ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:177/264)

Kołocz Śląski Z Serem I Posypką 171

dwukrotnie) 5. Dodajemy skórkę pomarańczową, bakalie oraz proszek budyniowy. Mieszamy całość i odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Kruszonka 6.   Składniki na kruszonkę szybciutko ze sobą połączyć i schować do lodówki. Formowanie i pieczenie 7. Wyrośnięte ciasto przegniatamy i dzielimy na dwie równe części. 8. Bierzemy jedną z dwóch części ciasta i dzielimy(...)naszej blaszki od piekarnika. Smarujemy je białkiem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy na środek połowę nadzienia serowego. Delikatnie rozprowadzić 10. Następnie 1/3 ciasta wałkujemy na ten sam kształt ale już cienie i przykrywamy nim ciasto spodnie z masą serową. 11. Zalepiamy dokładnie brzegi. 12. Na środku ciasta kładziemy ring/wykrawaczkę lub małą miseczkę.  Od ringu do zewnętrznej krawędzi kołacza

Gotowanie...to proste !
NAPOLEONKA NA HERBATNIKACH 413

Są takie dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a wcale nie mamy ochoty przesiadywać przy piekarniku ( tak tak, ja też czasami mam takie dni! ). „

Ostra na Słodko
Ptysie z kremem budyniowym 160

garnka wsypać mąkę i bardzo energicznie całość mieszać, aż masa będzie gładka, gęsta i będzie odchodzić od ścian garnka. Następnie masę należy przełożyć do miski, a gdy wystygnie dodawać do niej po jednym jajku i mieszać (ręcznie lub mikserem). Ciasto na ptysie przełożyć do rękawa cukierniczego i za jego pomocą wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy minimum

Kuchnia Bon Appetit
Jabłecznik pełnoziarnisty 260

Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć masę - pomagając sobie łyżką . Wierzch ciasta posypać brązowym cukrem. Ciasto wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok 50 minut - na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Stan upieczenia ciasta sprawdzać testem "suchego patyczka" - być może będzie trzeba potrzymać w piekarniku trochę dłużej . Pozostawić(...)SZCZYPTA CHILI... - Jabłecznik z bit ą śmietaną SMAKO Ł YKI ASI - Szarlotka królewska z bitą śmietaną KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym GOTOWANIE... TO PROSTE! - Jabłecznik z budyniową pianką

Grunt to przepis!
CIASTO Z HERBATNIKAMI BITĄ ŚMIETANĄ I POSYPKĄ MIGDAŁOWĄ 162

Herbatniki migdały  bita  śmietana Lekkie puszyste ciasto . . . . . SKŁADNIKI: 6 paczek herbatników masa kajmakowa 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru budyń waniliowy szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 kostka masła 0,5 l. śmietany kremowej 30 % 3 łyżeczki żelatyny 10 dag płatków migdałowych cukier waniliowy SPOSÓB WYKONANIA: Krem:  3/4 litra mleka zagotować z cukrem , dodać(...)rozrobiony budyń w 1/4 litra mleka z mąką, mąką ziemniaczaną i jajkiem. Zagotować. Wystudzić, zmiksować z masłem.  Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki wody. Śmietanę ubić, stopniowo dodać rozpuszczoną żelatynę, zmiksować.  Na blasze ułożyć ciastka. Na nie masę budyniową . Przykryć ciastkami. Rozprowadzić masę kajmakową. Przykryć ciastkami. Na wierzch położyć masę z bitej śmietany. Posypać migdałami

Darcia w kuchni
Tartaletki z Kremem Poziomkowym i Czekoladą 214

poziomkowej wersji z kremem śmietanowo-budyniowym i czekoladą. Niezwykle delikatne i aksamitne w smaku.     Tartaletki z Kremem Poziomkowym i Czekoladą - Składniki: (ok. 6 tartaletek o średnicy 10 cm) spód: 300 g mąki pszennej 150 g masła (powinno być schłodzone) 3 żółtka 80 g cukru pudru cukier waniliowy odrobina soli masa: 20 g budyniu waniliowego (połowa opakowania(...)kremówki 30% ok. 200 g poziomek ok. 50 g gorzkiej czekolady Tartaletki z Kremem Poziomkowym i Czekoladą - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów tartaletek przez

Słodka Strona
Ciasto kapitańskie 33067

ostudzenia, a po ostudzeniu ucieramy masło na puch i dodajemy do niego masę budyniową ciągle miksując, aby masa była gładka i jednolita. Na końcu dodajemy ajerkoniak. Nie wlewamy od razu całych 100 ml, żeby masa nie była zbyt rzadka. Dolewamy po trochę miksując co jakiś czas (masa nie może być lejąca). Bita śmietana : – 250 ml śmietanki kremówki(...)warstwie kakao. Na biszkopty wykładamy resztę masy ajerkoniakowej, dalej bita śmietana i na końcu kakao. Ja popełniłam jeden błąd, którym sobie trochę utrudniłam więc was przestrzegam: nałożyłam masę potem biszkopty i na biszkopty dałam kakao. Przez co bardzo ciężko było mi rozsmarować pozostałą warstwę masy, ale jakoś się udało. Ciasto powinno spędzić min 12 godzin w lodówce. Z foremki wykroiłam

Relaxtime
Rafaello z dodatkiem powideł jagodowych 252

Dziś przedstawiam przepis na urozmaicone rafaello Dodatek powideł idealnie pasuje do masy kokosowej. Składniki na dużą blachę: ok. 400 g krakersów słonych 1 słoik powideł jagodowych

Moje Wyroby
Wytrawne ptysie z pastą jajeczną 348

Ptysie zazwyczaj kojarzą się ze słodkościami - wypełnione bitą śmietaną lub kremem budyniowym, a ja mam dziś dla Was wersję wytrawną z jajkiem! To świetna propozycja przekąski na Wielkanoc, ale też na spotkania rodzinne czy ze znajomymi ;) Składniki: (na 4 średniej wielkości sztuki) ciasto: 30 g masła ok 1/2 szklanki wody 3 czybate łyżki mąki 1 jajko szczypta soli na farsz(...)dekoracji sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Wodę podgrzewamy wraz z masłem, solą. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy - najlepiej drewnianą łyżką, do uzyskania gładkiej masy odchodzącej od garnka. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajko i mieszamy. Wykładamy za pomocą szprycy lub łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez

Lena Gotuje
OCZY CARYCY 223

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto ciemne: Żółtka z jajkami ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią na przemian jasne i ciemne ciasto

RAROSSA
Tort bezowy z waniliowym kremem niczym z Castellarii 212

Dziś zapraszam Was na tort bezowy przełożony puszystym kremem waniliowym. Tort jest słodki- ale taki to urok bezy- dlatego posmarowałam spód porzeczkowym dżemem- po to, by

Kraina Miodem Płynąca
Piernikowe ciasto z mandarynkami 181

Galaretka mandarynkowa: 10 mandarynek Ok 1½ szklanka wody 2 galaretki pomarańczowe Dodatkowo: Ok ½ puszki masy kajmakowej (200g) 24 małe okrągłe biszkopciki Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Delikatnie(...)piecze inaczej, włożony w biszkopt patyczek powinien być suchy). Studzimy i przekrawamy na dwa płaty. Smarujemy kajmakiem i składamy ponownie ze sobą. Śmietankowy   krem budyniowy: 500ml mleka gotujemy, w pozostałej części rozprowadzamy proszek budyniowy wraz z cukrem. Wlewamy na gotujące się mleko i ciągle mieszając gotujemy przez ok 1 minutę. Do ciepłego budyniu przekładamy posiekane drobno masło (można

Kuchnia w czekoladzie
Słodkie historie - Napoleon (oraz przepis na Napoleon karmelowy) 234

ciasta francuskiego i kremu budyniowego, w kremówkach dodatkowo z warstwą bitej śmietanki. Klasyczny rosyjski tort Napoleon nie ma sobie równych. Delikatne blaty i aksamitny waniliowy krem tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Chcąc zaskoczyć smakoszy cukiernicy wymyślają różne kombinacje smakowe tego tortu: czekoladowy, cytrynowy, karmelowy – każda z tych wersji z pewnością znajdzie swoich zwolenników. NAPOLEON KARMELOWY ciasto: 500g mąki 200g masła 250ml(...)zastąpić 200ml zimnej wody + 2 łyżki octu jabłkowego) krem: 3 żółtka 700ml mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 puszka masy kajmakowej (ok 400g) 200ml śmietanki 30% opcjonalnie: szczypta soli morskiej Ciasto: zimne masło posiekać z mąką, dodać zimne wino, wyrobić elastyczne, miękkie ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki

Obiad gotowy
Naleśniki z białym serem! 165

składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie smażymy naleśniki, na mocno rozgrzanej patelni. Ja używam specjalnej patelni do smażenia naleśników, ma niziutki brzeg, dzięki czemu przewracanie nie stanowi żadnego problemu(...)pędzelkiem cienką warstwę. Naleśniki smażymy na jasny złoty kolor. Naleśniki umieszczam w żaroodpornym naczyniu. Masa serowa: - 300 g białego sera (nie używaj niby sera z wiadereczka) - 1 całe jajko - 1 żółko - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 2 łyżki śmietany - 1 łyżeczka proszku budyniowego w/w zmiksuj blenderem Naleśnik smarujemy serem, zachowaj odstęp od brzegów minimum 3 cm, naleśnik

SMYKWKUCHNI
Sernik karmelowy z karmelizowanymi śliwkami 284

robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków – dokładnie połączyć. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy 25 cm. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek. Ser utrzeć z cukrem(...)musi się zupełnie rozpuścić. Ja ucieram robotem przez około 10 minut. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę- ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania. Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną oraz proszek budyniowy – dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na ciasteczkowy spód. Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą

kolorowotorcikowo
Placek Słodka Nuta 601

Jak ja uwielbiam takie łakocie :P WYMIARY BLASZKI: 39cm x 23cm BISZKOPT: składniki: 4 jajka 1/2 szkl cukru 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki

Dziś Ja gotuje
Ciasto piernikowe z masą budyniową 236

które jest świetnym urozmaiceniem od tradycyjnego piernika. Pięknie pachnie korzennymi przyprawami, a całość dodatkowo przełamuje krem  budyniowy i powidła śliwkowe.  Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku! Inspiracja: Marta-gotuje oraz Malinowa-Kawiarenka   Składniki  na foremę 26x36 Na ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanki letniego mleka 1 szklanka oleju 1 szklanka miodu 3 szklanki mąki(...)budynie waniliowe 3 łyżki cukru 200 g masła Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Dodatkowo: Słoik powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem na gęstą, jasną masę . Następnie  wciąż  miksując ciasto dodać kolejne składniki w kolejności jaka jest wymieniona w liście składników. Tak przygotowana masę podzielić na 3 części i każdą

Fabryka pomysłów
3-bit! 223

Przepis zapożyczony ze strony klik:) Składniki: -1 puszka masy kajmakowej -500 ml. śmietanki 36% -3 łyżki żelatyny -2 budynie waniliowe -1 kostka masła lub margaryny typu

Magia jedzenia.
Żądło 227

związku z tymi świętami proponuję Wam pyszny wieniec drożdżowy z masą budyniową Pyszna alternatywa dla babki drożdżowej:) Składniki: 2/3 szklanki mleka 5 dag drożdży 30 dag mąki 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/3 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego Masa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/2 kostki masła 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru Polewa: 1 łyżka masła(...)odstawiam by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewam, wsypuję pozostały cukier i cukier waniliowy, wlewam zaczyn i wszystko mieszam. Dodaję rozmącone jajko. Masło rozpuszczam na patelni, studzę i dodaję do ciasta. Wszystko razem wyrabiam przez kilkanaście minut. Formę z wkładką do wieńca smaruję masłem, posypuję mąką i  wykładam przygotowane ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Składniki polewy podgrzewam i smaruję tym wyrośnięte

Ciasteczkowy Potwór