ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:176/264)

Sernik na kruchym cieście 73

ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 190 st. C przez 15 – 18 minut lub do zezłocenia spodu. Wyjmuję je na blat, następnie zabieram się za przygotowanie masy serowej. Masa serowa Białka oddzielam od żółtek. Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę. Dodaję po jednym żółtku, ucieram cały czas. Do masy(...)dodaję kwaśną śmietanę i ucieram. Do utartej masy dodaję po łyżce sera, przesiany proszek budyniowy i ucieram. 6 białek ubijam na sztywną pianę i delikatnie przy pomocy szpatułki łączę je z masą serową. Na podpieczony kruchy spód wykładam masę serową, lekko wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 170st. C. Piekę około 50 minut. Studzę sernik w uchylonym lekko

Zasmakuj Kuchni
Tarta z karmelizowanymi orzechami i budyniem waniliowym 167

czasie ciasto wyjąc, rozwałkować, lekko podsypując mąką, wyciąć kółko o średnicy nieznacznie większej niż forma. Przenieść krążek do formy, wysmarowanej masłem, dokładnie wylepić dno i boki formy. Dno ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, aż ładnie się zarumieni. Wyjąc i wystudzić na kratce. Wszystkie składniki na krem budyniowy połączyć ze sobą, dokładnie(...)wymieszać i gotować na małym ogniu, aż do uzyskania gęstej masy. Następnie zdjąć z ognia i wystudzić. Póki budyń stygnie zrobić polewę z orzechów. Masło z cukrem rozpuścić na patelni, dodać miód i orzechy, wymieszać i chwilę smażyć cały czas mieszając. Kiedy tarta wystygnie wypełnić budyniem, na budyń wyłożyć orzechy i wyrównać. Przed podaniem schodzić przez około 1,5 godziny

Smaki Armine
kremówka z bitą śmietaną – bez pieczenia 400

łyżka mąki ziemniaczanej (płaska) 1 łyżka mąki pszennej (płaska) 3 żółtka 80 g cukru kryształu 10 g cukru z wanilią 80 g masła dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta wykonanie: Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę krakersów. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem kryształem oraz z wanilią. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, budyń oraz obydwie mąki(...)dokładnie mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło i mieszamy, aż połączy się z budyniem. Na krakersy wykładamy równomiernie całą gorącą masę budyniową. Na masie układamy warstwę krakersów. Lekko dociskamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki. składniki na warstwę śmietankową: 400 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej

Domowy Smak Jedzenia
Mille-feuille w pucharkach 152

łyżce wystudzonego budyniu marchewkowego i cały czas miksujemy. Zimne ciasto francuskie kruszymy i wsypujemy po 2 łyżki do każdego pucharka (razem do 4 szt.). Na ciasto francuskie wykładamy po 2 łyżki masy śmietanowo-marchewkowej. Na masę pozostałe ciasto francuskie i pozostałą masę. Na górę deserków wykładamy śmietankę którą odłożyliśmy. Dekorujemy posypką kolorową. Deser przechowujemy w lodówce. Najlepiej składać deser przed

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tarta z budyniem, kiwi i malinami + film 173

rozpuszczony z cukrem i mlekiem, budyń i całość energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, następnie partiami nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce budyniu. Gotową masę budyniową dokładnie rozprowadzamy na spodzie z ciastek. Obrane owoce kiwi kroimy na mniejsze cząstki. Wierzch tarty dekorujemy owocami kiwi i malinami. Tak przygotowaną tartę wstawiamy

Smakowite Dania
Sernik wysokich lotów 178

greckiego szczypta soli kilkanaście kostek mleczka ptasiego Mus jeżynowy: 1 kg jeżyn 1 galaretka wiśniowa Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas wyrobienia masy serowej. Twaróg jeśli jest w kawałku mielimy go 3-krotnie, jeśli mamy taki z wiaderka, pomijamy tę czynność(...)Masło ucieramy z cukrem, dopóki cukier nam się nie rozpuści. Następnie dodajemy ser, w międzyczasie dodajemy po jednym żółtku, na koniec jogurt grecki. Teraz wsypujemy proszek budyniowy i wszystko mieszamy jedynie do połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę, następnie delikatnie łączymy ją z masą serową i wykładamy na nasz spód. W masę serową wkładamy, dociskając

MamaOskarka
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem 180

miodu 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła lub margaryny Masa: 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru Dodatkowo: 0,5 kg śliwek cukier puder do posypania cynamon Wykonanie: Z podanych składników wyrobić ciasto. Jeśli będzie się kleić, dosypać trochę mąki, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować i przełożyć(...)blachę. Z 3 szklanek mleka odlać 1/4 szklanki i rozmieszać w niej 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać proszek budyniowy i chwilkę gotować ciągle mieszając. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Układać na cieście , posypać cynamonem i zalać gorącym budyniem. Na wierzch rozwałkować drugą część ciasta. Można posypać grubym cukrem lub po wyjęciu z piekarnika oprószyć

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
SZARLOTKA Z BUDYNIEM 377

należą. Ostatnio prezentowałam Wam Szarlotkę z kremem budyniowym i kokosową kruszonką , a dziś mam dla Was coś mniej królewskiego , ale absolutnie nie mniej smacznego! Szarlotkę z budyniem! Kruche ciasto pokryte soczystymi jabłkami , zalane słodkim budyniem i przykryte delikatną warstwą kruchego ciasta wprost rozpływa się w ustach! Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 24×26) CIASTO : * mąka – 3,5 szkl * proszek do pieczenia(...)łyżeczki * śmietana 18% gęsta – 2 łyżki * jajko – 2 szt * cukier – 3/4 szkl * margaryna – 250 g * cukier waniliowy – 1 op MASA : * mleko – 750 ml * budyń waniliowy – 2 op * cukier – 5 łyżek * jabłka – 1 kg SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy , wyrabiamy gładkie ciasto ( jeśli będzie za bardzo się kleić

Ostra na Słodko
3 Bit 161

budynie śmietankowe 1/2 l. mleka 3 łyżeczki żelatyny 1 galaretka cytrynowa mleko skondensowane albo masa krówkowa 7 paczek herbatników 1 margaryna 1 1/2 szkl. cukru 1/2 l. śmietany 30% Masa budyniowa : Ugotować 2 budynie na mleku z 1/3 cukru cukru (pół szklanki cukru do budyniu a jedna szklanka do śmietany). Do ugotowanego, gorącego budyniu wsypać suchą galaretkę. Wymieszać

charlotte gotuje
Ciasto Cappuccino z Owocami 156

cappuccino o smaku śmietankowym+ łyżka kawy rozpuszczalnej typu crema 250 g masła roślinnego Żółtka miksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy po sporej łyżce ostudzonego budyniu. Miksujemy na gęsty krem. Dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy sypką  kawę i miksujemy(...)WYKONANIE: blat biszkoptowy+ nasączenie   ½ kremu z kawą blat biszkoptowy z otworami borówka  i ananas pokrojony w kawałki zalewamy galaretką   ½ kremu bez dodatku kawy biszkopty wycięte z ciasta   owoce brzoskwini i  galaretka brzoskwiniowa Ciasto schładzamy przed podaniem ok. 4 godziny Smacznego

Domowe ciasta
Torcik malinowo-waniliowy 146

nimi pączki :) Ja wczoraj upiekłam z córką tort malinowo-waniliowy z okazji Dnia Babci i Dziadka. Tort wszystkim bardzo smakował i nawet siostra prosiła o przepis na tę "super masę budyniową" ;) Jakże była zaskoczona, gdy jej powiedziałam, że to gotowa masa i w dodatku dostępna w tak wygodnym do dekoracji worku cukierniczym. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru z prawdziwą(...)sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty. Każdy blat naponczować. Kolejno posmarować nadzieniem

Smakołyki Asi
Eklerki (eklery) z kremem budyniowym 181

niesamowitą słabość i nigdy nie przechodzę obok nich obojętnie :) Najczęściej robię eklerki podłużne, tym razem zrobiłam inaczej :) Ciasto ptysiowe/ eklerkowe: 6dag margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Krem budyniowy: 500ml mleka ½ szklanki cukru 3 żółtka 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 10dag miękkiego masła 82% * można dodać(...)chwilę by się rozpuścił. Następnie wlewamy rozmieszany budyń i cały czas mieszając czekamy by się budyń zagotował. Gotowy budyń pozostawiamy do ostygnięcia. I znowu wracamy do ciasta :) Ciasto miksujemy dodając po jednym jajku. Masa musi być dobrze zmiksowana, tak by nie było żadnych grudek. Gotową masę przekładamy do szprycy lub mocnego woreczka i formujemy z niej (na blaszce wyłożonej papierem

Smakowy Raj
Tarta śliwkowa z budyniową pianką 111

wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec(...)wsypać oba budynie i połączyć miksując krótko. Do szklanki lub miseczki z sokiem śliwkowym wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać tak żeby nie było grudek, po czym przelać do masy budyniowej i zmiksować na najwolniejszych obrotach. Na lekko podpieczony kruchy spód wlać ponad połowę masy budyniowej i włożyć na 5 minut do piekarnika. Następnie wyciągnąć, rozsmarować pozostałą masę i wyłożyć

Passions hobbies life
SERNIK GOTOWANY, PARZONY 233

puch jajka z cukrem. Dodać do nich partiami ser i proszek budyniowy. Dokładnie zmiksować. Do roztopionego masła przelać ubite jajka z serem i proszkiem budyniowym. Mieszając doprowadzić całość do wrzenia. Garnek zdjąć z palnika. Masę wylać na spód z herbatników. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Całość schłodzić. Następnie delikatnie polukrować. Lukier przygotowujemy z pudru z olejkiem migdałowym (marcepanowy) i kremówką

Smaczne Zdrowe
Mus czekoladowy bez nabiału 212

masa opadnie, to normalne). Opcjonalnie możemy dodać odrobinę chilli w proszku, cynamonu, skórki pomarańczy – aby nadać wyrazistego smaku. Przelewamy mus do czterech małych naczyń i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu posypujemy kakao. Mus podajemy sam lub z owocami. Zobacz także: Mój kaszak Ciasto o wielu nazwach: miodownik, miodowiec, ciasto greckie... Ciasto magiczne Ciasto magiczne(...)pojawiło się w sieci już jakiś czas temu. Ni... Odchudzona napoleonka Lubicie ciasta z kremem budyniowym? Jeśli liczycie kalorie, ... Sernik dyniowy Sernik dyniowy to jesienny sernikowy klasyk. Dynia nadaje wy... Post Mus czekoladowy bez nabiału pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tort z musem czekoladowym i wiśniami 176

porcjami wsypujemy cukier. Nie przerywając ubijania, kolejno dodajemy żółtka. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach c. Po wychłodzeniu przekrawamy na pół. Krem budyniowy: Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem(...)mleko się zagotuje mieszamy obie części. Wystudzony budyń ucieramy z miękkim masłem. Mus czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem brandy i wody tak aby powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło a następnie kolejno żółtka jajek energicznie mieszając aż powstania gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Do suchej miski wlać białka i ubić je na sztywna pianę

Pyry na Gaz
Sernik z porzeczkami i borówkami 121

sernik powinny być w temp. pokojowej. Żółtka utrzeć z cukrami i masłem na jasną puszystą masę. Dodać ser, proszek budyniowy i utrzeć do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową. Sernik piec w tortownicy o śr. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w 160 stopniach. Po tym czasie(...)wyłączyć piekarnik i studzić go przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik chłodzić najlepiej całą noc w lodówce. Galaretki przygotować w 3/4l gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Owoce rozsypać na cieście, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Sernik udekorować porzeczkami, borówkami i miętą

Smakołyki Asi
Sernik 284

parze. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać troszkę zaparzonej kawy lub kakao w proszku oraz odrobinę spirytusu. Wymieszać. Dodatki: 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów; 2 galaretki pomarańczowe (przygotowane wg przepisu na opakowaniu); polewa czekoladowa;   Złożenie ciasta: Sernik - 1/2 kremu - biszkopty układać na ukos od brzegu ciasta (po przekątnej) - pomiędzy biszkoptami kółka wycięte z ciemnego biszkopta(...)zalać tężejącą galaretką - pozostała część kremu (wyłożyć na stężałą dobrze galaretkę) - sernik - polewa. Uwagi: Sernik można przełożyć kremem budyniowym

In my kitchen
Grzybki i orzeszki, czyli świąteczne ciasteczka z kremem 449

kruche słodkie, idealne;)  Ciasto: 2 jajka, 250g margaryny, 3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/3 łyżeczki soli, 1 szczypta sody oczyszczonej. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Formować małe kulki i wylepić nimi specjalną formę na grzybki, szyszki i orzeszki. Następnie postawić na gazie i piec ok. 8min, w między czasie obracając na drugą stronę. Ostudzić. Krem(...)szklanki mleka,  łyżka cukru waniliowego. W 1/2 szklanki mleka rozrobić budyń i żółtka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać masę budyniową. Mieszać, aż masa całkiem zgęstnieje. Ostudzić.  Masło utrzeć z margaryną na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej.  Kremem napełniać skorupki i sklejać. Dodatkowo: 100g mlecznej czekolady

Z miłości do słodkości
Ciasto Marysieńka z kremówką 322

pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut. Ciasto przestudzić i przeciąć na dwa placki. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem(...)drugi biszkopt. Wierzch ciasta smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (na parze) wraz z łyżeczką masła. Można jeszcze zetrzeć odrobine czekolady. Niestety z ciasta orzechowe zostanie nam 5 żółtek, następnym razem spróbuję zrobić ciasto orzechowe z 3 całych jajek, aby nie marnować ewentualnie żółtek. Jeżeli zdecydujecie się zrobić to ciasto z kremem budyniowym to do budyniu należy wrzucić

Jadło i czytadło
Creme Patissiere z jagodami 175

mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii  1 łyżka pasty z wanilii- dodajemy na końcu po dodaniu masy jajecznej/ Jeśli używamy zaś laski wanilii- dodajemy ją na początku przy gotowaniu mleka  by dodała aromat i wyjmujemy przed dodaniem masy jajecznej. Dodatkowo: około 20-30 g jagód/borówki amerykańskiej opcjonalnie listki świeżej mięty opcjonalnie herbatniki/ciasteczka maślane Creme Patissiere(...)miksera na puszystą pianę żółtka z cukrem 3. Do masy żółtkowej dodać mąkę i ubić do momentu, aż masa będzie gładka 4. Odlać 1/4 ciepłego mleka i dodać łyżka po łyżce do masy żółtkowej, cały czas mieszając dokładnie- można użyć ręcznej ubijaczki, bądź miksera na małych obrotach 5. Gotową masę wlać powoli do gotującego się ponownie mleka i  nieprzerwanie

KreatywnePiny
Ciasto 3 Bit bez pieczenia 178

Składniki: Herbatniki podwójne opakowanie Masa krówkowa puszka  Mleko 800 ml Budyń śmietankowy bez cukru 2 Cukier 4 łyżki Masło 150 g ( w temperaturze pokojowej) 400

Kulinarne przygody
Ciasto z musem z soku owocowego i śmietankową pianką (+jak przygotować kiwi, żeby galaretka się ścięła) 165

się, że ten typ wypieku może być wyłącznie słodki i nic ponadto - żadnego głębszego, sensowniejszego smaku. Była to ogromna pomyłka! Ciasto jest pyszne! Ponadto naprawdę efektownie się prezentuje :) CIASTO Z MUSEM Z SOKU OWOCOWEGO I ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 50 gram mąki - 50 gram cukru - 12 gram budyniu w proszku bez cukru (lub mąki ziemniaczanej) - 1 łyżeczka(...)budyniami. Pozostały sok gotujemy i wlewamy do niego mieszankę sokowo-budyniową. Szybko mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt , wyrównujemy. Układamy na wierzchu delicje, lekko dociskając. Składniki na masę śmietanową: - 500 mililitrów śmietanki kremówki 30% - 2 galaretki agrestowe (lub inne, dowolne) - 20 gram cukru pudru Przygotowanie masy śmietanowej:  W 250 mililitrach wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki. Przestudzamy

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania