gotującą się wodą. Masło roztapiamy, ostudzamy, następnie dodajemy czekoladę i mleko. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki, następnie łączymy je z masą czekoladowo, maślano mleczną i wyrabiamy ciasto :) Powstałą masą napełniamy foremki i pieczemy w temteraturze ok 180 - 200 stopni przez +/- 30 minut. Upieczone ciasteczka oprószamy cukrem pudrem i jemy :) Smacznego
Taste Of My Daypianą. Stopniowo mieszamy z dwoma rodzajami mąki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasto i kroimy na dwa blaty. Masa jabłkowa: 1,5-2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru galaretka brzoskwiniowa Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cukier. Jabłka dusimy 20-30 minut, aż zmiękną(...)cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną masę śmietanową wykładamy na jabłka. Pozostałą część galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wody, studzimy i zalewamy nią masę śmietanową. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówpołączenie dwóch ciast: makowca i sernika. Gdy mamy problem z wyborem jednego z nich wystarczy zrobić właśnie te ciasto. Nie polecam robić ciasta z masy makowej z puszki, ponieważ sprzedawane gotowe masy sklepowe są zbyt rzadkie i ciasto może się nie udać. Post Seromak pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeuzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na ok 15-20 minut. Do małej miski wbijamy żółtka, wsypujemy cukier puder i wlewamy 200 ml śmietanki. Całość miksujemy na gładką masę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy mąką z obu stron i wałkujemy na cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190ºC. Układamy ciasto w formie i pieczemy ok.10-15 minut, aż będzie lekko(...)rumiane. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim maliny. Owoce zalewamy masą z żółtek, śmietany i cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Przed pieczeniem Po pieczeniu Wieczorem
OstryKęsDzisiejszy przepis to kolejna wariacja na użycie drożdżowego ciasta i masy serowej. W trakcie drugiego wyrastania ciasta, które powinno trwać tylko 20 minut, musiałam pilnie wyjść z domu, więc ciasto wyrastało ponad półtorej godziny - myślę, że właśnie dlatego w cieście zrobiły się dziury. Odejmuje to wypiekowi punktów za wygląd, ale smaku nie zepsuło...a to jest najważniejsze :). Jeżeli przygotowałaś
Przepisy Aleksandrydodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i olej. na koniec dodać cukinię, żurawinę i orzechy. Ciasto wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać. Ciasto piec w temp 180°C 40-50 minut , sprawdzić patyczkiem
Gotowanie jest łatweDodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą (ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą masę. Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany (ja raczej obywam się bez tego dodatku, choć mój mikser tego nie lubi i ledwo dyszy przy końcu mieszania
Grunt to przepis!olejem, mlekiem i szczyptą soli.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy serowej.Zagnieść gładkie ciasto.Uformować w kulę i pozostawić na 10 minut w misce pod przykryciem.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Dużą blachę o wymiarach 37x26 posmarować masłem.Ciasto raz jeszcze zagnieść, a następnie na oprószonym mąką(...)blacie rozwałkować w prostokąt i ułożyć na blaszce oraz zawinąć na bokach- około 1 cm.Wiśnie ułożyć na cieście.Spód piec tylko od dołu 40 min. Masa budyniowa:W międzyczasie- kiedy ciasto piecze się w piekarniku- ugotować budyń na mleku, dodać ziarenka wanilii i wymieszać.10 minut przed końcem pieczenia wylać budyń na ciasto i wtedy piec góra-dół
Kraina Miodem Płynącamąki pszennej nadzienie 500 g czereśni bez pestek 2 jajka 60 g masła 120 g brązowego cukru 100 g mielonych migdałów wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolita masę. Formujemy kulkę, którą owijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować miedzy dwoma kawałkami folii spożywczej i wykładamy nim foremkę(...)stopić. W misce ubijamy mikserem jajka z cukrem na puszysta masę. Dodajemy do nich migdały i stopione masło. Na końcu dokładamy wydrążone i przekrojone na pół czereśnie. Gotową masę przekładamy na ciasto. Pieczemy przez 25 minut
Przysmaki KarolkiPrzepyszny, aromatyczny torcik Bożonarodzeniowy o bardzo świątecznym smaku. Powidła śliwkowe idealnie komponują się z słodziutką masą z kaszki manny i piernikowymi spodami ciasta tworząc piernikowy tort idealny na święta Bożego Narodzenia.Tort Piernikowy - Składniki:Ciasto:1/3 szklanki miodu1/3 szklanki cukru135 g masła2 szklanki mąki2 jajkałyżeczka sody2 łyżki przyprawy do piernika Masa:2 szklanki mleka4 łyżki kaszki manny2/3 szklanki cukru100 g masłacukier(...)stopniowo, partiami dodajemy kaszkę mannę ciągle mieszając. Na dno tortownicy z obręczą wykładamy jeden ze spodów i smarujemy go niezbyt grubą warstwą konfitur śliwkowych. Następnie wykładamy połowę masy, wykładamy kolejny krążek ciasta i znów smarujemy konfitura, a następnie masą. Całość przykrywamy górną częścią tortu.Polewa czekoladowa:Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol. Zdejmujemy z ognia
Słodka Stronacukrem proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, Połączyć ze śmietaną ,wbić jajko, dodać masło i zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem, oprószyć kakao, wstawić do nagrzanego do 200*c piekarnika i zapiec 10 minut. Masa: Twaróg zmielić, zmiksować z żółtkami ,aromatem cytrynowym,masłem(...)cukrami na puszystą masę,pod koniec wlać budyń rozpuszczony w mleku,oraz dodać ubitą na sztywno pianę z białek,delikatnie wymieszać. Na podpieczonym cieście ułożyć przekrojone na pół śliwki skórką do dołu-bez pestek, zalać masą serową i piec około 45 -50 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimne
Wanilia i KardamonWierzch ciasta wykładamy papierem i obciążamy grochem lub kamyczkami. Pieczemy w temperaturze 180ºC około 15 minut. Przygotowujemy masę serową. Ser łączymy z żółtkami. Następnie dodajemy pozostałe składniki masy i dokładnie mieszamy. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Smarujemy konfiturą pomarańczową, następnie wylewamy masę serową. Pieczemy przez 35 minut. Przygotowujemy w tym czasie pianę z białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta(...)soli. Gdy będą już ubite dodajemy do nich powoli cukier puder, cały czasu ubijając. Dodajemy mąkę oraz skórkę z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Masę bezową wykładamy na upieczone ciasto. Pieczemy jeszcze 20 minut (na górnej grzałce) aby beza się ścięła. * ja użyłam barwnika spożywczego do zabarwienia bezy aby ładniej wyglądała
Mania Gotowaniaproszku do pieczenia Składniki na nadzienie: 200 g czekolady mlecznej 100 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki masła Przepis: Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 2 cm. Umieszczamy je w formie do pieczenia orzeszków. Pieczemy je ok. 5 minut. Po wyjęciu z formy odkrawamy ewentualny nadmiar ciasta
Emcia Pichciszklanka) 5 łyżek cukru -pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka można z powodzeniem zastosować spód z ciasteczek -jak u mnie ,lub piec w ogóle bez spodu. Masa serowa: 1kg tłustego twarogu 50 g roztopionego masła 1 szklanka cukru 6 jaj 5 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mleka (160 ml) cukier(...)ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Można też nie ubijać żółtek z cukrem, tylko wymieszać je z masą serową, a cały cukier dodać (partiami!) do ubitych białek. Zwiększy to puszystość ciasta. Do masy serowej dodawać porcjami ubitą pianę, delikatnie mieszając. Otrzymaną masę wyłożyć na podpieczony spód. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Boki tortownicy obłożyć przygotowanymi mokrymi opaskami z gazety. Wstawić do piekarnika
w mojej kuchniprzesiać do miski, dodać posiekane zimne masło, cukier oraz sól, następnie dołożyć żółtko oraz 3 łyżki wody. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce. 2. Przygotować masę serową: zmiksować ser z śmietanką, cukrami oraz 2 żółtkami. Po zmiksowaniu dodać ubite(...)sztywną pianę białka z 2 jajek i wszystko razem wymieszać łyżką. 3. Owoce umyć, śliwki wypestkować, przełamać na pół. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wylepić ciastem, na ciasto wylać masę serową, poukładać owoce. 4. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 - 50 minut
Kuchenne aromaty