ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:157/1309)

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 115

zaczął. Dlatego użyłam jagód ze słoiczka :) Wcześniej odcedziłam je na durszlaku, żeby obciekły z soku. Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 0,5 szklanki letniego mleka Ciasto: 0,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła 3 jajka Kruszonka: 7 łyżek mąki 4 łyżki masła 3 łyżki cukru 8 g cukru wanilinowego 3 łyżki wiórków(...)minut). Następnie przesiewamy do miski mąkę, dodajemy jajka, cukier oraz wyrośnięty rozczyn, dokładnie mieszamy  i na koniec dodajemy ostudzone masło. Wszystko mieszamy na gładką masę. Gotowe ciasto odstawiamy  pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. godzinę, żeby mogło wyrosnąć. Do wyrośniętego ciasta dosypuje mąkę do momentu, gdy przy wyrabianiu  zacznie ładnie odchodzić od ręki. Odstawiamy jeszcze

The Sweet Damsel
Tort czekoladowo-makowy 170

robię na wolnych obrotach mikserem. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy około 45-50 minut w temp. 170-180 C .           Ciasto makowe(...)kokosowe.Wszystko delikatnie mieszamy ł y ż k ą . Blach ę z piekarnika wy ś cielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią powsta łą masę na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy   w temp. 170 C oko ł o 16-20 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy

w mojej kuchni
CIASTO MEKSYKAŃSKIE 144

Ciasto meksykańskie jest podobne do murzynka (przepis TU ),  z tym,że dodajemy więcej składników. I to właśnie one powodują ,że jedząc je... jemy zupełnie inne ciasto. Dodam,że jest wilgotne, pełne owoców i  pyszne! Składniki: kostka margaryny 2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 4-5 łyżek gorzkiego kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.   Następnie dodałam bakalie do masy. Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki i dołożyłam do bakalii. Na koniec włożyłam ubitą pianę z białek  i delikatnie wszystko wymieszałam. Brytfankę wysmarowałam masłem, posypałam bułką tartą  i wlałam do niej bakaliowo-kakaową masę. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut  i piekłam

potrawyregionalne
Biszkopt kakaowy z papierówkami. 97

Ciasto powstało bardzo szybko. Moja córka chodziła za mną i prosiła o coś słodkiego. Ciast z masami oraz innych przekładanych nie lubi, więc postanowiłam upiec zwykłego biszkopta który znikł natychmiast! Składniki; 5 jajek 3/4 szkl. cukru pół szkl. mąki pszennej (ja uzyłam tortowej) pół szkl mąki ziemniaczanej 1 łyzeczka proszku do pieczenia 3 łyzki kakao 2 łyzki wiórków kokosowych(...)jednym żółtku i nadal ubijamy. Na samym końcu dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Teraz mieszamy delikatnie łyżką (ja mieszam drewnianą). Foremke wykładamy papierem i natłuszczamy. Wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Jabłka umyte i obrane kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Nastepnie każdą ćwiartke kroimy na cienkie plasterki. Jabłka ukłądamy na cieście delikatnie wpychając je do środka

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto kokosowe 73

takie. Żeby sobie siedzieć przed TV (tak na marginesie to od kilku miesięcy nie ogarnąłem się żeby podłączyć antenę do telewizora), sączyć z wolna herbatkę i zagryzać tym właśnie ciastem :) Idealnie się do tego nadaje. Po południu jechaliśmy do mojej mamy to zabraliśmy kawałek. Gdyby mamuśka była ogarnięta w komputerze i internecie to by potwierdziła, że niezłe wyszło(...)pieczenia i sól. Dodajemy masło i miksujemy mikserem, aż zrobią się "zacierki". Dosypujemy wiórki i cukier i chwilę miksujemy dalej. Dodajemy jajka i mleko i miksujemy na gładką masę. Przekładamy ciasto do formy, wygładzamy wierzch i pieczemy przez 45 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy w foremce żeby ciasto trochę przestygło. Potem wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystygnięcia. --------------------------------------------------------------------- Chcesz

Marder&Marder Manufacture
Czekoladowy orzechowiec ze śliwkami 227

sprawdziły, tworząc niepowtarzalne i niebanalne ciasto. Po prostu zapraszam Was serdecznie do spróbowania. Ciasto przed oprószeniem cukrem pudrem - widać wyraźnie część czysto orzechową i czekoladową oraz wierzch przepełniony śliwkami. ... ciasto jest puszyste, delikatne i wilgotne za sprawą śliwek. A orzechy i orzechowa czekolada nadają mu niepowtarzalnego, indywidualnego charakteru. Składniki: orzechy laskowe 60 g 5 kostek czekolady Goplana Złoty orzech(...)obrotach tylko do czasu połączenia składników. W rondelku rozpuszczamy 5 kostek czekolady Goplana Złoty orzech z 1 łyżeczką śmietanki kremówki 30%. Czekoladę delikatnie łączymy z 1/3 masy naszego ciasta. Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tortownicy przekładamy ciasto orzechowe, następnie dowolnie (tworząc "esy-floresy") umieszczamy część czekoladową. Śliwki obieramy, usuwamy pestki i kroimy na drobniejsze kawałki. Umieszczamy w cieście

Słodkie okruszki
Murzynek 123

dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie żółtka i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszać. 4. Pod koniec dodać białka ubite na sztywno i delikatnie połączyć z masą. 5. Ciasto przełożyć do foremki i piec przez ok. 30 min. w temperaturze 180 st.C 6. Po upieczeniu polać polewą i posypać startą czekoladą

Pasja Smaku
Sernik cynamonowy bez pieczenia 408

Kolejną propozycją z serii "na zimno" jest sernik z aromatycznym cynamonem, fanom tej przyprawy ciężko będzie poprzestać na jednym kawałku. Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba zbyt wielu składników, jest też prosty w wykonaniu, dlatego polecam na deser w gorące dni, najlepiej smakuje podany prosto z lodówki. Sernik cynamonowy bez pieczenia Składniki: 18-20 herbatników 0,5 kg serka waniliowego(...)lodówce - przygotować pół opakowania galaretki w około 0,2 litra wody, ostudzić - z pozostałym mlekiem ubić drugą Śnieżkę, wymieszać ze schłodzoną galaretką - na zastygniętą masę cynamonową wylać masę śmietankową, ciasto schłodzić w lodówce Można użyć galaretki o innym smaku, ale według mnie lekki cytrynowy smak warstwy śmietankowej doskonale pasuje do słodyczy cynamonu

Smakołyki Bereniki
Czekoladowa rozkosz 168

/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z książki "Krój, gotuj, wow" , w której znajdują się typowo włoskie przysmaki.  Minimalnie go zmodyfikowałam. Czekoladowa rozkosz - nazwa idealnie odzwierciedla smak ciasta. Jest ono niesamowicie delikatne, miękkie i lekko wilgotne.  Jednym słowem - rewelacja! (Tortownica o średnicy 18 cm) 100g czekolady (w oryginale gorzkiej; użyłam mlecznej) 5 jajek 50g masła 200g cukru(...)małym ogniu.) Żółtka, 100g cukru pudru i cukier waniliowy ubić na puszystą masę. Ubijając - dodać masło i czekoladę. Przesiać kakao, mąkę ze skrobią kukurydzianą i całość dokładnie wymieszać. Białka z solą ubić na sztywną pianę, połączyć z resztą cukru pudru i delikatnie wmieszać w masę czekoladową. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką

Di gotuje
Trójplacek 372

sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy. Na sam koniec dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy łyżką do ich połączenia. Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto orzechowe, wyrównujemy. Pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 5 żółtek 500 ml mleka 125 g cukru kryształu 2 łyżeczki cukru waniliowego 2,5 łyżki mąki(...)doprowadzamy do konsystencji budyniu. Zdejmujemy z palnika. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Ucieramy na gładką, puszystą masę. Przełożenie: Ciasto kruche Krem Ciasto orzechowe Krem Ciasto kokosowe Krem Ciasto kruche Polewa Polewa: 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 1 łyżka masła Czekoladę z łyżką masła roztapiamy w kąpieli wodnej

Made By Mom And Son
Pączki dyniowe - faworki 140

jednej szklance osolonej wody. Następnie odcedzić, dodać startą skórkę z pomarańcza i wymieszać. Połączyć z mąką, żółtkami , winem i odstawić na godzinę. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą, wymieszać. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i posypać cukrem pudrem

Tradycyjna Kuchnia
Porzeczkowiec 1852

mąkę z sodą i proszkiem ciągle mieszając mikserem . Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Dużą tradycyjną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Masa śmietanowa : Miękkie masło utrzeć z cukrem(...)waniliowym i cukrem pudrem. Stopniowo dodawać śmietanę  ciągle mieszając mikserem .  Następnie dodajemy śmietanę fix , wszystko mieszamy. Zimne ciasto przeciąć na pół . Na jedną połowę ciasta wyłożyć słoiczek dżemu , następnie wykładamy połowę masy śmietanowej . Przykrywamy drugim plackiem . Wierzch smarujemy resztą dżemu i masy śmietanowej. Na wierzch ścieramy czekoladę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przepysznych

Sama słodycz i szczypta chili
CIASTO MAGISTRA 117

moja radość długo nie trwała.Okazało się,że nie mamy internetu,jakaś awaria.Długo trwało to ich naprawianie ale w końcu jestem.Zaczynam od wirtualnego poczęstunku wspaniałym i pysznym ciastem s Anastazji. Biszkopt jasny:   6 jajek 1szklanka cukru  1szklanka mąki płaska łyżeczka pr do pieczenia ew 1 łyżeczka octu lub 2 łyżki oleju Białka ubić na sztywno,dodać cukier(...)szklanki wody(u mnie agrestowa galaretka rozpuszczona  w 3/4szkl wody) Śmietanę ubić z cukrem,dodać letnią żelatynę rozpuszczoną  w wodzie lub tężejącą galaretkę. Przełożenie ciasta: Biszkopt jasny- masa z Nutellą- biszkopt różowy - masa budyniowa- ułożyć  poprzek paski z ciemnego biszkoptu- wolną przestrzeń wypełnić masą z galaretką- masa z bitej śmietany- wierzch poprószyć kakao.    Ciasto jest

Niespełnione zdolności kulinarne
Pavlova z wiśniami i serkiem mascarpone 146

Pavlova – deser australijski, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami.  Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej tancerki baletowej Anny Pawłowej. Składniki: Beza 7 białek

Pychotkaaa
Czekoladowe salami - prosty przepis. 226

mleko, kakao i lekko podgrzewając mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ostudzamy.  Masą czekoladową zalewamy herbatniki i dokładnie łączymy ze sobą, aby herbatniki były dokładnie obtoczone w masie czekoladowej.  Ciasto na salami czekoladowe dzielimy na dwie części. Z każdej części za pomocą folii spożywczej lub woreczka formujemy salami.  Salami studzimy w lodówce przez ok. 6 godz. Następnie

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania