ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:137/1309)

Zielony przekładaniec 147

wlać budynie i chwilę gotować. Śmietanę dobrze schłodzić, galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szkl wody. Galaretkę truskawkową przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić, dodać galaretkę agrestową. Składanie ciasta biszkopt + masa + delicje + pianka agrestowa + tężejąca galaretka truskawkowa (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
sernik bardzo smaczny bez ubitej piany kokosowo-cytrynowy na kruszonkowym spodzie... 154

Składniki: KRUSZONKOWY SPÓD: mąka krupczatka 15 dag, cukier 15 dag, masło lub margaryna 15 dag MASA SEROWA: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 10 dag, skórka z cytryny 1 sztuka, twaróg 70 dag, jogurt bałkański 340 gram, wiórki kokosowe 5 dag, cukier puder - ile potrzeba, budyń waniliowy 1 opakowanie jajka "L", miękkie masło, cukier w robocie mieszać(...)KRUSZONKOWY: miękkie masło - ciasto na spód kruszonkowy mikserem utrzeć na drobną kruszonkę, tortownica 24cm wysmarowana masłem, posypana tartą bułką wsypać kruszonkę i denkiem szklanki przyklepać w blaszce na ciasto wlać masę serową i piec około 55 minut w 200C, sernik z blaszki wyjąć jak będzie dobrze wystudzony sernik posypać cukrem pudrem, ciasto jest bardzo aksamitne, smaczne, aromatyczne...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżówka sypana ze śliwkami 119

25x40 cm ) Sliwki przepoławiamy , usuwamy pestki i układamy jedna warstwa na cieście , skórka do dołu. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami aż uzyskamy grudkowatą masę. Posypujemy ciasto po wierzchu. Wstawiamy ciasto do  zimnego piekarnika i nastawić temp. na 180'C. Piec ok 45 min . Smacznego :)  Polecam

Malinowa Kawiarenka
Razowe ciasteczka z marmoladą 248

twardej owocowej marmolady np. różanej Masło pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojone masło. Rozetrzeć palcami. Dodać żółtko. Dobrze wyrobić gładkie ciasto. Jeśli masa okaże się trochę za sucha (zależy to od wielkości żółtka), należy dodać troszkę lodowatej wody. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce

maniapieczenia
Bułgarska banica 186

letniej wody. Całość wyrobiłem na w miarę gładkie ciasto, po czym dodałem do niego 2 łyżki oliwy i całość dalej wyrabiałem, aż do uzyskania elastycznej masy. Uzyskane ciasto odłożyłem w woreczku foliowym na 15 minut, po tym czasie podzieliłem je na trzy części i każdą z nich rozwałkowałem na jak najcieńszy prostokąt, przycinając boki nożem. Na cieście rozłożyłem wcześniej przygotowany

Wyprawy kulinarne
Szyszkowa dama. 129842

Siedząc przy porannej kawie zastanawiałam się co zrobić dobrego. W planach pojawiły się szyszki i ciasto z masą mlecznej kanapki. Nie mogąc zdecydować się ani na jedno, ani na drugie postanowiłam te 2 przepisy połączyć. I tak powstało nowe ciacho, któremu nadałam nazwę "szyszkowa pani". Jest naprawdę połączeniem moich ulubionych smaków. Karmelu i mleka w proszku. Jest słodkie jak diabli(...)ostygnięte mleko z cukrem i mleko w proszku. Cały czas miksując do wykończenia składników. Masę wylewamy na szyszkowe dno. Drugą połowę masy kajmakowej łączymy w identyczny sposób z ryżem o amarantusem. Delikatnie i kawałeczkami układamy na wierzchu naszego ciasta. W planach miałam polanie tego ciacha jeszcze czekoladą, ale nawet mój mąż stwierdził, ze byłoby to już przesadą. Miłośników takich połączeń

Malinowe Pocałunki
Mini mazurki z masą kajmakową 160

tartych migdałów BackMit 30 dkg mąki  90 g cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli masa kajmakowa dodatki do dekoracji Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową(...)wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto. Posmarować masą kajmakową i dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Maślane bułeczki z serem i powidłami :) 76

pracy. Nie są typowo dietetyczne, ale na pewno zdrowsze od tych "sklepowych" :) A do tego są łatwe w przygotowaniu. To co, może skusicie się na jedną? ;)   Składniki na ciasto: - 600 g mąki - 100 g masła - 30 g drożdży - 150 ml mleka - 150 g cukru - 4 jajka -  aromat W garnku podgrzewamy mleko, dodajemy 3 łyżki cukru (te z 150g(...)aromat - powidła (u mnie dżem aroniowo-jagodowy) Rodzynki namaczamy w gorącym mleku/wodzie aby zmiękły. Żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy ser i aromat, a także rodzynki i miksujemy całą masę. Kiedy ciasto podwoiło swoją wielkość przystępujmy do lepienia bułeczek. Bierzemy niewielką ilość ciasta (w zależności od tego jakiej wielkości chcemy, aby bułeczki były), lekko spłaszczamy i w środek dajemy po czubatej

Zdrowie na języku :P
Sernik z rosą 80

Jajka i żółtka razem miksuję a potem dodaję cukier, margarynę ale miękką (temperatura pokojowa) żeby się dobrze połączyła z resztą składników. Na końcu do tej masy dodaję proszek do pieczenia i mąkę. Jeżeli ktoś ciasto wyrabia na stolnicy to dobrze zacząć od mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. W środku robimy dziurę do której wrzucamy jajka i zarabiamy ciasto stopniowo(...)miksujemy. Na końcu dodajemy budyń, mleko i olej delikatnie mieszając żeby nam się masa nie wylała. Po dodaniu mleka i oleju jest ona rzadka. Tak przygotowaną masę wlewamy do blachy. Następnie ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy przez 60 min. Pod koniec pieczenia masa serowa rumieni się i w tym czasie przygotowujemy pianę z białek i cukru

Kuchenne Wariacje
Ciasta 419

masą kokosową Makowo kokosowe z żurawiną Brazylianka Keks na białkach Kubanka Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną Ciasto cygan Brzoskwiniowe wydmy Ciasto z prince polo Ciasto cytrynowe Kruche z masą kokosową jeżynami i gruszką Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Marcepanowe ciasto z śliwkami Rolada biszkoptowa z jabłkami Ciasto

Ala piecze i gotuje
Szparagi na cieście filo 198

pure ze śmietaną i przyprawami. Następnie dodajemy jajko i ser. Ponownie mieszamy wszystko na gładką luźną masę. Szparagi gotujemy 5 min (wcześniej oczywiście ucinamy twarde końce). Następnie przekładamy do zimnej wody. Wykładamy na papier i osuszamy. Nagrzewamy piekarnik do 190 st.  Ciasto filo układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, smarując każdy płat roztopionym masłem. U mnie(...)ciasto wystaje poza formę, można je również przyciąć na równo z blachą. Z ciastem filo trzeba ekspresowo działać, ponieważ szybko schnie lub przykryć je ścierką. Do naczynia wyłożonego ciastem wykładamy masę ziemniaczano-serową i układamy szparagi. Smarujemy masłem. Zapiekamy wszystko ok 20 min na niskiej półce żeby spód się przypiekł.  Po ostygnięciu, kroimy na kawałki. Ja nie mogłam się

Olikowa kuchnia
Sernik wiedeński w pysznej polewie kajmakowej 289

Kajmak własnej roboty ? jak najbardziej tak :) Pyszny serniczek ? ależ owszem ;) Zastanawiacie się nad ciastem na weekend majowy ? Proponuję zrobić ten sernik . Delikatna masa polana pyszną polewą . Jako spód sernika użyłam ciasta z tego przepisu , również z sernika ;) klik  . Można sernik zrobić bez spodu . Wymiary blaszki : 38x25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 min. + 60 minut Składniki(...)dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy . Następnym krokiem jeśli skorzystamy z przepisu na spód - podpiekamy spód ok. 20 minut w temp. 180 C po czym wylewamy masę serową na podpieczone ciasto. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 C. Kajmak : Wlewamy mleko do rondelka , wsypujemy cukier . Gdy masa zacznie się gotować , cały czas mieszamy do momentu aż zgęstnieje i nabierze

Słodkości i nie tylko
Dwu smakowe fasolowe ciasto! 138

łyżeczka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy: sól, pieprz, czosnek + dowolne dodatki (u mnie kosteczka sera żółtego ) Mieszamy mleko, łyżkę jajka i przyprawy. Chleb kruszymy, zalewamy masą mleczną i wyrabiamy jak ciasto. Fasolę odcedzamy, dodajemy resztę składników (prócz serków) i miksujemy na gładką masę. Masę dzielimy na pół, do jednej części dodajemy jeden a do drugiej drugi serek . Kokilkę(...)smarujemy masłem, układamy kolejno: ciasto chlebowe, dowolne dodatki, następnie masy fasolowe, uważając aby się nie zmieszały. Pieczemy 35 minut w 180*C. Jak widać na zdjęciu, tym razem wlałam trochę za dużo  masy do kokilki i ciato zaczęło z niej wychodzić, ale to nie zmienia faktu, że było pyszne

Kuchenny Skrawek Nieba
Sernik krakowski 195

lodówki - posłuży do wykonania paseczków na wierzchu sernika. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec około 10 minut, do lekkiego zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Masa serowa: 1kg tłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie 8 jajek 225 g drobnego cukru 200 g masła 35 g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego 100 g drobnych rodzynek(...)ubijania dodać pozostałe 25 g cukru. Delikatnie wmieszać ubitą pianę do masy serowej, mieszając całość łyżką lub szpatułką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 ° C. Wyłożyć masę serową na podpieczony spód. Wyrównać wierzch. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, wyciąć z niego nożem lub radełkiem paseczki o szerokości 1 cm. Paseczki ułożyć na wierzchu masy serowej w formie kratki. Żółtko roztrzepać widelcem. Przy

maniapieczenia
Strucla z rabarbarem i amarantusem 139

długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, czyli około 7-10 minut. Miskę smarujemy odrobiną oliwy, wkładamy do niej ciasto. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 3. W między czasie przygotowujemy masę: rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki. Wkładamy do małego garnuszka, zalewamy wodą, zasypujemy cukrem. Gotujemy na średnim ogniu, często(...)masy dodajemy amarantus i dokładnie mieszamy. 4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blat i cienko rozwałkowujemy na prostokąt - krótszy bok powinien mieć długość keksówki. Na ciasto równomiernie wykładamy masę rabarbarową, zawijamy w rulon zaczynając od krótszego boku i przekładamy do keksówki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego podrośnięcia na 20 minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni

My Culinary Art