ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:120/1309)

Tradycyjny sernik z brzoskwiniami 195

masa będzie gładka dodajemy roztopione i przestudzone masło i dokładnie mieszamy. Brzoskwinie kroimy w kostkę lub na ósemki. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Na schłodzone ciasto wylewamy masę sernikową i układamy na niej brzoskwinie. Wykładamy pianę z białek. Na pianę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto. Sernik pieczemy ok godziny w 180 stopniach - ważne jest aby ciasto ładnie

sierotka maRysia w kuchni
Tort Czekoladowy z Kremem Limonkowym 149

smaki mojego syna. A ciasto czekoladowe jakie posłużyło jako blaty to już jego ulubione, poznał je niejednokrotnie jadając Tort Straciatella z Malinami . Po wykonaniu tortu zostało mi trochę masy, wierzch ciasta i mus, więc poskładałam deserki o identycznym składzie i połączeniu jak w tym torcie i wiecie co? Jeden deserek sama zjadłam, był przepyszny. Wszystko wyszło tak jak chciałam. Równowaga(...)drugim blatem jak to widać wyżej. Kremem obsmarowałam boki i górę ciasta, też tak jak to widzicie wyżej :) Starałam się, by było to wszystko równe, bo od tego zależy ostateczny wygląd tortu. Tu już widać, że boki obłożyłam korą czekoladową, ale tak, aby tylko jeden bok przylegał do masy. Zabrałam się za układanie czekoladowych puzzli. Jak widzicie, puzzle są dość

Blondynka Gotuje
Szybkie ciasto z owocami i galaretką 389

Ciasto to od razu polubiłam za genialną masę. Jest ona bardzo prosta a przy tym niezwykle smaczna(...)Idealnie pasuje do letnich ciast które podajemy schłodzone w upalne dni. Nie jest bardzo słodka więc można ja troszkę dosłodzić według uznania. Istnieje też ekspresowa wersja tego ciasta - zamiast piec biszkopt można masę wylać na gotowe biszkopty - będzie świetnie smakować a zaoszczędzi nam to sporo czasu Ciasto z owocami i galaretką Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki

sierotka maRysia w kuchni
Cynamonowa rolada drożdżowa 215

Składniki: Ciasto: 1/4 kostki drożdży 1/2 szkl cukru szklanka mleka cukier waniliowy 2 łyżki masła 2 szkl mąki krupczatki 2 żółtka Nadzienie: 200g masy marcepanowej 2 łyżki cukru pudru kieliszek miodu pitnego pół szklanki płatków migdałowych 2 białka pół opakowania cynamonu  Przygotowanie: drożdże ucieramy z cukrem, mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym. do ciepłego mleka dodajemy drożdże z cukrem mąkę(...)ciepły rozczyn drożdżowy wbijamy żółtka i odstawiamy pod bawełnianą ściereczką na około 30 mnut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w międzyczasie przygotowujemy nadzienie- mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę do ciast dosypujemy resztę mąki, wyrabiamy i rozwałkujemy na prostokąt grubości około 0,5 cm, smarujemy masą i zawiajamy w roladę pieczemy w temp 180-190'cC przez ok. 30 minut

Luźna Kuchnia
Rolada kokosowa 157

przez sitko kakao, cukier puder – wymieszałam. Masło rozpuściłam w rondelku, dodałam mleko kokosowe, podgrzałam. Gorące mleko z masłem wlałam do zmielonych herbatników, połączyłam składniki (jeśli masa jest za sypka można dodać mleka). Ciasto wyłożyłam na papier do pieczenia, przykryłam kawałkiem folii i rozwałkowałam na prostokąt. Wiórki kokosowe zmieliłam (masa bardzo zyskuje na konsystencji i smaku). Masło utarłam(...)cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodawałam partiami zmielone wiórki, mleko kokosowe, rum i extract waniliowy. Do utartej masy wsypałam krojone morele i skórkę pomarańczową – wymieszałam. Gotową masę nałożyłam na ciasto z herbatników. Zwinęłam roladę, zapakowałam w papier do pieczenia (można w folię spożywczą lub aluminiową)  i wstawiłam na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, gdy  rolada już

mojewypiekiinietylko
Żona organisty 181

zostawiam w piekarniku na jakieś 10 min dodatkowo. Studzę i kroję na pół. Na mleku gotuję budyń, studzę. Ucieram masło z cukrem dodając porcjami zimny budyń. Połowę masy wykładam na spód ciasta, na tym układam biszkopty namoczone w kawie.Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i tężejącą wylewam na biszkopty. Na galaretce powinnam ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, ale tę część(...)pominęłam. Wykładam resztę masy i przykrywam drugą połową ciasta. Całość wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Obiecałam wczoraj dodać zdjęcie, jeżeli coś zostanie z tego ciasta. Na całe szczęście zostało jeszcze troszkę i tak jak mówiłam wczoraj, tak dziś postępuję. Oto żona organisty w całej swojej okazałości

Ciasteczkowy Potwór
Szarlotka z płatkami kukurydzianymi 143

zaszkodzić dziecku, ani sobie. Wiadomo, że zdrowe odżywianie to podstawa, ale czasem najdzie nas ochota na coś słodkiego i wtedy z pomocą mogą przyjść nam tzw. "zwykłe" ciasta - bez mas i ciężkich kremów. Niezawodna okazuje się w tym wypadku szarlotka. Także w nowej odsłonie z chrupiącym wierzchem z płatków kukurydzianych.   Dla kogo: dla fanów szarlotek dla lubiących innowacje(...)krem, dodajemy cukier, jajka, przesianą mąkę - dwa rodzaje - wraz z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Ucieramy, aż masa stanie się jednolita. Tortownicę (średnica 25-26cm)wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką. Nakładamy do niej ciasto, na cieście układamy pokrojone w słupki jabłka. Pieczemy ciasto ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.  Wykonanie

Mania Wypiekania
Mazurek migdałowo-kajmakowy 140

ciasto herbatnikowe, czyli na dekoracyjne rozetki. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem do momentu, aż będzie puszysta, następnie stopniowo dodajemy jajka. Kiedy masa będzie jednolita, dodać mąkę i mączkę migdałową; delikatnie wymieszać.Na wcześniej podpieczone (bardzo blade) blaty z ciasta kruchego wyciskamy szprycą dekoracyjne rozetki(...)fot.2) z przygotowanej masy i ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 180-190°C na mniej więcej 15 minut i pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.Na koniec przygotowujemy masę kajmakową. Mleko mieszamy ze śmietaną w rondelku (trochę zmniejszyłam ilość, żeby masa była bardziej gęsta), zagotowujemy. Do gotującego się mleka i śmietany wsypujemy krówki. Ciągle mieszając, doprowadzamy

Świat Ciasta
Rolowane ciasto ze śliwkami i cynamonem wg Aleex (TM5) 147

białego i pół brązowego) i cynamon. Rozetrzeć i odstawić. 3. Śliwki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki. 4. Stolnicę oprószyć mąką, wyrobić ciasto. Rozwałkować na prostokąt. 5. Na płacie ciasta rozsmarować masę cukrowo-cynamonową. 6. Rozłożyć równomiernie śliwki. 7. Ciasto zwinąć w rulon. 8. Pokroić roladę na grubsze plasterki. Ułożyć je w blaszce o wymiarach 32x23, wyłożonej papierem do pieczenia

W mojej kuchni
Tradycyjne ciasto z wiśniami 178

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym (zostawić łyżeczkę cukru do kruszonki). Dodać płynną margarynę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać na cieście wiśnie (mniej więcej co 2 cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu). Piec 25 minut, aż ciasto

Kulinarne Inspiracje
Puszysty sernik na zimno z lemon curd 146

jeśli lemon curd zrobimy dzień wcześniej, to z resztą ciasta jest naprawdę niewiele roboty. Spód z kakaowych ciasteczek powstał dlatego, że nie miałam czasu na zrobienie klasycznego kruchego ciasta. Natomiast masa śmietankowo-serowa pochodzi z TEGO przepisu.To ciasto to taki mój mały torcik urodzinowy dla koleżanek, którym bardzo dziękuję za piękny prezent!!!I mężowi mojemu również dziękuję

bistro mama
Puszysty sernik 414

szwagierki... a teraz ja dzielę sięnim z Wami :) Spód:130 g miękkiego masła5 łyżek cukru1,5 szklanki mąki pszennej3 żółtka (białka zostawiamy i dodamy do masy serowej)Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.Następnie wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 cm x 36 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.Masa serowa(...)mieszamy ręcznie.Wszystkie białka (razem osiem) ubić i dodać stopniowo pozostałą część cukru oraz cukier waniliowy. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ubitą pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Wszytko wylewamy na ciasto. Wkładamy do  piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy 60 minut. Jeśli sernik z wierzchu za bardzo nam się rumieni, należy wyłączyć grzałkę górną

Delicious Titbits
Ciasto z malinami 196

malin [ ja miałam mrożone] 1 opakowanie galaretki truskawkowej Rolada: jajka, cukier, cukier wanilinowy i aromat wymieszać mikserem na gładką masę.Dodać mąkę, zmiksować. Na dużą prostokątną blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia wylać ciasto i równo rozsmarować. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec około 10 minut. Upieczone ciasto przełożyć na posypaną cukrem pudrem lnianą ściereczkę i zwinąć(...)cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem lub sokiem z cytryny. Dodawać po jednym jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać mleko. Utrzeć na gładką masę. Połowę ciasta wlać do formy, na środku ułożyć roladę i zalać resztą ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 minut. Ostudzić. Dekoracja: galaretkę przygotować wg. przepisu

Moje domowe kucharzenie
Wielkanocny placek ryżowy z rumowymi rodzynkami 173

rodowodem - Torta di Riso . Zrobiłam z ciastem filo, tak jak było pokazane w przepisie na stronie  Proud Italian Cook , ale jak czytałam, taką masę ryżowo - serową możemy również piec używając dowolnego rodzaju ciasta, a nawet zapiec ją samą , bez spodu. Jeżeli ugotujemy ryż dzień wcześniej, przygotowanie ciasta nie zajmie dużo czasu. A jest naprawdę warte zrobienia(...)formy też smarować roztopionym masłem. W formie układać jeden na drugim, posmarowane masłem, arkusze ciasta filo, tak aby wystawały poza formę. Po zakończeniu nakładania wlać masę serową, i nałożyć na brzegi ciasto zwisające poza formę. Nie ma potrzeby zakrywania całego środka. Piec 45 minut lub do momentu, aż nóż włożony w masę wychodzi  czysty - u mnie trwało to trochę

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania