wykładamy na foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem i ponownie przekładamy do lodówki na min 30 minut. Ten zabieg spowoduje to, że podczas pieczenia ciasto nie zmieni kształtu podczas pieczenia. Ciasto pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni, pilnując by zbytnio się nie zarumieniło, ponieważ będzie pieczone jeszcze raz po nałożeniu na nie wszystkich składników nadzienia. W tzw. międzyczasie(...)zmiękły i pozbyły się części wody, dzięki czemu tarta szybciej się upiecze i nie wytrąci się woda z warzyw :) W miseczce mieszamy śmietanę, jajka oraz przyprawy na jednolitą masę. Na cieście wykładamy warzywa oraz mięso. Całość zalewamy masą przygotowaną ze śmietany i jajek. Dla urozmaicenia możemy dołożyć kilka kawałków serka topionego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok godzinę. Smacznego
Taste Of My Daydwóch łyżeczek i rozpuszczamy. Resztę dżemu przekładamy do osobnego pojemnika, a następnie dodajemy do niego rozpuszczoną mieszaninę dżemu z żelatyną i całość dobrze mieszamy łyżką. Gotową masę pomarańczowo – galaretową nakładamy na obie warstwy ciasta, przy czym na spód dajemy 2/3 masy, a na wierzch 1/3, po czym pozostawiamy, by stwardniała. Uwaga: nie układamy warstw jednej na drugą. Żelatynę przeznaczoną(...)śmietanie, a zbyt ciepła sprawi, że śmietana się rozpłynie). Ubitą śmietaną przekładamy warstwy ciasta, posmarowane uprzednio dżemem. Na pierwszą warstwę dajemy (podobnie jak przy dżemie) 2/3 masy śmietankowej, po czym przykrywamy następną warstwą ciast i cieniutko smarujemy wierzch, przy czym pozostawiamy około 2 – 3 łyżek śmietanki, by zrobić na górze ciastek maleńkie gwiazdki. Na tym etapie możemy ciasto podzielić
Smakowy Rajksiążki Siostry Anastazji, pt: 100 Nowych Ciast i, jak zwykle, wyszły przepyszne:) Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag tłuszczu- pól na pół masło i margaryna ( ja użyłam samej margaryny) 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1/2 litra mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego(...)Jeśli dzieci nie będą konsumowały tego wypieku to możecie dodać spirytus:D Masę nakładam do połówek orzecha, tak by trochę wystawała, przykrywam drugą polówką orzecha i odstawiam by ciasto przeszło masą. Wierzch możecie posypać cukrem pudrem, ale ja sobie darowałam dodatkową ilość cukru. Według mnie i bez tego były wystarczająco słodkie
Ciasteczkowy Potwórminut. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy na tarce pierwszą jasną część, na to dajemy cienką warstwę dżemu truskawkowego, a na dżem ścieramy ciemne ciasto. 2. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w blenderze i miksujemy kilka minut, aż masa będzie zupełnie gładka, można tradycyjnie mielić ser w maszynce, ale schodzi dużo więcej czasu. Gotową masę serową przelewamy(...)przygotowane ciasto. 3. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodajemy kisiel i dokładnie miksujemy. Masę z białek wylewamy na sernik, a następnie na wierzch ścieramy trzecią ostatnią warstwę jasnego ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 60-70 minut. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem
Apetyczna babeczkaNastępnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać na mniejsze kawałki. Na sam koniec wbić jajko i za pomocą dłoni zagnieść kruche ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sypka - dodać 1-2 łyżki wody. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części i uformować spody do mazurków (polecam zrobić cieńsze spody). Z reszty ciasta wycięłam mini(...)mazurki i ozdobiłam brzegi (np. formując warkocz). Piec około 25 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Do blendera wrzucić pokrojoną chałwę, orzechy włoskie i śmietanę 30%. Wszystko ze sobą zmiksować (na gładką masę). Następnie przygotowaną masę podgrzać w rondelku i gorącą udekorować spody mazurków. Na sam koniec czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami masła i polać
Ugotowaćprzepada za makiem. W każdym razie mnie ciasto smakuje więc z przyjemnością zjem je do niedzielnej kawy. Składniki: ciasto: 100 g masła 50 g sezamu 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kwaśnej śmietany 300 g mąki pszennej masa: 2 budynie waniliowe 1 l mleka 4 łyżki cukru 150 g masła puszka masy makowej puszka ananasów 2 galaretki pomarańczowe(...)margarynę z cukrem na miały puch i stopniowo dodajemy zimny budyń. Galaretkę również zalewamy zgodnie z instrukcją i pozostawiamy w lodówce aż zacznie tężeć. Na ostudzone ciasto wylewamy masę makową a na wierzch masę budyniową. Następnie wysypujemy kawałki ananasa i zalewamy wszystko lekko tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziesięgnąć po bardzo interesujące połączenie rabarbaru z wodą różaną. Inspiracją do dzisiejszej tarty był przepis na śliwkowe ciasto z The Lebanese Kitchen , który przerobiłam wedle własnych potrzeb. Kruche ciasto wypełniłam migdałową masą aromatyzowaną wodą różaną, dodałam kawałki rabarbaru, a całość posypałam płatkami migdałowymi i brązowym cukrem, który skarmelizował się w czasie pieczenia. Powstało pyszne ciasto, a kawałki rabarbaru wyglądają(...)kuchennego ubij miękkie masło z cukrem do uzyskania kremowej masy. Dalej miksując, dodaj po jednym jajku na raz. Dodaj wodę różaną oraz mielone migdały i zmiksuj. Przygotowaną masą migdałową wypełnij kruche ciasto, następnie wetknij w nią rabarbar pokrojony na plasterki. Posyp płatkami migdałowymi i cukrem brązowym. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem. Zajadaj
Chilli Czosnek i Oliwaupieczony w piekarni wujka mojego Męża, był inspiracją dla mnie przy pieczeniu tego drożdżowego serniczka, który gorąco polecam! Ciasto drożdżowe (spód): 20g drożdży (+ ½ łyżeczki cukru) 1 niepełna szklanka mleka 50g masła ¼ szklanki cukru ½ łyżeczki soli 2 żółtka 2 szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego, może być z wiaderka 4 żółtka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)jeszcze raz całość miksujemy, na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny, całość mieszamy łyżką. Rodzynki przepłukujemy gorącą wodą, po czym przesypujemy mąką i dodajemy do masy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Następnie delikatnie rozprowadzamy po nim masę sernikową, a na koniec układamy lub kruszymy kruszonkę. Przygotowane kołacz
Smakowy Rajczekoladowej dodać rodzynki i połowę rumu pozostawionego po odsączeniu rodzynek. Wszystko dokładnie wymieszać i przestudzić. Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki; Przełożenie ciasta: Jedną część biszkopta posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć połowę masy(...)budyniowej i przykryć drugą częścią biszkoptu, który należy skropić pozostałym po rodzynkach rumem. Na skropiony rumem biszkopt należy wyłożyć resztę masy budyniowej. Na masę budyniową wykładamy przestudzoną masę rodzynkową. Ciasto odstawić do stężenia
In my kitchendolny krążek biszkoptu. Rozprowadzamy równo zachowując około 1 cm marginesu od krawędzi ciasta. Następnie na warstwę czekoladową nakładamy warstwę różową. Wygładzamy i przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Do osobnej miseczki odkładamy różową masę na środkową warstwę, dodajemy do niej rozgniecione maliny. W razie potrzeby dosładzamy. Masę malinową rozprowadzamy na biszkopcie i przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta. Ściągamy obręcz tortownicy. Pozostałą różową masą
Przysmaki KarolkiSkładniki: ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki tortowej 0,5 kubka mąki krupczatki 2 łyżki zimnej wody 2 jajka 0,5 kubka cukru masa serowo- makowa: 1 kg mielonego twarogu 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g) 0,5 kostki masła 0,5 opakowania masy makowej 3 jajka 4 łyżki mleka sok z 0,5 cytryny 3 łyżki(...)ucieramy z połową cukru oraz masłem, żółtka oddzielamy od białek, kolejno wbijamy do masy serowej, z białek ubijamy pianę z pozostałym cukrem mąkę i cukier waniliowy dosypujemy do masy serowej Ciastem wyklejamy spód foremki, może być prostokątna, może być tortownica, wkładamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy około 20 minut Delikatnie dokładamy pianę z białek 1/3 masy przekładamy
Luźna Kuchniaserem, z nieznanych mi powodów nazwane Izaurą. Mięciutki, kakaowy murzynek skrywający kremowe, serowe serce. Jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż jest proste w wykonaniu i zawsze zachwyca! Polecam! Składniki na ciasto Izaura, czyli na murzynka z serem na foremkę o wymiarach 125 g margaryny 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego 1/4 szklanki wody 2 jajka(...)pieczenia, miksujemy, dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na środek wykładamy masę serową (czasami zostawiam część ciasta i wykładam na masę serową), wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy około 40-45 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem), studzimy. Zimne ciasto wyjmujemy z formy, układamy do góry nogami
Rozpustne gotowanieWyrabiamy masę energicznie łyżką drewnianą, dodajemy cukier, olej i ewentualnie wody, gdy ciasto jest jeszcze zbyt ścisłe Dodajemy siemię i osączone z oleju, pokrojone pomidory - wyrabiamy Po wyrobieniu masy chlebowej wyniosłam ciasto, ( przełożyłam do foremki i przykryłam ściereczką ) do ogrodu i postawiłam je na rozgrzanych kamieniach - urosło. Gdy słońce będzie słabsze to będę stawiać w ciepłym miejscu. Piekłam w automacie
Proste PotrawyWbić jajko i wymieszać widelcem. Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm, jego grubość ma mieć ok. 3-5 mm. Na ciasto wyłożyć masę serową, a następnie zawinąć jak roladę. Ciasto przekroić na 12 części. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bułki, przekrojoną częścią do góry. Bułki układamy mniej więcej w równych(...)wlać gorącą wodę. Zagotować, często mieszając. Na wolnym ogniu gotować ok. 5 min, pod koniec wlać sok z cytryny i ocet. Delikatnie przestudzić i miksować do uzyskania białej masy. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodać łyżkę wody, jeśli za rzadki, troszkę cukru i ponownie dokładnie utrzeć. Lukier należy zrobić tuż przed polaniem bułek, ponieważ szybko gęstnieje. jego konsystencja ma być
zabawa smakiemprzelewamy do szklanego naczynia i odstawiamy do przestudzenia. Po całkowitym wystudzeniu przechowujemy w lodówce. W zamkniętym naczyniu (najlepiej w słoiku) może stać nawet kilka dni. Gdy chcemy użyć masę do polania ciasta, należy ją po wyjęciu z lodówki lekko podgrzać, wówczas stanie się płynna. Moja była po wystudzeniu bardzo gęsta. masa z nierafinowanego cukru trzcinowego złocistego(...)masa z nierafinowanego cukru trzcinowego demerara (ciemnego) po wyjęciu z lodówki A tu już pyszne ciasto, do którego wykorzystałam domową masę kajmakową: i lubiony przysmak mojej Córci: szyszki (kulki) z prosa z karmelem: Smacznego
Smaczne Zdrowe