pudru5 dag drożdży2 jajka2 żółtka2 łyżki gęstej śmietanyszczypta soliMasa makowa:1/2 kg maku12 dag margaryny30 dag cukru2 jajka2 żółtkazapach migdałowy+piana ze wszystkich białek, jakie zostały z przygotowania ciasta i masy makowej (czyli 4)Sposób przygotowania:1. Mak sparzyć i zemleć dwukrotnie.2. Mąkę posiekać z tłuszczem i cukrem, dodać jajka i śmietanę wymieszaną z drożdżami i żółtkami. Zagnieść ciasto
Kuchnia domowa Anistolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, dodajemy żółtko (białko zostawiamy do wykorzystania w późniejszym etapie), sól oraz posiekane zimne masło i zagniatamy ciasto aż uzyskamy jednolitą masę (w ten sam sposób możemy połączyć składniki w malakserze). Z ciasta formujemy kulę, którą spłaszczamy (żeby się lepiej ciasto schłodziło), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki(...)Większą część wkładamy pomiędzy 2 kawałki papieru do pieczenia, wałkujemy na koło wielkości dna formy i wyklejamy dno oraz boki formy. Powidła mieszamy łyżką na jednolitą masę i smarujemy spód ciasta. Następnie na powidła wykładamy uprażone gruszki i przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Teraz ubijamy białko na sztywną pianę i smarujemy nim wierzch ciasta a następnie posypujemy ją posiekanymi orzechami
Kuchenne Wariacjeteż z truskawkami lub brzoskwiniami. A tak przy okazji to zastanawiam się co magicznego było w jogurtach bo użyłam różowego jogurtu malinowego a po upieczeniu masa jest biała... *foremka 23*23 cm Składniki: na ciasto murzynkowe: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia i przesiać. Do masy kakaowej wmiksować najpierw żółtka a później mąkę. Na końcu delikatnie połączyć z pianą z białek. Budyń, mąkę ziemniaczaną, mąkę i cukier puder wymieszać i przesiać. Jogurt zmiksować z jajkami a następnie dodać wymieszane mąki z budyniem. Zmiksować na gładką masę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta murzynkowego a na nie masę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSposób przygotowania: Kruche ciasto : mąkę , cukier puder, proszek przesiewamy przez sitko, dodajemy żółtka, margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe dzielimy je na dwie części jedną chowamy w zamrażarce. Masa: Białka(...)ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, następnie dodać budyń zmieszany z śmietaną , dorzucamy wiórki. Blachę wykładamy papierem i smarujemy margaryną. Ciasto wykładamy na blachę , wylewamy masę natomiast na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut ( funkcja góra - dół). Użyj dużej blachy 40 cm / 26 cm. Co fajne w tym przepisie, że można
Cukier&PuderGotowany sernik z masą kajmakową i mlekiem w proszku. Dzięki temu masa nabrała charakterystycznego smaku (pyszna!). Idealnie zgrała się z czekoladowym ciastem i gruszkami zatopionymi w pomarańczowej galaretce. CIASTO CIEMNE: 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki kawy espresso(...)cukrem w garnku, dodać kajmak i dokładnie wymieszać. Włożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Połączyć z mieszanką jajeczną i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Jeszcze gorącą masę przełożyć na czekoladowe ciasto. Gruszki (waga po obraniu) obrać ze skórki i pozbywając się gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i gotować razem z wodą, aż zmiękną. Wsypać suchą galaretkę
https:KKuchniaMniampotrzebne mi były proporcje na mniejszą formę. Idea jednak została zachowana, i muszę przyznać, że żałuję, iż zwlekałam tak długo. Wszystkie warstwy świetnie się ze sobą komponują: kruche ciasto, kwaśna masa rabarbarowa, słodki, kremowy budyń, chrupiące płatki migdałowe i obłędnie pachnące truskawki. Jeśli macie zapasy rabarbaru, albo zobaczycie go gdzieś na straganie - kupcie koniecznie! To ciasto będzie idealne(...)jeszcze nie w głowie). Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 100 g mąki pszennej 50 g migdałów 30 g cukru pudru 75 g zimnego masła 1 jajko masa rabarbarowa: 500 g rabarbaru 60 g cukru 3 listki żelatyny budyń: 30 g budyniu waniliowego (proszek) 350 ml mleka 40 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzePierwszą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Ciasto pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Tak samo postępujemy z kolejnymi częściami ciasta. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plastry. Jabłka smażymy aż powstanie z nich masa(...)koniec wsypujemy galaretki i odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy kroimy, przesypujemy je do miski i mieszamy z miodem. Składanie ciasta zaczynamy od wyłożenia pierwszego ciasta, na nim rozsmarowujemy masę z jabłek. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta na którą wykładamy 3/4 dżemu wiśniowego. Na wierzch kładziemy ostatnią część ciasta i smarujemy ją cienko pozostałym dżemem a następnie posypujemy wszystko orzechami
ciastkarnia na kruchym spodzieczęści w proporcjach 70 % i 30 %. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godziny. Przed wyjęciem ciasta jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą makową. Tortownicę posmarować tłuszczem i wysypać na nią(...)bułkę tartą. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować najpierw większą część i wyłożyć nią dno nasmarowanej tortownicy. Następnie na niej poukładać pokrojone jabłka a na nie masę makową. Mniejszą część ciasta także rozwałkować. Można pokroić w paski lub zetrzeć na tarce, ja natomiast foremką wykroiłam gwiazdki i poukładałam na masę makową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 minut
Na słodko lub wytrawniegranatu oraz słodycz chałwy sprawiają, że ciasto jest tak pyszne. Jeden kawałek do kawy to zdecydowanie za mało. Biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 16 g cukru waniliowego 1 łyżka mąki pszennej 3 budynie czekoladowe po 47 g (na ½ litra mleka) 50 g czekolady mlecznej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z galaretką: 1 szklanka malin (ja użyłam mrożonych(...)cukrem. Wlewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy. Przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy. Margarynę ucieramy na puch i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Chałwę rozgniatamy i dodajemy do masy. Złożenie ciasta: W blaszce układamy pierwszy biszkopt. Na niego wylewamy delikatnie stężałą masę galaretkową z malinami i granatem. Następnie wykładamy większą połowę masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy resztą kremu
VioletoweKucharzeniewystudzonego BISZKOPT: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choc ja w przypadku tego ciasta osobiście się nie trzymam tej zasady :) Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru. Żółtka miksujemy z druga połową cukru. Do białek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i kakao, musimy wymieszac składniki szpatułką, a na koniec wlewamy roztopione(...)wystudzone masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Masa budyniowa: 200 g cukru drobnego 1/2 l mleka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 cukry wanilinowe 200 g masła MASA BUDYNIOWA: Mleko wlewamy
Blondynka Gotujemaki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Twaróg zmielić 3x (jeśli mamy nie mielony).Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) i cukier(...)ubić z żółtkami, dodawać stopniowo:zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Ciemne ciasto chłodzone w lodówce (można tez włożyć je na 30 minut do zamrażarki) po wyjęciu podzielić na 2 części. Blachę wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą
Walijskie Pichceniemasa będzie gładka dodajemy roztopione i przestudzone masło i dokładnie mieszamy. Brzoskwinie kroimy w kostkę lub na ósemki. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Na schłodzone ciasto wylewamy masę sernikową i układamy na niej brzoskwinie. Wykładamy pianę z białek. Na pianę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto. Sernik pieczemy ok godziny w 180 stopniach - ważne jest aby ciasto ładnie
sierotka maRysia w kuchnismaki mojego syna. A ciasto czekoladowe jakie posłużyło jako blaty to już jego ulubione, poznał je niejednokrotnie jadając Tort Straciatella z Malinami . Po wykonaniu tortu zostało mi trochę masy, wierzch ciasta i mus, więc poskładałam deserki o identycznym składzie i połączeniu jak w tym torcie i wiecie co? Jeden deserek sama zjadłam, był przepyszny. Wszystko wyszło tak jak chciałam. Równowaga(...)drugim blatem jak to widać wyżej. Kremem obsmarowałam boki i górę ciasta, też tak jak to widzicie wyżej :) Starałam się, by było to wszystko równe, bo od tego zależy ostateczny wygląd tortu. Tu już widać, że boki obłożyłam korą czekoladową, ale tak, aby tylko jeden bok przylegał do masy. Zabrałam się za układanie czekoladowych puzzli. Jak widzicie, puzzle są dość
Blondynka GotujeCiasto to od razu polubiłam za genialną masę. Jest ona bardzo prosta a przy tym niezwykle smaczna(...)Idealnie pasuje do letnich ciast które podajemy schłodzone w upalne dni. Nie jest bardzo słodka więc można ja troszkę dosłodzić według uznania. Istnieje też ekspresowa wersja tego ciasta - zamiast piec biszkopt można masę wylać na gotowe biszkopty - będzie świetnie smakować a zaoszczędzi nam to sporo czasu Ciasto z owocami i galaretką Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki
sierotka maRysia w kuchni