ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:125/1309)

Jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie 202

trochę zmiękną. Zdjąć z ognia i do gorących jabłek dodać 4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej, energicznie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. 6. Ostygnięte jabłka przełożyć do formy wyłożonej ciastem, z masy jabłkowej uformować mały kopczyk. Piekarnik nagrzać do 220oC na funkcji góra-dół. 7. Pozostałe dwa jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plastry. Ułożyć je na środku masy jabłkowej

Mała Cukierenka
Babeczki dyniowo-pomarańczowe z powidłami 118

zmiksować razem ze skórką z pomarańczy. Dodać mus dyniowy i wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Połączyć suche i mokre składniki i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Rozłożyć masę pomiędzy silikonowe lub papierowe foremki nakładając po 1 łyżce ciasta. Na środek każdej babeczki nałożyć 1/2 łyżeczki powideł. Przykryć resztą ciasta. Piec 20-30 minut w 190*C. Najlepsze

Chocolate Muffin Blog
Ciasteczka z żelkami 119

dalej miksować. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypywać w 2 - 3 partiach do masła i miksować do powstania jednolitej masy, jeśli ciasto będzie zbyt luźne - dodać pozostałą część mąki i wymieszać. Masę ciasteczkową ukształtować w kulę, owinąć w folię i wstawić na 10- 15 minut do zamrażalnika. Piekarnik nagrzać

cucinare
Ciasto z bananami i galaretką bez pieczenia 1470

zbyt wiele czasu na to, by przygotować coś słodkiego. Wtedy zawsze sprawdzają się ciasta na zimno. Dziś mam dla Was przepis na bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto z masą budyniową i bananami pokryte galaretką. Składniki:  350g herbatników,  4 szklanki mleka,  120g budyniu śmietankowego (użyłam Master Cook) ,  200g masła,  szklanka cukru,  4 banany(...)trakcie ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu.  1/3 kremu wylać na ciastka, rozłożyć plasterki banana i przykryć kolejną warstwą ciastek. Ponownie wylać 1/3 masy, rozłożyć plastry banana i przykryć warstwą herbatników. Wylać resztę ciasta i ułożyć pozostałe plastry banana. Zalać tężejącą galaretką.  Wstawić na całą noc do lodówki. Źródło: Zjem

Z miłości do słodkości
Fantazyjna rolada owocowa 184

mąki pszennej + 1 łyżka; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; kilka kropli barwnika spożywczego zielonego lub 1 łyżka herbaty matcha; Przy wykonaniu ciasta zielonego postępujemy identycznie jak przy cieście kakaowym. Masa śmietanowa: 300 ml śmietany 30%; 2 łyżki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 500 g serka mascarpone; owoce (u mnie brzoskwinie z puszki); Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem(...)cukrem kryształem i cukrem waniliowym, następnie dodać serek mascarpone i wszystko razem wymieszać mikserem do momentu, aż masa zgęstnieje. Owoce pokroić w kostkę (jeżeli tego potrzebują:)) Przełożenie ciasta: Wystudzone biszkopty delikatnie rozwinąć i pokroić na paski o szerokości mniej więcej 4 cm. Następnie paski przepleść ze sobą  na przemiennie kolorami (postępować jak przy plecieniu koszyka:)). Przygotowane w ten sposób

In my kitchen
Słodkie środy - walentynkowe deserki z kasztanami i jabłkami 133

kasztany. Kokilki smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy z niego kółka większe od kokilek, aby wyłożyć nim ich dno i boki. Na ciasto wykładamy masę jabłkowo-cynamonowo-kasztanową, aż po brzegi. Z pozostałego ciasta wycinamy kółka, aby przykryć kokilki. Dociskamy ciasto aby skleiło się z tym którym wykładaliśmy naczynka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
SZARLOTKA Z ORZECHAMI I BUDYNIOWĄ BEZĄ 167

orzechów,Wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i mieszamy z budyniem.Blachę ( 20×22 ) wyklejamy ciastem ( zostawiamy 1/3 na kruszonkę ).Na ciasto wylewamy masę jabłkową, a następnie pianę budyniową.Całość posypujemy resztą pokruszonego ciasta i pozostałymi orzechami.Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 50 minut.Studzimy!Posypujemy cukrem pudrem!Zajadamy

Ostra na Słodko
Wiejskie Quiche 5366

złotobrązowy kolor. Ziemniaki wymieszać z cebulą i boczkiem - wyłożyć na ciasto. Jajka rozkłócić, dodać śmietanę i pokrojoną na drobno pietruszkę. Masę doprawiamy papryką i solą z pieprzem. Zalewamy masą śmietanową ciasto z farszem. Pieczemy przez ok 50-65 minut w temperaturze 175 C bez termoobiegu. Tartę podajemy posypana świeżą pietruszką. Idealnie pasuje dip czosnkowy :) Smacznego

Niezły Młynek
Piadina 169

Szklanka mąki Łyżka smalcu Pół łyżeczki sody oczyszczonej Troszkę soli* Ciepła woda Farsz: Mozzarella Rukola Prosciutto Pomidor Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ręcznie, aż całość utworzy gładkie ciasto. Powstałe masa powinna być elastyczna, by móc z niej formować placki. Ciasto dzielimy na 6 małych części i każdą wałkujemy bardzo cienko na placki. Przygotowujemy farsz: czyli kroimy ser, pomidora

Kolizje Smaków
Kostka szczęścia ;) 521

żółtka i krótko miksujemy. Ubijamy pianę z 7 białek i mieszamy z ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po wyjęciu studzimy i kroimy na 3 części. Galaretka z truskawek: truskawki kroimy na mniejsze części i w garnuszku dusimy, aż powstanie jednolita masa. Jeśli truskawki są uparte i nie chcą się całkowicie rozpaść, możemy je zblendować(...)łyżce budyniu ugotowanego wcześniej.  Pora na ułożenie ciasta :) w części środkowej rozkrojonego biszkoptu, kieliszkiem wykrawamy kółka. Układamy kolejno dół ciasta- połowa kremu- ciasto z dziurkami- do dziurek masa truskawkowa- krem- ciasto- polewa. Uwaga! Galaretka z truskawek musi mieć bardzo gęstą konsystencję, bo inaczej wypłynie z ciasta. Przygotowane ciasto polecam nie wkładać od razu do lodówki, niech postoi sobie

Czerwona Porzeczka
Torcik migdałowo pistacjowy 343

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali (lub kąpieli wodnej). Odstawiamy do przestudzenia. Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę, porcjami dodajemy do utartej masy maślanej. Mieszamy łyżką lub szpatułką. Dodajemy esencję rumową i kawową (do smaku), kawę cappuccino (proszek) oraz mielone migdały – mieszamy. Ciasto najwygodniej uformować na folii aluminiowej rozłożonej na tacy. Herbataniki przez chwilę moczymy w letnim mleku (herbatnik wystarczy włożyć do miseczki(...)obrócić i natychmiast wyjąć) i układamy na folii tak, aby stykały się dłuższym bokiem (ciasto będzie szersze). Układamy wzdłuż 6 namoczonych herbatników, na które wykładamy część masy i równo ją rozsmarowujemy. Aby struktura ciasta była stabilna kolejną warstwę rozpoczynamy od połówki herbatnika (kończymy druga połówką). Ponownie kładziemy masę. Kolejną warstwę zaczynamy od całego herbatnika. I tak do wyczerpania herbatników

mojewypiekiinietylko
Ciasto serowo- jabłkowe 483

Pyszne kruche ciasto przełożone masą serową i jabłkową najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień jak placki zwilgotniejj od mas ale czy tak długo dotrwa...?? Czas pieczenia:   3 x 20 min                     Temperatura pieczenia:   180  °C           Wielkość formy :   Ciasto kruche(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 15 dag cukru pudru  Z podanych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na trzy części,do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.Rozwałkować i upiec blaty. Piec w 180 stopniach około 20 min. Masa jabłkowa: 60 dag prażonych jabłek galaretka owocowa (wiśniowa)  Jabłka prażone zagotować,zestawić z ognia , dosypać suchą galaretkę

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Makowiec z powidłami na półkruchym cieście 349

cukru cukier waniliowy 3/4 opakowania proszku do pieczenia 6 łyżek śmietany 18% 1 puszka masy makowej słoik powideł śliwkowych PRZYGOTOWANIE Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy miękkie masło. Siekamy razem z mąką. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Następnie 3 żółtka i 2 białka. Wyrabiamy ciasto dodając śmietanę. Dobrze wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki(...)ciasta zostawiamy na wałeczki. Resztę dzielimy na pół i wałkujemy. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Kładziemy pierwszą część ciasta i wykładamy na nią masę makową. Przykrywamy drugim ciastem i smarujemy powidłami. Z pozostałego ciasta robimy cienkie wałeczki i układamy z nich ukośną kratownicę. Smarujemy ją roztrzepanym białkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem  w temperaturze 200 stopni

Moje Kuchenne Rewelacje
Przekładaniec z truskawkami 197

pieczenia. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 180 C około 50 minut (na tzw. suchego patyczka). Połowę mleka zagotowujemy, w drugiej mieszamy cukry, jajka, mąkę i budyń na jednolitą masę. Następnie wlewamy go do gotującego się mleka i cały czas mieszamy(...)się nie przypaliło. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy budyń, ciągle mieszając. Upieczony i przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy części. Następnie składamy ciasto: biszkopt, masa budyniowa, część pokrojonych truskawek, następnie powtarzamy czynność a potem biszkopt cienka warstwa masy budyniowej oraz połówki truskawek, które zalewamy tężejącą galaretką

Zainspirowana w kuchni
Babka snickers 1956

czekoladowa (kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady) Przygotowanie Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce zmiksować masło, dodawać powoli utarty kogel-mogel (z pkt. 1). Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia i porcjami ( na zmianę z mlekiem) dodawać do ciasta, stale miksując. Na końcu dodać 3/4 puszki mleka skondensowanego (resztę zachować na polewę) oraz opcjonalnie(...)patyczkiem). Upieczone i wystudzone ciasto wyjąć z formy. Resztę kajmaku podgrzać (w puszce) w garnku z wodą, e w. dodać odrobinę mleka jeśli masa jest zbyt gęsta. Półpłynną masą polać ciasto. Podobnie roztopić czekoladę (można wykorzystać w tym celu puszkę po kajmaku). Drobno posiekane orzeszki ziemne posypać bezpośrednio na polewę kajmakową. Całość zaś ozdobić polewą czekoladową tworząc "esy-floresy". Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Naleśniki z serem 185

Naleśniki znają chyba wszyscy.Nie wszyscy jednak znają ogrom ich smaków.Podstawą jest ciasto naleśnikowe, z którego usmażymy cieniutkie, delikatne placuszki.My do naleśników dodamy masę serową.Zaczniemy od składników na ciasto:-1,5 szklanki mąki pszennej-2 szklanki mleka-1/4 łyżeczki cukru-1 łyżka oleju-2 jajkaNa masę twarogową:-0,5 kg twarogu-100-150 ml kwaśnej śmietany-cukier(...)należy je odwrócić na drugą stronę.Zdejmujemy na płytki talerz a na patelnię wlewamy kolejną porcję ciasta.Gotowy placek naleśnikowy smarujemy masą twarogową, składamy na pół i jeszcze raz na pół ( czyli w " ćwiartkę").   Z tej porcji ciasta uzyskamy 8-9 naleśników.  Właściwie są już gotowe i można je podać ze śmietaną i cukrem bądź sokiem.Jeszcze lepiej

Maminek kulinarny
Krówkowy miodownik 213

Ciasto absolutnie doskonałe :) W internecie można je znaleźć również pod nazwą Marlenka. Składa się z kilku miodowych blatów, przełożonych kremem na bazie masy krówkowej. To jedno z tych ciast, które wymaga cierpliwości i wyrzeczeń, bo jeśli tylko uda nam się nie zjeść całego ciasta w ciągu pierwszych dwóch dni, poznamy jego wyjątkowy smak ;) A to wszystko dlatego, że miodowe blaty(...)zacznie unosić się przyjemny orzechowy zapach. Uwaga aby nie spalić orzechów bo będą gorzkie! Poprażone orzechy przesiekać. Kiedy wszystkie składniki są gotowe możemy przejść do przekładania ciasta. Na miodowym blacie rozprowadzamy 1/5 masy i przykrywamy kolejnym blatem i tak aż do końca. Ostatni blat również smarujemy masą i posypujemy posiekanymi orzechami oraz groszkami czekoladowymi. Wstawić do lodówki na conajmniej

DefinicjaSmaku
Biszkopt z jabłkami 158

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy żółtkowej, wymieszać. Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy(25x40). Piec w 175 stop.przez ok.30 minut. MASA Wlać wodę do garnka, dodać cukier, zagotować. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, przecisnąć przez kratkę

Kuchnia Danusi
Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym 355

plastry i zalać alkoholem, odstawić na godzinę. Śmietanę, jajko i ser pleśniowy dobrze zmiksować na jednolitą masę (można delikatnie podgrzać – ser się rozpuści i będzie łatwiej wymieszać składniki). Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę do tarty wyłożyć ciastem francuskim (pamiętajcie, żeby brzegi ciasta wystawały za formę – ciasto w trakcie pieczenia się „zbiega(...)minut (można obciążyć ciasto). Jeśli w trakcie pieczenia ciasto się „zbąbluje”, wystarczy w kilku miejscach jeszcze ja nakłuć widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową, układamy odsączone i osuszone plastry gruszki. Układamy plastry szynki, całość posypujemy posiekanymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Francuską tartę z szynką, gruszkami

Pociąg Do Kuchni
CIASTO KASZTANOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ 155

całej blasze. Gdy wystygnie, przekładacie ją na papier, by odsączyć oliwę i kruszycie na kawałki. krem: Mascarpone, śmietanę i cukier puder ubijacie na jednolitą masę. Mieszacie z częścią pokruszonej praliny. Pozostałą część zostawiacie do dekoracji. Ciasto kroicie w poziomie na dwie części. Górną część zdejmujecie, dolną smarujecie(...)obficie kremem z praliną. Nakładacie górną część, znowu smarujecie kremem z praliną. masa kajmakowa: Masę kajmakową podgrzewacie i mieszacie ze śmietanką. Studzicie, oblewacie przełożone już kremem ciasto i posypujecie resztą praliny. Jeżeli robicie masę sami, to uważajcie. Puszkę mleka skondensowanego zalewacie wodą w garnku (woda ma ją zatopić) i przykrywacie. Gotujecie ok. 2 godzin. Otwieracie dopiero po wystudzeniu. W przeciwnym

GRUBY WAŁEK