ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:126/1309)

Łaciaty sernik rosyjski 380

kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki (proszek do pieczenia, cukry, jajka i masło) i wyrobić ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i na 30 minut włożyć do lodówki. Rozpuścić masło lub margarynę przeznaczoną do masy serowej i wystudzić. Rozgrzać piekarnik (grzanie góra/dół - 180 stopni; termoobieg - 160 stopni). Prawie połowę ciasta wyłożyć(...)około 0,5 cm wolnej przestrzeni od góry). Wymieszać twaróg z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i budyniami. Rozpuszczone masło lub margarynę dodać do masy twarogowej i zmiksować. Przelać masę twarogową do formy, wyrównać powierzchnię. Z pozostałego ciasta rwać nieduże kawałki, spałszczać je i układać na serowym nadzieniu. Wstawić sernik do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 90 minut do zarumienienia wierzchu (dodatkowo

MyCookBook.pl
Styropian (sernik bez sera) 218

kokosowych czy rodzynek.  Ciasto wypatrzyłam na blogu  Eweliny  i jest po mojej małej modyfikacji.     Składniki: ciasto 3 żółtka 250 g masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa 800 g śmietany 12% 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie smietankowe bez cukru szczypta soli dodatkowo  cukier puder(...)ubijając. Następnie dodajemy proszek budyniowy i ucieramy na jednolitą masę. Pianę łączymy delikatnie ze śmietaną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masę śmietankową wylewamy na ciasto. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170° przez 1 godzinę. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone posypać cukrem pudrem. Blaszka 12x38

magiczna kuchnia Kasi
Tarta ze szparagami 146

szczypta gałki muszkatołowej szczypta ziół prowansalskich szczypta ostrej papryki w proszku  Przygotować ciasto - na stolnicy wymieszać mąkę z solą, rozgnieść z masłem, dodać jajko, ugnieść na jednolitą masę, jeżeli ciasto będzie zbyt luźne, dosypać nieco mąki. Uformować kulę i włożyć do lodówki na kilkanaście minut do pół godziny. Przygotować farsz - w misce wymieszać śmietanę z jajkiem, dodać startą(...)pozostawić. Plasterki szparagów dodać do mieszaniny śmietany i jajka.  Ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra, wyłożyć nim naczynie do pieczenia tarty, zalać sosem śmietanowym, na wierzchu ułożyć szparagi i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.  Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, lub aż masa się zetnie, a wierzch zarumieni. Podawać na ciepło lub na zimno

Codzienne Gotowanie
Torcik cytrynowy 368

Lekkie i pyszne połączenie cytrynowego ciasta, serowej masy i galaretki cytrynowej uwieńczone słodką bitą śmietaną. To musi być pyszne! :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Spód cytrynowy: 4 jajka 4 łyż cukru 2 łyż cukru z wanilią skórka otarta z 1 cytryny (sparzonej) 4 łyż mąki pszennej 1,5 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego szczypta soli Warstwa serowa: 1/2 kg sera twarogowego(...)cukier puder, a następnie żelatynę. Zmiksować do połączenia składników. Część śmietany rozsmarować na galaretce, a resztę przełożyć do  szprycy i ozdobić ciasto. Inspiracja: Gotuję bo lubię (z moimi zmianami - zamiast pianki ze Śnieżki u mnie jest masa serowa

Kto ugości moich gości?
Pumpkin pie, czyli klasyczne ciasto dyniowe 324

gotowego dyniowego puree z puszki zrobiłam swoje ze świeżej dyni. Ciasto jest połączeniem tarty, sernika i ciasta dyniowego. PUMPKIN PIESkładniki na ciasto:- 300 gram mąki- 200 gram masła- 1 jajko- 1/3 szklanki cukru pudruSkładniki na masę dyniową:- 1 mała dynia- 300 gram serka homogenizowanego naturalnego- 3 jajka- 2/3 szklanki cukru pudru- szczypta soli- 2 łyżki tłuszczu (oleju, oliwy(...)oprószyć mąką. Wyłożyć ciastem, całość ponakłuwać widelcem, obciążyć np. fasolą i piec w temperaturze 180 stopni przez 10 min. Następnie wysypać fasolę i piec przez kolejne 10 min.Na ciasto wylać masę dyniową i piec wszystko razem przez około 50 min, aż masa całkowicie się zetnie. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Roladki makowe w masie serowej 235

każdą z nich 15 min w temperaturze 200'C.  Mak sparzyłam, zmieliłam dwukrotnie, dodałam resztę składników i zagotowałam.  Rozwałkowuję pozostałe trzy kawałki kruchego ciasta, na każdy z nich nakładam masę makową i zwijam trzy rolady. Wszystkie układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 20-25 minut w 200'C by ciasta połączyły się ze sobą(...)przez chwilę. Zdejmuję i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Na spód blaszki układam jeden kruchy placek, na to wykładam połowę masy serowej, układam placek z rolad i resztę masy, przykrywam drugim kruchym ciastem i odstawiam przynajmniej na 24 godziny.  Całość można dodatkowo polać polewą czekoladową

Ciasteczkowy Potwór
czekoladowa niedziela #5 - dyniowe brownie 163

roku. Od tygodnia mamy już jesień, więc czas na coś typowo jesiennego. Do dzisiejszego przepisu postanowiłam dodać dynię. I co się okazało? Że dynia i czekolada to świetne połączenie! Ciasto jest jak na brownie przystało wilgotne i ciężkie, jednak niemalże rozpuszcza się w ustach i jest mięciutkie. Dynia nie jest w nim bardzo wyczuwalna, aczkolwiek nadaje brownie ciekawego aromatu. BROWNIE(...)kakao, miksujemy krótko, do połączenia składników (ciasto powinno być dość gęste). Formę, w której będziemy piec brownie wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i przelewamy do niej masę. Pieczemy ciasto ok. 25-35 minut w 180*C (po 25 minutach najlepiej wbić w nie patyczek i sprawdzić czy jest gotowe, jeśli będzie bardzo oblepiony ciastem i mokry należy

chili & sugar
Sernik na kakaowym spodzie 200

przesianą z proszkiem do pieczenia - ucierać Wyjdzie nam dość twarde, jednolite ciasto, zrobić z niego kulkę  ( a jeszcze lepiej dwie; większą i mniejszą ) i włożyć do zamrażalnika na 3 -4 godz. - nie dłużej, bo jeśli będzie zbyt twarde , to będzie nam trudno je zetrzeć  Składniki na masę serową : 75 dag zmielonego sera dobrej jakości- może być z wiaderka(...)Cukier ucieramy z całymi jajkami, dodajemy stopniowo ser i ucieramy Dodajemy mąkę ziemniaczaną i rozpuszczone masło ( nie może być zbyt gorące ! ) - ucieramy Na wysmarowaną blaszkę ścieramy większą część ciasta, wykładamy masę serową, teraz ścieramy drugą część - to będzie wierzch sernika Pieczemy około 1 godz. w temp. 180 stopni C, pozwalamy ciastu ostygnąć w piekarniku, wpierw przy zamkniętych drzwiczkach, a potem

Proste Potrawy
Sernik z jagodami 130

jagodami musiałam spróbować tej kompozycji smaków. Nie miałam prawdziwych jagód, ale w lodówce znalazł się jagodowy dżem, który świetnie je zastąpił. Składniki Ciasto: 1/4 kg mąki 1/2 kostki masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli Masa serowa 750 g zmielonego białego sera 4 jajka 3 łyżki słodkiej smietanki 200 g cukru plus łyżka mąki ziemniaczanej 60 ml soku(...)utrzeć z cukrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną, dodać ser, śmietankę, sok z cytryny.  Odmierzyć 4 łyżki masy i wymieszać z nią dżem jagodowy. Na podpieczony spód do ciasta wlać połowę masy serowej, następnie na przemian trochę masy jagodowej i trochę serowej, aż do wyczerpania obu mas, lekko przemieszać, żeby na wierzchu powstały "esy-floresy". Piec w piekarniku nagrzanym

Kulinarne Inspiracje
Bezglutenowy chleb gryczany 166

pestek dyni - 2 łyżki ziaren słonecznika - 1 łyżka siemienia lnianego - 500ml wody - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - W misce wymieszać razem wszystkie suche składniki - Stopniowo dodawać letnią wodę, mieszając masę łyżką - Ciasto powinno być dość płynne; w razie potrzeby dodać więcej wody - Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia - Wierzch posmarować oliwą - Wstawić do nagrzanego piekarnika

Wegańska kuchnia orientalna
Ciasto barrrdzo czekoladowe 161

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 6 jajek szczypta soli Polewa: 250 g czekolady 250 g śmietanki 30% CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło lub oliwę, dokładnie rozmieszać. Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, połączyć(...)tortownicy o  średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. POLEWA: Czekolady umieścić w rondelku, połączyć ze śmietanką, rozpuścić na gładką, aksamitną masę. Przestudzić. Ciasto po upieczeniu głęboko nakłuć w kilku - kilkunastu miejscach patyczkiem do szaszłyków, polać przestudzoną polewą

Cakes By Kejt
Babka cytrynowa - najlepsza na świecie 159

spód i boki) i posypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto. Piec ok 50 min w 180ºC.5. Ciasto przestudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładką masę, polać ciasto, włożyć na chwilę do lodówki (żeby lukier szybciej stężał). Inspiracja: Kotlet.TV

Kto ugości moich gości?
Chlebek cytrynowo-pieprzowy 318

cebulę. Ocet wymieszać z mlekiem. Powinno wyglądać jak lekko zwarzone. Wlać do mąki ,wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste dodać trochę mleka i zagnieść na gładką masę. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części i rozpłaszczyć na placki o grubości 2,5 cm. Wierz naciąć na 8 trójkątów. Oprószyć mąką. Piec w temp.210 stop. 25 minut, aż się dobrze zarumieni

Kulinarny karnet Christophera
Kakaowa szarlotka z budyniem 303

folię spożywczą.  Jedną część ciasta włożyć na godzinę do lodówki, drugą do zamrażalnika.  Na blaszkę o wym. 23x33 cm wyłożyć ciasto z lodówki, nakłuć widelcem. Piec około 12minut w temp. 180st.  Masa:  5 jabłek,  2 szklanki mleka,  3/4 szklanki cukru,  2 łyżki mąki ziemniaczanej,  2 łyżki kaszy manny,  budyń waniliowy(...)waniliowego.    W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budyń i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową, gotować minutę, aż masa zgęstnieje.  Ciasto posypać kaszą manną. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub pokroić w plasterki i rozłożyć na cieście. Posypać cynamonem oraz cukrem waniliowym. Wylać ciepły budyń

Z miłości do słodkości
Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 224

całkowicie odparować pozostałość płynów w rondlu; wymieszać i odstawić na bok i ostudzić. Ciasto (blacha o wymiarach ok. 34 x 24 cm) 500 g masy makowej 4 łyżki roztopionego masła 450 g ciasta filo (1 opakowanie) 2 łyżki miodu naturalnego sok z cytryny Ciasto filo rozmrozić, wyjąć z pudełka i rozłożyć na płasko; sprawdzić wielkość płatów i podzielić(...)nasmarować 1/4 roztopionego masła. Na dnie blachy ułożyć 1/3 ilości ciasta smarując każdy płat (niekoniecznie dokładnie) roztopionym masłem (1/4 ilości masła) ; rozsmarować na niej połowę masy makowej i przykryć kolejną 1/3 płatów ciasta i 1/4 porcji roztopionego masła; nałożyć drugą połowę masy makowej i nałożyć na nią ostatnią porcję płatów i posmarować ostatnią 1/4 porcji masła; wstawić na 15 minut

Jem więc Jestem