ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:127/1309)

Bezglutenowy chleb gryczany 158

pestek dyni - 2 łyżki ziaren słonecznika - 1 łyżka siemienia lnianego - 500ml wody - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - W misce wymieszać razem wszystkie suche składniki - Stopniowo dodawać letnią wodę, mieszając masę łyżką - Ciasto powinno być dość płynne; w razie potrzeby dodać więcej wody - Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia - Wierzch posmarować oliwą - Wstawić do nagrzanego piekarnika

Wegańska kuchnia orientalna
Ciasto barrrdzo czekoladowe 153

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 6 jajek szczypta soli Polewa: 250 g czekolady 250 g śmietanki 30% CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło lub oliwę, dokładnie rozmieszać. Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, połączyć(...)tortownicy o  średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. POLEWA: Czekolady umieścić w rondelku, połączyć ze śmietanką, rozpuścić na gładką, aksamitną masę. Przestudzić. Ciasto po upieczeniu głęboko nakłuć w kilku - kilkunastu miejscach patyczkiem do szaszłyków, polać przestudzoną polewą

Cakes By Kejt
Babka cytrynowa - najlepsza na świecie 153

spód i boki) i posypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto. Piec ok 50 min w 180ºC.5. Ciasto przestudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładką masę, polać ciasto, włożyć na chwilę do lodówki (żeby lukier szybciej stężał). Inspiracja: Kotlet.TV

Kto ugości moich gości?
Chlebek cytrynowo-pieprzowy 310

cebulę. Ocet wymieszać z mlekiem. Powinno wyglądać jak lekko zwarzone. Wlać do mąki ,wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste dodać trochę mleka i zagnieść na gładką masę. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części i rozpłaszczyć na placki o grubości 2,5 cm. Wierz naciąć na 8 trójkątów. Oprószyć mąką. Piec w temp.210 stop. 25 minut, aż się dobrze zarumieni

Kulinarny karnet Christophera
Kakaowa szarlotka z budyniem 293

folię spożywczą.  Jedną część ciasta włożyć na godzinę do lodówki, drugą do zamrażalnika.  Na blaszkę o wym. 23x33 cm wyłożyć ciasto z lodówki, nakłuć widelcem. Piec około 12minut w temp. 180st.  Masa:  5 jabłek,  2 szklanki mleka,  3/4 szklanki cukru,  2 łyżki mąki ziemniaczanej,  2 łyżki kaszy manny,  budyń waniliowy(...)waniliowego.    W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budyń i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową, gotować minutę, aż masa zgęstnieje.  Ciasto posypać kaszą manną. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub pokroić w plasterki i rozłożyć na cieście. Posypać cynamonem oraz cukrem waniliowym. Wylać ciepły budyń

Z miłości do słodkości
Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 207

całkowicie odparować pozostałość płynów w rondlu; wymieszać i odstawić na bok i ostudzić. Ciasto (blacha o wymiarach ok. 34 x 24 cm) 500 g masy makowej 4 łyżki roztopionego masła 450 g ciasta filo (1 opakowanie) 2 łyżki miodu naturalnego sok z cytryny Ciasto filo rozmrozić, wyjąć z pudełka i rozłożyć na płasko; sprawdzić wielkość płatów i podzielić(...)nasmarować 1/4 roztopionego masła. Na dnie blachy ułożyć 1/3 ilości ciasta smarując każdy płat (niekoniecznie dokładnie) roztopionym masłem (1/4 ilości masła) ; rozsmarować na niej połowę masy makowej i przykryć kolejną 1/3 płatów ciasta i 1/4 porcji roztopionego masła; nałożyć drugą połowę masy makowej i nałożyć na nią ostatnią porcję płatów i posmarować ostatnią 1/4 porcji masła; wstawić na 15 minut

Jem więc Jestem
Pani Walewska - Pychotka 1093

Składniki:*Ciasto:500 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego100 g cukru pudru200 g masła (zimnego)6 żółtek*Masa bezowa:8 białek ( sześć pozostanie z ciasta i dwa z masy budyniowej)2 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 szklanki cukru pudruokoło 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub jakiś innych zamienników*Masa budyniowa:500 ml mleka2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki(...)aromatu waniliowego. Jeden ze spodów zostawiamy na dnie blaszki (musi być wyłożona papierem do pieczenia), wykładamy na niego całą masę budyniową, rozprowadzamy, delikatnie na masę przekładamy drugi spód. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, żeby ciasto się "przegryzło

Piekę, bo lubię
Torcik marchewkowy 99

oleju; 4 jaja; kilka kropli aromatu migdałowego; 100 g rodzynek; Składniki na masę serową: 500 g twarożku śmietankowego lub białego sera; 100 g cukru pudru; 200 g masła; kilka kropli aromatu waniliowego; skórka otarta z 1 cytryny; Opcjonalnie: około 100 g czekolady do dekoracji; Wykonanie: Ciasto: Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, cynamon i sól. Dodać(...)migdałowy. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm (formę należy wyłożyć papierem do pieczenia). Piec około 60 minut w temperaturze 170 o C. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić. Masa serowa: Stopić masło i wystudzić. Zmielić ser i utrzeć razem z cukrem pudrem. Dodać skórkę cytrynową i aromat waniliowy. Nie przerywając miksowania powolutku, cieniutkim strumieniem wlewać masło. Ciasto

In my kitchen
Tarta z gruszkami i masą marcepanową! 173

TARTA Z GRUSZKAMI I MASĄ MARCEPANOWĄ! Jedna z najlepszych jaką jadłam i zrobiłam! Bardzo łatwa w wykonaniu a wykwintna w smaku! Gorąco Wam polecam!   SKŁADNIKI: -500 g mąki - 250 g masła (nie używaj margaryny!) - 3 żółtka - 1 białko - 2 łyżki zimnego mleka - łyżeczka proszku do pieczenia - 150g cukru zmielonego Wszystkie składniki zagnieć jak najszybciej. Ciasto owiń folią i schładzaj(...)wnętrze tortownicy. Na masę marcepanową: - 3 białka  - 3 czubate łyżki cukru pudru - 1/2 szklanki zmielonych migdałów - 4 łyżki śmietany w/w zmiksuj blenderem na gładką masę, wylej całą masę na gruszki. Ciasto pieczemy przez 55 minut w nagrzanym piecu!  Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI
Tarta z masą czekoladową 120

połączone filmy z kuchnią. W planach mam również ciasto z Leonardo DiCaprio, ale to na kolejny raz. Miłego!   Składniki kruche ciasto   2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 200 g masła masa czekoladowa 350 g mleka zagęszczonego słodzonego 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki 2 jajka Sposób przygotowania Do mąki dodać cukier, żółtka, masło, zagniatać(...)mąką, wyłożyć ciasto. Dać je do lodówki na godzinę. Przygotować masę czekoladową - mleko przelać do miski, dodać jajka, kakao i mąkę, zmiksować do czasu uzyskania masy. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, włożyć ciasto na ok 20 min (do momentu aż się zarumieni). Wyjąć, przelać masę czekoladową, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, włożyć ciasto i piec

pink envelope
Ciasto Marlenka – czyli pyszny ale niełatwy przekładaniec 1675

Miód, budyń i masa krówkowa – to najważniejsze składniki Jeżeli chcecie zachwycić przepysznym i rozpływającym się w ustach ciastem, to musicie zdecydować się na ciasto Marlenka. Jednocześnie musicie mieć na to zarezerwowane sporo czasu i trochę cierpliwości, ponieważ bajzel jest przy tym niemiłosierny No chyba, że to tylko u mnie tak wyglądało. W sumie sama masa w przygotowaniu jest dość(...)kawałki już w foremce. Każdy blat pieczemy 7 minut w 170 stopniach. Gdy blaty ostygną przekładamy je masą. Warstwy masy będą raczej cienkie. Na wierzchu powinniśmy mieć masę. Jako ozdobę posypałam ciasto cienko posiekanymi orzechami włoskimi. Ciacho najlepiej jeść dopiero na drugi dzień, wtedy idealnie zmięknie i dobrze będzie się go kroić. Ciasto trzymamy w lodówce. Z foremki wykroiłam

Relaxtime
Tort czekoladowy z cytrusami 132

następnie dodać ekstrakt waniliowy. Do ubitej masy jajecznej dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki. Na koniec dodać masło i również delikatnie wmieszać w masę. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do tzw. suchego patyka. Ciasto w blaszce(...)łyżek cukru pudru Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, przestudzić i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Do masy następnie dodać cukier puder i ponownie dokładnie wymieszać, aby pozbyć się grudek cukru. dodatkowo : syrop z klementynek do nasączenia ciasta Każde z ciast przekroić na pół, tworząc cztery blaty ciasta. Dolną warstwę wyłożyć na paterę, skropić syropem pozostałym z odsączenia klementynek oraz

Plate of Joy
Drożdżówki z serem 141

Przygotowanie:   Ciasto drożdżowe: mąkę, drożdże przesiewamy do miski, dodajemy cukier, masło, mleko, szczyptę soli, jajko. Wyrabiamy ciasto tak długo aż nie będzie kleić się do dłoni. Formujemy kulkę, obsypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy na 2 godzinki do lodówki. Masa serowa(...)twaróg (mielony), jajko, budyń, cukry, mieszamy razem do uzyskania gładkiej masy. Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto przez moment wyrabiamy a następnie wałkujemy na cienki prostokąt.  Na ciasto rozkładamy równomiernie masę serową.  zwijamy 2 razy i kroimy w paski o szerokości około 5 cm. Zawijamy.  Smarujemy białkiem i pieczemy przez około 30 minut w 190C

Amatorka kuchenna
Ciasto orzechowo - jabłkowe 227

cytrynowe (u mnie 8 łyżek kaszy manny) cynamon 1,5 łyżeczki (jeśli ktoś lubi, bo jest on niekonieczny) Masa orzechowa: 20 dag posiekanych orzechów 15 dag cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka 15 dag masła Przygotowanie: 1. Zagniatamy składniki na ciasto i dzielimy na 3 części. Każdy oddzielnie pieczemy przez ok. 20 min w 180st. C. 2. Jabłka trzemy(...)jeszcze przez chwilkę smażymy (ok.3min). 3. Składniki na masę orzechową gotujemy, często mieszając. 4. Pierwszy placek przykrywamy 1/2 masy jabłkowej, na drugi kładziemy resztę. Przykrywamy 3 plackiemi wylewamy masę orzechową. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce conajmniej na 1 godz. Smacznego

charlotte gotuje
Sernik czarno biały 272

cukru pudru 5 żółtek 25 dag margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Zarobić ciasto jak na kruchy placek szybko zagniatając. Ciasto podzielić na 2 części i schłodzić w zamrażalniku. Masa serowa: 1 kg sera, dwu krotnie mielony 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki  roztopionego masła 1 olejek(...)cytrynowy 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser, masło, mąkę z kokosem i olejek, nadal ucierając. Na formę zetrzeć na tarce jedną część ciasta. Nałożyć równo masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w tem.180C przez 1 godzinę. źródło,, ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Ciasto z orzechami i jabłkami (Siostry Anastazji) 841

Kiedy przeglądałam książkę Siostry Anastazji, zwróciłam uwagę na ciasto z orzechami.  Jest to jedno z niewielu ciast bez mas.  Ponieważ miałam w domu sporą ilość jabłek i orzechów postanowiłam, że je przygotuję.  Bardzo zdziwiła mnie jednak ilość jabłek w oryginalnym przepisie - 16.  Trochę dużo, prawda?  Podpytałam koleżanki, które miały inne wydania tej książki(...)żółtka, orzechy, mąkę, sodę i proszek.  Dokładnie wymieszać.  Białka ubić na sztywno.  Delikatnie wymieszać je z masą jabłkową.  Formę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 170 - 180 stopni.  Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.  Piec około 50 - 60 minut (do suchego patyczka).  Posypać cukrem pudrem

Sto kolorów kuchni