ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:140/1309)

Wielkanocna babka gotowana 324

sobie Wielkanocy. Do jej przygotowania potrzebna jest specjalna forma z przykryciem (bez problemu kupicie ją w sklepach internetowych z akcesoriami do pieczenia). Przygotowanie babki w kąpieli wodnej gwarantuje, że ciasto będzie bardzo delikatne i kruche. I nie ma ryzyka, że się przypali czy nadmiernie wysuszy. Idealnie smakuje polana grubą warstwą polewy czekolady.  Składniki: 250 g miękkiego masła 1 szklanka(...)wsypujemy do masy z masła i żółtek, cały czas ucieramy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z przygotowanym ciastem. Wymieszaną masę wlewamy do specjalnej formy do gotowania, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zamkniętą formę wstawiamy do wysokiego garnka z wrzącą wodą. Woda powinna sięgać do 2/3 wysokości formy

Smakowity Blog Kulinarny
Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą 138

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodać zmielony mak, kaszę, migdały, proszek do pieczenia . Osobno ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą makową. Ciasto makowe przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Zimne ciasto przekroić(...)śmietankę ubić w wysokim schłodzonym naczyniu. Połączyć z mascarpone i masą czekoladową. Można jeszcze schłodzić. do nasączenia 1/3 szklanki (85 ml) lekko osłodzonej herbaty pomarańczowej lub likieru pomarańczowego; może też być lekko rozcieńczony syrop po kandyzowaniu pomarańczy dodatkowo 200-250 g konfitury pomarańczowej Składanie Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, trochę nasączyć, posmarować konfiturą pomarańczową (½). Konfiturę przykryć kremem (ok. ¼). Ułożyć

Pełny talerz
Ciasto Adamkowe-Porzeczkowiec 575

natychmiast wypróbować przepis. Dżemu z czarnej porzeczki w mojej spiżarni pod dostatkiem, pozostałe składniki też zazwyczaj mam w zapasie, więc nie zastanawiając się długo szybciutko powstało ciasto adamkowe. Pulchny biszkopt, kwaśny dżem, masa serowa i wszystko pokryte słodką śmietaną. Kwaśne przełamane lekką słodyczą. Lekkość biszkopta złamana cieżką masą serową. Takiego połączenia już dawno nie jadłam. Wbrew pozorom nie jest(...)pieczenia i sodą. Zmiksować. Całość wylać na blaszkę (u mnie 40x26) wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 35-40 minut w 180 stopniach. Ciasto ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ser i dokładnie zmiksować. Śmietanę ubić z fixami i cukrem. Ciasto przekoić na 2 części. Na pierwszy blat rozłożyć równomiernie jeden słoiczek dżemu. Na dżem wyłożyć

na moim stole...
Mini eklerki 153

powstały grudki. Ciasto zdejmujemy z palnika gdy masa będzie odchodzić od ścianek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie kolejno dodajemy jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie gładka, ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne poduszeczki. Pieczemy około 15 minut w 200`C - bądź do momentu zarumienia.Krem budyniowy najlepiej przygotować wcześniej. Do rondelka

Słodkie Przyjemności
Biszkoptowa tarta żurawinowa 163

posypania ciastaSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, dosypujemy cukier i mieszamy. Gdy masa się ze sobą połączy dodajemy masło i dalej ucieramy.Do tak przygotowanej masy dosypujemy mąkę i ugniatamy. Przygotowane ciasto zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie na tartę. Wstawiamy do rozgrzanego(...)miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, mleko, ekstrakt i ucieramy do białości. Pod koniec ubijania dosypujemy mąkę i mieszamy łyżką.Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika, a następnie układamy na jego wierzchu umytą żurawinę. Całość zalewamy gotową masą biszkoptową, a następnie wstawiamy do rozgrzanego do 180`C. Pieczemy około 25 minut. Studzimy w formie.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Korzenne ciasto marchewkowe 146

składniki suche po każdym mieszając: cukier, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładnie mieszamy z ciastem. Gotową masę wylewamy do malej,  podłużnej blaszki. Pieczemy w temperaturze 180 st C przez ok. 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem. Gdy jest suchy, ciasto jest gotowe. Korzenne

Pyza i Surówka
Śmietankowiec 354

Śmietankowiec jest ciastem mojego dzieciństwa, pamiętam jak mama robiła mi go na szkolne imprezy a wszystkim bardzo smakowało. Wygrzebałam recepturę z zeszytu mamy i o to jest ciasto z amoniakiem przełożone masą z bitej śmietany i polane roztopioną czekoladą w oryginale była to masa kakaowa . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3 szkl mąki 1 szkl cukru 5 jajek 1 margaryna(...)łyżeczka amoniaku Margarynę, cukier, żółtka - utrzeć. Dodać mąkę i ubitą piane z białek. Delikatnie wymieszać. Rozsmarować ciasto na blaszce, będzie cienka warstwa .Upiec 3 - 4 placki Masa: 1/2 l gęstej śmietany 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1 cukier waniliowy 1/3 szkl ciepłej wody do rozpuszczenie żelatyny Dodatkowo rozpuszczona czekolada Śmietanę ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
ciasto jogurtowe z rabarbarem. korzystajmy, póki jest sezon! 145

jajka ~1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~200g rabarbaru, umytego, obranego i pokrojnego ~łyżka cukru pudru (do posypania ciasta) Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać do miski. W oddzielnej misce ubić jajka z fruktozą na puszystą masę(...)stopniowo wsypywać mąkę, ciągle mieszając. Na końcu dodać jogurt, masło i rabarbar. Podłużną formę (keksówkę) o dł. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec ok. 50 minut, po tym czasie w środek ciasta wbić patyczek szaszłykowy i jeśli będzie mokry, oblepiony ciastem, piec jeszcze

chili & sugar
CIASTECZKA ORKISZOWO-ŻYTNIE PEŁNOZIARNISTE Z DYNIĄ I SŁONECZNIKIEM 177

ksylitol z dodatkiem wanilii. Przy użyciu haka wymieszać składniki. Następnie dodać jajka i zagnieść kruche ciasto. Wsypać ziarna słonecznika i dyni i dokładnie wymieszać. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Masę podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Po ok.30 minutach wyjmujemy jedną część ciasta i przy pomocy folii spożywczej lub papieru do pieczenia rozwałkowujemy

Smaczne Zdrowe
Pani Walewska -Pychotka 246

Ciasto, które od zawsze mam w swoich przepisach i często do niego wracam. Jest naprawdę smaczne. Połączenie winnego dżemu z masą nadaje ciastu ten niepowtarzalny smak. Spróbujcie sami. Polecam. SKŁADNIKI: Kruche ciasto: 40 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag masła 5 dag cukru pudru 5 żółtek  Do smarowania: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub winne

W kuchennym oknie Ewy
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 246

gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut) przekładamy je na blat posypany maka i ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej

OstryKęs
Pizza, różne wariacje w dodatkach 213

stolnicy.Trwało to około 15 minut. Jeżeli ciasto jest za luźne dodaj mąki, jak za suche, wody.Powinno być miękkie i elastyczne. Kiedy uzyskała jednolitą i nie klejącą masę, schowała ciasto do miski i nakryła wilgotną ściereczką na około 30 minut. TERAZ DODATKI. Moja przyjaciółka nie mogła się zdecydować i zrobiła 4 różne, duże placki. Podstawa to sos pomidorowy

Pasje Jolki
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 274

gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut) przekładamy je na blat posypany maka i ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej

OstryKęs
Oczy carycy 127

sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż powstanie lśniąca sztywna masa. Następnie dodajemy mąkę ocet i olej i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Ciemne ciasto Żółtka i jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie jasna masa. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, dokładnie mieszamy. Blaszkę (u mnie 36 x 25) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto(...)rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier rozpuści się, zdejmujemy z ognia, wsypujemy kakao i energicznie mieszamy, aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Wystudzoną polewą polewamy ciasto. Wierzch obsypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 3 godziny. Smacznego

na moim stole...
Murzynek najlepszy 446

Murzynek najlepszy właśnie pod taką nazwą znalazłam przepis nutelli na Wż. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu. Kakaowa polewa , która wsiąka w ciasto nadaje mu dodatkowej wilgoci a aromat rumowy fajnego posmaku. Masa: 1 szkl. cukru  0,5 szkl. mleka  1 kostka margaryny (250 g) 3 łyżki ciemnego kakao  zapach rumowy - kilka kropli Ciasto: 2 szkl(...)Margarynę rozpuścić, dodać cukier, mleko, kakao i aromat rumowy. Całość podgrzewać (nie gotować) stale mieszając, aż cukier się całkiem rozpuści. Zdjąć z ognia. Odlać 1/3 szklanki masy do polania upieczonego ciasta. Żółtka połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masę kakaową, pamiętając by zostawić 1/3 szklanki do polania. Wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie dodać bakalie Z  białek

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia

Proponowane wyszukiwania