Narodzenie kulinarnie kojarzy mi się z bakaliami, różnymi orzechami i przenikającymi się wzajemnie zapachami pomarańczy, piernika, wszystkich tych słodkich woni, które dają ciepło i spokój. Chciałabym dlatego zaproponować ciasto, na które przepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch, a które mój Tata bardzo lubił. Nazywamy je "Plackiem włoskim". Jest niezwykle szybkie, świąteczne dzięki sporej zawartości bakalii(...)krojenia warzyw do sałatki warzywnej. Następnie wszystkie przygotowane składniki umieszczam w sporym naczyniu, trzeba je wymieszać do połączenia tak, by nie było suchych miejsc w całości masy. Najlepiej wymieszać ciasto dużą drewnianą łyżką. Gotowa masa jest lśniąca i lepka. wykładam ją równomiernie do blachy i wyrównuję powierzchnię za pomocą wilgotnej łyżki lub silikonowej szpatułki. Piekarnik należy rozgrzać
I tu będę miała takie tekrzaczkach znaleźliśmy już pierwsze truskawki, stwierdziłam więc, że nadszedł najwyższy czas, by pozbyć się zeszłorocznych zapasów z zamrażarki:)) Dlatego zrobiłam ciasto na zimno z sycącą masą z kaszy manny i kremu czekoladowego, warstwą owocową oraz lekką pianką śmietanowo - jogurtową. Wyszło smacznie, orzeźwiająco i idealnie na letnie popołudnia przy filiżance kawy:) Masa grysikowa: 650ml mleka, 100g kaszy manny(...)Żelatynę rozpuścić w 70ml wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać jogurt, odłożony mus oraz konfiturę. Na koniec powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki, by masy całkowicie stężały. Przed podaniem udekorować truskawkami. Źródło: Cake Time
Z miłości do słodkościstrucle): 500 g mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 125 g margaryny 250 ml mleka 150 cukru pudru 3 żółtka szczypta soli białko do posmarowania ciasta z wierzchu opakowanie masy makowej (ok. 900g) Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami letniego mleka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie żółtka utrzeć(...)porcjami do ciasta. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką - do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto znów zagnieść, podzielić na 2 części. Rozwałkować, posmarować białkiem, rozłożyć pół masy (z każdej strony zostawić 2 cm ciasta). Zwinąć w rulon kładąc zawinięciem pod spód. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik na 180 stopni. Przed
W kuchni bez szafekproszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostki margarynę i całość krótko rozcieramy w rękach. Dodajemy 3 żółtka i śmietanę i krótko wyrabiamy na jednolitą masę. 3/4 ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i po całej powierzchni nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta zostawiamy na później. Można je włożyć do lodówki. Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)gładką, błyszczącą masę. Banana rozgniatamy na gładką masę widelcem, dodajemy go do białek, dodajemy cukier waniliowy i nadal chwilkę miksujemy, ale już na małych obrotach. Dodajemy budyń i delikatnie chwilkę miksujemy na małych obrotach. Na koniec, ciągle delikatnie miksując, dolewamy powoli olej. Dalsze czynności: Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika podpieczony spód ciasta. Wylewamy na niego piankę i po wierzchu
Smak mojego domuzależnie od farszu jakiego użyjemy zmieniają się, możemy więc z nimi kombinować do woli i nigdy nam się nie znudzą. Moje są tym razem na słodko - z masą serową (zdjęcia pamiętają wigilię). Ciasto 1/2 kg mąki 1,5 szkl. gorącej wody szczypta soli Masa serowa 80 dag twarogu 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 żółtka Sposób(...)Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy stopniowo wrzątek. Mieszamy drewniana łyżką, dodajemy sól. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy na 30 minut. Przygotowujemy masę serową: ser rozcieramy widelcem aż zmięknie, dodajemy żółtka oraz cukry. Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Za pomocą szklanki wycinamy kółka , nakładamy na środek każdego kółka masę
Kuchenne aromatysłodkie i po prostu rozpływa się w ustach, zwłaszcza następnego 3 dnia, jak sie go doczeka :) Składniki na ciasto: 4 żółtka 300 g maki 150 g masła 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe z cukrem 500 ml słodkiego mleka 3,2 % 2 łyżki masła Kruszonka(...)truskawek 300 g rabarbaru 3 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę, dodać zimne masło, cukier, zółtka , śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić na jednolitą masę, az ciasto nie bedzie przystawać do miski.Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 1 godzinę . Rabarbar umyc, obraz, pokroić w centymetrowe kawałki i zasypac cukrem, wymieszac i odstawić. W międzyczasie
Gosia gotujeelektrycznego i robotów i bez piekarnika. Była pieczona w piecu, czyli „pod kuchnią” na wsi u mojej babci. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna szczypta soli ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 do 1 ½ kg jabłek – najlepiej jakby to była szara reneta lub papierówka. U mnie? Nawet nie wiem jakie jabłko(...)papierki” z margaryny posłużyły mi za papier do pieczenia. Pomysł babci stosowany od lat. Rozwałkować jedną porcję ciasta , przenieść ją na wałku na blaszkę i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wcześniej jeszcze odciśniętą. Rozwałkować drugi placek i przenieść na wałku , przykrywając jabłka. Docisnąć brzegi, nakłuc widelcem , posmarować rozmąconym białkiem, posypać cukrem...wstawić do piekarnika na 180 stopni
Z Kuchni Do Kuchnipozostałej reszty masy dodać kakao i wymieszać do połączenia się składników. Gdy kontury się upieką wyłożyć na nie masę czekoladową i całość piec przez 15 minut w 180 stopniach. W między czasie przygotować papier do pieczenia i wysmarować go olejem. Gdy ciasto się upiecze wyłożyć je na przygotowany papier i jeszcze raz na papier na którym się piekło (chodzi(...)budyń i mąkę. Całość gotować do czasu, aż budyń stanie się gładki i gęsty, wystudzić. Gdy budyń będzie już chłodny należy go zmiksować z miękkim masłem na gładką masę. Wykonanie ciasta: Ciasto biszkoptowe rozwinąć wyłożyć na niego przygotowany krem a na jego środku ułożyć pokrojoną w kostkę galaretkę. Ciasto ponownie zwinąć i włożyć do lodówki na około 2 godziny
Krakowskie smaki Aniwciąż ubijamy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie wrzucamy żółtka i znów ubijamy. Dodajemy olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotowujemy herbatę miętową w podanej ilości wody(...)mleko wlewamy budynie oraz syrop miętowy (musi być ciepły). Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia oraz zimny ucieramy z masłem na gładką masę. Na biszkopt kakaowy wylewamy miętową masą i przykrywamy ciastem szpinakowym, wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto, posypujemy kuleczkami, a następnie odstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Symfonia smakowaznane, z makiem, wiórkami kokosowymi i nasączone alkoholem. Stąd nazwa "pijak" . Ciasto pięknie się prezentuje, a jeszcze bardziej smakuje. Składniki: Ciasto: 9 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki suchego maku 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych Masa: 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 cukry waniliowe Powyższe składniki gotujemy. Do 0,5 szklanki mleka dodajemy(...)masła. Przygotowanie ciasta: Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, suchy mak i wiórki. Pieczemy 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Na ciasto nakładamy masę. 3 paczki herbatników moczymy w wódce lub spirytusie. Układamy je na kremie i polewamy dowolną polewą czekoladową. Smacznego
Salonik smakówczynności można pominąć ale gwarantują nam one równą płaszczyznę ciasta. Ci co pieką biszkopty wiedzą iż stygnąc lubią się one kurczyć, "szok" po zrzuceniu powoduje, że ciasto jest równiutkie. Sprawdzone wielokrotnie. Składniki masy owocowej: - 1,5kg dowolnych owoców - 0,5l wody - 2 proszki budyniowe (bez cukru) - 3 galaretki owocowe (najlepiej bez cukru, dajemy wówczas więcej ksylitolu), dałam z owoców leśnych(...)posypujemy startą czekoladą. Polewa śmietanowa: - 400g kwaśnej, gęstej śmietany - 6 pełnych łyżek mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego, ew.zwykłego) Mielony ksylitol dokładnie rozmieszać z kwaśną śmietaną i powstała masą posmarować wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Po dobrym schłodzeniu można posypać startą czekoladą. Ja użyłam płatki czekoladowe z ksylitolem. Smacznego
Smaczne Zdrowewszystkie składniki na ciasto szybko zarobić i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm i nakłuć go widelcem. Spód podpiec ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni Teraz masa makowa: podgrzać mocno mleko i przełożyć do niego mak Gotować ok. 5-7 minut mieszając Wsypać cukier(...)jednej łyżce sera z wiaderka Z białek ubić sztywną pianę Dodać ubite białka do serowej masy i delikatnie wymieszać Na podpieczony spód wyłożyć najpierw masę makową... ... a następnie masę serową Ciasto piec 70 minut. Ja, po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, ponieważ ser z wierzchu zaczął się przypiekać Na święta - boskie! :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comupiekłam to co znalazłam z domowych zapasów. Udało mi się z szafki wygrzebać masę karmelową i smaku trufli. Nie pamiętam gdzie ją kupiłam, chyba w biedronce ale nie jestem pewna. To akurat nie jest najważniejsze, najważniejszy jest smak, w połączeniu w czekoladowym ciastem jest rewelacyjna. Myślę, że babeczki długo nie wytrzymają i bardzo szybko znikną. Polecam takie(...)cukru. Gdy się połączą dodajemy po jednym jajku do masy następnie wlewamy maślankę i resztę sypkich składników. Ciasto dokładnie mieszamy i gotowe przelewamy do foremek. Nakładamy łyżkę ciasta następnie małą łyżeczkę masy karmelowej i na wierzch znowu łyżkę ciasta tak aby zapełnić połowę foremki. Pamiętajmy bowiem, że ciasto mocno wyrasta. Gotowe foremki wkładamy do piekarnika na 30 minut nagrzanego
ciastkarnia na kruchym spodziedodałam przepis na bezy domowe i jeszcze trochę mi ich zostało, a że dziś Dzień Kobiet to i ciasta nie może zabraknąć. Bezy były gotowe, ciasto upiekłam, masę ukręciłam, polewę ugotowałam i takie oto ciacho powstało:) Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu(...)odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieram z cukrem, dodaję porcjami zimny budyń i wykładam na spód biszkoptowy. W masę delikatnie wciskam moje bezy i przykrywam pozostawionym biszkoptem. Składniki na polewę rozpuszczam na niewielkim ogniu, studzę i smaruję wierzch ciasta. Odstawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. A jeśli nie to nasączam spód biszkoptu by nie był
Ciasteczkowy Potwórrobimy dołek i dodajemy pozostałe składniki. Woda musi być lekko ciepła. Dokładnie wszystko mieszamy. Masa jest bardzo klejąca, więc doskonały do tego będzie mikser z końcówkami do mieszania ciasta. Przekładamy masę do formy keksowej(około 24x10cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180st. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch
Gotowanie moimi oczami