patelnię i na małym ogniu odparować miód. Gdy miód zgęstnieje odstawić go do ostygnięcia. Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, sól i dodać miód i pokrojone masło. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Zrobić to szybko, ciasto nie powinno się nagrzać. Można użyć robota kuchennego z końcówką do gęstych ciast. Z ciasta uformować wałek o grubości 3 cm i zawinąć
Kuchnia Pokoleńoraz drożdżami. Całość wyrabiamy mikserem ok. 5 minut. Ciasto powinno być gładkie. Miskę przykrywamy ściereczką. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 40-50 minut. Składniki nadzienia mieszamy na gładką masę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i chwilę wyrabiamy. Dłońmi lub wałkiem rozciągamy ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Smarujemy je mieszanką marcepanowo-maślaną. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy
Dzieje kuchennej WiewióryGoście nie uwierzą z czego jest masa do tego ciasta ... sama nie wierzyłam - masa z bułki to niemożliwe ... Prosty przekładaniec, który świetnie się prezentuje na małych przyjęciach:) W telegraficznym skrócie biszkopt, dżem z czarnej porzeczki dla przełamania slodyczy, rozpływająca się w ustach masa i kokosowa posypka ... mniam. Polecam i życzę smacznego. Inspiracja do przepisu z moimi
cucinaremąką razową. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. do wyrośnięcia. W dużej misce mieszamy mąkę pszenną z solą, dodajemy wyrośnięte drożdże, pietruszkę i wyrabiamy ciasto do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach blachy. Blachę podsypujemy mąką i przekładamy na nią ciasto, brzegi rozciągamy tak, żeby były równe. Ciasto z wierzchu nacinamy
Moniki SmakołykiCiasto powinno być gęstsze, niż naleśnikowe. Energicznie mieszamy przez około 3-5 minut. Dolewamy olej. Kiedy ciasto nie będzie miało grudek, dodajemy ser i ponownie mieszamy na jednolita masę. Rozrobione ciasto odstawiamy na ok 15 minut. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je na drobne kawałki. Dodajemy owoce do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia
ChilliJemyrośnie przygotowujemy sobie nadzienie. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiając do smaku cukrem. Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąka stolnicę. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0.5 cm. Na ciasto wykładamy masę serową. Prostokąt składamy na 3 wzdłuż dłuższego boku tzn. 1/3 część ciasta od dołu zawijamy do góry i 1/3 część ciasta od góry zawijamy do dołu. Kroimy
Walijskie Pichceniedość drobno, ale tak by pozostały wyraźne kawałeczki. Mąkę wrzucić do miski, dodać pokrojone na małe kawałki masło, wlać miód, wsypać marchewkę. Wyrobić ciasto na jednolitą, gładką masę. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 min. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ° C z termoobiegiem. Normal
maniapieczeniaserem, następnie dodajemy kogiel mogiel i mieszamy. Mąkę łączymy z kaszą manną i dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy. Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C. Studzimy w piekarniku. Sernik lekko opadnie, dlatego gdy przestygnie boki możemy wyrównać łyżeczką. Wierzch ciasta smarujemy przygotowanym
Słodkie PrzyjemnościUwielbiam serniki! No nie ma takiego ciasta, które byłoby lepsze, z każdym rokiem coraz bardziej się o tym przekonuje. A jeszcze gdy wychodzi mi tak pyszny
Słodkie Przyjemnościproszkiem oraz roztopione masło. Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 25x28 wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać i pokroi w ćwiartki, ułożyć na cieście lekko wciskając w masę. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 25 minut. Przed podaniem mozna posypać cukrem pudrem
Monia miesza i gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pani Walewska to ciasto zwane również pychotką. Kruche placki z bakaliami oraz powidłami śliwkowymi przełożone masą budyniową. Ciasto stało się hitem w moim domu i jest przygotowywane na różnego rodzaju święta, imprezy. Jest przepyszne, polecam każdemu szczególnie tym co jeszcze o tym cieście nie słyszeli Post Pani Walewska pojawił się
Marta Gotujedekoracje, dlatego radzę zarobić go troszkę więcej) ). Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym żółtkiem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 190°C przez 30/40 min. Nie kroimy ciasta od razu, bo masa nam wypłynie. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. Można go przechowywać do paru dni, ale nie wiem czy dotrwa... Smacznego
Mia Cucina Sofietadalej ubijać. Wbijać kolejno jajka, zmiksować. Przesianą mąkę, kakao, sodę i proszek dodawać na zmianę z jogurtem i śmietaną, miksując na najniższych obrotach lub wymieszać widelcem jak ciasto na muffinki. Masa wyjdzie dość gęsta. Ciasto przelać do formy do babki wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 60 min., do tzw. suchego patyczka. Polewa czekoladowa
coolinarnastrefa.blogspot.comżadnej słodyczy, ale żeby nie zasłodzić się za bardzo , pomyślałam o cieście po którym nie będę miała wyrzutów sumienia :). Z pośród różnych przepisów zdecydowałam się na pyszne , aromatyczne ciasto marchewkowe przełożone masą z serka śmietankowego. Ciasto rewelacja i polecam je zrobić wszystkim miłośnikom wszelkich wypieków uważających na swoja wagę ;). Składniki: 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru brązowego 1 łyżeczka
Słodkości i nie tylkoobrane i pokrojone na kawałki banany, a następnie wrzucamy pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie blendujemy aż całość będzie jednolita. Masę wylewamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 1,5 godziny. Ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 30 minut i odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie(...)przygotowujemy herbacianą galaretkę. Herbatę zalewamy wrzącą wodą i dosładzamy ksylitolem. Po chwili wyrzucamy torebki z herbaty, dodajemy żelatynę i całość dokładnie mieszamy, ostawiamy. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na masę serową. Ciasto odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki, żeby galaretka dobrze stężała. Smacznego
Symfonia smakowaucierane z truskawki, z dodatkiem serka nie mogłam przejść obojętnie. Szybkie, ekspresowe, pyszne – nic dodać nic ująć. Koniecznie wypróbujcie. Wszyscy będą zachwyceni a wyzwanie pod tytułem: „piekę ciasto” zakończy się powodzeniem. Polecam. Składniki: 175 g masła 250 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy połowę ciasta, na to połowę truskawek, na truskawki połowę masy serowej. Przykrywamy pozostałym ciastem, na to ponownie truskawki, na truskawki masa serowa. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczmy około 50-60 minut w 170 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia na kilka godzin
Made By Mom And Sonzacznie odchodzić od ściany naczynia, w którym wyrabiasz (w zależności od wielkości jajek możesz musiec dosypać trochę mąki). Dodaj esencję waniliową i tłuszcz, wyrabiaj dalej ciasto aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. Wyłóż masę na blat roboczy. Masa będzie lekko klejąca się, więc oprósz ręce mąką i szybko uformuj z ciasta kulę. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i odstaw(...)miski i odstaw pod przykryciem do lodówki na 8 - 24 godziny. Wyjmij ciasto z lodówki, odstaw na kilkanaście minut, aby powoli się ogrzało. W tym czasie przygotuj masę na skorupkę. Podziel ciasto na 16 części (po około 75 g). Z każdej części uformuj kulkę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub oprószoną mąką. Zachowaj odstępy między kulkami ciasta
Grahamka, weka i kajzerkałatwo przyrządzić domową masę makową - całość przygotowań masy nie zajmie dłużej niż 5 minut i możemy wzbogacić ją o ulubione bakalie. W przeciwieństwie do gotowych mas, możemy dosłodzić ją do smaku, tak jak najbardziej lubimy. Masa makowa bez mielenia jest idealna do przygotowania z dużym wyprzedzeniem, bo świetnie znosi mrożenie (masę zamrażamy oczywiście bez białek). Taka masa przyda się(...)minut. Jeśli nie macie ochoty na wałkowanie i wycinanie gwiazdek, możecie zamiast tego podzielić ciasto na grube okruchy i obficie posypać nim wierzch ciasta w formie kruszonki. Moim zdaniem makowiec na kruchym cieście najlepiej smakuje przechowywany w lodówce - mam wrażenie, ze masa jest wtedy wilgotniejsza i smaczniejsza. Polecam na Święta i nie tylko, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów
Lekcje w kuchni