ciepłego mleka 10 g suchych drożdży lub 25g świeżych 1 jajko 2 żółtka pół kostki masła(rozpuścić) szczypta soli masa serowa 25 dkg sera półtłustego 2 łyżki proszku budyniowego 2 łyżki cukru 1 żółtko dowolne owoce: u mnie jagody lukier 1 szkl.cukru pudru,dobrze wymieszana z dużą łyżką kwaśnej śmietany 18 %. Mąkę, drożdże, sól, cukier wymieszać, dodać jajko(...)thermomiksa wlać mleko, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.] Przykryć ,odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić objętość. Składniki masy serowej wymieszać widelcem. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kwadrat, posmarować serem , posypać owocami, zwinąć w roladę, pokroić, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włączyć piec na 180 stopni. Do czasu nagrzania pieca
Moje domowe kucharzenieObie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Krem budyniowy : Składniki 500ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)łyżki cukru cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat 250 g masła Wykonanie Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego
RAROSSApomarańczowym wódka 1/3 szklanki mocnej kawy Przygotowanie: Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając, najpierw dodajemy po jednej łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie przymieszujemy masę. Później wsypujemy zmielone orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki i łączymy. Powstałą masę podzielić na dwie części i przelać na dwie identyczne(...)25x30 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. przez ok. 25-30 min. Krem brzoskwiniowy: Syrop brzoskwiniowy zagotowujemy wraz z cukrem. W zimnej wodzie rozprowadzamy proszek budyniowy, mąkę pszenną, żółtka i wlewamy do gotującego się syropu. Gotujemy do otrzymania gęstej masy (o konsystencji gęstego budyniu). Odstawiamy do przestudzenia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch i dodajemy
My sweet a lifemoże uda Wam się upiec chociażby na święta ? Składniki: Blacha 25/30 cm Ciasto makowo-kokosowe: 6 białek ½ szklanki cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych Krem budyniowy: ½ litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 kostki masła 82% Kilka kropli aromatu migdałowego Dr.Oetker(...)masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny Dr.Oetker Sposób przygotowania: Ciasto: Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę, cały czas ubijając wsypywać stopniowo cukier, ubijać aż masa będzie bardzo gęsta, wsypać wiórki kokosowe oraz suchy mak, delikatnie wmieszać ręcznie lub na najniższych obrotach miksera, ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej
Wanilia i Kardamonkremem waniliowo-budyniowym. W Łodzi również są oba ciastka, ale nazywa się je już w odwrotny sposób. Natomiast w Krakowie za kremówką uznaje się ciastko z kremem budyniowym, ponieważ napoleonka zawiera krem zrobiony na bazie białek. Ja pochodzę z Białegostoku i przyznam, że od dzieciństwa uwielbiałam napoleonki. Hmm... a z jakim kremem? Szczerze, to dla mnie(...)troszkę różni się od znanej wersji. Mój krem zamiast masła zawiera ubitą śmietankę, dzięki czemu jest bardziej lżejszy i również obłędnie smaczny! Spróbujecie? 1 porcja gotowego ciasta francuskiego (400-450g) Masa: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej (czubate) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate) 4 żółtka 1 laska wanilii 1/2 litra śmietanki 36% Dodatkowo
Di gotujePrzepyszne ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym oraz dwoma warstwami jabłek w galaretce. Tylko wygląda na skomplikowane, ale tak na prawdę jest bardzo proste. Uwaga! Ciasto jest wysokie :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki maki 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt biały: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki(...)pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier wanilinowy 3/4 l mleka 300 g masła Masa jabłkowa: 4 duże jabłka 2 galaretki agrestowe 2 galaretki brzoskwiniowe Polewa: 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka posypka cukrowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami
Na Ciasteczkowych Papierachciasto i to znalezione u Marty jest według mnie idealne. Budyniowy krem i kruche ciasto pięknie rosnące. Zniknęło u nas w mgnieniu oka. Akurat sposób przygotowania tej karpatki nie jest skomplikowany, a ja nie przepadam za mocno maślanymi kremami, a tu tego masła nie czuć. Polecam Składniki na ciasto na blachę 32 x 23 cm: 125 g masła 1 szklanka(...)pszennej 5 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło rozpuszczamy w garnku i dolewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Studzimy i wbijamy kolejno jajka wraz z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Otrzymane ciasto będzie klejące, ale nie należy się tym przejmować. Dzielimy je na 2 części i pieczemy
dom-agi.plstopni przez ok. 35 minut - pod koniec sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu z piekarnika ciasto chwilę przestudzić, a następnie wyłożyć "do góry nogami" na talerz lub paterę. Oryginalny przepis proponuje podanie ciasta z lekko waniliowym sosem budyniowym - nie przepadam za nim, więc polałam ciasto domowym likierem jajecznym - pycha! * przepis znaleziony na tej stronie - klik
KUCHARNIAdekoracjiświeża mięta do dekoracji.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i 150 ml gorącej wody. Masę żółtkową wymieszać z mąką tortową przesianą z mąką ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać białka. Ciasto przelać na blaszkę piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C.Krem nr 1:Cytryny sparzyć i otrzeć z nich(...)mleko, dodać budyń i ugotować na gęsty krem. Wystudzić go ciągle mieszając. Schłodzony krem zmiksować z miękkim masłem i cukrem, doprawiając rumem. Krem budyniowy posmarować na kremie morelowym i odstawić do lodówki do stężenia.Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać
Bon Appetit Małgorzatymleka z dodatkiem cukru. Po ugotowaniu wierzch budyniu posypać cukrem pudrem, aby nie powstał kożuch. Masło utrzeć na puszystą masę, a później dodawać po łyżce dobrze wystudzonego budyniu. Dodać aromat do smaku. Z rozwałkowanego ciasta powycinać radełkiem kwadraty o bokach 5x5 cm. Następnie każdy kwadrat przeciąć dodatkowo po przekątnej (fot.1). Otrzymane trójkąty podzielić na dwie części. W połowie wykroić mniejsze(...)ciastka i piec 8-10 min. w temp. 170ºC. Upiec wszystkie i dobrze wystudzić na kratce (fot.2). Trójkąty z okienkiem posypać obficie cukrem pudrem (fot.3) a pełne, posmarować kremem budyniowym (fot.4). Połączyć
Świat CiastaWitajcie :) Prezentuję Wam dziś wytwór Nowy. Przynajmniej dla mnie i mojej familii. Ciasto znane Wam zapewne. Miękkie. Kolorowe. Kiedy je pokroiłam, wizualnie było po prostu piękne. Miękki biszkopt z zatopionymi w nim wiśniami. Przykryty budyniowym puszkiem i opatulony czekoladą. Całość smakuje wyśmienicie:) W towarzystwie kawy, która smużką roztacza swój zapach, drażniąc nozdrza. W akompaniamencie zapachu, który roztaczają hiacynty. To znak(...)kremówki tłuszcz do wysmarowania formy 1. Wiśnie odcedzić. 300 g masła i 225 g cukru utrzeć na kremową masę. Dodawać po jednym jajku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy. Mieszamy. Następnie dodajemy 5 łyżek mleka. Miksujemy. . Połowę ciasta wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę. Rozprowadzamy je w miarę równomiernie po całości. Do drugiej połowy
Kuchnia smakówTego ciasta nie mogło zabraknąć tutaj, bo to jedno z moich ulubionych. Stary przepis, znany chyba wszystkim. Ale trudno ja nie mogę się oprzeć kruchemu spodowi
Cynamonowe szczęścieWykonanie: Do misy przesiałam mąkę, dodałam cukier waniliowy, masło i margarynę pokrojoną w kostkę. Posiekałam. Kiedy masa osiągnęła strukturę kaszy wlałam śmietanę i szybko zagniotłam gładkie ciasto. Zawinęłam w folię i wstawiłam na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowałam (między dwoma arkuszami papieru) na placki o grubości około 1 - 1,5 mm. Radełkiem wycinałam paski(...)puch. Obie mąki przesiałam do miski. Wsypałam do ubitych jajek i wymieszałam. Na gotujące mleko wlewałam ubitą masę jajeczno-mączną i miksowałam mikserem na średnich obrotach. Masę podgrzewałam na małym gazie i nie przerywałam miksowania. Krem budyniowy gotowy. Krem przełożyłam do miski, przykryłam folią, tak żeby folia dotykała powierzchni kremu i odstawiłam do wystudzenia. Krem
Kuchnia u Krysimasy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (33cm x 23cm licząc od spodu, 36x26 cm od góry) posmarować masłem [wyłożyłam papierem do pieczenia] i zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta (2/3) , ciasto lekko ugnieść.Podpiec w piekarniku przez około 8 minut(...)piekarnika, lekko przestudzić. Pianka: Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera.Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta (1/3). Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniebudyniu? Naprawdę smakują przepysznie. Poniższa wersja jest z mąką żytnią (możecie użyć pszennej), co daje świetny efekt smakowy. Mają orzechowy posmak i lekką, budyniową nutę. Przypomniał mi się pomysł na guziczki (pamiętacie Oreo ?), bo z ciastem fajnie się pracuje i po upieczeniu zachowuje nadane mu kształty. Cukier możecie zastąpić inną substancją słodzącą, wtedy ciastka będą bardziej zdrowsze(...)cukru (lub np. ksylitolu) 100g masła/margaryny 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego )bez cukru) 2 żółtka Opcjonalnie: 2 łyżki mleka (jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania; pominęłam) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na grubość (może być grubiej) około 3 mm i za pomocą foremki (u mnie korka po mleku) powycinać kółka
Di gotujeSkładniki: 2 paczki okrągłych biszkoptów 0,5 kubka mleka Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 200 g masła Pianka: 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki cytrynowe Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami, nasączamy mlekiem. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. W jednej szklance mleka(...)Pozostałe mleko gotujemy, dolewamy budyń. Studzimy, dosypując galaretkę wiśniową. Masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy porcjami budyń wymieszany z galaretką. Masę wykładamy na biszkopty. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na niej pozostałe biszkopty Mleko skondensowane miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, następnie dolewamy stopniowo przestudzone galaretki cytrynowe. Piankę wylewamy
Luźna Kuchniamini ptysi z truskawkami. Wypełnione są lekkim kremem budyniowym, który zdecydowanie lepiej zda egzamin przy panujących upałach, niż bita śmietana. Jeśli Wasze dzieci lubią bardzo słodkie ciastka dodajcie nieco więcej cukru do kremu, niż jest w przepisie. Na pewno żadnej pani domu nie trzeba przekonywać do tego, jak ważnym składnikiem każdego ciasta jest dobra mąka. Ja od jakiegoś czasu używam(...)porobiły się grudki. Gotujemy na małym ogniu, aż masa nieco zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia , raz na jakiś czas mieszając, aby nie powstał kożuch. W misce ucieramy masło, a następnie dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej, miksując dokładnie. Wystudzone ptysie przekrawamy na pół. Truskawki kroimy na cząstki. Zimnym kremem wypełniamy
Kulinarne przygody Gatitymasy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać budyń, wlać mleko i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma silikonowa 26 cm, 20x11 cm (mniejsza dla męża do pracy), ciasto rozsmarować w formach. Opłukane truskawki (połowę) bez szypułek poukładać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto dobrze w formach(...)wystudzić. Galaretki rozmieszać w 900 ml gorącej wody, resztę truskawek pokroić w plasterki, na zimnym cieście rozsypać truskawki, wlać tężejącą galaretkę, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto ucierane budyniowe jest bardzo smaczne, może być idealną bazą do wielu owoców, jest łatwe, szybkie..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 4 białka 3/4 szkl. cukru pudru 2 op. budyniu waniliowego 1/3 szkl. oleju słonecznikowego maliny mrożone Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie części (mniejszą i większą) i zamrozić. Zamrożoną większą część ciasta zetrzeć na tarce do formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec(...)zrumieni). Wystudzić. Ubić białka na sztywno, powoli dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać partiami budyń w proszku i na końcu cienką strużką olej, cały czas miksując. Ubitą masę przełożyć na wystudzony spód, na niej gęsto układać maliny. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec ok. 40 minut. Ciasto wystudzić
zadanie-gotowaniekruchego ciasta, bezy i kremu budyniowego. Dla mnie bomba :) Teraz siedzę jak na szpilkach i oglądam mecz Polska - Serbia w piłce ręcznej. Kocham tych chłopaków, i zawsze im kibicuje, ale dzisiaj mam ochotę ich udusić. Mam nadzieję, że przed końcem uda im się ogarnąć, uspokoić i wygrać. A oto i przepis :)Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki1,5 łyżeczki(...)drugą cześć ciasta zmiksować je osobno, aby beza nie opadła).Jedną część ciasta rozprowadzić na blachę, na to połowę dżem, połowę bezy i połowę orzechów.Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta i resztą składników.Wystudzić,Masa:2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym, cukrem i masłem. Szklankę mleka wymieszać
Moje pyszne gotowanieBabeczki z kremowym serduszkiem Kiedy chcemy upiec ciasto na jakąś ważną okazję (urodziny, prezent dla mamy) warto postawić na wypróbowany przepis, który zawsze się udaje. Żeby jednak nie było nudno, gotowe wypieki możemy fantazyjnie ozdobić. Dziś chciałabym zaproponować Wam dekorację w kształcie kremowego serduszka - do jej wykonania wystarczy najzwyklejsza foremka(...)ciastek, która na pewno znajdzie się w każdej kuchni. Składniki na babeczki czekoladowe Składniki na krem budyniowy +czerwony barwnik spożywczy Jeśli decydujemy się na krem budyniowy do babeczek, warto wcześniej przygotować sobie budyń i odstawić do przestudzenia. Babeczki przygotowujemy według przepisu . Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Do każdej babeczki wkładamy po kostce
Ciastkozercyszczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier i cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z płatkami migdałowymi. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40 min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem truskawkowy(...)łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru. Kaszki zalać gorącym mlekiem, dokładnie wymieszać i ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, dodać cukier, ucierać jeszcze ok. 5 minut, aż masa będzie biała. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej kaszki. Delikatnie wymieszać z oczyszczonymi i drobno pokrojonymi truskawkami. Masą przełożyć krążki ciasta. Schłodzić. Wierzch: 1/2 l śmietanki
Z miłości do słodkościBananowa krówka bez pieczenia – szybkie i bardzo proste ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach! Kruche herbatniki, krem budyniowy, banany i kajmakowa pianka – brzmi
Kulinarne PrzebojeLekko kwaśny, orzeźwiający, delikatny i kremowy sernik z serków homogenizowanych z dodatkiem limonki oraz melisy. Składniki: 300 g serka waniliowego homogenizowanego, 2 jajka, 100 ml jogurtu
Lena Gotujemasz czasu na zrobienie ciast a chcesz mieć coś na słodko to jest to idealne ciast dla Ciebie, gdyż jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a wygląda i smakuje wyśmienicie :D Przygotuj blaszkę (wymiary 34x25), wyłóż ją papierem do pieczenia bądź folią aluminiową. Krem budyniowy: · 1 litr mleka(...)było grudek. Mieszankę wlej do gotującego się mleka. Cały czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Krem kajmakowy: · 400g masy kajmakowej · 100 g masła Masę kajmakową utrzyj z masłem na puszysty krem. Masa jogurtowa
Kulinarna (nie)codziennośćktoś miał przepis na taką pyszną szarlotkę z kremem budyniowym i karmelem na kruchym cieście, taką aby te jabłka pozostały pyszne i twardziutkie to będę wdzięczna:-). Więc po długich poszukiwaniach postanowiłam upiec ciasto o nazwie Milky way, korciło mnie bounty ale nie chciało mi się kupować śmietany 30%. Co prawda ciasto ma niewiele wspólnego z tym pysznym batonikiem ale wyszło(...)bardzo dobre. Nawet Rysiowi smakowało,a on fanem ciastek nie jest. Nie lubię za słodkich ciast. Więc oczywiście musiałam zmienić troszkę przepis który znalazłam. No ale oto i on: MILKY WAY czas z pieczeniem studzeniem i robieniem masy ok 2h Średnio łatwe duża forma CIASTO NA BISZKOPT * 6 jaj * 1 szklanka cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku
sierotka maRysia w kuchniutrzeć z cukrem na puszystą masę. Laski wanilii przecinamy wzdłuż i całą zawartość z środka dodajemy do ucieranych żółtek. 2. Do utartej masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i suchy budyń z torebki. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do dłoni podsypujemy dodatkowo mąką. Gotowe ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki. 3. Foremki wykładamy papierem do pieczenia
Apetyczna babeczka