Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. WYKONANIE Ciasto podzielić na 2 części każdy kawałek rozwałkować na 0,5 cm. Farsz rozłożyć na cieście, pozostawiając 3 cm do brzegu. Zwinąć tak jak roladę, następnie ciąć na ukosa dzieląc
RAROSSAsztywno . W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem. Mieszamy delikatnie łyżką białka z żółtkami. 2.Przesiewamy przez sitko wszystkie sypkie produkty do biszkoptu i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając . 3. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 35 minut w temp. 180°C. Po przestudzeniu ścinamy nożem wierzchnią warstwę (skórkę), aby uzyskać większą(...)delikatnie mieszając dużą łyżką. Dzielimy na dwie części. 5. Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej , żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku i mieszamy z połową masy . Wylewa ją na ciasto i wstawiamy do lodówki na 3h . 6. Z białą czekoladą postępujemy tak samo
ciemna strona patelnicukru, 3 żółtka, Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kruszyło, dodajemy jeszcze śmietany. Tak przygotowanym ciastem, wykładamy dno tortownicy oraz boki (do połowy tortownicy). Na ciasto układamy masę z rabarbaru i jabłek. Na wierzch delikatnie wykładamy piankę z białek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na Firma 10.2625 180 Firma 10.2625 ° C przez 30 minut (góra i dół), następnie(...)była chrupiąca, to pieczemy ciasto przez godzinę w 180 Firma 10.2625 ° C (góra i dół). Piekarnika nie otwieramy od razu, studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Pianka: 3 białka, 3 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego, 1 i 1/4 szkl. cukru pudru. Białka ubijamy na sztywno wsypując partiami cukier puder, a na końcu dodając budyń. Masa rabarbarowo-jabłkowa 70 dag rabarbaru
Delicious Titbitslodówki. Ciastem wykładamy spód i boki foremki ( średnica 26 cm) W przepisie tak nie ma , ale ja podpiekłam na złoty kolor spód tarty ) Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy tarta bułką . Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem . Układamy na kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min. W tym czasie na małym ogniu(...)podgrzewamy miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Dodajemy mąkę , migdały , mieszamy. Polewę wykładamy na ciasto i zapiekamy jeszcze przez 15 minut. Smacznego
Słodkości i nie tylkododać trochę więcej alkoholu kosztem herbaty) Dodatkowo: 1 duża łyżka masła 2-3 łyżki kakao bez cukru Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Do rondelka przełożyć masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao, wodę i zagotować. Masę gotować na małym ogniu przez 5 minut. 3. Czekoladową masę zdjąć z ognia i odłożyć 8 łyżek na polewę(...)najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia (nie wyciągać z blaszki). 7. Herbatę wymieszać z alkoholem (powinno być 500ml płynu). Ponczem nasączyć ciasto. Polewa: 8. Odłożoną masę czekoladową (8 łyżek) podgrzać. Dodać do niej masło i kakao, wymieszać na jednolitą masę i polać nią wierzch ciasta. Ciasto odstawić najlepiej na całą noc. 9. Ciasto ostrożnie
Mała CukierenkaRozwałkować ciasto na podłużny placek o grubości do pół centymetra. Wykroić z niego koła o średnicy 15 cm (robiłam to miseczką). Na środku placka ułożyć solidną łyżkę mięsnej masy. Brzegi ciasta skleić ze sobą, tworząc sklejenie wysokie na około centymetr. Potem zawinąć sklejenie (patrz zdjęcie obok). Powtarzać czynności 10-12 do wykończenia ciasta. Ostatni placek rozwałkować z resztek ciasta
Weekendy w domu i ogrodzieosób do herbaty 6/15 w klasycznej dekoracji ( 6 filiżanek, 6 spodków, 6 talerzyków deserowych, mlecznik, cukiernica i dzbanek) od Porcelana Bogucice, otrzymuje Iwona Cieplik za Czterosmakowe ciasto z masą serową wg siostry Anastazji http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/01/czterosmakowe-ciasto-z-masa-serowa.html oraz-Schab w mleku -domowa wędlina- http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/03/schab-w-mleku-domowa-wedlina.html Książki powędrują do Justyna Dragan (Pascal i Okrasa) za Ciasto makowe
Takie tam pichceniepieczenia. Ciasto rozkładamy na blacie podsypanym lekko mąką, Rozwałkowujemy bo otrzymać prostokąt 30 na 40 cm lub o podobnej powierzchni. W miseczce mieszamy miód, imbir, cynamon, wanilię. Rozprowadzamy masę na cieście zostawiając 3 cm wzdłuż dłuższego boku ciasta. Całość posypujemy jabłkami i migdałami, i dość ciasno zwijamy tak by otrzymać roladę. Kroimy ją na ok 10-12 plastrów (każdy powinien
Dzieje kuchennej Wiewiórylekko przestygnie połączyć ją z jajkiem, jogurtem i olejem. Mokre składniki przelać do suchych i całą masę dokładnie wymieszać. Dodać wiśnie i wiśniówkę, znów wymieszać na jednolitą masę. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, można dolać odrobinę mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości, a na wierzchu ułożyć pokrojone kawałki banana. Piec 20 minut w piekarniku
Kuchnia w opałachjajka 4 żółtka 250g cukru 1 laska wanilii 120g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej (skrobi) Ciasto francuskie wyłożyłam do dwóch równej wielkości blach do pieczenia, najlepiej o wymiarach 21x25/26 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Upiekłam na złoto w 200 stopniach. Studzę. Przygotowuję masę. Zagotowuję 3 szklanki mleka wraz z cukrem i masłem oraz wanilią (wydłubanymi ziarenkami oraz łupinką). Jajka(...)masę jajeczną i ciągle miksując na wolnych obrotach, niweluję grudki. Następnie gotuję gęsty budyń. Zostawiam do wystudzenia, ale nie całkowitego, by z łatwością można było rozsmarować masę na cieście. W blaszce układam jeden płat ciasta, otaczam szczelnie po bokach folią aluminiową, aby krem nie spłynął na dół. Wykładam go na wierzch, przykrywam drugim płatem ciasta i lekko dociskam
W kuchni Karmel-itkiczasie ciasto odkrywamy. Nie należy się przejmować gdy lekko opadnie. Przekładamy go do zamrażalnika na 30 minut. W tym czasie pozostał masło 125 g ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie ciasto wyjmujemy z zamrażalnika na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Połowę utartego masła układamy na 2/3 długości drożdżowego prostokąta (tworzymy pasek z masła w tym miejscu) i składamy
ciastkarnia na kruchym spodziezasmakuje. Jego ulubionym owocem są gruszki... i w związku z tym padło na torcik gruszkowy z masą kajmakową. Tort wyszedł bardzo delikatny, lekki i mało słodki. Kakaowe ciasto z dodatkiem masy śmietanowo-kajmakowej, obsypanej kawałkami czekolady, z dodatkiem miękkich gruszek - to czysta poezja smaku. I mimo, że jest przy nim "troszkę" pracy - to naprawdę warto pokusić się o jego wykonanie.Zaczynamy(...)Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Na wierzch masy przesiać mąkę i delikatnie wymieszać na gładką masę. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przygotowane ciasto przełożyć do torownicy. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 40-45 minut. Odstawić do ostygnięcia najlepiej
Świat Ciastaświecie (może po za murzynkiem :)). Ciasto jest zwieńczone pysznym musem malinowym i udekorowane serduszkami z białej czekolady. Całość cudownie się komponuje i uzupełnia. Wypróbujcie koniecznie! :) Spód: 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem śliwkowym 100 g herbatników maślanych 50 g masła, roztopionego Składniki wrzucamy do misy miksera i blendujemy do uzyskania mokrej masy o miałkiej konsystencji. Tortownicę o średnicy(...)łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieszczamy je w dużej misce i miksujemy krótko, tylko do rozbicia grudek sera, aby nie napowietrzyć zbytnio ciasta. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód pierniczkowy. Pieczemy 45-55 minut w temperaturze 150*C (wierzch na być ścięty, można sprawdzić wykałaczką, czy upiekł się w środku). Odstawić do całkowitego wystudzenia
Chocolate Muffin BlogNarodzenia. Ja proponuje wersję odmienioną na półkruchym spodzie uwieńczona masą z mascarpone. Taka propozycja mimo iż jest tradycyjna to z pewnością nie jest nudna, a masa śmietanową świetnie łagodzi dominujący charakter nadzienia. SKŁADNIKI: ciasto: 150g mąki 100g masła 50g drobnego cukru 2 żółtka masa makowa: 50 g masła 45g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów(...)dodatkiem dwóch łyżeczek cukru aż będą tworzyć się miękkie pagórki. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz likier orzechowy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na masę makową. Dekorujemy przygotowanymi gwiazdami z ciasta oraz wiórkami startej czekolady
Pyry na GazNigdy nie widziałam tak intensywnie pomarańczowych bułeczek! Ogromnie mi się podobają. Luźną inspiracją był przepis z bloga Cook yourself, jednak pozmieniałam bardzo dużo. Zamiast płynów - jest marchewka. Ciasto jest bardzo delikatne, lekko lepkie, ale nie należy podsypywać mąką - bułeczki będą bardziej puszyste. Idealnie nadaje się do wyrabiania nawet słabszym mikserem - pójdzie szybciej niż rękoma. Polecam serdecznie - na każdym(...)Ostudzić.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, solą, cukrem i kurkumą. Dodać puree z marchewki i żółtko, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do masy. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę
Pożeraczka, czyli raz adobrze