ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:129/1309)

Torcik marchewkowy 449

żadnej słodyczy, ale żeby nie zasłodzić się za bardzo , pomyślałam o cieście po którym nie będę miała wyrzutów sumienia :). Z pośród różnych przepisów zdecydowałam się na pyszne , aromatyczne ciasto marchewkowe przełożone masą z serka śmietankowego. Ciasto rewelacja i polecam je zrobić wszystkim miłośnikom wszelkich wypieków uważających na swoja wagę ;). Składniki: 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru brązowego 1 łyżeczka

Słodkości i nie tylko
Sernik z bobem oraz bananami na spodzie z granulowanych otrębów o smaku żurawiny. 260

obrane i pokrojone na kawałki  banany, a następnie wrzucamy pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie blendujemy aż całość będzie jednolita. Masę wylewamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 1,5 godziny. Ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 30 minut i odstawiamy do lodówki na godzinę.   W tym czasie(...)przygotowujemy herbacianą galaretkę. Herbatę zalewamy wrzącą wodą i dosładzamy ksylitolem. Po chwili wyrzucamy torebki z herbaty, dodajemy żelatynę i całość dokładnie mieszamy, ostawiamy. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na masę serową.  Ciasto odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki, żeby galaretka dobrze stężała. Smacznego

Symfonia smakowa
Ciasto Ucierane z Truskawkami i Serkiem 152

ucierane z truskawki, z dodatkiem serka nie mogłam przejść obojętnie. Szybkie, ekspresowe, pyszne – nic dodać nic ująć. Koniecznie wypróbujcie. Wszyscy będą zachwyceni a wyzwanie pod tytułem: „piekę ciasto” zakończy się powodzeniem. Polecam. Składniki: 175 g masła 250 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy połowę ciasta, na to połowę truskawek, na truskawki połowę masy serowej. Przykrywamy pozostałym ciastem, na to ponownie truskawki, na truskawki masa serowa. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczmy około 50-60 minut w 170 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia na kilka godzin

Made By Mom And Son
Conchas - meksykańskie słodkie bułki 1119

zacznie odchodzić od ściany naczynia, w którym wyrabiasz (w zależności od wielkości jajek możesz musiec dosypać trochę mąki). Dodaj esencję waniliową i tłuszcz, wyrabiaj dalej ciasto aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. Wyłóż masę na blat roboczy. Masa będzie lekko klejąca się, więc oprósz ręce mąką i szybko uformuj z ciasta kulę. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i odstaw(...)miski i odstaw pod przykryciem do lodówki na 8 - 24 godziny. Wyjmij ciasto z lodówki, odstaw na kilkanaście minut, aby powoli się ogrzało. W tym czasie przygotuj masę na skorupkę. Podziel ciasto na 16 części (po około 75 g). Z każdej części uformuj kulkę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub oprószoną mąką. Zachowaj odstępy między kulkami ciasta

Grahamka, weka i kajzerka
Makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście / Poppy Seed Shortcake 89

łatwo przyrządzić domową masę makową - całość przygotowań masy nie zajmie dłużej niż 5 minut i możemy wzbogacić ją o ulubione bakalie. W przeciwieństwie do gotowych mas, możemy dosłodzić ją do smaku, tak jak najbardziej lubimy. Masa makowa bez mielenia jest idealna do przygotowania z dużym wyprzedzeniem, bo świetnie znosi mrożenie (masę zamrażamy oczywiście bez białek). Taka masa przyda się(...)minut.  Jeśli nie macie ochoty na wałkowanie i wycinanie gwiazdek, możecie zamiast tego podzielić ciasto na grube okruchy i obficie posypać nim wierzch ciasta w formie kruszonki.  Moim zdaniem makowiec na kruchym cieście najlepiej smakuje przechowywany w lodówce - mam wrażenie, ze masa jest wtedy wilgotniejsza i smaczniejsza. Polecam na Święta i nie tylko, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów

Lekcje w kuchni
Tort dyniowy z masą serową i brzoskwiniami 162

Następnie dodać żółtka i zmiksować, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem dyniowym. Przełożyć do przygotowanej tortownicy, piec ok. 40 minut  w 175 C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto kroimy na połowę. 3. Mleko zagotować, śmietanę połączyć z jajkami i wlać do garnka gdy mleko zacznie wrzeć. Gotujemy razem przez(...)ponownie miksujemy na gładką masę. 4. Odlewamy syrop z brzoskwiń, gotujemy i rozpuszczamy w  nim galaretkę.   5. Z powstałych składników składamy ciasto w formie tortownicy układając: ciasto pierwsza część, połowa masy serowej, pokrojone brzoskwinie, tężejąca galaretka, druga połowa masy serowej, druga część ciasta. Zostawić na kilka godzin zanim je pokroimy, wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem

Apetyczna babeczka
Chleb mieszany z oliwkami (na zakwasie) 123

pierwszy zakwas) 220 g mąki razowej żytniej 230 g mąki pszennej 30 g siemienia lnianego łyżeczka soli pół łyżeczki cukru Z wymienionych składników w dużym garnku wyrobić ciasto, dolewając tyle wody, by masa dawała się wyrabiać drewnianą łyżką. Mieszać, aż w cieście pojawią się pęcherze powietrza (ok. 6 minut). Odstawić(...)wyrośnięcia, nakrywając wilgotną ściereczką. Rano następnego dnia: Odłożyć do zamykanego pojemnika garść ciasta na zaczyn następnego wypieku. Pokroić 15 oliwek na 3 części i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do foremki. Przykryć folią lub wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni C. przez ok. 1,5 godziny

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki drożdżowe na słodko 385

cytryn jedno jako do smarowania ciasta WYKONANIE  Mleko lekko podgrzewamy. Część mleka  mieszamy z 2  łyżeczkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 min. Roztapiamy masło. Żółtka, jajko i resztę cukru ubijamy na parze, aż powstanie puszysta masa. Resztę mąki wsypujemy(...)dużej miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn,  masę jajeczną, resztę mleka, startą skórkę z cytryny i wyrabiamy ciasto. Najlepiej ręką.  Podczas wyrabiania, dodajemy  roztopione masło. Wyrabiamy ciasto na gładką masę. Powinno być szkliste i odchodzić od reki. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na ok. 50 min ). Ręcznie wyrabiamy bułeczki. Ręce oprószamy mąką, urywamy

W kuchennym oknie Ewy
Stefanka. 89

Stefanka to pyszne miodowe ciasto, przełożone delikatnym kremem. Ciasto, które nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami. Stefanka to ciasto przełożone masą grysikową, polane słodką polewą czekoladową. Każdego dnia smakuje lepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Stefanka Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 jajka 200 g masła 140 g drobnego cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka(...)wyrabiamy ciasto. Jeśli nie macie miksera z hakiem na stolnicy zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie formy wyklejamy jedną część ciasta. Nie jest to łatwe bo ciasta nie jest zbyt dużo jednak spokojnie wystarczy do wyklejenia całej blaszki. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto kawowo-czekoladowe 164

pół by wyszły dwa blaty ciasta. W czasie jak ciasto się studzi możemy zrobić poncz. Pół szklanki kawy wymieszać z 2-3 łyżkami spirytusu lub wódki. Masę mascarpone przygotować jak już ciasto będzie zimne. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier oraz przestudzoną żelatynę. W dużej misce(...)też nie za mdła. Jeden z blatów nasączyć ponczem i nałożyć na niego masę mascarpone. Wyrównać i przykryć drugim blatem, którego też nasączamy ponczem i dekorujemy go masą śmietanową. Na koniec oprószamy ciasto cappuccino. Ciasto najlepiej włożyć do lodówki na 3 godz a najlepiej to na całą noc. Smacznego

Panda i jej świat
Ciasto "Tajemniczy Ogród" 175

się ukryć, że „Tajemniczy Ogród” to ciasto dość praco- i czasochłonne, dlatego jego przygotowanie proponuję rozłożyć na 2 dni: jednego upiec biszkopty, a drugiego przygotować masy i przełożyć nimi ciasto. Do przepisu wprowadziłam kilka swoich modyfikacji. Przede wszystkim poncz do nasączenia biszkoptów. W oryginalny przepisie go nie było, a uważam, że w tym rodzaju ciasta jest on wskazany. Obie masy(...)homogenizowany serek miksujemy z tężejącą galaretką. Przygotowaną masę wykładamy na ciemny biszkopt (uprzednio należy go nasączyć), wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem jasnego biszkoptu, który nasączamy kilkoma łyżkami pozostałego ponczu. Polewa: Masło, wodę, cukier oraz kakao przekładamy do garnuszka i gotujemy ok. 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto posypujemy kakaową posypką i wstawiamy

MyCookBook.pl
SERNIK Z MAKIEM 168

PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód blachy. Sernik: Białka (2 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka  (+ 4 żółtka z masy makowej)  zmiksować z cukrem oraz(...)delikatnie w połączyć. Masa makowa: Mak zalewamy wodą  i gotujemy około godziny na małym ogniu. Po godzinie gotowania mak przekładam na sitko i odsączam pozostałej wody. Następnie 3 razy przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak dokładnie ucieram z cukrem, dodaje masło, bakalie oraz sztywną pianę z białek i wszystkie składniki, dokładnie mieszam. Wykonanie: Na cieście na przemiennie pasami

RAROSSA
Obwarzanki cynamonowe 113

mleka , 25g  drożdży , 3 łyżki cukru kryształu, 1  jajko , 400 g  mąki , 50g  masła , szczypta  soli , Masa cynamonowa: 50g  masła , 2,5 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka  cynamonu . PRZYGOTOWANIE: 1.  Ciasto: Do ciepłego mleka dodaję drożdże oraz łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam(...)pozostały cukier, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. 2.  Masa cynamonowa: Masło ucieram z cukrem trzcinowym i cynamonem na jednolitą masę. 3.  Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i dzielę na mniejsze porcje. Z ciasta formuję około 30cm wałeczki. Dwa wałeczki łączę ze sobą na jednym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik gotowany z galaretką 7228

warstwa galaretki z dodatkiem owoców dodaje odrobiny kwaskowatości. Na wierzch ciasta zamiast galaretki można również dodać polewę czekoladową jak np. w przepisie, który był bazą do tego ciasta ze strony Kulinarne Przeboje. Do sernika dodałam raz twarde raz miękkie herbatniki. Gdy użyłam twardych pozostały one mocno zwarte w cieście, gdy użyłam miękkich były bardzo delikatne. Jakie wybierzecie to kwestia osobistych(...)budynie. Do gorącej masy wlej zawartość szklanki i dokładnie mieszaj, gotuj przez chwilę do momentu aż masa zgęstnieje. Przygotuj blaszkę o wymiarach 20×27 cm, na dno wyłóż folię spożywczą. Następnie nałóż warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Na lej połowę masy twarogowej, na to nałóż kolejną warstwę herbatników oraz pozostałą masę serową. Odstaw ciasto do ostygnięcia. Galaretki rozpuść

To Musisz Wiedzieć
kruchy makowiec zawijany 131

płaska łyżeczka proszku do pieczenia na polewę: 100 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka ozdoby cukrowe: płatki śniegu i niebieskie cukiereczki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i na czas przygotowania masy makowej owinąć je folią i wstawić do lodówki. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić w maszynce do mięsa(...)blenderem. Jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodać do maku. Dodać bakalie, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie wymieszać.  Ciasto podzielić na dwie części. Każą rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozsmarować po połowie masy makowej i zwijać w rolady. Przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około godziny. Jeśli

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania