cukrem i cukrem waniliowym. Miksujemy.Ubijamy pianę , Łyżką dodajemy do masy. Mieszamy delikatnieNa duża blachę 24x35 tarkujemy większą porcję ciasta. Przymrożone lepiej sie tarkuje. Na to wylewamy masę, na wierzch tarkujemy mniejsza porcję ciasta. Tarkujemy na tarce o buraczanych oczkach. Pieczemy w temp. 170 st.ok. 40 minut, az sie zrumieni wierzch ciasta
Z Majeczką w kuchnimasy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z masą makową. Ciasto przelać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w 175 stopniach. Ciasto ostudzić, polać polewą i posypać kolorowymi cukiereczkami. Schłodzić
Smakołyki AsiPrzepis na pyszną masę do ciast i tortów. Tym razem połączenie orzechów i czekolady Składniki: 10 dag czekolady 10 dag cukru 1 łyżka masła 10 dag śmietanki 10 dag orzechów włoskich Wykonanie: Czekoladę rozdrobnić, dodać cukier, śmietankę i masło po czym wymieszać i zagotować. Następnie wsypać zmielone orzechy i gotować do uzyskania gęstej masy
Tradycyjna Kuchniaproszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy i piec w temperaturze 180 0 C na złoty kolor (około 25 minut). Jabłka: 8 niezbyt twardych jabłek obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Z dwóch jabłek ugotować 1 l kompotu. Połówki z 6 jabłek rozłożyć na upieczonym letnim biszkopcie. Masa: 1 l ugotowanego kompotu(...)szklanki cukru kryształu; Wykonanie: Margarynę rozpuścić, wsypać wiórka kokosowe. Jajka z cukrem ubić na pianę, wymieszać je z lekko przestudzoną margaryną z kokosem. Polewę rozsmarować delikatnie na ciepłej masie budyniowej. Ciasto zapiec na złoty kolor
In my kitchencukru 6 dkg margaryny 1 łyżka miodu prawdziwego Grubo pokrojone orzechy wymieszać z margaryną i cukrem na ciepłej płycie kuchennej, dodać miód i lekko zrumienić. Ciepłą masę wylać na drugą część rozwałkowanego ciasta (ciasto ma być już w blaszce). Ciasto piec 15- 20 minut w 180 stopniach. Masa budyniowa: ½ litra mleka budyń waniliowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki(...)żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Wszystko razem zagotować do zgęstnienia. Ostudzić. Margarynę utrzeć. Ucierając dodawać po łyżce ostudzony budyń. Na koniec dodać zmielone orzechy. Wystudzone placki przełożyć masą budyniową. Na górze ma być ciasto z orzechami. Kategoria: Ciasta , WIelkanoc
kuchcikowniaWyjątkowe okazje wymagają wyjątkowego ciasta, stąd upiekłam tort. Osobiście nie jestem czekoladoholikiem, ale jako że nie piekłam dla siebie, to kierowałam się dwoma wskazówkami: czekoladowo i słodko. W związku z tym, że smak tortu został mi narzucony, pokombinowałam jedynie z jego wykonaniem i dekoracją, do której użyłam ciasteczek Rido z Biedronki. Składniki: biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru(...)ubijania cukier, a następnie po 1 żółtku. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i mąką ziemniaczaną. Wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy silikonowej i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Krem: opakowanie serka mascarpone 250g 2 tabliczki mlecznej czekolady 1 tabliczka gorzkiej
Fabryka pomysłówCiasto kruche: · 300 g mąki · 150 g zimnego masła · 150 g cukru · 1 łyżka cukru waniliowego · 2 jajka Masa wiśniowa(...)kąpieli wodnej. Kiedy się rozpuści odstawiamy na chwile aby lekko przestygła. Do masy serowej dodajemy budyń, czekoladę oraz kakao rozpuszczone w ciepłej wodzie. Mieszamy aż składniki masy się połączą. Na podpieczone ciasto wylewamy wiśnie, następnie nakładamy masę serową. Pieczemy godzinę i 20 minut w 180 °C (na górnej grzałce
Mania Gotowaniajogurtu naturalnego szklanka oleju 3/4 szklanki cukru 300 g truskawek cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie składniki i dokładnie je mieszamy na gładką masę. Gotowe ciasto przelewamy do formy. Truskawki myjemy i układamy rzędami na cieście w różnej odległości. Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieCiasto proste, wilgotne, nie wymaga wielkiego nakładu pracy a i tak ładnie się prezentuje :) A jak siostry Anastazji to już wiadomo,że smaczne. Więcej chyba nie muszę dodawać :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 6 jabłek 1 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 szklanka posiekanych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa: 3 żółtka 3 łyżki cukru(...)zagotowuję. Żółtka, mąkę i cukier mieszam i wlewam na gotujący sok i gotuję budyń. Nakrywam folią i odstawiam do wystygnięcia. Masło ucieram, dodaje porcjami zimny budyń i wykładam masę na przestudzone ciasto. Obie galaretki rozpuszczam w dwóch szklankach wrzątku i odstawiam. Na cieście układam krążki ananasa, pomiędzy krążkami, a także w otwory w ananasach układam drobne owoce lub kawałki marmolady
Ciasteczkowy Potwórbitą śmietaną na kruchym francuskim cieście , które wręcz rozpływają się w ustach.Śmiało mogą konkurować ze znanymi chyba wszystkim wadowickimi kremówkami. SKŁADNIKI:( 6 szt)CIASTO :* ciasto francuskie – 1 płaty ( 320 g )MASA BUDYNIOWA :* mleko – 250 ml* śmietana 36% – 125 ml* wanilia – 1 laska* cukier – 75 g* żółtka – 3 szt* mąka ziemniaczana(...)przygotowujemy masę śmietanową.MASA ŚMIETANOWA :Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach wrzątku.Śmietanę 36% ubijamy , dodając pod koniec cukier i przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę.CAŁOŚĆ :Masą śmietanową pokrywamy zastygniętą warstwę budyniową i pokrojonym na 6 kawałków ciastem francuskim ( nakłuwaną stroną do dołu ).Obficie oprószamy cukrem pudrem i odstawiamy do przegryzienia.Smacznego
Ostra na Słodkoszczypty soli 2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej Przygotowanie: Do miski dajemy ser, jajko, mąkę oraz sól. Następnie całość dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Kolejnym etapem jest urywanie kawałków ciasta i robienie rulonika między dwoma rękami lub na desce (posypać mąką wtedy nie klei się ciasto). Następnie odcinamy kluseczki. Wrzucamy je na wrzącą wodę, kiedy wypłyną(...)bułkę tartą i prażymy ją chwilkę z masełkiem. Polewamy nasze kluski posypujemy cukrem i gotowe ! Do miseczki dodajemy jajko, mąkę, ser oraz sól. Zagniatamy całość dokładnie na jednolitą masę. Urywamy kawałek ciasta, posypujemy podłoże mąką i kręcimy rulonik. Następnie odcinamy kluseczki mniej więcej takiej wielkości. Tyle kluseczków otrzymamy z podanej ilości składników chcesz więcej podwój składniki! Na wrzącą wodę oraz
Sprawdzone przepisy kulinarnecebula nabrała słodkości. Jajka ubić dodać śmietanę, doprawić i wlać do cebuli, podgrzewać tak długo, aż masa zgęstnieje (nie gotować). Masę odstawić do przestudzenia. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć masę cebulową i piec przez 35 minut w 170 stopniach. Cebularza można jeść na ciepło i na zimno
Jadło i czytadłoproszku do pieczenia sernik: 750 g twaroga sernikowego trzykrotnie mielonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki śmietany 150 g cukru pudru 1 cukier waniliowy puszka masy krówkowej 200 g orzechów włoskich Wykonanie: ciasto czekoladowe: Margarynę z mlekiem rozpuszczamy z cukrem na średnim ogniu. Dodajemy żółtka, kakao oraz roztopioną tabliczkę czekolady (roztapiamy w kąpieli wodnej) i wszystko razem mieszamy. Gotową(...)mąkę i dodajemy śmietanę. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy serowej. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3/4 puszki masy karmelowej. Na zimne już ciasto czekoladowe wylewamy na zmianę po łyżce sernika białego i karmelowego tak aby powstały łatki. Wierzch sernika rysujemy fale karbowaną łopatką do dekoracji tortów (ja kupiłam taką
ciastkarnia na kruchym spodziezrobieniu podjęłam jak koleżanka pokazała mi prosty przepis z naszej ukochanej maszyny :) Ciasto jest bardzo proste, wszystko się wkłada, mieli, miesza i piecze! :) Proste prawda?:) Ciasto jest aromatyczne, miękkie, mokre.... Na wierzchu lśni biała masa serowa, która jeszcze bardziej zachęca do zjedzenia. Składniki Ciasto: 70 g orzechów włoskich 300 g marchewki 4 jajka 250 g cukru szczypta soli(...)miksującego włożyć cukier i cukier wanilinowy, zemleć 10 s/obr. 10. Dodać twaróg i sok z cytryny, zmiksować 40 s/obr. 6. Bez Thermomixa wszystko razem ucieramy na gładką masę i smarujemy ostudzone ciasto
Olikowa kuchniawtedy można zrobić polewę od razu po przełożeniu ciasta). W przygotowaniach królewca oparłam się na przepisach z forum cincin.cc , choć wprowadziłam niewielkie zmiany w cieście miodowym, a biszkopt upiekłam z własnej receptury. Zwiększyłam też ilość masy budyniowej, której było zdecydowanie za mało na dużą blachę. Królewca z poniższego przepisu upieczecie w dużej formie o wymiarach 33x25cm , ja przyrządziłam(...)mieszankę mleka i mąki, mieszając energicznie, gotować na małej mocy palnika, aż masa zgęstnieje (1-2 minuty) - do gorącego budyniu dodać masło, wymieszać lub zmiksować - gorącą masę budyniową od razu wyłożyć na ciasto PRZEŁOŻENIE CIASTA - formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą - na dnie delikatnie ułożyć jeden z blatów miodowych, na blat wyłożyć połowę gorącego budyniu, na budyniu ułożyć
Smakołyki Bereniki