ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:115/1309)

Ciasto jabłkowa fantazja 1383

rajskiej uczty dla podniebienia. Pyszne i lekkie ciasto, godne polecenia.        Ciasto czekoladowe 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 80 g margaryna Palma spółki Bielmar 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 1 litr soku jabłkowego z kartonika 6 łyżeczek żelatyny Masa kremowa(...)soku można dodać cukier, jeżeli jabłka były mało słodkie. Ciasto należy przepołowić na pół i wylać na jedną połówkę tężejącą galaretkę z jabłkami, przykryć drugą połówką ciasta.   Żelatynę z masy kremowej rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku. Kr emówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy jeszcze lekko ciepłą żelatynę. Masę szybko wylewamy na ciasto i wyrównujemy.  Na samym końcu

Jadło i czytadło
Sernik z sezonowymi owocami 145

mieszamy i odstawiamy.Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy  rozpuszczone masło, łączymy. Kolejnym krokiem jest dodawanie do ciasta po łyżce masy serowej i miksowanie na najwyższych obrotach.W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do masy serowej.Do blaszki z kruchym spodem wylewamy

Słodkie Przyjemności
Seromakowiec na bezglutenowym biszkopcie, bez cukru i tłuszczu 230

mleka)garść posiekanych orzechów laskowychBiszkoptBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo stewię. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Kiedy otrzymamy sztywną, jednolitą masę dodajemy przesianą mąkę. Całość przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (papier do pieczenia wypuszczamy na zewnątrz tortownicy). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie studzimy biszkopt. Składniki masy makowej(...)żółtek. Kiedy otrzymamy jednolitą masę dodajemy miód, stewię, mąkę ziemniaczaną, kandyzowaną skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo jedno ubite na sztywno białko i mieszamy. Masę serową wykładamy na masę makową. Ciasto wygładzamy z wierzchu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut. Po tym czasie ciasto studzimy, polewamy polewą i posypujemy posiekanymi orzechami. Gotowe

Mango Papaja
Chrupiące gofry z truskawkami 144

goframi. Ale jest pewien sposób... i ja go Wam zdradzę! Tajemnica tych pysznych gofrów wcale nie jest uzależniona od ciasta, które jak nam się wydaje, ma masę ulepszaczy by to ciasto było grube i chrupiące a... od gofrownicy. To ona jest tutaj mentorem całego zamieszania. By nasze domowe gofry były równie pyszne ich robienie należy zacząć od nasmarowania gofrownicy tłuszczem(...)mieszam ze sobą tak długo aż uzyskam gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Powoli dodaję 1/3 ubitych białek, po to aby delikatnie "podnieść" całe ciasto a następnie całą resztę białek. Powoli mieszam do uzyskania jednolitej masy. Z pewnością minęło 10 minut a może nawet i więcej- tym lepiej dla nas. Nakładam ciasto i piekę gofry około 3-4 minuty jednego

Mango Papaja
Ciasto kokosowo- kawowe 154

większe i jedną mniejszą pod delicje.  5. Przełożenie ciasta: Biszkopt kawowy- 1 większa część masy kawowej- placek kokosowy- 2 większa część masy- placek kokosowy- ostatnia, mniejsza część masy- delicje- galaretka Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.   Ps. Przy przekładaniu ciasta możemy nasączyć biszkopt odrobiną wody ze spirytusem.  Przy pieczeniu placków kokosowych, pamiętajmy by dołożyć

Kuchnia w czekoladzie
Bułeczki z masą makową i kruszonką 166

Zamiast tradycyjnego makowca, na odmianę przygotowałyśmy z Mamą słodkie bułeczki drożdżowe z aromatyczną masą makową bogatą w przeróżne bakalie - skórkę pomarańczową, rodzynki oraz migdały. Ciasto drożdżowe jest bajecznie puszyste, ale pamiętajmy o użyciu dobrego jakościowo masła, a nie margaryny! Kolejny przepis od mistrzyni drożdżowym wypieków :)   Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 3 żółtka(...)maku dodajemy posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, miód, żółtka i połowę cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę, po łyżce dodajemy pozostały cukier. Ubitą pianę delikatnie łączymy z masą makową.   Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką namoczoną w tłuszczu ciasto i formujemy bułeczki. Na środek nakładamy łyżeczkę masy makowej i zalepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką, aż lekko

Chocolate Muffin Blog
Sernik truskawkowy inaczej (z biszkoptem i dżemem malinowym) 222

ciężkie. Jego przygotowanie naprawdę nie jest trudne, jednak wymaga czasu (przygotowanie biszkoptu, stężenie sernika). Spokojnie możecie przygotować je kilka godzin przed podaniem (masa szybko tężeje). Zachęcam do wypróbowania moich innych przepisów na ciasta z truskawkami (np. sernik dwukolorowy lub biszkopt z truskawkami ).  Składniki: biszkopt 3 duże jajka niepełna 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka(...)połączyć.  Średniej wielkości miskę wyłożyć przezroczystą folią. Biszkopt pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone kawałki ciasta ułożyć na dnie oraz bokach miski (kilka kawałków odłożyć na wierzch ciasta). Na sam koniec wylać masę truskawkowo-twarogową. Na samym wierzchu ułożyć pozostałe kawałki ciasta. Przygotowany sernik umieścić w lodówce. Kroić dopiero wtedy, gdy masa całkowicie stężeje

Ugotować
ciasto z kremem czekoladowo kawowym 141

sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier kryształ i z wanilią a następnie żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy jajecznej i przy pomocy np. drewnianej łyżki mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy (22 cm średnicy) wyłożonej (sam dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego(...)budyniowym. Mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy kawę z budyniem i gotujemy, aż zgęstniej a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Gotowe ciasto przekładamy masą. Wierzch polewamy polewą czekoladową i np. posypujemy posiekanymi migdałami. Całość schładzamy w lodówce. Najlepiej smakuje po dwóch dniach „leżakowania

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówki z Makiem 145

blogu nie było! Wstyd Blondynko, wstyd :) Ale od dzisiaj klasyka zagościła na mój blog. Przedstawiam Wam drożdżówki z makiem. Domowe o wiele lepsze od kupnych! Mięciutki ciasto drożdżowe i wilgotna masa makowa, pysznie! Nie nie mieliłam maku, bo nie lubię mielić maku :) Przepis pierwotnie pochodził z Moje Wypieki, ale po kilku latach wciąż coś w nim zmieniam, coś dokładam, coś(...)ciasto przestało się błyszczeć. Miskę z ciastem przykryłam lniana ściereczką i odstawiłam na ponad godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt, który posmarowałam masą makową. Wzdłuż dłuższego boku ciasto złożyłam na trzy razy, wyszła taka spłaszczona rolada. Pocięłam ją na 10 równych kawałków. Odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego

Blondynka Gotuje
SERNIK Z MAKIEM 107

proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka śmietany 18 % Masa makowa: gotowa masa makowa z puszki ( u mnie waga masy 820 g ) 4 jajka 1/2 kostki margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu śmietankowego President do serników 4 jajka 2/3 szklanki cukru pudru 1 budyń śmietankowy 3/4 kostki margaryny Sposób wykonania: Ciasto: Z wyżej podanych składników zagniotłam ciasto, schłodziłam w zamrażarce(...)Masa makowa: Margarynę rozpuściłam, wystudziłam. Białka ubiłam na sztywną pianę, stopniowo ( ciągle ubijając ) dodawałam żółtka, następnie masę makową a na koniec rozpuszczoną margarynę. Masa serowa: Margarynę rozpuściłam , wystudziłam. Białka ubiłam z cukrem pudrem, stopniowo ( ciągle ubijając ) dodawałam żółtka, następnie masę serową , margarynę i na koniec budyń. Blaszkę o wymiarach 24 x 35 wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód dałam potarkowane

Darcia w kuchni
Sernik śmietankowy z czereśniami 153

już rozpoczął czereśniowy sezon , hmm ?Dziś mam dla Was przepis właśnie z czereśniami!Będzie to sernik – a raczej ciasto serowe , bo spód to nie masa serowa , a delikatne i puszyste ciasto pokryte warstwą soczystych czereśni!Łatwo , szybko i przyjemnie!Ostrzegam : ciężko jest wytrzymać , aż całkowicie wystygnie :D  SKŁADNIKI :CIASTO :-margaryna – 125g- cukier – 100g-jajko – 2szt- mąka(...)2szt- mąka ziemniaczana -30g- twaróg mielony – 400g- budyń śmietankowy – 1op DODATKOWO:- czereśnie – 300g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Z czereśni usuwamy pestki , kroimy na pół.CIASTO:Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę.Dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy.Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Pokrywamy warstwą czereśni

Ostra na Słodko
Sernik królewski 1798

tego jak jest ciemne) 1 łyżeczka proszku do pieczeniaObie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, kakaem i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3- na spód i 1/3- na wierzch) owijamy folią spożywczą i do wkładamy do zamrażalnika na 1hMasa serowa:1 kg twarogu sernikowego z wiaderka5  jajek(...)pianę. Dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do  pieczenia. Zamrożone ciasto ( cześć na spód)trzemy na tarce bezpośrednio na papier. Na ciasto delikatnie przekładamy masę serową, następnie ścieramy drugą część ciasta.Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schładzamy w lodówce przez

Mia Cucina Sofieta
Kruchy placek ze śliwkami i budyniową pianką 228

szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodaj margarynę PALMA pokrojoną w kawałeczki i wymieszaj lekko mikserem. Ja użyłam CCMajor Kenwood i mieszadła K. Zrobienie kruchego ciasta to zaledwie kilka sekund. Masę przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Podziel na dwie części w proporcji 2:3. Zawiń w folię i odłuż do zamrażarki na co najmniej(...)minut. Masę przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Podziel na dwie części w proporcji 2:3. Zawiń w folię i odłuż do zamrażarki na co najmniej 30 minut. Masę przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Podziel na dwie części w proporcji 2:3. Zawiń w folię i odłuż do zamrażarki na co najmniej

Z Kuchni Do Kuchni
Ptysie z kremem 403

mąki pszennej 5 jaj W garnku doprowadzić do wrzenia wodę razem z margaryną/masłem. Dodać mąkę i gotować mniej więcej minutę, oczywiście stale mieszając, by nie przypalić masy. Gdy ciasto jest gładkie, nieco szkliste i widać, że odchodzi od garnka możemy ciasto wychłodzić. Gdy się ostudzi należy zmiksować lub utrzeć je z jajkami (dodawać po 1 jajku). Masę wyciskać(...)lodówce. W osobnej misce utrzeć kremówkę i stopniowo dodawać po łyżce schłodzonego wcześniej budyniu. Ostrożnie by masa nie zrobiła się zbyt rzadka. Do przekrojonych ptysi nakładać łyżką lub rękawem cukierniczym krem. Z wierzchu posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Tradycyjna szarlotka mojej Mamy 161

zawsze sięgam po ten, sprawdzony, niezawodny. I polecam go serdecznie! Składniki: (na blaszkę 35x25cm) CIASTO: 200g masła czubata łyżka smalcu 1 szklanka cukru 1/2 kg mąki tortowej 1/2 łyżki śmietany 18% 4 żółtka 1 całe jajko 1 płaska łyżka proszku do pieczenia odrobina drożdży MASA JABŁKOWA: 15-20 średnich jabłek (najlepsza jest antonówka) 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu(...)przypalają. Pod koniec duszenia dodać bułkę tartą i sok oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 35x25cm wysmarować smalcem** i wysypać mąką. Wyłożyć pierwszy placek ciasta, na niego 1/2 masy jabłkowej, kolejną warstwę ciasta, znów jabłka i ciasto. Na środku górnego ciasta zrobić niewielkie nacięcie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C 1 godzinę. Gotową szarlotkę polać

Cakes By Kejt

Proponowane wyszukiwania