fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto 3 bit Składniki: 7 paczek herbatników puszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu) 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 l mleka 2 śnieżki 2/3 kostki dobrego masła 250 ml śmietanki(...)masa kajmakowa. Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej to na chwilę przed otwarciem, zalecam zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy. Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie). Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami. Ułożenie: - spód formy obłożyć herbatnikami - karmel- masa kajmakowa - herbatniki - masa budyniowa - herbatniki
Smaki Nataliibiałą i puszystą masę jak na kogel mogel, na koniec dodajemy spirytus(około 10 minut ubijania). Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i mieszamy. Dokładnie wyrabiamy ciasto (ręką przez około 15 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez 10 - 15 minut), aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione(...)połączenia się składników. Ciasto wkładamy do większej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 lub 1 i 1/2 godziny, do czasu aż ciasto znacznie zwiększy objętość. Wanilię przekrawamy wzdłuż na pół i łyżeczką wybieramy ziarenka. Ziarenka i laskę wkładamy do rondelka. Odlewamy 1/4 szklanki mleka i mieszamy z proszkiem budyniowym oraz cukrem. Resztę mleka
KuchcikoweLovetakie, więc połączyłam je z brzoskwiniami, kremem budyniowym i biszkopcikami z wyraźną nutą alkoholu. Zrobiłam je w formie tortu, było przepyszne ale miałam problemy ze zrobieniem mu zdjęć, bo bardzo nie chciało zapozować. Pomimo iż nie prezentuje się okazale to smak jest godny polecenia. *tortownica 21 cm: na ciasto: 4 białka 100 g cukru 100 g kokosu(...)deserowej czekolady 3 łyżki mleka 240 g małych biszkopcików Białka z solą ubić. Kiedy piana będzie sztywna powoli dosypywać cukier. Kokos wymieszać z makiem i delikatnie dodać do piany. Masę podzielić na dwie części i upiec w dwóch tortownicach lub narysować na papierze do pieczenia dwa krążki i upiec na nich ciasto (w 170*C około 20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasę marcepanową.Zagnieść na gładką masę, zawiną w folię i włożyć do lodówki na minimum 30min. Po tym czasie foremki na tartinki wylepić ciastem (uwaga: nie trzeba smarować blaszek masłem i posypywać bułką tartą). Na ciasto (na każdą tartaletkę) wyłożyć po kawałku folii aluminiowej, a na nią wrzucić po kilka ziaren fasoli, by obciążyć ciasto. Piec ok. 15 minut(...)dodać 8 łyżek cukru, łyżkę cukru waniliowego i 3 łyżki przegotowanej wody. Gotować ok. 10 minut (uwaga, by rabarbar zbyt się nie rozgotował). Oddzielić owoce od syropu rabarbarowego. Proszek budyniowy rozmieszać z kilkoma łyżkami mleka i 1 łyżką cukru. Resztę mleka zagotować i dodać do niego rozrobiony proszek budyniowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance
Mania Wypiekaniaczęść rozwałkowuję, wylepiam spód tortownicy i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 20-25 minut, aż spód się zezłoci. Z drugą kulą ciasta czynię tak samo. Obydwa spody zostawiam do wystudzenia. masa serowa: 1 kg twarogu (u mnie wiejski, od gospodarza) 200 g masła 1 pełna szklanka cukru kryształu 3 duże jajka (temperatura pokojowa) 3 opakowania budyniu(...)gładką masę. W dużym garnku lub rondlu roztapiam masło. Wsypuję cukier i mieszam, aż nasiąknie tłuszczem i częściowo się rozpuści. Cały czas trzymając na ogniu, dodaję zmielony ser i mieszam dokładnie. Kiedy składniki się połączą, cały czas na ogniu, wbijam kolejno po jednym jajku i energicznie mieszam (można mikserem), aby nie powstała z jajek jajecznica. Proszek budyniowy rozrabiam
W kuchni Karmel-itkiwymieszać z cukrem, dodać zimne masło (najlepiej starte na tarce), jajko i wodę. Zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować je na blacie lekko posypanym mąką na grubość około 5 mm. Rozwałkowane ciasto przenieść do foremki posmarowanej masłem, i delikatnie wylepić nim także boki formy. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ponakuwać widelcem spód i boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)mleka. Pozostałą część mleka zagotować z masłem. Utarte żółtka powoli wlewać do gotującego się na małym ogniu mleka, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do lekkiego przestudzenia, po czym wyłożyć na kruchy spód. Na budyniowym kremie układamy dowolne owoce (u mnie winogrono) i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny
Walijskie Pichceniekremem budyniowym. Jej przygotowanie nie jest trudne, najważniejsze, by krem był na tyle gęsty, żeby nie "uciekał" z karpatki podczas krojenia. Można wykorzystać półprodukty, jakie oferują niektóre firmy, np. krem do karpatki w proszku albo budyń w proszku. Mój przepis na karpatkę nie zawiera takich elementów, a efekt finalny jest pyszny i warto poświęcić czas na przygotowanie tego ciasta(...)Karpatka Składniki: ciasto 1 szklanka wody 125g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek krem 2 szklanki mleka 200g masła 2 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru pół opakowania cukru wanilinowego Wykonanie: - wodę zagotować z margaryną, gdy będzie wrząca, wsypać mąkę i dobrze wymieszać, by ciasto było jednolite, schłodzić - do schłodzonej masy dodać jajka
Smakołyki BerenikiJuż sama nazwa tego ciasta bardzo mi się spodobała, a gdy przeczytałam przepis wiedziałam, że muszę je koniecznie zrobić. Aromat kawy oraz dyskretny posmak jajecznego likieru gwarantowały udany wypiek. Upiekłam, choć właściwie dużo pieczenia tutaj nie ma:) Na wilgotnym biszkopcie nasączonym mocną kawą znajduje się solidna warstwa kremu budyniowego z ajerkoniakiem i biszkopcikami również naponczowanymi(...)całkowitego rozpuszczenia cukru. Masa powinna być sztywna i błyszcząca. Dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Obroty miksera zmniejszyć do minimum i cienkim strumieniem wlać wodę i olej. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i delikatnie, za pomocą łyżki lub szpatułki wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wlać do blachy wyłożonej od spodu papierem
Maślane ciasteczkoPuszysty i lekki biszkopt orzechowy przełożony kawowym kremem budyniowym. Te dwa smaki łączy czekoladowy ganache tworząc bardzo smaczny tort urodzinowy. BISZKOPT ORZECHOWY: 3 jajka 2 białka 1/2 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich mielonych 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli KREM KAWOWY: 2 szklanki mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku(...)kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę i wystudzić. Gęsty ganache rozsmarować na każdym blacie ciasta. Składać biszkopt orzechowy w tort przekładając masą kawową. Polewa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Do garnuszka wsypać kakao i cukier. Wymieszać, zalać mlekiem
https:KKuchniaMniambudyniowym kremem jak do karpatki i świeżymi, choć już kwaskowatymi truskawkami, malinami i borówkami. Idealne na imprezę, każdy może sięgnąć po dowolną ilość. Przyznaję, że łatwiej i szybciej zrobić jedną dużą tartę, lecz takie małe słodkości prezentują się bardzo uroczo, no i nie trzeba nic kroić ;) Zostawiam Was z przepisem, życzę miłego popołudnia, a sama uciekam przygotowywać ciasto do popołudniowej(...)Składniki (ok. 24 babeczki) Ciasto 250 g mąki 125 g zimnego masła, lekko zmiękczonego, pokrojonego w kostkę 1 jajko 1 łyżeczka drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli 40 ml zimnej wody Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier, wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagarniać mąkę, ostrożnie
Słodkie inspiracjekremem budyniowym Miętusek z kremem miętowo – budyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały! Dziś mam dla Was kolejne z serii ciast budyniowych – z kremem ananasowym! Delikatny biszkopt przełożony lekkim , egzotycznym kremem przywodzi nam na myśl ciepłe słońce , wakacje i wspaniałe chwile spędzone na łonie natury! Szybki , smaczny i łatwy! Zasmakuje nawet(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ). Odstawiamy do ostudzenia , a następnie rozcinamy na 2 blaty. KREM : Proszek budyniowy mieszamy
Ostra na Słodkosmakuje 2 dni po upieczeniu . Robi się lekko wilgotny i ciasto piaskowe ładnie łączy się z kremem budyniowym. Może to być również propozycja z okazji Dnia Taty :) Foremka do babki Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 40 - 45 minut Składniki: Ciasto : 350 g mąki pszennej 200 g cukru 4 jaja 250 g masła 1 torebka cukru waniliowego(...)jest 350 ale ja zmniejszyłam ilość ) dżem z czarnej porzeczki Krokant: 150 g wiórków kokosowych 10 g masła 60 g cukru ( użyłam cukru brązowego) Sposób przygotowania: Ciasto Masło należy ubić mikserem na puszysta masę. Cukier wymieszany z cukrem waniliowym dodawać do masła. Jajka stopniowo dodawać i każde miksować ok. 1/2 minuty. Mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , przesiać
Słodkości i nie tylkowiększej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier i mak. Całość mieszamy. Dodajemy mokre składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną krążkiem z papieru do pieczenia pasującym do średnicy tortownicy. W taki sam sposób przygotowujemy ciasto na drugi biszkopt i przeweamy do drugiej tortownicy. Obie foremki wkładamy jednocześnie na środkowa półkę w piekarniku. Pieczemy w temperaturze(...)stałą część mleka kokosowego z puszki schłodzonego w lodówce przez co najmniej dobę albo i dwie. Gdy masa będzie sztywna dodajemy w małych porcjach (np. po jednej łyżce) przestudzony budyń cały czas miksując. Tort: Następnie, przystępujemy do budowania naszego wspaniałego tortu. Kremu budyniowego jest na tyle dużo, że wystarczy na trzy warstwy w torcie i wysmarowanie jego wierzchu i boków
Lamarida.plTarta ta jest idealna dla miłośników słodkości, tart, kremów budyniowych i rabarbaru: Creme Patissiere inspirowany przepisem Marthy Stewart, rabarbar karmelizowany w brązowym cukrze i krucha słodka tarta z nutką wanilii. Pyszności! Ciekawostka: Dlaczego Creme Patissiere ma różne odcienie w zależności od bardzo podobnych przepisów. Krem ma mocno żółty kolor od żółtek ze swojskich jajek, jeśli kupicie jajka fermowe(...)masy jajecznej/ Jeśli używamy zaś laski wanilii- dodajemy ją na początku przy gotowaniu mleka by dodała aromat i wyjmujemy przed dodaniem masy jajecznej. Rabarbar: około 2-3 łodygi pocięte w mniejsze fragmenty- na szerokość blaszki jakiej używamy 30-40 ml gorącej wody 3-4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieść szybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto
KreatywnePinySkładniki: 2 paczki herbatników Banitki 1 budyń śmietankowy 1 łyżkę mąki pszennej 2 łyżki cukru 1łyżkę mąki ziemniaczanej 1/2 litra mleka 1 kostka margaryny ''Palma'' 1
kgwjanczewoPół szklanki napoju sojowego o smaku waniliowym 4 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego 1 łyżeczka cynamonu 1 banan wiórki kokosowe Przygotowanie: Płat ciasta francuskiego kroimy na trzy prostokąty, z czego każdy z nich następnie dzielimy na cztery kwadraty. Pieczemy je według instrukcji podanej na opakowaniu (180-200 stopni C przez około 15 minut(...)całość na ogniu, dopóki masa nie zgęstnieje. Wtedy zdejmujemy ją z palnika, łączymy z wiórkami kokosowymi (ilość wedle życzenia) i pozostawiamy do ostygnięcia. Banana obieramy i kroimy na plasterki. Cukier mieszamy w szklance z cynamonem. Na płaską część jednego francuskiego kwadracika kładziemy plasterki banana, posypujemy je cynamonem z cukrem, polewamy masą budyniową i przykrywamy płaską częścią
Weganizm infantylnySerniki to jedne z ciast które bardzo lubimy.Jeżeli chodzi o serniki pieczone to najlepsze są z twarogu ale takiego który sami zmielimy.Sery w wiaderkach to zdecydowanie do serników na zimno.Z mieleniem trochę pracy dłużej trwa przygotowanie ale smaczny sernik wynagradza trud.I ten sernik sprawdził się rewelacyjnie,łatwy w przygotowaniu,wilgotny nie za słodki po prostu pyszny. Składniki(...)Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Masło rozpuścić.Brzoskwinie wyłożyć na sitko do odsączenia z nadmiaru płynu. Żółtka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę dodać esencję waniliową wymieszać dodać proszek budyniowy i wymieszać. Następnie dodawać porcjami zmielony twaróg i mieszać połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.Dodać zimne rozpuszczone masło i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywno
Ala piecze i gotuje