ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:158/1309)

Plastyczna masa cukrowa 1271

końcowego efektu, w glukozę i żelatynę możecie zaopatrzyć się w zwykłym sklepie spożywczym lub kupić przez internet na stronie www.Skworcu.com.pl . Do zrobienia różyczek wystarczy masa i  odrobina różowego barwnika. Z rozwałkowanego cienko ciasta wykrawamy małe kółeczka, nakładamy je na wykałaczkę zlepiając odrobiną wody. Przygotowaną różę na wykałaczce można wbić w wytłoczkę po jajkach aby stwardniała i wyschła. Składniki(...)mieszać do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać glukozę i mieszać do zupełnego rozpuszczenia. 2. Cukier puder wysypać na stolnicę i stopniowo wlewać syrop, który powstał. Zagniatać ciasto. 3. Gotową masę cukrową można łączyć z barwnikami spożywczymi. Można ją przez długi czas przechowywać w lodówce zawiniętą folią spożywczą. 4. Przy rozwałkowywaniu używamy oleju lub mąki ziemniaczanej aby się

Apetyczna babeczka
Styropian – sernik bez sera 2068

styropianu można dodać jagody, przeczytałam u Łucji ). Styropian swoją nazwę zawdzięcza bielutkiej barwie, zaś konsystencją nijak styropianu nie przypomina – masa jest delikatna jak puszek, znacznie puszystsza od tradycyjnych serników. Z przepisu wychodzi duża blacha ciasta. Najlepiej użyć śmietany i jajek w temperaturze pokojowej. Styropian – sernik bez sera z jagodami: ok. 1,3 litra śmietany(...)łyżeczka proszku do pieczenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); * Do styropianu kupuję cztery duże opakowania śmietany po 330 g. Dwie łyżki zużywam do ciasta, resztę dodaję do masy. Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto – można to zrobić ręcznie lub w malakserze. Ciasto dzielimy na dwie części – większą i trochę mniejszą. Większą częścią

Poezja smaku
Torcik serowo – śmietankowy z galaretką i owocami 149

smakuje schłodzony, czyli prosto z lodówki. Jest ciastem dość elastycznym, gdyż można go zrobić z różnymi owocami, a jeśli nie ma czasu, czy chęci na pieczenie biszkoptu, można użyć gotowe biszkopty. Jak dla mnie taka delikatniejsza wersja sernika na zimno :) Biszkopt: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowo – śmietankowa: 400g serka homo waniliowego 400ml śmietany(...)trochu do mieszaniny serka i śmietanki, energicznie mieszając łyżką. Jeśli z odłożonej 1/3 serka pozostało coś jeszcze, dokładamy go do reszty masy i jeszcze raz dobrze mieszamy. Gotową masę przekładamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy i wkładamy na około 20 minut do lodówki, by masa serowa stężała. Następnie układamy umyte owoce i delikatnie zalewamy galaretką, przy użyciu łyżki, by owoce się

Smakowy Raj
Ciasto szpinakowe "leśny mech" 115

Składniki na ciasto mrożony rozdrobniony szpinak,  1 opakowanie 450g  cukier, 1 i 1/3 szklanki jajka, 3 sztuki olej, 1 szklanka mąka krupczatka, 2 szklanki proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki Składniki na krem śmietana kremówka, 200ml serek mascarpone, 250g cukier puder, 1 czubata łyżka czerwone owoce do ozdoby (granat, truskawki, wiśnie) Przygotowanie    Szpinak rozmrażamy i odsączamy(...)ubijamy mikserem jajka z cukrem, wlewamy olej dalej miksując, następnie mąkę i proszek do pieczenia miksujemy do połączenia składników. Dodajemy odsączony szpinak i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny w 180 st, do tzw. "suchego patyczka" . Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Z wystudzonego ciasta odcinamy wierzch, kruszymy na mniejsze

Gotowanie moimi oczami
Ciasto czekoladowe z gruszkami i whisky 139

ciasto było strzałem w dziesiątkę. Jeszcze wieczorem M zjadł duuuży kawałek nie mogąc się go nachwalić. A dzisiaj rano została już mniejsza połowa ciasta. Ja też nim nie pogardziłam. Ciasto wyszło puszyste, nieco wilgotne z soczystymi kawałkami owoców i mocną nutą alkoholu w tle. Tak, to zdecydowanie wypiek dla samolubnych dorosłych...:) Składniki na tortownicę 26 cm 200 g mąki(...)niej mąkę z proszkiem do pieczenia, 2 żółtka i wlać whisky. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Białka ubić na sztywno i nie używając już miksera wmieszać je w masę czekoladową. Ciasto przelać do formy. Na wierzch ułożyć gruszki i całość posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 45-50 minut (aż do suchego patyczka). Przed podaniem oprószyć

My simple kitchen
Piernik ekspresowy z powidłami 2861

miodownika idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, piernika, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Składniki na Ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka szczypta soli 3 łyżki b gęstego jogurtu greckiego 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżki(...)cynamonem i przyprawą do piernika. Zagotowujemy, a następnie studzimy. Do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jogurt wymieszany z sodą i proszkiem do pieczenia, jajka oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto. Ja wyłożyłam całe ciasto na jedną dużą blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ciasto w temperaturze 160 ˚C przez 15-20 minut. Ciasto studzimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Idealna polewa czekoladowa do ciast 10866

względu na dodatek żelatyny jest lekko giętka, tak że nie kruszy i nie łamie się przy krojeniu.  Jest gęsta i szybko się ścina przy stygnięciu.  Grubo oblepia ciasto. Aksamitna w smaku. Składniki na 2 keksówki - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH):  1/2 kostki margaryny - u mnie Kasia Maślany Smak ze względu właśnie na walory smakowe :) 5 łyżek cukru(...)Dodać rozpuszczoną żelatynę i podgrzewać, ustawicznie mieszając do połączenia składników.   Zdjąć z palnika i przestudzić (polewa ma być lekko ciepła). Stopniowo dodawać śmietanę, roztrzepując ją z pozostałą masą trzepaczką. Ciasto, po polaniu polewą, włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy

Grunt to przepis!
Letnie ciasto z truskawkami 304

Przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu.  U mnie ciasto zniknęło tego samego dnia, w którym się pojawiło.  Ledwie zdążyłam zrobić parę zdjęć :) zamiast truskawek wykorzystać można inne letnie owoce: maliny, jagody, wiśnie lub rabarbar.  Jest lekkie i pyszne, polecam :). Składniki: -350-400 g owoców -3 szklanki mąki -1 margaryna -1 szklanka cukru -4 jajka -pół szklanki mąki(...)cukru). Do schłodzonej masy dodajemy mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Bardzo ostrożnie mieszamy z ubitą pianą (dużą drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach). Gdy uzyskamy jednolitą masę przelewamy ciasto na formę prostokątną wyłożoną papierem. Na wierzchu układamy owoce - ja swoje truskaweczki pokroiłam na połówki :). Pieczemy w 150 stopniach do momentu, aż ciasto się ładnie zrumieni. Upieczone posypujemy cukrem

KasiekGotuje
Ciasto bananowe z orzechami (bez masła) 251

muszę, z minusów to zdecydowanie lenistwo i niechęć do pracy, a przecież nikt za mnie pracy magisterskiej nie napisze do końca. Ale może znajdą się chętni na zjedzenie dzisiejszego ciasta? Zrobiłam je z przejrzałych bananów i ostatnich schowanych w pojemniczku orzechów. Wyszło pyszne! Składniki:5 bardzo dojrzałych bananów (średniej wielkości)150 g cukru250 g mąkijajko + białkopół łyżeczki ekstraktu(...)ponownie mieszamy.Orzechy drobno siekamy,  mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy i razem z orzechami dodajemy do masy bananowej.Ciasto przekładamy do długiej, prostokątnej formy 'keksowej' wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 70 minut. Ciasto powinno się zarumienić.Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy roztopioną czekoladą.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ucierane ciasto z malinami 210

Polecam szybkie i proste ciacho z malinkami. Słodkie ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatymi owocami. Ciacho jest idealne do herbatki:) To pierwszy wpis, w którym zaczynam testowanie mąk z Młynu Kopytowa. O młynie a także o ich produktach możecie poczytać  tutaj . składniki: 230 g margaryny lyb masła 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki, użyłam pszennej(...)Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć maliny (dałam też kilka ostatnich już jeżynek) lekko wciskając w ciasto. Maliny posypać brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika i piec ok 45 minut

Monia miesza i gotuje
Pomarańczowy puch 107

Rzadko zdarza mi się przygotowywać ciasta bez zwykłej mąki, ale ta wersja nawet wyszła bardzo ciekawie. Delikatne ciasto pomarańczowe, konsystencją przypominające piankę. Idealne do popołudniowej kawki. Składniki: - 200 g cukru kryształu - 200 g mąki ziemniaczanej - 2 pomarańcze - 6 jajek Przygotowanie: Pomarańcze sparzamy i ścieramy delikatnie skórkę. Miąższ pomarańczy obieramy z białej skórki i błonek a następnie kroimy(...)nich skórkę pomarańczową i cukier, stale ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce mąki ziemniaczanej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą pomarańczową. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach         30 cm x 23 cm i pieczemy w 180 C przez około

Zainspirowana w kuchni
Kruche ciastka bez cukru 166

Cała słodycz tych ciastek zawarta jest w marmoladzie/powidłach, których użyjemy jako nadzienia. Ciasto nie zawiera w sobie ani grama cukru, jest lekkie i kruche. Ciasteczka te "prześladowały" mnie i uśmiechały się do mnie, kiedy przeglądałam blogi kulinarne - co chwilę na nie trafiałam. :) Postanowiłam je wypróbować i nie żałuję!  200 gram mąki pszennej 200 gram twarogu200 gram masła(...)twarde, wtedy wkładam je na kilka sekund do mikrofalówki) dodajemy do mąki i wszystko razem siekamy. 2. Dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg i ugniatamy do momentu utworzenia zwartej masy. Jeśli ciasto się klei, dodajemy więcej mąki. 3. Ciasto schładzamy w lodówce przez około 30 minut (latem dłużej). 3. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą obrotowego noża do pizzy, kroimy

Szefowa kuchni
Ciasto ze śliwkami 101

Słodkości ciąg dalszy tym razem przepis na  bardzo proste ciasto ze śliwkami . Robi się go szybko i równie szybko znika ze stołu . Idealne  do popołudniowej kawy . składniki na 4 porcje 3 szklanki mąki szklanka cukru pół kostki margaryny szklanka mleka 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli cukier waniliowy 0,5 kg dużych  śliwek przepis(...)mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodajemy szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko z rozpuszczoną margaryna i cukrem , mieszamy. Dodajemy jajka i znowu mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, ozdabiamy połówkami śliwek i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku 45 minut

Smakowite Dania
Tort truskawkowy z serkiem mascarpone 398

sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.  Wystudzić. Gdy biszkopt będzie(...)pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki i kakao przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.  Wystudzić. Gdy biszkopt

kulinarnyswiatdomi
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 100

zaczął. Dlatego użyłam jagód ze słoiczka :) Wcześniej odcedziłam je na durszlaku, żeby obciekły z soku. Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 0,5 szklanki letniego mleka Ciasto: 0,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła 3 jajka Kruszonka: 7 łyżek mąki 4 łyżki masła 3 łyżki cukru 8 g cukru wanilinowego 3 łyżki wiórków(...)minut). Następnie przesiewamy do miski mąkę, dodajemy jajka, cukier oraz wyrośnięty rozczyn, dokładnie mieszamy  i na koniec dodajemy ostudzone masło. Wszystko mieszamy na gładką masę. Gotowe ciasto odstawiamy  pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. godzinę, żeby mogło wyrosnąć. Do wyrośniętego ciasta dosypuje mąkę do momentu, gdy przy wyrabianiu  zacznie ładnie odchodzić od ręki. Odstawiamy jeszcze

The Sweet Damsel