ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:114/1309)

Pieczenie ciast - od czego by tu zacząć? Porady dla początkujących 188

temperaturę pokojową - chyba, że przepis wyraźnie stanowi inaczej, Dodawane po kolei składniki mieszamy ze sobą do połączenia się składników w jednolitą masę - zbyt długie ubijanie może spowodować wtłoczenie zbyt dużej ilości powietrza - efektem tego będzie pięknie wyrośnięte ciasto w piekarniku podczas pieczenia i wielkie opadnięcie po wyłączeniu piekarnika (nie dotyczy zazwyczaj ciast drożdżowych), Jeśli do ciasta używamy świeżych owoców typu(...)bądź po prostu posmarować tłuszczem (olejem lub margaryną) i posypać bułką tartą (chyba, że korzystamy z foremki z silikonu - wtedy ten punkt należy ominąć), Aby upiec gotową już masę na ciasto, powinniśmy ją wkładać do lekko nagrzanego piekarnika, a następnie podnieść temperaturę do wymaganej w przepisie, (nie dotyczy to ciast kruchych i francuskich - w tym przypadku piekarnik powinien być mocno

psgotujemy
Mazurek pomarańczowo-marcepanowy 116

widelcem robimy wzorek, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut. Na pierwszy upieczony jeszcze gorący spód ścieramy marcepan, przykrywamy drugim upieczonym ciastem, wylewamy na to masę pomarańczową. Masa Umyte i wyszorowane pomarańcze trzemy na tarce o grubych oczkach, miąższ obieramy(...)skórki również dodajemy do skórek. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, smażymy do czasu, aż masa będzie gęsta, dodajemy migdały, smażymy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z ognia, jeszcze ciepłą masę wykładamy na ciasto. Dekorujemy według uznania. Smacznego

kgwjanczewo
Tarta z kremem cytrynowym 218

masła szczypta soli Na krem: 3 duże cytryny 6 jajek 120 g cukru 250g gęstej śmietany 12% Dodatkowo: 100ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru PRZYGOTOWANIE: Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem(...)rondelka razem z cukrem i gotujemy przez 10 minut. Studzimy. Dodajemy śmietanę i jajka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut aż krem zgęstnieje. Wystudzoną masę wylewamy na ciasto i wygładzamy. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru. Wyciskamy szprycą rozetki. Całość posypujemy skórka cytrynową. Podajemy schłodzone

Pyry na Gaz
Biszkopt z jabłkami i pianką 230

cukrem na puszystą masę  Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy żółtkowej, wymieszać.  Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej.  Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy(25x40).  Piec w 175 stop.przez ok.30 minut.  Masa jabłkowa Wlać wodę do garnka, dodać cukier, zagotować.  Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne(...)wlać na gotujące się jabłka, zagotować na wolnym ogniu często mieszając. Gorącą masę z jabłek wyłożyć na biszkopt, ostudzić.  Pianka  Galaretkę rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.  Śmietanę ubić na sztywno, dodawać po trochu tężejącą galaretkę, ubić, wyłożyć na ostudzone jabłka.  Ciasto włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia pianki.  (function

Kuchnia Danusi
Jogurtowiec z malinami i borówkami 656

pełne łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 1 litr jogurtu naturalnego (odradzam grecki) 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 białka 1 szklanka borówek leśnych 1/2 szklanki malin 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: 1. Składniki na spód łączymy, zagniatamy ciasto. Wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x35cm. Powierzchnię wyrównujemy, nakłuwamy widelcem(...)budynie, krótko miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. 4. Owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną (dzięki niej owoce nie opadną w cieście). Owoce wykładamy na masę jogurtową. 5. Ciasto pieczemy w 160 st.C przez ok 60 minut. Po upieczeniu studzimy. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem można lekko oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Daktyle w czekoladzie

Kuchnia domowa Ani
orzechowiec z masą na gorąco 210

budyniu 200 g masła 3 łyżki cukru Sodę rozmieszać z mlekiem. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na połowę i każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia. Masło, cukier i miód zagotować w rondelku, dodać orzechy, wymieszać. Masę orzechową wyłożyć na jedną część(...)ciasta. Obie blaszki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C z termoobiegiem i piec około 20 minut. Wystudzić.  Budynie  i cukier rozmieszać w połowie mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wylać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Nie zdejmować z ognia, dodać masło i mieszają gotować powoli aż budyń wciągnie cały tłuszcz. Gorącą masę wyłożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort capuccino 338

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczypta soli. Dodajemy kolejno żółtka oraz cukier, miksujemy do czasu aż cukier prawie całkiem się rozpuści. Następnie przesiewamy do masy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, czas pieczenia ok 45 minut. Gotowe ciasto kakaowe odwracamy do ,,góry(...)łyżek cukru pudru 20 dag masła cukier waniliowy 1. Gotujemy budynie wg. przepisu razem z cukrem pudrem i waniliowym. Studzimy, dodajemy masło, miksujemy na puszystą masę. Smarujemy wystudzone ciemne ciasto. Można zostawić 2 łyżki białej masy do zdobienia wierzchu tortu. Masa capuccino: 500 ml mleka 5-6 dag sypkiej kawy cappucino 5 łyżeczek żelatyny 5 łyżek ciepłej wody 2 śmietany

Apetyczna babeczka
Amerykańskie ciasto dyniowe (American Pumpkin Pie) z pomarańczą i marcepanem. 169

nożem , aż do uzyskania kruszonki( lub umieścić składniki w malakserze lub robocie i  pulsacyjne  zmiksować). 3.Następnie dodajemy jajko, sok z pomarańczy. Szybko zagniatamy na jednolitą masę. 4. Ciasto wałkujemy i delikatnie przekładamy do formy ( najlepiej ciasto przenieść owinięte na wałku). Lekko dociskamy do boków, odcinamy nadmiar ciasta, (dno należy  po nakłuwać  widelcem). Ciasto wstawiamy(...)dyni i mieszamy. Następnie wbijamy dwa jajka i łączymy energicznie mieszając 8. Na końcu wlewamy mleko skondensowane niesłodzone oraz sok z połowy pomarańczy . Całą masę dokładnie mieszamy. 9. Nadzienie wylać na przygotowany  spód. Ciasto w 200 0 C około 6-10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 0 C 50-55minut( do ścięcia nadzienia). Jeśli o brzegi zaczną

vaniliowoczekoladowa
Makowa gwiazda z ciasta francuskiego 356

okazji :)I tak powstała - pyszna , bardzo prosta w wykonaniu, gwiazda makowa, która świetnie się prezentuje,  może więc być ozdobą każdego stołu - szczególnie świątecznego :)   SKŁADNIKI2 opakowania ciasta francuskiego250g gotowej masy makowej z bakaliami1 jajko PRZYGOTOWANIEZ każdego ciasta francuskiego przy pomocy dużego talerza wycinamy koło.   Na pierwszym cieście (pozostawionym na papierze) rozprowadzamy masę makową, zostawiając wolne

Moje Kuchenne Rewelacje
CIASTO " PYCHOTKA" 579

masa budyniowa nie trzymała się dolnej części ciasta. Ciasto 40 dag mąki 20 dag „Kasi” 16 dag cukru pudru 4 żółtka (białka zostawić do piany na wierzch) 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia szczypta amoniaku (rozpuścić w 2-3 łyżkach kwaśnej śmietany) Zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części Masa 5 żółtek 5 łyżek cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)masła dodajemy po jednej łyżce masy budyniowej i ucieramy. Jedną część ciasta wykleić na blaszkę, posmarować dżemem i przykryć ubitą pianą z 4 białek z ciasta (na 2 białka 10 dag cukru),posypać orzechami.Upiec dwa takie same ciasta. Gdy ostygną jedno kładziemy pianą w dół, na to masę i przykrywamy drugim ale pianą z orzechami do góry

Darcia w kuchni
Jabłecznik z kisielem 332

proszku do pieczenia 1 kg  jabłek, 4 łyżki cukru kryształu, 1/2 łyżeczki cynamonu ; to na masę jabłkową  na pianę ; 5 białek, 1 szklanka cukru kryształu, 1 czerwony kisiel  Wykonanie: Z masła, mąki , żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części , wyrobione kule wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny . Jabłka obieramy ze skórki(...)grubych oczkach , dodajemy cukier , cynamon i mieszamy delikatnie . Z białek ubijamy pianę dodajemy cukier  i suchy kisiel . Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wykładamy jedną część ciasta , na ciasto wykładamy masę jabłkową, na jabłka wykładamy ubitą pianę , na wierzchu zcieramy na tarce o grubych oczkach  drugą część ciasta . Pieczemy ok.45 minut w temp

Gorący kąsek
Ciasto jabłkowa fantazja 1388

rajskiej uczty dla podniebienia. Pyszne i lekkie ciasto, godne polecenia.        Ciasto czekoladowe 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 80 g margaryna Palma spółki Bielmar 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 1 litr soku jabłkowego z kartonika 6 łyżeczek żelatyny Masa kremowa(...)soku można dodać cukier, jeżeli jabłka były mało słodkie. Ciasto należy przepołowić na pół i wylać na jedną połówkę tężejącą galaretkę z jabłkami, przykryć drugą połówką ciasta.   Żelatynę z masy kremowej rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku. Kr emówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy jeszcze lekko ciepłą żelatynę. Masę szybko wylewamy na ciasto i wyrównujemy.  Na samym końcu

Jadło i czytadło
Sernik z sezonowymi owocami 146

mieszamy i odstawiamy.Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy  rozpuszczone masło, łączymy. Kolejnym krokiem jest dodawanie do ciasta po łyżce masy serowej i miksowanie na najwyższych obrotach.W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do masy serowej.Do blaszki z kruchym spodem wylewamy

Słodkie Przyjemności
Seromakowiec na bezglutenowym biszkopcie, bez cukru i tłuszczu 232

mleka)garść posiekanych orzechów laskowychBiszkoptBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo stewię. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Kiedy otrzymamy sztywną, jednolitą masę dodajemy przesianą mąkę. Całość przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (papier do pieczenia wypuszczamy na zewnątrz tortownicy). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie studzimy biszkopt. Składniki masy makowej(...)żółtek. Kiedy otrzymamy jednolitą masę dodajemy miód, stewię, mąkę ziemniaczaną, kandyzowaną skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo jedno ubite na sztywno białko i mieszamy. Masę serową wykładamy na masę makową. Ciasto wygładzamy z wierzchu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut. Po tym czasie ciasto studzimy, polewamy polewą i posypujemy posiekanymi orzechami. Gotowe

Mango Papaja
Chrupiące gofry z truskawkami 148

goframi. Ale jest pewien sposób... i ja go Wam zdradzę! Tajemnica tych pysznych gofrów wcale nie jest uzależniona od ciasta, które jak nam się wydaje, ma masę ulepszaczy by to ciasto było grube i chrupiące a... od gofrownicy. To ona jest tutaj mentorem całego zamieszania. By nasze domowe gofry były równie pyszne ich robienie należy zacząć od nasmarowania gofrownicy tłuszczem(...)mieszam ze sobą tak długo aż uzyskam gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Powoli dodaję 1/3 ubitych białek, po to aby delikatnie "podnieść" całe ciasto a następnie całą resztę białek. Powoli mieszam do uzyskania jednolitej masy. Z pewnością minęło 10 minut a może nawet i więcej- tym lepiej dla nas. Nakładam ciasto i piekę gofry około 3-4 minuty jednego

Mango Papaja