypujemy kaszę manną oraz mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną masę serową rozprowadzamy na upieczonym spodzie makowym a na wierzchu rozprowadzamy pozostałą część masy makowej. Ciasto pieczemy około 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C. Upieczone ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi
Smakowite Daniastopni C. Ciasto francuskie wyjmujemy z arkusza, formujemy na papierze do pieczenia tartę o kwadratowym kształcie, formujemy wokół ok 2 cm. brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem, Na ciasto wylewamy masę śmietanowo-jajeczną, a następnie układamy zielone szparagi, tworząc szachownicę. W każdą kratkę wkładamy zwinięty plasterek szynki, na środku tworzymy jakby rozetkę z pomidora, gdzieniegdzie układamy paski pomidora. Tartę wstawiamy do piekarnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukier waniliowy Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Miksując wkładać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju. Nie przerywając ucierania, dodawać przesianą mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Ciasto połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Przełożyć na blachę (20 x 20 cm). Piec ok.30 min w 180 st. C. Składniki na krem : 2 szkl. mleka 250 g margaryny(...)drylowanych wiśni 1 szkl. płatków kukurydzianych lekko rozdrobnionych Na ciasto umieszczone w blaszce wyłożyć wiśnie, następnie krem i całość posypać płatkami kukurydzianymi. Gotowe ciasto włożyć do lodówki, aby masa zastygła. Ciasto najlepiej spożyć w dzień po przygotowaniu, gdyż później płatki stają się "gumowe". Smacznego
Banana Smilesmasła, 2 łyżki miodu, 5 łyżek cukru. Orzechy drobno posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem budyniowy: 3 szklanki mleka, szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 250g masła(...)cukrem, na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu, stale mieszając aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu. Masą przełożyć ciasta tak, by orzechy były na górze. Odstawić na całą noc. Źródło: Moje Wypieki
Z miłości do słodkościcukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli BEZA: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy(...)połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową. Ciasto smarujemy konfiturą cytrynową i wylewamy na nie masę serową. Wkładamy do piekarnika na około 50 minut/180 stopni, nie trzeba wcześniej nagrzewać piekarnika. Chwilę przed upływem czasu wypieku sernika ubijamy białka
MamaOskarkamasłem i cukrami. W pozostałej szklance mleka rozrobić mąki oraz żółtka. Wlać na gotujące się mleko, stale mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Letnią masę wyłożyć na pierwszy blat ciasta. Schłodzić. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%, 4 czubate łyżki cukru pudru, 1/2 laski wanilii. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem oraz nasionami wanilii. Wyłożyć na krem
Z miłości do słodkościłyżek ajerkoniaku, 300g bez. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, powoli dodawać ajerkoniak oraz zimną kawę. Następnie dodawać po łyżce kajmaku. Dodać połowę pokruszonych bezów. Masę rozsmarować na cieście, posypać resztą bezów. Wierzch: 100g śmietanki 30%, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki cukru pudru, 5 łyżek ajerkoniaku, 2 łyżki wody, łyżka żelatyny(...)podgrzać na parze, aż całkowicie się rozpuści. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Powoli dodawać sok z cytryny i ajerkoniak. na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać startą czekoladą oraz pokruszonymi bezami. Ciasto przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościmałym ogniu W garnuszku ze szklanką mleka rozmieszałam budyń i mąkę ziemniaczaną, wlałam do masy serowej i ciągle mieszając zagotowałam Po wystudzeniu ( ale nie całkowitym ), masę ostrożnie przelałam dużą łyżką na wystudzone ciasto, udekorowałam. Pozostawiałam do zupełnego zastygnięcia. Moje uwagi : Ciasto należy upiec w takiej foremce by masę serową można było całkowicie przelać na ciasto. Moja foremka była za mała(...)błąd. Sernik przypominał mi w smaku sernik na zimno. Był bardzo delikatny, długo zachowywał świeżość. Smakował moim domownikom :) Jedynie do czego mam zastrzeżenia, to to, że ciasto pod sernikiem na środku po przelaniu masy serowej było wilgotne, boki były kruche i do końca suche
Proste Potrawy