ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:186/264)

Rurki z kremem budyniowym 205

dodać mąkę, śmietanę i sól. Całość szybko zagnieść, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko podsypać mąką, ciasto cienko rozwałkować, na grubość około 1 mm. Pokroić w paski o szerokości 1,5 cm. Foremki do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od węższej części w kierunku(...)jasny, złoty kolor. Przestudzić, zdjąć z foremek i nadziać kremem budyniowym. Krem budyniowy: 3 żółtka 50 g cukru 250 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 125 g masła Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną, całość ucierać i podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając zimny budyń. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Eklerki dulce de leche 140

zwarzą, naprawdę trudno je zepsuć. Eklerki upiekłam z mąki orkiszowej, a tradycyjny krem budyniowy zastąpiłam mascarpone z dulce de leche. Nie ma prostszego kremu do przygotowania, a smak rewelacyjny! Wierzchy dodatkowo oblane czekoladą - po prostu "niebo w gębie". Bardzo, bardzo polecam! Składniki na ciasto (około 30 sztuk): 125 g mąki pszennej 80 g masła 250 g wody 4-6 jajek(...)łyżki śmietany kremówki 60 g gorzkiej czekolady Wykonanie:  wodę zagotować ze szczyptą soli i masłem, zmniejszyć ogień - dodać mąkę i dokładnie przy pomocy drewnianej łyżki wymieszać . Mieszać, aż masa zbije się w kulę i będzie jednorodna i gładka. Odstawić do przestudzenia do przestygniętej (ale nie zimnej) masy wbijać po 1 jajku i dokładnie wyrabiać (mieszałam mikserem). Następne jajko dodawać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TROCHĘ LŻEJSZY, BARDZO WANILIOWY SERNIK 206

Muszę pozbyć się nawyku pieczenia ciast zamiast uczenia się na sprawdziany :P SERNIK Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ I SOSEM OWOCOWYM / LUB POLEWĄ CZEKOLADOWĄ przepis autorski // tortownica 22-24cm ~1000g sera białego mielonego 3-krotnie ~5 średnich jajek ~ziarenka z jednej laski wanilii ~50 tabletek stewii (lub ok. 280g cukru) ~czubata łyżka waniliowego proszku budyniowego (lub mąka pszenna/ziemniaczana) ~POLEWA: 100g gorzkiej(...)słodkim sernikiem) Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i nożem wyskrobać z niej ziarenka. Do misy miksera przełożyć ser, stewię/cukier, wanilię i proszek budyniowy/mąkę - miksować na małych obrotach dopóki masa nie stanie się gładka. Potem stopniowo wbijać po jednym jajku miksując po każdym ok. 10s. Tortownicę o średnicy 22-24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wstawić

chili & sugar
Oczy Carycy 368

miksujemy. Odstawiamy mikser dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. W drugim naczyniu żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy na końcu dolewamy olej. Blachę (25x33) wykładamy papierem do pieczenia, na zmianę lejemy ciasto raz białe raz ciemne . Na końcu mieszamy je widelcem. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut(...)dodajemy cukier wanilinowy. Przestudzony budyń miksujemy z masłem. W międzyczasie przygotowujemy kawę z alkoholem. 4. Teraz zostało tylko przełożenie.Na dno blaszki ląduje pierwszy blat ciasta, który nasączamy delikatnie kawą. Następnie połowa kremy budyniowego. Na krem nasączone w kawie biszkopty. Na biszkopty idzie galaretka. Później druga połowa kremu i na wierzch drugi blat ciasta. 5. Została tylko polewa (składniki

Apetyczna babeczka
Eklerki z kremem budyniowym do karpatki 203

Witam wszystkich w Nowym Roku na słodko i zapraszam  na eklerki z kremem budyniowym do karpatki.  Eklery przygotowane w domu to niebo w buzi. Są kruche i delikatne. Wprost rozpływają się w ustach. Składniki (około 40 małych eklerów): krem do karpatki + 100 g masła + 500 ml mleka 1 szklanka wody (250 ml) 125 g masła 1 szklanka(...)przepisie. Przygotowanie eklerów: Wodę zagotowujemy z masłem. Masło musi się rozpuścić. Dodajemy mąkę i gotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas energicznie mieszając. Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Czekamy, aż ciasto ostygnie. Do zimnego ciasta dodajemy kolejno jajka i dokładnie całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy eklerami

Smak mojego domu
Kruche babeczki z malinami 139

końcówką z hakiem. Formujemy w kulę, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Foremki do tarteletek smarujemy przy pomocy pędzelka oliwą. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim przygotowane foremki do tarteletek. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15-17 minut. Krem: Mleko mieszamy ze śmietanką. Odlewamy ½ szklanki i mieszamy z mąką pszenną(...)Dzięki temu nie powstanie kożuszek na budyniu. Do przygotowanych wcześniej kruchych spodów nakładamy wystudzony, gęstniejący budyń. Układamy na wierzchu świeże maliny i dekorujemy listkiem mięty. Serwujemy po całkowitym zastygnięciu masy budyniowej

Pyry na Gaz
Sernik dyniowy z Anią 192

poprzedniego wpisu. Pora więc na coś słodkiego - wiadomo bowiem przecież, że dynia do wypieków nadaje się znakomicie. Z racji neutralnego smaku jest świetną bazą do wszelakich wariacji smakowych, nadaje ciastom cudownej wilgotności i ślicznego, słonecznego koloru (choć to ostatnie zależy od użytej odmiany). Lista dyniowych wypieków na ten sezon jest długa, i będę ją wcielać w życie, dopóki dynia zupełnie(...)listków, i myślałam, że mam sernik z głowy. Jakieś było moje zdziwienie, gdy następnego dnia okazało się, że wszystko nadal pływa! Masa, owszem, była bardzo rzadka, ale żeby aż tak...? Niewiele myśląc, rozpuściłam kolejnych dziesięć listków, wylałam masę z tortownicy, wymieszałam z żelatyną, wlałam z powrotem - i do lodówki. Uff... Udało się. Sernik pięknie się ściął, i o dziwo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort śmietanowo- czekoladowy z wiśniami i truflą 171

Torcik dla amatorów intensywnie czekoladowych smaków, budyniowy biszkopt doskonale współgra z wiśniami i śmietanowo-czekoladowym kremem, smaku dopełniają trufle, prawdziwa  słodka czekoladowa rozkosz. Idealny urodzinowy torcik lub na inne okazje które wymagają odpowiedniej słodkiej oprawy. Troszkę pracochłonny ale efekt smakowy jest tego wart. Tortownica 24 cm Biszkopt: 6 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 budyń czekoladowy(...)piana będzie gęsta i lśniąca, dodać żółtka zmiksować. Mąkę tortową wymieszać z budyniem , kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do masy jajecznej, stopniowo w trzech turach, mieszając delikatnie do połączenia, tak aby nie utracić puszystości ciasta. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy ( samo dno) boków niczym nie natłuszczać. Piec 35 minut w temp 160*c. Wystudzić. Całkiem

Wanilia i Kardamon
Kokosowe ciasto Cappuccino - kolejny przysmak z książki siostry Anastazji 439

Jutro Sylwester i szampańska (w dosłownym znaczeniu) zabawa. Nie może zabraknąć na stołach słodkości, tak bardzo lubianych zwłaszcza przez żeńską część biesiadników. Polecam Was

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z serka homogenizowanego. Placuszki z serka Danio. 4903

czyli pół szklanki) mąki pszennej tortowej (czasami trzeba dać ciut więcej mąki jeśli serek jest bardzo rzadki – ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję). Całość wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Ciasto odstawić na kilka minut, by odpoczęło. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (chyba, że mamy specjalną patelnię do smażenia beztłuszczowego to możemy olej pominąć, dzięki czemu będziemy mieli fit placuszki(...)ulubionym dżemem. Świetnie również się sprawdzi syrop malinowy. Smacznego! Polecam również moje inne przepisy na tego typu dania: Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci , Jabłka w cieście naleśnikowym oraz Naleśniki budyniowe . The post Placki z serka homogenizowanego. Placuszki z serka Danio. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Raffaello bez pieczenia 114

pieczenia Raffaello bez pieczenia, czyli ciasto kokosowe na maślanych herbatnikach. Smaczne herbatniki, które przełożone kremem budyniowym z dużą ilością kokosu smakują świetnie, a ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Raffaello bez pieczenia najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce - herbatniki zmiękną, ciasto łatwo można pokroić i bardzo szybko zjeść Polecam   Przepis na blaszkę o wymiarach(...)wiórków kokosowych   PRZYGOTOWANIE: Krem - z mleka, cukru i budyni w proszku ugotować bardzo gęsty budyń. Nakryć folią spożywczą i wystudzić. Masło w temperaturze pokojowej dokładnie utrzeć na puszystą masę - masło i budyń muszą mieć taką samą, pokojową temperaturę. Do puszystej masy maślanej dodawać po łyżce budyń, utrzeć. Do tak przygotowanego kremu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Krem podzielić

WSZYSTKO SMACZNE
Pączki z kremem budyniowym 158

pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Pączki odkładamy na oprószony mąką blat i zostawiamy(...)odsączenia nadmiaru tłuszczu. Po lekkim przestudzeniu, nadziewać kremem budyniowym. Krem budyniowy: 6 żółtek 100 g cukru 40 g mąki 450 ml mleka kilka kropel zapachu waniliowego Żółtka razem z cukrem utrzeć mikserem. Dodać 50 ml mleka, mąkę, zapach i ponownie zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Do wrzącego mleka wlać przygotowaną wcześniej masę i gotować, cały czas mieszając do zgęstnienia. Gotowy krem

kulinarnyswiatdomi
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 200

mojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami

moj przepis na
ORZEŹWIAJĄCY TORT KARNAWAŁOWY 139

dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny i olejek spirytusowy cytrynowy. Dobrze wymieszać. Masa budyniowa kakaowa - 2 opakowania budyni czekoladowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając(...)części. Dolny spód biszkopta jasnego nasączyć według uznania esencją i wyłożyć 1/2 masy kakaowej. Na masę kakaową położyć ciemny biszkopt, nasączyć i posmarować 1/2 masy cytrynowej. Kolejno na masę cytrynową położyć jasny blat biszkopta, który nasączyć i wyłożyć pozostały krem kakaowy. Na wierzch ułożyć ostatni blat ciasta kakaowego, nasączyć i rozsmarować resztę kremy cytrynowego pamiętając, aby zostawić trochę kremu

Ciastka - domowe słodkości
Słonecznikowiec 2256

odtworzyć przepis. Na szczęście już jest i to jest pysznie, zakochałam się w karmelizowanym słoneczniku, a w połączeniu z kruchym ciastem i kremem kajmakowo budyniowym stanowi on wspaniałe ciasto na szczególne okazje. Koniecznie musicie spróbować. Ciasto: 2 1/2 szkl. mąki pszennej  1/2 szkl mąki kukurydzianej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki kakao  1/2 łyżeczki sody 2 jajka(...)jogurt i zagniatamy gładkie ale dość luźne ciasto, które schładzamy w lodówce co najmniej 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 równe części wykładamy je do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.Jeden placek pieczemy przez ok  25- 30 minut w 180 st. C. Natomiast drugi podpiekamy przez ok 15 minut. Masa karmelowo - słonecznikowa: 150g ziaren słonecznika 1 łyżka

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania