przekąskę czy przystawkę: malutkie, mięciutkie i białe focaccie z farszem warzywnym na ostro. Włożyłam ciasto do foremek sufletowych, by bułeczki ładnie wyrosły do góry. Składniki: (na 2 małe sztuki) ciasto: 100 g mąki pszennej szczypta soli 10 g drożdży 60-70 ml wody letniej 1 łyżka oliwy z oliwek- ja dodałam oliwy z aromatem suszonych pomidorów. farsz: pół pomidora jalapeño(...)odrobina oliwy z oliwek odrobina startej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Przygotować foremki- opcjonalnie wysmarować je oliwą z oliwek i podsypać mąką bądź bułką tartą. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 30 min do godziny. Podzielić na 2 placuszki i włożyć je do foremek. Palcem zrobić duże wgłębienia w cieście. Poczekać
KreatywnePinyPrzedstawiam Wam ciasto które można przygotować praktycznie z każdymi owocami: brzoskwiniami, morelami, jabłkami, malinami i co tam jeszcze macie pod ręką. Jest ekspresowe, jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 minut a pieczenia 40, zatem do dzieła! Składniki: 200 g mąki pszennej 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 ml oleju roślinnego/lub 120 g rozpuszczonego masła roślinnego 1 średni banan(...)owoców 100 g suszonej aronii Przygotowanie: Olej, banana i 120 g cukru utrzeć na gładką masę, dodać do przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem/masłem roślinnym formy, udekorować owocami, posypać aronią i resztą cukru. Piec w temp. 200 C około 40 minut. Ot cała filozofia. Smacznego
greenscarfmną ten przepis- ale przyznam szczerze ze względu na pracochłonność jaką zajmuje jego przygotowanie, przekładałam to w czasie. W końcu się udało :) wyszedł po prostu pyszny! Składniki na ciasto francuskie: ¼ kg masła ¼ kg mąki 1 żółtko szczypta soli ½ szklanki wody Składniki na bitą śmietanę: ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy Składniki na krem waniliowy: 2 szklanki(...)zagotować. Po całkowitym ostudzeniu dodać masło i mieszać do chwili uzyskania jednolitej masy. Wykonanie bitej śmietany: Mocno ochłodzoną śmietankę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wykonanie ciasta francuskiego i składanie: Masło zagnieść z 1/5 mąki, uformować kostkę i ochłodzić. Z pozostałej mąki, żółtka, wody i szczypty soli zagnieść ciasto o takiej gęstości jak masło z mąką. Chłodzić
Tradycyjna Kuchniaoczywiście pyszne, letnie jagody ;) Tak jak wcześniej pisałam - użyłam mrożonych, ale w sezonie używamy świeżych! ;) Jeśli będziecie używać mrożonych nie należy ich wcześniej rozmrażać. Zapraszam do pieczenia! KUKURYDZIANE CIASTO Z JAGODAMI (BEZGLUTENOWE) przepis autorski // keksówka o dł. 23cm składniki w temp. pokojowej! ~250g jogurtu naturalnego ~40g rozpuszczanego i ostudzonego masła ~230g mąki kukurydzianej ~sok z jednej średniej cytryny ~3 jajka(...)cukier. Do drugiej przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i sodą. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą. Przekładamy ciasto do formy (keksówka o dł. 23cm), wierzch posypujemy jagodami delikatnie wciskając je do środka. Wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem
chili & sugarWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Pora więc na kolejną próbę:) Tym razem upiekłam mazurka. Kakaowe kruche ciasto pokryte przepyszną masą czekoladowo-kawową. Całość ozdabiają wiśnie i stopiona czekolada. Na pewno zagości na naszym świątecznym stole:) Kruche ciasto: jajko, 150g masła, 170g mąki pszennej, 80g mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao, 50g cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu(...)Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i 1 cm boków formy o wym. 24x27cm. Nakłuć widelcem, piec około 35 minut temp. 160st. Ostudzić. Masa: 125 ml śmietanki 30%, 200 g białej czekolady, 30g masła, łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1/2 łyżeczki
Z miłości do słodkościnastępnie łączymy z masą serową i dodajemy drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Szklankę rodzynek przepłukujemy wodą, a następnie lekko wilgotne przesypujemy mąką i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy i wylewamy ma blaszkę z ciastem. A następnie robimy(...)kakaową kruszonkę z: Kruszonka/posypka: 10 dkg margaryny, 10 dkg cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżka gorzkiego kakao Margarynę rozpuszczamy, dodajemy pozostałe składniki, dobrze mieszamy. Najpierw nakładamy na masę serową resztę ciasta, a następnie kakaową kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200C . Gdy jest już gorący, wkładamy ciasto. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy około jeszcze
Smakowy Rajkońcowego efektu, w glukozę i żelatynę możecie zaopatrzyć się w zwykłym sklepie spożywczym lub kupić przez internet na stronie www.Skworcu.com.pl . Do zrobienia różyczek wystarczy masa i odrobina różowego barwnika. Z rozwałkowanego cienko ciasta wykrawamy małe kółeczka, nakładamy je na wykałaczkę zlepiając odrobiną wody. Przygotowaną różę na wykałaczce można wbić w wytłoczkę po jajkach aby stwardniała i wyschła. Składniki(...)mieszać do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać glukozę i mieszać do zupełnego rozpuszczenia. 2. Cukier puder wysypać na stolnicę i stopniowo wlewać syrop, który powstał. Zagniatać ciasto. 3. Gotową masę cukrową można łączyć z barwnikami spożywczymi. Można ją przez długi czas przechowywać w lodówce zawiniętą folią spożywczą. 4. Przy rozwałkowywaniu używamy oleju lub mąki ziemniaczanej aby się
Apetyczna babeczkastyropianu można dodać jagody, przeczytałam u Łucji ). Styropian swoją nazwę zawdzięcza bielutkiej barwie, zaś konsystencją nijak styropianu nie przypomina – masa jest delikatna jak puszek, znacznie puszystsza od tradycyjnych serników. Z przepisu wychodzi duża blacha ciasta. Najlepiej użyć śmietany i jajek w temperaturze pokojowej. Styropian – sernik bez sera z jagodami: ok. 1,3 litra śmietany(...)łyżeczka proszku do pieczenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); * Do styropianu kupuję cztery duże opakowania śmietany po 330 g. Dwie łyżki zużywam do ciasta, resztę dodaję do masy. Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto – można to zrobić ręcznie lub w malakserze. Ciasto dzielimy na dwie części – większą i trochę mniejszą. Większą częścią
Poezja smakusmakuje schłodzony, czyli prosto z lodówki. Jest ciastem dość elastycznym, gdyż można go zrobić z różnymi owocami, a jeśli nie ma czasu, czy chęci na pieczenie biszkoptu, można użyć gotowe biszkopty. Jak dla mnie taka delikatniejsza wersja sernika na zimno :) Biszkopt: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowo – śmietankowa: 400g serka homo waniliowego 400ml śmietany(...)trochu do mieszaniny serka i śmietanki, energicznie mieszając łyżką. Jeśli z odłożonej 1/3 serka pozostało coś jeszcze, dokładamy go do reszty masy i jeszcze raz dobrze mieszamy. Gotową masę przekładamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy i wkładamy na około 20 minut do lodówki, by masa serowa stężała. Następnie układamy umyte owoce i delikatnie zalewamy galaretką, przy użyciu łyżki, by owoce się
Smakowy RajSkładniki na ciasto mrożony rozdrobniony szpinak, 1 opakowanie 450g cukier, 1 i 1/3 szklanki jajka, 3 sztuki olej, 1 szklanka mąka krupczatka, 2 szklanki proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki Składniki na krem śmietana kremówka, 200ml serek mascarpone, 250g cukier puder, 1 czubata łyżka czerwone owoce do ozdoby (granat, truskawki, wiśnie) Przygotowanie Szpinak rozmrażamy i odsączamy(...)ubijamy mikserem jajka z cukrem, wlewamy olej dalej miksując, następnie mąkę i proszek do pieczenia miksujemy do połączenia składników. Dodajemy odsączony szpinak i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny w 180 st, do tzw. "suchego patyczka" . Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Z wystudzonego ciasta odcinamy wierzch, kruszymy na mniejsze
Gotowanie moimi oczamiciasto było strzałem w dziesiątkę. Jeszcze wieczorem M zjadł duuuży kawałek nie mogąc się go nachwalić. A dzisiaj rano została już mniejsza połowa ciasta. Ja też nim nie pogardziłam. Ciasto wyszło puszyste, nieco wilgotne z soczystymi kawałkami owoców i mocną nutą alkoholu w tle. Tak, to zdecydowanie wypiek dla samolubnych dorosłych...:) Składniki na tortownicę 26 cm 200 g mąki(...)niej mąkę z proszkiem do pieczenia, 2 żółtka i wlać whisky. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Białka ubić na sztywno i nie używając już miksera wmieszać je w masę czekoladową. Ciasto przelać do formy. Na wierzch ułożyć gruszki i całość posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 45-50 minut (aż do suchego patyczka). Przed podaniem oprószyć
My simple kitchenmiodownika idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, piernika, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Składniki na Ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka szczypta soli 3 łyżki b gęstego jogurtu greckiego 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżki(...)cynamonem i przyprawą do piernika. Zagotowujemy, a następnie studzimy. Do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jogurt wymieszany z sodą i proszkiem do pieczenia, jajka oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto. Ja wyłożyłam całe ciasto na jedną dużą blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ciasto w temperaturze 160 ˚C przez 15-20 minut. Ciasto studzimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwzględu na dodatek żelatyny jest lekko giętka, tak że nie kruszy i nie łamie się przy krojeniu. Jest gęsta i szybko się ścina przy stygnięciu. Grubo oblepia ciasto. Aksamitna w smaku. Składniki na 2 keksówki - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH): 1/2 kostki margaryny - u mnie Kasia Maślany Smak ze względu właśnie na walory smakowe :) 5 łyżek cukru(...)Dodać rozpuszczoną żelatynę i podgrzewać, ustawicznie mieszając do połączenia składników. Zdjąć z palnika i przestudzić (polewa ma być lekko ciepła). Stopniowo dodawać śmietanę, roztrzepując ją z pozostałą masą trzepaczką. Ciasto, po polaniu polewą, włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy
Grunt to przepis!Przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu. U mnie ciasto zniknęło tego samego dnia, w którym się pojawiło. Ledwie zdążyłam zrobić parę zdjęć :) zamiast truskawek wykorzystać można inne letnie owoce: maliny, jagody, wiśnie lub rabarbar. Jest lekkie i pyszne, polecam :). Składniki: -350-400 g owoców -3 szklanki mąki -1 margaryna -1 szklanka cukru -4 jajka -pół szklanki mąki(...)cukru). Do schłodzonej masy dodajemy mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Bardzo ostrożnie mieszamy z ubitą pianą (dużą drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach). Gdy uzyskamy jednolitą masę przelewamy ciasto na formę prostokątną wyłożoną papierem. Na wierzchu układamy owoce - ja swoje truskaweczki pokroiłam na połówki :). Pieczemy w 150 stopniach do momentu, aż ciasto się ładnie zrumieni. Upieczone posypujemy cukrem
KasiekGotujemuszę, z minusów to zdecydowanie lenistwo i niechęć do pracy, a przecież nikt za mnie pracy magisterskiej nie napisze do końca. Ale może znajdą się chętni na zjedzenie dzisiejszego ciasta? Zrobiłam je z przejrzałych bananów i ostatnich schowanych w pojemniczku orzechów. Wyszło pyszne! Składniki:5 bardzo dojrzałych bananów (średniej wielkości)150 g cukru250 g mąkijajko + białkopół łyżeczki ekstraktu(...)ponownie mieszamy.Orzechy drobno siekamy, mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy i razem z orzechami dodajemy do masy bananowej.Ciasto przekładamy do długiej, prostokątnej formy 'keksowej' wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 70 minut. Ciasto powinno się zarumienić.Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy roztopioną czekoladą.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościPolecam szybkie i proste ciacho z malinkami. Słodkie ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatymi owocami. Ciacho jest idealne do herbatki:) To pierwszy wpis, w którym zaczynam testowanie mąk z Młynu Kopytowa. O młynie a także o ich produktach możecie poczytać tutaj . składniki: 230 g margaryny lyb masła 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki, użyłam pszennej(...)Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć maliny (dałam też kilka ostatnich już jeżynek) lekko wciskając w ciasto. Maliny posypać brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika i piec ok 45 minut
Monia miesza i gotuje