ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:139/1309)

Tradycyjny Makowiec 132

koniec ubijania po jednym żółtku i całe jajko. Kolejnym krokiem jest dodanie drożdży i powolne wymieszanie. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości, a w tym czasie przygotowujemy masę makową.Masa:2 ½ szklanki niebieskiego maku (325 g)¾ szklanki cukru pudru (150 g)80 g posiekanych dużych rodzynek40 g skórki pomarańczowej w syropie40 g posiekanych orzechów(...)puder do posypania albo lukierżółtko do posmarowania ciastaWyrośnięte ciasto wyrabiamy, podsypując mąką (u mnie to aż 150 g mąki) ciasto rozwałkowujemy, a na wierzch wykładamy przygotowaną masę makową, rozsmarowując ją po całym cieście, pozostawiając 2 cm przy końcach. Zawijamy. Ciasto wkładamy do dużej, prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc wieniec. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem.Piekarnik rozgrzewamy

Słodkie Przyjemności
Bezglutenowe ciasto marchewkowe. 136

Przepis: Ubić żółtka ze 100 g cukru i przyprawami (cynamonem) aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać drobno startą marchewkę, drobno zmielone orzechy, migdały, maizenę, proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 100 g cukru. Dodać je do reszty składników. Wymieszać razem. Ciasto przełożyć do uprzednio nasmarowanej tłuszczem formy. Piec w piekarniku w temperaturze 175°C przez(...)białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem. Dodać marchewkę (drobno startą), dołożyć drobno zmielone migdały i startą skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dołożyć do masy ciastowej. Ciasto przełożyć do uprzednio nasmarowanej tłuszczem formy i włożyć do piekarnika na 50 minut. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata   Bezglutenowe ciasto marchewkowe. is a post from: moda

MODA NA BIO
Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym 312

ubijając dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Wkładka serowa : Margarynę ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaję po jednym żółtku. Dokładnie ucieram. Dodaję zmielony ser oraz budyń. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do masy serowej i delikatnie mieszam. Masę wykładam na blaszkę wyłożoną(...)się mleka. Mieszam, gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję po łyżce zimnego budyniu. Ucieram. 6. Na ciemny biszkopt wykładam połowę masy budyniowej, wyrównuję. Kładę ciasto serowe. Na cieście serowym rozsmarowuję drugą część masy budyniowej. Na to wykładam gęstą masę brzoskwiniową, wyrównuję. Wierzch przykrywam biszkoptem jasnym. 7. Polewę czekoladową przygotowuję według przepisu na opakowaniu

Tradycyjna kuchnia Kasi
ŻELATYNA VS. AGAR - POKSRAMIAMY! 163

stałym. Ma specyficzny zapach , który nie każdemu odpowiada. Można go nieco zamaskować, rozpuszczając żelatynę w gorącym mleku. Stosowana jest w cukiernictwie np. do masy cukrowej, deserów bez pieczenia, ciast na zimno, mas tortowych i do placków, natomiast w kuchni do różnego rodzaju galaret. Jeśli któraś z tych propozycji nam nie wyjdzie, wynika to zazwyczaj ze złego przygotowania żelatyny. Jak się(...)powstaje z krasnorostów rosnących u wybrzeży Japonii. Ma działanie podobne do żelatyny, jednak tężeje nieco szybciej. Nie ma zapachu, jest przeźroczysty. Stosuje się go przede wszystkim w deserach i ciastach bez pieczenia w diecie roślinnej, galaretach i innych daniach, w których normalnie występuje żelatyna. Do kupienia w sklepach ekologicznych, ze zdrową żywnością i lepiej zaopatrzonych sklepach spożywczych. Najłatwiej kupić można

W kuchni Karmel-itki
Serduszka bananowe i z masłem orzechowym do wyboru 188

Walentynki jutro to pomyślałam, że się podzielę przepisem na małe słodkości, może ktoś będzie chętny:) W tym roku jakoś nie miałam weny na serduszkowce ciasta więc postanowiłam zrobić babeczki.  W dwóch smakach dla każdego łasucha do wyboru. Jak na razie większym zainteresowaniem cieszą się babeczki z masłem orzechowym. Jakoś się nie dziwie, uwielbiam smak masła orzechowego, mogłabym(...)pieczenia jajko 125 g masła orzechowego cukier waniliowy 100 g cukru 125 ml mleka Wykonanie: muffinki bananowe: Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przelewamy do foremek i pieczemy 20 minut w 180 stopniach muffinki z masłem orzechowym: masło ucieramy z masłem orzechowym na jednolitą masę, dodajemy jajka. Na koniec  dodajemy stopniowo

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik Anastazji / gotowany 437

szklanki cukru kryształu 1/2 kostki masła 1 cukier wanilinowy Wykonanie: Ciasto: Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany z jajkami, proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, odstawić do lodówki na 1/2 godziny . Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor. Masa serowa: Do sera dodać masło, jajka, cukier, cukier wanilinowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając(...)masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepany w mleku budyń, wymieszać i zagotować. Masą przekładać placki, a wierzch ozdobić polewą. Najpyszniejszy sernik . ! Bardzo delikatny. Ciasta po upieczeniu warto nawilżyć przegotowaną wodą. Biała czekolada idealnie pasuje na polewę

Pychotkaaa
Makowiec drożdżowy 139

świeżych drożdży ( lub 1 koperta aktywne suche drożdże ) - 1/3 szklanki oleju - 2 żółtka - 1 łyżka cukru Wypełnienie: – pół puszki gotowej masy makowej opcjonalnie ulubione bakalie i orzechy Dodatkowo 1 jajko do posmarowania ciasta. Wykonanie: Rozkruszone drożdże zasypać łyżką cukru i zalać letnim mlekiem (nie gorącym). Odstawić na kilka chwil aby „ruszyły”. Do miski wlać olej, ja troszkę oleju zostawiam(...)godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blat lub stolnicę posypujemy mąka i rozwałkowujemy ciasto drożdżowe no prostokąt o grubość 0,5 cm. Na powierzchni ciasta rozsmarowujemy warstwę masy makowej. Do dokoła pozostawiamy 1 cm margines. Ciasto zwijamy w rulon, przecinamy ostrym i obsypanym mąką nożem wzdłuż na dwie części, które zaplatamy ze sobą. formując okrąg. Wieniec umieścić

dom-agi.pl
Orzechowa Krówka na miodowym biszkopcie 216

Ciasto które nie może się nie udać. Banalnie proste i szybkie do wykonania. Naprawdę trzeba się dobrze postarać aby je zepsuć;) Biszkopt miodowy przełożony kremem śmietankowym z dodatkiem przepysznego orzechowego karmelu i płatków migdałowych rozpieści nie jedno wybredne podniebienie.  Serdecznie polecam ;)  Składniki: 6 jajek  szklanka mąki krupczatki  0,5 szklanki mąki pszennej tortowej  1/4 szklanki(...)oraz aromat waniliowy, wymieszać. Żelatynę deserową rozpuścić według przepisu na opakowaniu i dodać do kremówki. Ubitą kremówkę wyłożyć na pierwszy blat, wyrównać, przykryć drugą połową biszkoptu. Na górę ciasta wyłożyć resztę masy kajmakowej i posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić. Najlepsze ciasto jest drugiego dnia;) Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Snikers 560

odstawić do wytudzenia przykrywając aby nie zrobił się kożuch. Następnie utrzeć masło i porcjami dodawać wystudzony budyń.  Do tortownicy w której piekło się ciasto przełożyć upieczony blat ciasta bez masy orzechowej. Wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugim blatem z masą orzechową, orzechami do góry. Tortownicę przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok 2 dni aby blaty ciasta

Monia miesza i gotuje
Smażone banany 103

cytryny. 2. Do miski dodać 3 rodzaje mąk, proszek do pieczenia i cukier z wanilią. Następnie dolać ok. 7 łyżek przegotowanej wody. Przygotować dosyć gęste ciasto. Jeżeli masa jest zbyt zbita - dolać odrobinę wody. 4. Do woka* wlać olej i gdy będzie rozgrzany dodać obtoczone w cieście kawałki bananów. Smażyć na złoty kolor

Ugotować
Marcowe przeziębienie i ślimaczki z serkiem 151

jajko, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, dobrze wyrobić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Pietruszkę drobno posiekać, utrzeć z serkiem i jajkiem na gładką masę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm. Posmarować nadzieniem, zwinąć w ciasny rulon, pokroić na 10 równych kawałków. Bułeczki ułożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto śmietanowe a'la sernik. Yummy :) 174

pieczenia 1 szklanka cukru Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, żółtek i jednej łyżki śmietany wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcjach 3/4 do 1/4. Większą część wykładamy na blachę, mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Masa(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Następnie wsypujemy budyń i mieszamy. Dodajemy po łyżce śmietany i ubijamy do uzyskania puszystej masy. Wykładamy masę na ciasto w blasze i na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach wcześniej zamrożoną resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 50 min. Po wystygnięciu ciasto

vegetanie
Proste Ciasto Jogurtowe z Kruszonką i Owocami 372

proszek do pieczenia. Chwilę mieszamy jedynie do połączenia składników (nie używając miksera). Formę 20 x 30 cm smarujemy tłuszczem (olej lub margaryna), oprószamy mąką ziemniaczaną i wylewamy przygotowane ciasto. Na masę jogurtową wykładamy owoce. Przygotowujemy kruszonkę: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i posiekane masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę masła

Słodka Strona
ślimaki czyli deser po francusku:) 232

skomentował krótko: "takie se" i tyle go w kuchni widziano. Zostałam więc sama z swoimi ślimakami, które chyba bardziej przyciągają wzrokiem niż smakują. Podsumowując polecam jednak zwinięcie jasnego ciasta z masą czekoladową np. nutellą. Efekt wizualny będzie ten sam, smakowy dzięki nucie czekolady powinien się poprawić,  jak również spoistość ciasta. Acha, proponuje dodać jednak jajka, mamusia znowu miała rację

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort pomarańczowo - marchewkowy 131

śmietanki kremówki 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżeczki cukru waniliowego krem pomarańczowy: 500 g dżemu pomarańczowego 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Ciasto: Margarynę roztapiamy i gdy ostygnie dodajemy do niej jajka, cukier  i cukier waniliowy. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą na zmianę z marchewką startą na drobnych oczkach.  Gotową masę wlewamy do tortownicy(...)Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier oraz żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.  Krem pomarańczowy: Do dżemu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji masy Przełożenie: Ciasto dzielimy na trzy części. Na pierwszą część kładziemy krem pomarańczowy następnie krem śmietankowy i przykrywamy drugim kręgiem ciasta. Na wierzch znowu kładziemy kremy w tej samej kolejności i przykrywamy

ciastkarnia na kruchym spodzie