ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:160/1309)

makowiec piaskowy 181

Bardzo smaczne ciasto, które zawsze się udaje. Z powodzeniem poradzi sobie z nim nawet początkująca w kuchni osoba.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 3 szklanki mąki 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na masę makową: 2 szklanki suchego maku 5 jajek 1 szklanka cukru pudru(...)łyżeczka proszku do pieczenia Przygotować ciasto: białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać po żółtku, następnie przesianą mąkę z proszkiem a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło.  Mak sparzyć i zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Połowę ciasta wyłożyć na dno blaszki, wylać masę makową, przykryć resztą ciasta. Upiec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Deserowy consensus - Seromakowiec 367

ciasto jest wynikiem pogodzenia zwolenników sernika z zwolennikami makowca :) Idealne połączenie.  Ciasto robiłam wspólnie z mamą. Ona była odpowiedzialna za kruche ciasto a ja za masę serową i makową. Przepis mam z bloga: Uwielbiam gotować, oto link: przepis na seromakowiec, recepturę troszkę zmodyfikowałam pod swój gust :) Składniki na spód(...)szczyptą soli. Dodajemy ubite białka do serowej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy suszona żurawinę. Na podpieczony spód wykładamy masę makową, wyrównujemy łyżką. Następnie wykładamy masę serową i także wyrównujemy. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 70 minut. Po upieczeniu czekamy aż ciasto ostygnie, następnie posypujemy cukrem pudremwałkujemy cienko ciastociasto

Bon Appetit Małgorzaty
Mini babeczki marmurkowe 181

ubijam na pianę, dodaję po jednym żółtku i po troszku cukru. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu wlewam olej i  dodaję skórkę pomarańczową, całość mieszam i dzielę  ciasto na dwie części. A właściwe  odlałam jakieś cztery, może pięć łyżek ciasta(...)drugiej  miseczki i dosypałam do tego kakao. Foremni na babeczki posmarowałam tłuszczem. Do każdej wlałam po łyżce białego ciasta, a na środek każdej białej masy położyłam po łyżeczce  ciasta ciemnego. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200'C na jakieś 15 min. I tak oto podwieczorek gotowy

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto z jabłkami i śliwkami 170

kwaśnej śmietany 12 – 18% Składnik na masę jabłkowo - śliwkową: 1 kg jabłek ½ kg śliwek węgierek ½ szklanka cukru 1 łaska łyżeczka cynamonu Sposób wykonania ciasta: Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, pod koniec, nie przerywając ucierając dodać stopniowo po jednym jajku, Do wymieszanych składników dodać, śmietanę i mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować masę jabłkowo - śliwkową(...)garnka, dodać cukier i cynamon. Wszystko dusić na małym ogniu do momentu aż owoce się rozpadną a cukier rozpuści. Duża blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na nią ciasto a następnie na to masę jabłkowo – śliwkową. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka 209

biszkopt, masa budyniowa i smażone jabłka z galaretką – oto przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Baryczy (gmina Domaradz) na wyszukane domowe słodkości. Ciasto jest miękkie, wilgotne i delikatne w smaku. Doskonale łączy smak ciasta na miodzie ze smażonymi jabłkami. Masa budyniowa przekładana na gorąco ma przyjemną konsystencję i doskonale zespala pozostałe warstwy. Biszkopt, dzięki sporej ilości mąki ziemniaczanej, jest stabilny(...)być ciepłe. Na placek miodowy wykładamy połowę ciepłej masy budyniowej, a na nią jedną część ciepłych jabłek. Na jabłka kładziemy biszkopt, a na niego wykładamy drugą połowę masy budyniowej i drugą część jabłek. Przykrywamy plackiem miodowym. Gotowy placek dobrze jest przykryć folią, by parująca masa i jabłka dobrze połączyły się z ciastem i zmiękczyły je. Kiedy placek wystygnie, jego wierzch

Trzeci talerz
Wigilijne pierogi z makiem 261

olejem, poczekać aż obeschną i wystygną i wtedy zapakować do torebek. Polecam masę makową zrobioną z tego przepisu Drukuj Wigilijne pierogi z makiem window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Masa makowa Ciasto na pierogi 350 g mąki szklanka gorącej wody 2 łyżeczki masła 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki

Mieszam w Garnku
Bajgle 225

około 30 minut. Gdy zaczyn podrośnie wbijamy do niego 2 całe jajka. Dosypujemy 2 łyżki cukru i dodajemy roztopione masło. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy do masy. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. W przypadku, gdyby było zbyt lejące dosypujemy po odrobinie mąki. Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około30 minut. Wyrośnięte ciasto

Jacob Tastes
Cakepops - reniferki 187

mających ochotę trochę pobrudzić kuchnię wraz ze swoim dzieckiem Składniki na bazę ciasteczkową: 400g pokruszonych herbatników lub innych ciastek (np. digestive bez czekolady) mogą być także resztki ciasta (bez mas) 125g sera mascarpone 50g białej czekolady 2–3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na dekorację: 200g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie mniej więcej

Mania Wypiekania
Babka marmurkowa 357

mąkę na przemian z mlekiem (1/2 szklanki). Na mniejszych obrotach miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Trzy łyżki mleko podgrzać i zalać kakao, dokładnie wymieszać by powstała gładka masa, przestudzić. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, delikatnie wymieszać. Formę wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Ciasto wykładamy do formy na zmianę raz jasną raz ciemną. Pieczemy w temperaturze

magiczna kuchnia Kasi
Mazurek bakaliowy 159

gram skórki pomarańczowej 10 gram suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto smarujemy masą kajmakową i posypujemy bakaliami

Bajeczna Kuchnia
Kopytka dyniowo-ziemniaczane 128

Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy puree z dyni, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, zagniatamy na jednolitą masę, gdy ciasto okaże się za rzadkie to dosypujemy mąki. Ciasto dzielimy na mniejsze części, formujemy w wałeczki podsypując lekko mąką, ostrym nożem kroimy małe kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem

Bajeczna Kuchnia
Ciasto Pani Walewskiej (pychotka przekładaniec z masą karpatkową) 205

Przepis na przepyszne ciasto pani walewskiej Składniki: Ciasto kruche: 4 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1/2 kubka śmietany 30 % 5 żółtek cukier około 8

Pychotkaaa
Drożdżowe Bułki Jagodzinaki Z Kruszonką 169

cukrem  i łyżką mąki - całość rozmieszać. Gdy drożdże się ruszą na stolnicy wysypać mąkę następnie zrobić w niej dołek, wbić jajka dodać sól. Całość wyrabiać na gładką masę, gdyby ciasto było za suche dodawać po małej ilości mleka o temperaturze pokojowej. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować dość duże płatki

Pychotkaaa
Sernik jogurtowy na zimno z owocami lata na słonym spodzie 184

paluszków :) Będzie nim zachwyceni! Gwarantuję! Spód pachnie pięknie, przywodząc na myśl chrupiące maślane ciasteczka (lekko słone) :) Masa wykonana z twarogu i gęstego greckiego jogurtu jest lekka i kremowa (w przepisie żelatyny jest tylko tyle, aby „związała” masę, a nie bardzo ją usztywniła). Do masy galaretkowej dodałam owoce, które dojrzewają latem, i które akurat miałam pod ręką, czyli czereśnie, maliny(...)gorącej wody rozpuszczamy bardzo dokładnie żelatynę. Dodajemy do niej 2 łyżki masy serowo-jogurtowej i mieszamy do połączenia. Następnie żelatynę dodajemy do reszty masy. Twarogowo-jogurtową masę wylewamy na spód z paluszków i wyrównujemy jej powierzchnię. Sernik wstawiamy do lodówki do czasu przygotowania galaretki (w tym czasie masa stężeje). Galaretka z owocami: W 800 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki

MyCookBook.pl
MUFFINKI NA MLEKU KOKOSOWYM 182

zrobić: Wszystkie składniki przełożyć do miski (nie ma potrzeby rozdzielania na suche i mokre składniki, a następnie ich łączenia) i bardzo energicznie je wymieszać, aby powstała gładka masa. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można dodać trochę więcej mleczka. Formę do pieczenia wyłożyć papilotkami, które następnie wypełnić do 3/4 wysokości ciastem. Piec 20 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w piekarniku

Kuchnia w opałach

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję