przepisu na to ciasto zauważyłam, że generalnie przepis na samo ciasto jest jeden, z rozróżnieniem na sposób przygotowania szpinaku - jedni blendują go z częścią masy jajecznej i ciasto wychodzi bardziej zielone, inni tylko odciskają nadmiar wody. Co do masy istnieje wiele pomysłów ja wypróbowałam dwa - masa z bitej śmietanki i serka mascarpone(...)oraz bita śmietana z czerwonym barwnikiem. Czytałam też o masie z bitej śmietany i galaretki więc następnym razem spróbuję też tej opcji. Składniki na tortownicę 24 cm : na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 320 ml cukru 320 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki
cucinarepachnie szarlotką..." śpiewaliśmy jako dzieci. U mojej babci wczoraj znów pachniało ciastem z jabłkami. Babcine ciasta zawsze przenoszą mnie do dzieciństwa. Ehhh szkoda, że tylko na niby. Babcia podzieliła się ze mną przepisem i dziś ja dzielę się nim z Wami. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto półkruche: 200 g mąki 200 g zimnego masła(...)orzechów włoskich Składniki ciasta półkruchego zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około kwadransa. Jabłka zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem i dusić aż wysmaży się nadmiar soku. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajko i szybko zagnieść razem. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją i schłodzić w lodówce ok.60 minut. W tym czasie przygotować sobie kruszonkę, masę owocową i masę serową. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykleić dokładnie schłodzonym kruchym ciastem, ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki na ok.30 minut. Następnie podpiec w piekarniku ok.30 minut w temp.160*C (termoobieg), na złoty kolor. Wyjąć ciasto(...)delikatnie do masy serowej mieszając łyżką lub lekko miksując. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, równo rozprowadzić i wsunąć z powrotem do piekarnika. Piec ok.15-20 minut aż masa serowa się zetnie. Wyjąć ciasto z piekarnika i zwiększyć temperaturę do 180*C. Na podpieczonej masie serowej rozprowadzić dokładnie masę truskawkową i całość posypać schłodzoną kruszonką. Podpiec jeszcze ok.35 minut. Smacznego
Smaczne Zdroweprzez naszą rodzinę, pojawia się zawsze na świątecznym stole i szybko znika :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm ) Ciasto - 1,5 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kostki masła - 0,5 szklanki cukru - 1 całe jajko+1 żółtko - 2 łyżeczki śmietany Masa serowa - 1 kg. twarogu mielonego sernikowego ( u mnie z wiaderka President ) - 3 jajka - 1/3 szklanki cukru(...)wysypanej bułka tartą. Na masę serową mieszam ser z żółtkami, cukrem i budyniem, dodaję pokrojone w kostkę brzoskwinie, na końcu dodaję ubita pianę z białek, lekko mieszam. Masę wykładam na ciasto,które jest w blaszce. Na kruszonkę ubijam dwa białka, mieszam je z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość wylewam na masę serową. Blaszkę z sernikiem wkładam do średnio nagrzanego
Kuchnia z widokiem na ogródtwaróg z kostki (ale ser z wiaderka też może być), budyń truskawkowy (który nadał masie twarogowej delikatnie różowego koloru) i świeże, słodkie, pachnące, pyszne truskawki, które teraz królują na polskich stołach. Moja Galette z serem i truskawkami bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym kukurydzianym cieście, w którym funkcję spajającą pełni gęsta, kwaśna śmietana. To kruche ciasto doskonale sprawdziło się(...)lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz miksując twaróg z cukrem, potem dodajemy suchy budyń, jajko, wlewamy olej i mleko, miksujemy aż wszystkie składniki utworzą gładką masę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły cienki blat, na środku układamy serowy farsz, w który wykładamy całe truskawki, brzegi zostawiamy wolne. Następnie zakładamy na siebie fałdy ciasta, układając je tak aby zachodziły
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDoskonałe połączenie biszkoptu z musem truskawkowym , bitą śmietaną i galaretką . Idealne ciasto na gorące dni . Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 1 kilogram truskawek 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 4 łyżeczki cukru pudru cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe Sposób(...)pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej. Masę wykładamy na mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 0,8 litra gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Tężejące galaretki wylewamy na masę śmietanową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna KuchniaMakowiec na cieście cytrynowym (makowiec w innej odmianie)Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru - 190g masła - 6 jajek - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia- sok z jednej dużej cytryny- puszka masy makowej Sposób przygotowania:1.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wrzucamy masło, cukier, żółta i ucieramy(...)również dodać odrobinę olejku zapachowego - cytrynowego), mąkę i proszek do pieczenia dalej miksując. Na sam koniec ubijamy białka i dodajemy do masy.2.Na przygotowaną blachę wylewamy połowę ciasta. Następnie układamy warstwę masy makowej, a na nią druga część ciasta.3.Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. Dzisiejszy utwór należy do świetnego
Gotuj Z MuzykąPodczas gotowania uzyskamy więcej sera, a po połączeniu z resztą składników osiągniemy prawdziwy i doskonały smak. Naprawdę warto! Składniki na spód: 150 g herbatników 2/3 puszki masy kajmakowej Sposób wykonania: Formę na ciasto wykładamy herbatnikami i rozprowadzamy na nich lekko podgrzaną masę kajmakową. Składniki na sernik: 1 litr mleka 4 jajka 200 g śmietany 12% 200 g masła 1/3 szklanki(...)śmietaną jajka. Gotujemy ok 10-15 minut, aż uzyskamy masę serową. Ser odsączamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Masło, ser i cukier puder miksujemy razem na gładką masę i przenosimy na wcześniej przygotowany spód ciasta. Składniki na wierzch: 1 małe opakowanie malin 1 galaretka malinowa albo garść malin garść borówek amerykańskich 300 ml śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru świeża mięta
Kuchnia Pani WiosnyIdealna tarta dla miłośników gorzkiej czekolady. Kruche ciasto i delikatna masa czekoladowa. Składniki: 250g mąki 50g gorzkiego kakao 200g masła 100g cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 2 tabliczki gorzkiej czekolady 200ml śmietanki(...)czekoladą wystygnie ubijamy ją. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy białka. Do śmietanki dodajemy żółtka i zmielone migdały, mieszamy łyżką. Na końcu delikatnie łączymy śmietankę z białkami. Masę wylewamy na spód kruchego ciasta. Pieczemy jeszcze około 30minut w 180C
Amatorka kuchennaucieramy mikserem na niskich obrotach, aż powstanie drobna, grudkowa masa ( przypominająca bułkę tartą ).W osobnym garnku mieszamy mleko z jajkami i aromatem.Wlewamy płynną masę do suchych składników i ucieramy mikserem , do momentu uzyskania kremowej masy.Nakładamy ciasto do foremek ( u mnie jak zwykle silikonowe ) do ok. połowy foremki.Do każdej nakładamy czubatą łyżkę musu jabłkowego wymieszanego z cukrem pudrem.Wkładamy(...)kratce. Krem :Mleko gotujemy z aromatem.Żółtka mieszamy z cukrem oraz mąkami.Dodajemy 3 łyżki gotującego się mleka. i dobrze mieszamy uważając , by jajka się nie ścięły.Przygotowaną masę wlewamy do gotującego mleka i gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając.Odstawiamy do przestudzenia.Kiedy masa będzie już zimna ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę.Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy
Ostra na SłodkoZapraszam dzisiaj na pyszne ciasto Siostry Anastazji " Kilimandżaro " Połączenie kakaowego biszkoptu , masy jabłkowo galaretkowej i pysznego budyniu daje naprawdę niesamowity smak :) już myślałam że nie dodam tego przepisu bo poszła mi wczoraj prawie cała blaszka ciasta ale jakoś udało mi się wykroić jeszcze kilka kawałeczków(...)litra mleka , połowę odlać do rozpuszczenia budyniów i żółtek , gdy mleko się zagotuje wlać budynie i gotować aż zgęstnieje . Ciasto przeciąć na pół. Na spodnią część ciasta wyłożyć zimną masę jabłkową. Na masę jabłkową wyłożyć budyń Na budyniu rozprowadzić polewę czekoladową . Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilicytryny. To dla tych, którzy nie przepadają za zbyt słodkim ciastem. Oprócz tego ciacho było przepyszne i trochę inne niż zwykle. Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/2 litra mleka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru Polewa: 1 kostka masła(...)Pieczemy biszkopt. W tym celu białka ubijam na pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszam razem i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Ciasto przekładam do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 30 min w temp. 180'C. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Z mleka odlewam ok 1/2 szklanki, resztę zagotowuję
Ciasteczkowy Potwórprzypadki przytrafiały mi się częściej :) Składniki: ciasto, które zostało po wypieku kopca kreta lub pokruszone czarne markizy, np. oreo kilka łyżek nalewki wiśniowej do nasączenia ciasta (można pominąć) kilka łodyżek świeżej mięty (do dekoracji) Masa czekoladowa : 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 70 g gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietany lub mleka Masa truskawkowa: 250 g serka mascarpone(...)przełożyć do rękawa cukierniczego. Przygotować kilka słoiczków lub pucharków (wyszło mi 6 słoiczków) . Na dnie każdego wysypać ok. 2 łyżki pokruszonego ciasta i skropić je delikatnie nalewką. Na ciasto wycisnąć warstwę masy czekoladowej, a na nią warstwę masy truskawkowej. Czynność powtórzyć aż do zapełnienia słoiczków, starając się wykończyć deser warstwą ciasta - aby można było wbić łodyżki mięty. W końcu
Domowa Cookierenka Agiśmietany Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche) Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm). Masa sezamowa: 1 szklanka sezamu (z czubem) 1/4 szklanki cukru 1/2 masła (100 g) 2 łyżki miodu Wszystkie składniki wkładamy na patelnię(...)bakalii), pokruszonej 100 g miękkiego masła Wszystkie składniki rozpuszczamy mieszając, a następnie studzimy. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy ją na przestudzony placek z sezamem i przykrywamy plackiem z masą kokosową. Ciasto najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie składniki się "przegryzą
Cynamonowe szczęściezdarza się Wam, że używacie gotowych mieszanek na masy do ciast ? Ja miałam jedno pakowanie takiej mieszanki i przyznam, że szkoda mi było wyrzucić. Postanowiłam zaryzykować i zrobić z tej mieszanki krem. I ku memu zaskoczeniu wyszedł całkiem smaczny. Więc od czasu do czasu nic się nie stanie jeśli użyjemy gotowca. Oby nie za często. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni