ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:135/1309)

Murzynek z masą truskawkową 377

Mmmm.... ale dobre :) Murzynek z masą śmietanowo-truskawkową to połączenie idealne. Przyznam, że miałam problem ze zrobieniem zdjęć - ciasta ciągle ubywało :) Zachęcam do wypróbowania - jest przepyszne, nie za słodkie i łatwe w przygotowaniu. No i pięknie się prezentuje, aż ślinka cieknie. Składniki: Ciasto: 250 g masła 0,5 szklanki * wody 250 g cukru 5 łyżek kakao 2 szklanki mąki(...)wody. Odstawić do wystygnięcia.  2. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie.  Połowę masy wyłożyć na dolny blat ciasta. Powtykać umyte i odszypułkowane truskawki (jak na zdjęciu obok, można gęściej) i przykryć pozostałą masą. Na koniec całość przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić na parę godzin

Domowa Cookierenka Agi
Muffiny kokosowe 255

połączenia się skałdników.Do ciasta dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać masę łyżką (najlepiej drewnianą).Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Sztywne białka dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać masę.Powstałą masę przełożyć do formy na muffinki wypełnionej papilotkami.Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół). Muffiny piec w nagrzanym piekarniku (3 półka) przez około

Gospodyni Miejska
Truskawkowiec z migdałami 131

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Później dodajemy cały czas miksując żółtka. Delikatnie mieszając masę łyżką dosypujemy mąkę. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w tem. 180 stopni około 30 minut. Truskawki pozbawiamy szypułek, wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dosypujemy(...)ostudzenia. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i schłodzoną żelatynę. Biszkopt przekrawamy na pół. Na biszkopt wykładamy 2/3 masy truskawkowej i przykrywamy go drugim blatem ciasta. Na wierzch wykładamy pozostałą masę truskawkową, śmietanę. Całość posypujemy płatkami migdałów

Pobite gary Barbary
Drożdżówki z dżemem lub z serem 170

gdyż jest ciastem wymagającym. Lecz jeśli potraktujemy je z miłością odwdzięczy nam się pięknymi, pulchnymi i pachnącymi drożdżówkami :) Warto nad nim popracować, bo efekt końcowy nam to wynagrodzi Składniki: 2 szklanki ciepłego mleka  100 gram drożdży 1/2 szklanki  cukru 1/2 kostki roztopionego masła 4 żółtka szczypta soli mąka Nadzienie: 1 słoik dżemu (marmolada będzie lepsza: Masa serowa(...)smaruję polewą, którą ucieram jak lukier, czyli cukier ucieram dolewając po trochu gorącej wody, dzięki czemu, po wystygnięciu, drożdżówki  wyglądają jak posypane kryształkami. Rozwałkowuję drugą część ciasta, składniki na masę serową ucieram, wykładam na ciasto i składam tak jak poprzednio. Kroję, przekręcam, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym białkiem i piekę do zrumienienia

Ciasteczkowy Potwór
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 478

kilka minut. Mąkę, sól i masło posiekać na stolnicy. Użyłam malaksera z hakiem. Następnie dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Ciasto będzie bardzo delikatne ale nie powinno się kleić ( można troszkę dosypać mąki). Odstawić do wyrośnięcia. Ja w czasie wyrastania przygotowywałam masę makową. Masa makowa: - 500g maku mielonego ( do kupienia już także w Lidl'u) - 1,5 szkl ksylitolu(...)użyłam dwie ok.35cm. Ciasta rozwałkować na blacie. Ja rozwałkowuje od razu na papierze do pieczenia. łatwiej zwinąć roladę i dużo łatwiej przenieść potem całość do keksówki. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozsmarować. Boki pozostawić bez farszu. Zwinąć przy pomocy papieru w rulon i delikatnie przenieść do foremki. Odstawić na ok. 30 minut pod przykryciem. Przed wstawieniem

Smaczne Zdrowe
Porzeczkowa fantazja 162

fototapetynawymiar.com/ , porządny wybór, przystępne ceny, a efekt końcowy robi ogromne wrażenie, podobnie jak ciasto, które Wam dzisiaj zaprezentuję ;) Przygotowane "na gościnnych występach", wspólnie z kuzynem Kamilem :) Ciasto z kawałkami czekolady i ajerkoniakiem, masa śmietanowo - twarogowa z czarnymi porzeczkami, a na wierzchu owocowa frużelina. Pysznie! Lubię takie wspólne pieczenie, my z Kamilem już planujemy powtórkę ;) Polecam, równie dobrze smakuje z jagodami(...)sztywno, odstawić. Ajerkoniak ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać twaróg i wymieszać. Masę serową połączyć z przestudzoną żelatyną i ubitą śmietaną, dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto, schłodzić w lodówce. Frużelina porzeczkowa: 250 g czarnych porzeczek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g cukru 50 ml wody Porzeczki zagotować, mąkę wymieszać z wodą i cukrem, dodać

Domowa cukiernia Ewy
Ekspresowy makowiec 107

gotowej masy makowej 10 dag bakalii 2 łyżki miodu 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 białko jajka Wykonanie: Gotową masę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Ciasto francuskie dokładnie rozłożyć i nałożyć masę makową po czym zwinąć w roladę. Wierzch rolady posmarować białkiem i poprószyć orzechami. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Muffiny bananowe z kremem kajmakowym 120

Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do masy. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je do około 1/3 wysokości ciastem. Następnie nakładamy łyżeczkę masy kajmakowej. Przykrywamy nadzienie pozostałym ciastem do około 3/4  wysokości papilotki. Pieczemy 20 minut. Dokładni studzimy. Przygotowujemy krem. Mascarpone miksujemy z masą krówkową dodając ją po łyżeczce. Cały

Mania Gotowania
Tort Marcello 177

proszkiem do pieczenia i kakao ostrożnie dodajemy do masy jajecznej i mieszamy drewnianą szpatułką. Wycinamy z papieru do pieczenia formy na ciasto i smarujemy tłuszczem od strony ciasta. Łyżka wykładamy masę, tak aby pokryła cała powierzchnię formy do pieczenia (maja wyjść cieniutkie placki). Pieczemy każdy biszkopt 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. W moim przypadku wyszło 9 placków. Krem(...)zbyt ciepłe, aby nie rozpuściły tłuszczu) i miksujemy.Po otrzymaniu gładkiej masy dołączamy do niej kakao. Łączymy ze sobą składniki ponczu. Gotowe placki nasączamy ponczem i smarujemy masą. Co trzeci placem wykładamy również wiśniami. Ciasto dekorujemy Roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki

ChilliJemy
Mocno cynamonowo-czekoladowe babeczki z jabłkami 94

ziarenek Cynamonowy Raj -  Możecie je znaleźć  tutaj Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypuję do miski, następnie dodaje jajko, mleko oraz olej. Wszystko dokładnie miksuje na gładką gęstą masę. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej   dodać cynamon, do drugiej 2 łyżeczki kakao. Uzupełniamy dno foremki jasną masą, na niej układamy kawałki jabłek i przykrywamy masą kakaową

The Sweet Damsel
Krucha tarta biszkoptowa z czereśniami 131

przygotowania:Przygotowujemy kruche ciastoDo miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka, dosypujemy cukier i mieszamy. Gdy masa się ze sobą połączy dodajemy masło i dalej ucieramy.Do tak przygotowanej masy dosypujemy mąkę i ugniatamy. Przygotowane ciasto zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie na tartę. Wstawiamy do rozgrzanego(...)mieszamy łyżką.Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je, a następnie układamy na jego wierzchu umyte i wydrążone czereśnie. Całość zalewamy gotową masą jajeczną, a następnie wstawiamy do rozgrzanego do 180`C i pieczemy 30 minut.Studzimy w formie, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sernik puszysty z rosą 182

otrzymałam od mojej znajomej parę lat temu. Jest przepyszny, więc podzielę się z Wami tym przepisem Składniki: Ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 paczki margaryny 1 jajko Mąkę przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na jednolitą masę. Owijamy w folię spożywczą w wkładamy do lodówki. Masa serowa: 1 kg sera białego 1 szklanka cukru(...)pianę) Ser  zemleć na maszynce. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać mikserem. Z lodówki wyjmujemy ciasto. Rozwałkowujemy na blasze o wymiarach 25 cm na 35 cm. Na ciasto wylewamy masę serową. Pieczemy w temp. 180 st.C -50 minut. 15 minut przed upływem czasu wykładamy na wierzch pianę (4 białka ubijamy z 3/4 szklanki cukru). Uwaga: Rosa pojawia się następnego

tojestpyszne.blogspot.com
Makowiec w cieście półfrancuskim 143

odrobina do podsypania 1/2 szklanka ciepłego mleka 25 gram świeżych drożdży\ 1 jajko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 10 gram miękkiego masła do ciasta dodatkowo: 200 gram miękkiego masła Masa makowa: 2 szklanki zmielonego maku, który gotujemy w mleku do miękkości 2 jajka 250 gram pigwy (lub żurawiny) - z kompotu/ nalewki lub świeżej* 1/2 szklanki orzechów włoskich(...)pigwę miksuję na gładką masę. Dodaję cukier puder, amaretto, jajka i mąki. Całość dokładnie mieszam. Dodaję rodzynki oraz orzechy włoskie, ponownie mieszam masę. Formę keksową smaruję masłem. Odkładam ćwierć przygotowanego ciasta a pozostałym ciastem półfrancuskim wylepiam dno i boki formy. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie wlewam farsz. Pozostałe ciasto wałkuje i kroję w paski. Z pasków tworzę

Mango Papaja
Rolada z masą budyniowo-truskawkową 110

ciasto czerwone:     20g mąki     1 białko     20g cukru pudru     20g roztopionego masła     odrobinę czerwonego barwnika    ciasto na roladę      3 jajka + żółtko z ciasta czerwonego      100g mąki      100g cukru        masa(...)ubić na małych obrotach miksera.  Dodać mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto delikatnie przełożyć na blachę ze wzorami.  Piec 10min w 180C. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić.  Pokroić w grube paski. Masa budyniowa:   Truskawki zmiksować. Do garnka wlać 2/3 mleka i mus z truskawek

Amatorka kuchenna