podobny pomysł. Dajcie mi jednak chwilę do dumy, że to ja na to wpadłem😉 Ciasto ma tylko jedną wadę – najlepsze jest, jak postoi przez noc w lodówce😉 Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Masa truskawkowa: 350g truskawek 2 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa 100ml wody Masa waniliowa: 3 jajka(...)odrobinę ciepłej wody i dokładnie mieszam, aż do rozpuszczenia żelatyny. Na wystudzony biszkopt przełożyć masę truskawkową i równo rozsmarować. Odstawić do lodówki do stężenia. Na masę truskawkową wyłożyć masę waniliową. Ciasto udekorować truskawkami i polać tężejącą galaretką owocową. Latem proponuję, aby galaretkę rozpuszczać w mniejszej ilości wody. Znacznie szybciej tężeje i nie robi nam niespodzianek;) Gotowe ciasto wkładamy do lodówki
Jacob Tasteswałka. Przed pieczeniem ( po wylepieniu formy ) nakłuwamy ciasto widelcem – zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasta w trakcie pieczenia. Jeżeli pieczemy kruche ciasto jako blaty pod sernik czy inne ciasto z masą to podpiekamy je wcześniej ok. 10 minut, a następnie studzimy – unikniemy w ten sposób zakalca. Jeżeli pieczemy spody do tart czy też babeczek formę bardzo dokładnie wylepiamy ciastem
Ostra na Słodkodelikatnym smaku pieczonych jabłek, to znakomita uczta dla wielbicieli tychże cynamonowo -jabłkowych klimatów. Ciasto przygotowuję się troszkę inaczej niż tradycyjny jabłecznik. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 1 litr soku jabłkowego z kartonika 6 łyżeczek żelatyny Masa(...)dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy serek zacznie się ścinać dodajemy kremówkę i delikatnie łączymy obie masy, szybko wylewając je na galaretkę i równo rozprowadzamy. Gdy masa stężeje ciasto posypujemy bardzo obficie cynamonem
Jadło i czytadłociasta i dekorujemy według uznania. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30/35 minut. Przestudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy gruszkami zrobionymi z masy marcepanowej. Ciasto podajemy w temperaturze pokojowej z ciepłym sosem gruszkowo cynamonowym. Na sos, gotujemy 2 gruszki do miękkości, miksujemy, do smaku dodajemy cynamon i cukier. Smacznego)) Tym wpisem dołączam się
Mia Cucina Sofietadaktyli na masę serową - 2 opakowania serków twarogowych po 200 g lub tofu w takiej samej ilości - pół puszki mleka kokosowego (200ml) - 2 - 3 łyżki miodu Przygotowanie: Spód : daktyle, moczyć w gorącej w wodzie przez ok 15 minut, następnie zblendować, wymieszać z płatkami owsianymi i wyrobić ciasto, można dodać trochę wody(...)której moczyły się daktyle, jeśli ciasto nie chce się połączyć. Masa serowa : Zmiksować serki (lub tofu) z mleczkiem kokosowym i miodem, wykładać na spód każdej foremki ciasto daktylowe, i wypełnić masą serową, następnie muffiny włożyć na ok 1- 2 h do zamrażarki, jak będą zamarznięte, wyciągnąć z foremek, i ułożyć na talerzyku, można poczekać jak się rozmrożą, wtedy będą miały
zdrowa vege kuchniaProsty przepis na idealne ciasto na naleśniki. Podaję sprawdzone proporcje, każdemu się uda! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Idealne naleśniki Nasz naleśniczek na patelni smażą się rewelacyjnie. Składniki : 2 czubate szklanki(...)mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej Szczypta soli 2 jajka Przygotowanie: Naleśniki dajemy wszystkie składniki do naczynia i przy pomocy miksera, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciast jest zbyt wolne dodać mąki. Jeśli naleśniki będą jedzono na słodko polecam dodać łyżkę cukru. Patelnie do naleśników nacieramy olejem przy użyciu ręcznika papierowego! nie wlewamy oleju na patelnie
Sprawdzone przepisy kulinarnejeszcze mi ich trochę zostało po ostatnim wypadzie do lasu. Lubicie w ogóle jagody? Jeżeli tak, to mam dla Was nową, smakowitą propozycję na ich wykorzystanie. Pyszne wilgotne ciasto z masą budyniową i jagodami. Zapraszam! "Składniki:2 szklanki mąki80 g cukru80 g masłajajkoDodatkowo:1/2 budyniu waniliowego2 szklanki jagódkruszonka : 80 g mąki, 80 g cukru, 60 g masłaSposób przygotowania:Do miski(...)zagniatamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kruchy spód pieczemy około 12 minut W tym czasie przygotowujemy budyń ( według wytycznych na opakowaniu). A także kruszonkę - do miseczki wsypujemy cukier i mąkę, dodajemy masło i szybko zagniatamy, tak aby powstały male okruszki.Na upieczony kruchy blat nakładamy masę budyniową, wysypujemy
Słodkie PrzyjemnościRozpuszczone masło lub margarynę dodać stopniowo do utartej masy jajecznej nie przerywając miksować. Obie mąki wymieszać ze sobą, dodać proszek do pieczenia, całość przesiać i połączyć z resztą masy. Gdy ciasto będzie dobrze zmiksowane, podzielić je na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki kakao Formę z kominem nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do formy najpierw
Na słodko lub wytrawnieCiasto to robiłam dwukrotnie. Pierwsze w wersji z galaretką z cydru, drugie z musem z brzoskwiń. Obie wersje przepyszne. Może i pracy przy nim trochę jest (tzn. więcej czasu się 'traci' podczas oczekiwań, aż krem bawarski i galaretka się ściągnie) ale uwierzcie mi, że warto. Czy nie ma nic lepszego od puszystego, delikatnego biszkoptu przykrytego grubą warstwą waniliowego kremu bawarskiego(...)było wylać na nią mus). Brzoskwinie odcedzić z syropu i zmiksować, dodając cukier wg własnego smaku. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać do brzoskwiń. Dokładnie wymieszać. Na wierz ciasta (na masę z kremu bawarskiego) wylać mus brzoskwiniowy. Wsadzić do lodówki na 3-4h, aby mus i krem całkowicie się ścięły. Smacznego! * przepis pochodzi ze strony Kwestii Smaku (z moimi
CookYourselfdrugiej czekoladę, nutellę i kakao, a następnie oba kremy mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji.Biszkopt przecinamy na dwie części.Na dolny blat ciasta wykładamy masę czekoladową, a na nią krem z orzechami. Całość przykrywamy górną częścią tortu i posypujemy siekanymi orzechami laskowymi oraz czekoladą.Moje posty
Słodka Stronachoć troszkę wilgotny, chyba za sprawa brzoskwiń. Przyznaję się od razu, że poczyniłam pewne zmiany: użyłam serka z wiaderka i dodałam jedno jajko więcej do masy. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina) 250 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru(...)części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h). Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy masę serową. Całe jajka ucieramy mikserem z cukrem, stopniowo dodajemy masło, mąkę i twaróg. Ucieramy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, łyżka
Mia Cucina Sofietamiseczce. Dodajemy pocięte w kosteczki masło i skórkę cytrynową oraz serek mascarpone, mieszamy. Ucieramy, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta i gęsta. Śmietanę ubijamy obie masy łączymy. Ciasto: 5 jajek 1 żółtko 1 szkl cukru 0,5 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej 1 łyżeczka(...)pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki. stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły. ciasto wlewamy do tortownicy, pozostawiając
Luźna Kuchniamasła 5 jajek 1 i 1/4 szkl cukru 100 g kakao Poncz : 1 szkl wódki 1 i 1/2 szkl wody zapach rumowy cukier do smaku Przygotowanie : Ciasto : Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy kakao, mąkę, proszek i zapach - dokładnie miksujemy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia(...)wykładamy ok 5 łyżek ciasta. Rozsmarowujemy je na cienki placek i pieczemy ok. 10min w 180 st C w dobrze nagrzanym piekarniku. Tak postępujemy z resztą ciasta, aż do skończenia się masy (mi wyszło 11 blatów). Krem : Do małego garnuszka wlewamy wodę, tak na ok 1/4 wysokości i ją zagotowujemy. Do miski wbijamy jajka. dodajemy cukier i stawiamy
charlotte gotujeciasto z daktylami, ozdobione chrupiącą posypką z cukru i orzechów włoskich, jest tak pyszne, że nie można mu się oprzeć. Pyszne daktyle znajdziecie na www.Skworcu.com.pl Składniki na ciasto: 23 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 12 dag cukru 1 jajko 12 dag masła 1/2 szk mleka 4 łyżki sztucznego miodu 2 łyżki melasy 17 dag daktyli bez pestek(...)rondlu melasę, sztuczny miód i mleko, aż mieszanina nabierze płynnej konsystencji. Dodać do kremu i utrzeć. Dodać jajko i suche składniki. Wrzucić orzechy i wyrobić. Nałożyć połowę ciasta do formy, posmarować masą daktylową. Nałożyć resztę ciasta na wierzch i równo rozprowadzić. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ciasto 45 minut. Wymieszać składniki posypki. Po upłynięciu podanego wyżej czasu pieczenia
Apetyczna babeczkaznów wyrośnie, wyrabiamy raz jeszcze, dzielimy sobie na porcję i przekładamy na papier do pieczenia podsypany mąką, 8. Formujemy prostokąt bardzo cienkiego ciasta, 9. Na 3/4 prostokąta wykładamy masę makową, idąc od boku (czyli od dłuższej krawędzi), 10. Zwijamy makowiec podnosząc papier, 11. Makowiec odwracamy tak, aby warstwa bez ciasta znalazła się pod spodem, 12. Na papierze(...)roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym, PIECZENIE: 45 minut, temperatura 180 stopni, góra-dół z termoobiegiem. Szczerze mówiąc, nie zwijało się źle! Konsystencja makowej masy została idealnie dopracowana, więc nie uciekała nawet z owsianego ciasta (które należy pochwalić - było "grzeczne", "posłuszne" i ładnie współpracowało). Tak oto wylądowały w piekarniku! :) Pierwszy po lewej jest owsiany. Po krótkiej chwili trzeba było
Wypisz Wymaluj