Mazurek chałwowo - orzechowy z czekoladą 214cukier puder i zagnieść jednolite ciasto. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Odrobinę ciasta odłożyć na uformowanie wałeczków na boki ciasta, wtedy skutecznie przytrzyma nam masę na mazurku. Gotowe ciasto ponakłuwać i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni C. Przygotować masę chałwowo – orzechową: Śmietanę, chałwę, cukier puder i orzechy umieścić w malakserze(...)garnuszka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając ok. 3 minut, do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Gotową masę przełożyć na kruchy spód i wyrównać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch mazurka. Udekorować orzechami. Ciasto najlepiej jest przechowywać w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie
Napoleonka na kruchym cieście 480przepisy. Ciasto jest słodkie, troszkę za słodkie jak na nasze obecne smaki, kiedyś chyba się jadało słodsze ciasta... Następnym razem dodam trochę mniej cukru i do ciasta i do masy. Przepis zostawiam z oryginalnymi proporcjami, osoby, które wolą mniej słodkie wypieki powinny dodać troszkę mniej cukru. Napoleonkę najlepiej jest kroić(...)budyniu dodajemy żółtka i dokładnie je rozcieramy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie, cały czas ucierając, dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Gotową masą smarujemy jeden blat ciasta i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając. Ciasto dostawiamy na noc i kroimy następnego dnia. Posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatity
Migdałowy makowiec 271migdały, rozpuszczony miód, cukier puder, esencję migdałową, skórkę pomarańczową – mieszamy. Wsypujemy płatki migdałowe, , rodzynki, żurawinę, wlewamy śmietankę – dokładnie masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Masę makową mamy prawie gotową, więc szykujemy ciasto (ja zrobiłam na drugi dzień i chłodziłam przez godzinę, ale polecam zrobić wieczorem). Do miski przesiewamy mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder – mieszamy składniki(...)Migdałowy makowiec, to ciasto na święta, po świętach… i nie tylko. Zwolennicy ciast z makiem, powinni być usatysfakcjonowani. Maku jest duuuużo, migdały dodatkowo powiększyły ilość masy makowej, która jest wilgotna i pyszna. A ciasto? Kruche, delikatne i… chyba bardziej kruche już być nie może. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Migdałowy makowiec appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko
Galette z ananasem 280lodówki. Żółtka ucieramy z cukrem. Twaróg sernikowy przekładamy do miski dodajemy dwa budynie i aromat waniliowy oraz utarte żółtka i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Na ściereczce ( żeby łatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy nasze ciasto i rozwałkowujemy na taką szerokość by przykryć całkowicie naszą blachę na tarte ewentualnie tortownice. Wysmarowaną blachę masłem i bułką tartą(...)delikatnie odwracamy, ciasto delikatnie opuszkami palców przyciskami do blachy i za pomocą widelca robimy w spodzie kilka dziurek. Następnie kroimy w plasterki świeżego ananasa, układamy na wierz masy serowej boki ciasta zawijamy do góry. Pieczemy około
NaKońcuJęzyka
8. Słodko, słodko, bardzo słodko, czyli mocno czekoladowy tort z bananami 321łączymy w drugiej misce roztrzepując je rózgą, a następnie dodajemy do nich suche składniki i mieszamy mikserem na niskich obrotach. Gdy uzyskamy w miarę jednolitą masę dolewamy stopniowo kawę ciągle mieszając. Ciasto będzie dość rzadkie. Należy wlać je do wyłożonej papierem do pieczenia (dno) tortownicy (ja użyłam takiej o średnicy 24 cm, ale spokojnie można użyć mniejszej i podzielić(...)blaty), wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. godzinę- do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia. Masa do tortu 300 g sera mascarpone 330 ml zimnej śmietanki 30% 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej płaska łyżka kakao 0,5 szklanki cukru pudru
Symfonia Smaków
Ciasto jabłkowo - budyniowe 470Ciasto z nutką jabłek i masy budyniowej na deszczowe popołudnie :) Czas pieczenia: 4 x 20 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Ciasto: 4 szkl mąki 1/2 szkl cukru 2 jajka 2 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżeczki(...)amoniaku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl śmietany 1/2 margaryny 1 cukier waniliowy Margarynę roztopić. Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto , podzielić na 4 części. Czwarta część malutka na pokruszenie. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 3/4 margaryny 3/4 szklanki cukru Wszystkie składniki zagotować 2 jajka 3/4 szkl śmietany 2 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy Wszystkie składniki połączyć, rozmieszać
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Maślane ciasteczka walentynkowe 207przepisie 150g) Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, jajko, cukier oraz łyżkę mleka. Ubić całość mikserem na jednolitą masę. Podzielić ciasto n dwie części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Do drugiej dodać rozpuszczoną czekoladę i zagniatać, aż do momentu gdy masa stanie się jednolicie brązowa. Także
Mania Wypiekania
Kremówka 198niedzielę oczywiście było..tym razem piekłyśmy kremówkę wg przepisu znajomej Iwonki ..Ja zrobiłam z ciut większej porcji, bo miałam akurat dwie takie same duże blaszki..Ciasto pyszne..muszą tylko dobrze kruche placki nasiąknąć masą budyniową,aby można było je dobrze ukroić. Razem ze mną kremówkę piekły: Angelika , Iwonka . Ciasto: 30 dag mąki pszennej 25 dag dobrej margaryny 1 łyżka(...)gotującego się mleka.Ugotować jak budyń ,lekko przestudzić. Budyń wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć .Odstawić chłodne miejsce , aby masa zastygła i ciasto zmiękło [ nie musi to być lodówka ].Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenie
Rolada kokosowa 478margaryny ucieramy, dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe, sok pomarańczowy i miksujemy do momentu połączenia się składników. Papier do pieczenia smarujemy delikatnie margaryną, nakładamy ciasto i rozwałkowujemy je. Na ciasto nakładamy masę kokosową i delikatnie ją rozsmarowujemy. Delikatnie zwijamy ciasto w roladę. Roladę kokosową posypujemy wiórkami i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Porada: Zamiast soku pomarańczowego możemy
paapilotkaa
Malinowy zawijas 183jednolitą masę mokre składniki- mleko, śmietanę i jajko. Łączymy suche z mokrym, dodajemy olejek arakowy i chwilę mieszamy. W masie powinny pozostać grudki. Do papilotek nakładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę masy serowej i przykrywamy jeszcze łyżką ciasta, pilnując żeby za bardzo nie wypełnić formy. Można delikatnie zamieszać, żeby powstały zawijasy. Pieczemy 20-25 minut. A w naszym ogrodzie, poza
les mirabelles
Wytrawne ciasteczka serowe zawijane z farszem 188czerwona papryka 1 cebula 300 g pieczarek 150 g dobrej wędliny 100 g żółtego sera Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i wyrobić na jednolitą masę, jeżeli ciasto będzie się kleiło do rąk to można dodać więcej mąki. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, następnie wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i kroimy w paski
Jadło i czytadło
Faworki, czyli chrust II 782soli 1 łyżka wódki Dodatkowo: 500 g smalcu do smażenia cukier puder do posypania faworków Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie ciasto wybijamy wałkiem, żeby wtłoczyć w nie jak największą ilość powietrza, Czynność tę powtarzamy przez pięć minut, ciasto uderzamy wałkiem kilkukrotnie, składamy na pół lub na trzy
Kulinarne przygody Gatity
Ruszyła akcja "Świąteczne słodkości!" 265być wyjątkowe. Mogłoby się wydawać, że to troszkę za wcześnie na taką akcję, jednak w wielu kuchniach już pachnie Świętami. Ciasta i ciasteczka przygotowywane są "na próbę", a masa na ciasto piernikowe już powinno leżeć w piwnicy lub w lodówce. Zapraszam wszystkich do zamieszczania przepisów na ciasta, ciasteczka, babeczki, babki, cukierki, czekoladki, pierniki, czyli wszystko to, co kojarzy
My Culinary Art
PARÓWKI W CIEŚCIE Z OREGANO 423zbyt ciepła ciecz zabije drożdże). Na początku mieszamy wszystko widelcem a później zabieramy się do brudnej roboty czyli wyrabiania rękoma. Ciasto wyrabiamy ok. 5-7 min na gładką masę, gdy ciasto za bardzo się klei dodajemy nieco mąki. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na 30 min pod ściereczką (lub przykryte drugą miską) w ciepłe miejsce aby wyrosło. 3. FORMOWANIE
Nerds Kitchen
Bliny ziemniaczane z mięsem 293jajko, śmietanę, doprawić do smaku. Masę mięsną dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Placuszki ziemniaczane Ziemniaki, jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz włożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać mąkę. Z przygotowanej masy smażyć, placuszki na dużej ilości oleju. Na patelnie z dobrze rozgrzanym olejem, nałożyć 2 łyżki masy ziemniaczanej
Kulinarny karnet Christophera