przejrzałych bananów 150g miękkiego masła polewa : 100g masła 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru Biszkopty pokruszyłam, zagniotłam wraz z masłem coś a'la kruche ciasto. Tortownicę wysmarowałam tłuszczem, wylepiłam masą i wstawiłam do pieca. Podpiekłam 5-7 minut w 180 stopniach. Jajka ubiłam z cukrem bardzo dokładnie, aż masa wyraźnie pojaśniała. Budyń dobrze rozrobiłam w mleku(...)upieczeniu zostawiłam w piecu, aby sernik odpoczął. Polewa: Wszystkie składniki rozpuściłam ze sobą w garnuszku i zagotowałam. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać kakao. Musi mieć konsystencję rzadszego ciasta naleśnikowego. Kiedy masa przestygła, ale jeszcze była ciepła, posmarowałam nią wierzch. Zostawiłam do całkowitego przestygnięcia i stężenia się polewy. BON APPETIT! Udanych eksperymentów, znikomych niepowodzeń. I czytajcie uważnie przepisy! Jednak
W kuchni Karmel-itkiefekt: Składniki: biszkopt: 6 jajek szklanka drobno pokrojonych orzechów włoskich 1 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklank cukru łyżeczka proszku do pieczenia ciasto kokosowe: 200 g wiórków kokosowych 3 łyżki cukru 4 białka z jajek masa kawowa: kostka masła 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki cukru 1 l mleka 2 budynie śmietankowe Wykonanie: biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy(...)biały puch, następnie na zmianę dodajemy zimny budyń i kawę. Należy uważać bo masa lubi się zważyć. Przełożenie: Biszkopt orzechowy przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy masą i przykrywamy ciastem kokosowym, na którym również kładziemy masę. Wszystko przykrywamy biszkoptem orzechowym i całość tortu, wierzch i brzegi smarujemy pozostałą masą. Dekorujemy według uznania, ja boki posypałam wiórkami kokosowymi, myślę
ciastkarnia na kruchym spodziedodajemy przesianą i wymieszaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakao i migdałami. Wszystko razem mieszamy (miksujemy) aż do momentu kiedy masa będzie gładka i błyszcząca. Tak przygotowaną masę na ciasto przelewamy do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia – spód – a boki wysmarowane masłem) i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (z termoobiegiem 150 stopni). W przepisie Erica(...)podgrzewamy jednocześnie pilnując żeby nie doprowadzić do wrzenia. Kiedy śmietana będzie gorąca zdejmujemy z gazu i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy na gładką masę i odstawiamy do przestudzenia – byle nie w lodówce żeby nie stężała Kiedy ciasto już wystygło bierzemy się za złożenie naszego torcika Przekrawamy na dwie równe części upieczone ciasto (jeżeli na górze upieczonego ciasta zrobił się
Kuchenne Wariacjeformy wlewamy ciasto z kakao, następnie wylewamy nieregularnie ciasto z makiem a na wierzch nierówno ciasto z wiórkami kokosowymi. Placek piec około 20-25 min, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W czasie gdy placek się piecze przygotowujemy masę. Połowę mleka zagotować , a resztę(...)rozrobić z budyniami i wlać do gotującego się mleka. Zagotować. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę, gdy budyń ostygnie, stopniowo dodawać go do margaryny. Utrzeć na jednolitą masę. Wystudzone ciasto przekroić na 2 placki. Spód skropić dowolnym alkoholem, ja użyłam nalewki z czarnej porzeczki. Na placek nałożyć większą połowę masy, przykryć drugim plackiem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę
na moim stole...dodać po jednym żółtku i powoli wlać olej. Mąkę wymieszać z cukrem, z proszkiem do pieczenia, kakao i wiórkami koksowymi. Stopniowo dodawać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Piec w 180 stopniach 25-30 minut do tzw. "suchego patyczka". Ciasto wystudzić, zdjąć papier, przekroić na pół. Krem: Budynie wymieszać(...)Resztę mleka zagotować, do gotującego się dodać rozmieszane budynie, ciągle mieszać do momentu, aż budyń zrobi się gęsty. Odstawić do wystudzenia. Jak budyń ostygnie utrzeć go z masłem. Masą przełożyć ciasto. Mus: Jabłka obrać. Następnie zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, przełożyć do rondelka i poddusić. Jak zmiękną wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać, żeby jabłka i galaretka się połączyły
Fabryka pomysłówDzisiaj klasyk, czyli połączenie mięty i czekolady. Ciasto składa się ze spodu czekoladowego, z masy serowej (z tofu) barwionej sokiem ze szpinaku i mięty oraz z polewy czekoladowej na wierzchu . Jest z nim trochę zabawy, ale jeśli chcecie możecie pójść na skróty omijając etap robienia barwnika (patrz wskazówki na końcu przepisu). Jeśli chodzi o ilość porcji, to na zdjęciu poniżej(...)musi być mały, żeby czekolada się nie przypaliła. Dodaj olej i energicznie wymieszaj. 4. Mokre składniki z rondla wlej do suchych i połącz wszystko rękoma. Kiedy ciasto trochę ostygnie, dodaj tartą czekoladę. MASA SEROWA 5. Delikatnie wyciśnij nadmiar wody z tofu, wrzuć ser do blendera. 6. Dodaj pozostałe składniki oraz barwnik. Blenduj, aż pozbędziesz się grudek. CIASTO: 7. Wyłóż
Powiedz dietom nieświątecznych stołach u wielu polskich rodzin. Mięciutki, wilgotny, zachowuję świeżość przez kilka dni. Nadziany pyszną, domową masą makową z mnóstwem bakalii. Z przepisu wychodzą 3 średniej wielkości makowce. Przepis znalazłam na blogu Domowa cookierenka Agi . Gorąco polecam! ;) Składniki: (na 3 średniej wielkości makowce) Ciasto: 750 g mąki pszennej 350 g masła 80 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku(...)rozpuścić, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz maku i białek) i dobrze wymieszać. Chwilkę podsmażyć, odstawić nie wystudzenia. Połączyć z makiem. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy makowej. 3. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt, wysmarować masę makową. zostawiając około 2 cm margines z każdej strony. Wszystkie ciasta zwinąć w rulon, końce podwinąć
Nastoletnie Wypiekanieszczypta soli Wykonanie: Na stolnicę wsypujemy przesianą przez sito mąkę dodajemy resztę składników, następnie wyrabiamy dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki, ciasto zawijamy w folię spożywczą wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie wyrabiamy masę serową. Białka ubijamy na sztywno dodając cukier i po jednym żółtku, następnie dokładamy po łyżce sera wlewając na przemian cienkim strumieniem(...)proszkiem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku około 15 min w temperaturze 180 stopni C. Na podpieczone ciasto wylewny masę serową, pieczemy około 50 minut w 180 stopni C. Pod koniec pieczenia wykładamy na ser białka ubite na sztywno z cukrem oraz solą i pieczemy 15 minut
kgwjanczewoupieczeniu wystudzić i pokroić w kwadraty. 5. MASA; Margarynę rozpuścić z cukrem , dodać mleko , cukier waniliowy, kakao. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Masę ostudzić . 6. Kwadraty ciasta zamaczać w masie i obtaczać w kokosie i orzechach. 7. Kokosanki odstawić na godzinę do zastygnięcia
Sama słodycz i szczypta chilirobi ciasto o takiej nazwie -użądlenie pszczoły...ale p.Ewa robiła to ciasto z ciasta kruchego,,a ja zrobiłam z ciasta drożdżowego..przepis podpatrzyłam tutaj. ja nie kroiłam ciasta na kawałki przed nakładaniem masy tak jak jest w opisie..i zrobiłam w mniejszej blaszce [ tzn.przepis jest na dużą blachę, ale ja trochę ciasta odjęłam i zrobiłam jeszcze drożdżówkę z makiem]..Ciasto(...)Dodawać po łyżeczce tej masy do budyniu i mieszać. Pokroić ciasto na 24 kawałki, przekrawać je poziomo i nakładać do środka po 2 łyżki kremu. [Ja przekroiłam ciasto na połowę i przełożyłam masą ,a potem dopiero było krojone wedle potrzeby
Moje domowe kucharzeniekostka masła (200 g) 1 szkl. mleka budyń śmietankowy bez cukru zapach waniliowy Przygotowanie Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Upiec placki na mocno złoty kolor w temp. 190oC przez ok. 25 min. Masa serowa(...)garnku z grubym dnem zagotować ser, jajka, cukier i masło. Mieszając doprowadzić do wrzenia. W szklance mleka rozprowadzić budyń śmietankowy, dodać zapach waniliowy. Mieszankę dodać do wrzącej masy serowej. Zagotować. Złożenie ciasta. Na upieczony placek miodowy wylać 1/2 gorącej masy serowej, następnie położyć drugi placek i wylać resztę masy serowej. Przykryć całość ostatnim plackiem. Pozostawić do wystygnięcia. Ostudzone ciasto polać
coolinarnastrefa.blogspot.comwymiary : 29 x 24 cm Czas pieczenia: ok. 40 minut. Składniki : Ciasto: 6 jajek 7 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzone w 1/2 szkl. wody rum Masa cappuccino: 1/2 szkl. mleka 2 szkl. mleka w proszku 2/3 szkl. cukru(...)temp. 180 C. Masa cappuccino: Zagotuj mleko z cukrem i ostudż . Utrzyj masło i połącz je z ostudzonym mlekiem, mlekiem w proszku i cappuccino orzechowym.Wyłóż połowę masy na ciasto, nasącz spód ciasta przygotowanym ponczem ( rum z kawą ) przykryj jego drugą częścią i rozsmaruj resztę kremu. Polewa: Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj orzechy, ostudż i powstałą polewą
Słodkości i nie tylkoPrzepis na trójwarstwowe ciasto z biszkoptem, masą budyniowo-kokosową i pianką z owocami. Jest naprawdę bardzo pyszne i ładnie wygląda. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa kokosowa: 500 ml mleka (1,5%) 100 g cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej budyń(...)warstwa nie wylała). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto się piecze, możemy przygotować masę budyniową. Półtora szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, pszenną i budyń. Miksujemy blenderem lub mieszamy trzepaczką. Do gotującego mleka wlewamy powoli zmiksowaną
e-PrzepisyKulinarneubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku i ocet, dokładnie zmiksować. Do gotowej masy przesiać wymieszane mąki, ostrożnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 26 cm, wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, oraz formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką. Wylać ciasto do tortownicy i do formy na babkę. Wstawić obie formy do piekarnika i piec przez(...)znów dobrze nasączyć ponczem, dżem i krem. Nałożyć ostatni biszkopt. Za pomocą noża wyciąć dziurkę na lalkę, wyjąć ciasto ze środka. Postąpić tak samo z ciastem i masami z foremki z babki. Gdy mamy już wszystkie części ciasta położone i przełożone kremem i dżemem, to górną część delikatnie ścinamy. W środek wkładamy lalkę owiniętą
Kuchnia Danusismalec siekamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Ubijamy białko jajka, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtko . Ubitą puszysta masę dodajemy do mąki z tłuszczem i zagniatamy ciasto(...)następnie układamy na dnie okrągłej formy o średnicy 25 cm. Ciasto pieczemy na rumiano w temperaturze 190 stopni c przez około 30 minut. Ciasto studzimy. Na ciasto wykładamy równą warstwę masy kajmakowej a następnie owoce. Mus czekoladowy: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem koniaku i wody. Dodajemy masło i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po jednym żółtku energicznie mieszając
Pyry na Gaz