ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:197/264)

ciasto raffaello bez pieczenia II 343

składniki: 2 i 1/2 szk mleka 250 – 300 g miękkiego masła 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 żółtka 20 g mąki 20 g mąki

Domowy Smak Jedzenia
Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem. 154

Witam cieplutko :) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny miodownik z orzechowo-budyniowym kremem, który najlepiej smakuje na drugi dzień gdy placki miodowe zmiękną od kremu. Idealne ciasto z filiżanką aromatycznej kawy. Na podwieczorek i świąteczny stół. Polecam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej 1 jajko 10 dag masła lub margaryny 1 łyżka oleju(...)masła lub margaryny ( do posmarowania tortownicy ) pół szklanki zmielonych orzechów włoskich Wykonanie pysznego miodownika z kremem orzechowym: 1. Ciasto: Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko dajemy do garnka i roztapiamy, następnie garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy, masę studzimy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajko oraz przestudzoną masę, następnie zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może

Izabelawkuchni
Ciasto Shrek 832

kolor ślicznie się prezentuje wśród  ciast typowych kremowych.  Nie jest ciężko - raczej delikatny i z przyjemnością można cały kawałek pochłonąć w całości. Składniki: (Na blaszkę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę shrekową: 1,2 l soku Kubuś(...)Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st. Masa shrekowa: 1 litr soku zagotować. W pozostałej ilości soku rozprowadzić proszek budyniowy. Do gotującego się soku, wlać rozprowadzony budyń. Gotować

My sweet a life
Ciasto 3 bit. 179

polać ciasto wódką, gdyż uznała, że jest za słodkie :)) Mi również smakowało okrutnie mimo tego, że nie jestem słodyczowych łasuchem. Ciasto nie bardzo proste w zrobieniu i zajmuje dużo czasu, więc do dzieła! Składniki: ok 7-8 opakowań herbatników masa kajmakowa (bądź mleczko skondensowane) 1 budyń waniliowy (może też być śmietankowy) 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru(...)Budyń mieszamy z mąką kukurydzianą i pszenną, następnie rozrabiamy w 0,5 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko gotujemy, chwilę przed zagotowaniem dodajemy cukier, ponownie doprowadzamy do zagotowania i dodajemy masę budyniową cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. W oddzielnej misce ucieramy masło i do utartego masła dodajemy po 1 łyżce ostudzonej masy budyniowej cały czas miksując. Gotową masę wykładamy

Brzuszki Łakomczuszki
Tort z niczego 369

Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki biszkopt 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao krem budyniowy 0,5l mleka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru garść pastylek czekolady mlecznej do fondue (http://www.slodkiswiat.com.pl) trochę kakao (dla koloru) 3/4 kostki masła nasączenie(...)Dodać mąkę i na koniec ubite białka. Nie miksować zbyt długo, aby masa pozostała puszysta. Oddzielić połowę i dodać do jednej trochę kakao. Nakładać masę łyżką (raz jeden kolor, raz drugi w łaty) do blachy wyłożonej pergaminem. Ja użyłam długiej i dużej blachy, bo chciałam z ciasta wyciąć dwa kwadraty. Jeden większy, drugi mniejszy. Można też użyć tortownicy w dowolnym

CoolinarniePL
Deser z malinami, serkiem i kruszonką 119

sztywną masę dodając podczas ubijania 70g cukru pudru, twaróg przepuszczamy trzykrotnie przez maszynkę. Do przepuszczonego serka dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Kruszonka: Do miski wkładamy masło, które powinno mieć temperaturę pokojową, dodajemy 100g cukru pudru i razem ucieramy, następnie wsypujemy 200g mąki pszennej i razem ugniatamy do momentu aż wszystko ładnie się połączy. Ciasto(...)będzie zdecydowanie lepszy. Gotowy deser schładzamy w lodówce przez 2h i podajemy. Smacznego Deser z malinami, serkiem i kruszonką Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Rurki z kremem budyniowym | ksiega-smaku.pl Churros – przepis na Hiszpańską przekąskę         Artykuł Deser z malinami, serkiem i kruszonką pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Ciasto Waniliowo-chałwowa bajka 132

limonki... I co wy na taki słodki dzień dziecka. Moja córka była zachwycona i robiąc ze mną krem budyniowy, nie mal błagała mnie o pozostawienie miski i piór miksera do wylizania. Zapraszam wszystkich zainteresowanych  po przepis. Składniki :  1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g   Na krem waniliowy :  40 g budyniu z prawdziwą wanilią  2 łyżki(...)temperatury pokojowej. Gotujemy budyń w podanej ilości mleka. Ma być gęsty. Po ugotowaniu przekładamy go do miseczki i nakrywamy wierz folią spożywczą tak by folia stykała się z masą. Zapobiegniemy tym samym tworzenie się kożucha. Całkowicie studzimy i schładzamy następnie w lodówce. Miękką margarynę ucieramy z cukrem a następnie łyżka po łyżce dodajemy budyń. Miksujemy bardzo krótko i chłodzimy masę

vaniliowoczekoladowa
Pomarańczowiec 239

powstało ciasto Pomarańczowiec, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek  5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę cytrynową: 800 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek) 4 żółtka 1 szklanka cukru 150 g masła Na masę śmietanową(...)cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st. Masa cytrynowa: 2 szklanki soku z pomarańczy zagotować z cukrem. W pozostałej części soku pomarańczowego rozprowadzić proszek budyniowy i żółtka. Do gotującej się masy

My sweet a life
Pomarańczowiec 421

powstało ciasto Pomarańczowiec, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek  5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę cytrynową: 800 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek) 4 żółtka 1 szklanka cukru 150 g masła Na masę śmietanową(...)cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st. Masa cytrynowa: 2 szklanki soku z pomarańczy zagotować z cukrem. W pozostałej części soku pomarańczowego rozprowadzić proszek budyniowy i żółtka. Do gotującej się masy

My sweet a life
Przesyt. I zielone ciasto z czerwonymi pomarańczami 152

jednak zgodnie z sugestią z bloga  Somewhere over the kitchen  przygotowałam również sos. Lekko budyniowy, ale niezbyt gęsty, kremowy, słodki i mocno waniliowy, idealnie pasuje do wyrazistego smaku matchy. Całość smakuje obłędnie!  Nie dajcie się prosić, też takie upieczcie. Odwrócone ciasto z matcha i czerwonymi pomarańczami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) 65 g mąki pszennej(...)posmarować masłem. Dno posypać cukrem trzcinowym. Pomarańcze obrać, pokroić na plastry. Ułożyć na cukrze, odsatwić. Mąki, herbatę i proszek przesiać, wymieszać.  Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać olej, cały czas ubijając. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać sok i skórkę z cytryny, połączyć. Masę wylać na pomarańcze. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pani Walewska (Pychotka) 152

zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto za pomocą wałka przenosimy na blaszkę. Ciasto smarujemy czterema łyżkami dżemu. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Połowę piany wykładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy. Pianę(...)posypujemy połową posiekanych orzechów. Pieczemy w 170 st. C przez 20-30 min. aż ciasto będzie rumiane. W taki sam sposób postępujemy z drugą częścią ciasta.  Upieczone ciasta odstawiamy do ostygnięcia.  1,5 szklanki mleka nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć, stopniowo wlewamy mleko z proszkiem i intensywnie mieszamy

kulinarne odsłony pati
Pani Walewska (Pychotka) 306

zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto za pomocą wałka przenosimy na blaszkę. Ciasto smarujemy czterema łyżkami dżemu. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Połowę piany wykładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy. Pianę(...)posypujemy połową posiekanych orzechów. Pieczemy w 170 st. C przez 20-30 min. aż ciasto będzie rumiane. W taki sam sposób postępujemy z drugą częścią ciasta.  Upieczone ciasta odstawiamy do ostygnięcia.  1,5 szklanki mleka nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć, stopniowo wlewamy mleko z proszkiem i intensywnie mieszamy

kulinarne odsłony pati
Błyskawiczny sernik wg Aleex 212

jeszcze jedno. Trzeba mieć świadomość, że wolność nie jest nam dana raz na zawsze. Powinniśmy o tym pamiętać. Aby podkreślić uroczysty charakter dzisiejszego dnia, postanowiłam uczcić to święto pysznym ciastem. Przepis znalazłam na kwestii smaku, ale zmodyfikowałam go po swojemu. Sernik przygotowuje się bardzo szybko. Smakuje świetnie. Będzie idealny, aby uczcić ważne okazje. Polecam. Składniki: • 150 g ciasteczek digestive(...)mokrego piasku. 3. Wyłożyć na dno formy, ugnieść i wstawić do lodówki. 4. W misie zmiksować twaróg sernikowy, dodając serek mascarpone. 5. Wsypać cukier, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy na jednolitą masę. 6. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników. Masa sernikowa powinna być jednolita i aksamitna. 7. W szklance zaparzyć kawę z 2 łyżeczek

W mojej kuchni
Fale dunaju z wiśniami 321

kremem budyniowym. Ciasto: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 2 garście wiśni szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem i powoli dodajemy żółtka, a następnie pianę z białek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie(...)części, do jednej dodajemy kakao i mleko i mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) wykładamy na przemiennie ciemne i jasne ciasto, tak by uzyskać wzór szachownicy. Wiśnie myjemy, drylujemy i wtykamy w ciasto. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. C Krem: 1 budyń śmietankowy 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka masła kakao

Cynamonowe szczęście
Ciasto kruche z pianką i malinami 180

Witam Kochani sezon malinowy w pełni, więc dziś zapraszam na pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto z budyniową pianką i malinami. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 22x35cm CIASTO -3 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -0,5 szklanki mąki krupczatki -250g masła -2 łyżeczki proszku do pieczenia -5 łyżek cukru pudru -7 żółtek -2 łyżki śmietany 12 lub 18% PIANKA(...)szkl cukru -1 cukier waniliowy -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 łyżka mąki ziemniaczanej -150ml oleju DODATKOWO -500g malin Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3  mniejszą część chowamy do lodówki, a większą wykładamy dno blaszki i podpiekamy na lekko złoty kolor w temp 180 stopni. Studzimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Wokół stołu – jak to ugryźć, cz. 1 97

małymi kawałkami, ewentualnie nakładamy odrobinę masła i wkładamy do ust. Zdjęcie: aldi.pl/aldi_bulka_wiejska_z_ziarnami_711_486_472_14500.html Ciasta Ciasta suche jemy widelczykiem, torty, kremy, desery „budyniowe” (np. creme brulee) jemy łyżeczką. Drobne ciasteczka, ptysie, pączki jemy rękami. Gdy pojawiają się torty z ciasta francuskiego powinien zostać podany specjalny nożyk. Drób Jeśli drób jest serwowany na stół w całości jego pokrojeniem (najlepiej specjalnymi nożycami) powinien(...)kroimy na ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne. Cząstki jemy ręką lub nożem i widelcem. Fondue Na specjalny szpikulec nabijamy kawałki mięsa, warzyw lub pieczywa i podgrzewamy w specjalnie przygotowanej masie serowej, bulionie lub w gorącym oleju. Ha! Są można nawet przygotować fondue czekoladowe. Roztopiony ser zawijamy sprytnie zawijamy wokół kąska. Nie ciągniemy na gotowym kąsku serowych „glutków”! Tak przygotowany kawałek

Kate's Kitchen
Tort urodzinowy z czekoladkami. 173

Biszkopt x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 82 % 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki kakao(...)wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy

Izabelawkuchni
Ciasto z masą czekoladową i malinową wkładką 161

Ciasto przelewamy do tortownicy (24cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy. Maliny przekladamy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu dodając około 2 łyżki wody. Gdy maliny się rozmrożą, przecieramy je przez sito w celu pozbawienia ich pestek (ja częściowo sobie tą czynność odpuściłam i moja masa zawiera(...)stężenia. Z mleka odlewamy 1/2 szklanki i rozprowadzamy w nim budyń czekoladowy. Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia, dodając na początku 1 łyżkę cukru. Na gotujące się mleko wylewamy mieszankę budyniową i gotujemy około 1-2 minuty, cały czas mieszając. W międzyczasie gdy mleko się gotuje, roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę. Dodajemy ją do budyniu czekoladowego. Odkładamy do lekkiego przestudzenia. Wierzch

Smaki Na Talerzu
Piegusek z kremem waniliowym i bananami 260

Nazbierało mi się trochę białek więc postanowiłam upiec pieguska. A żeby piegusek nie był taki samotny dodałam krem budyniowy oraz banany i galaretkę. Wyszło mi takie fajne ciacho. składniki: piegusek 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki szczypta soli 1 szklanka suchego maku, ja dałam mak mielony 125 g masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki 1 budyń(...)mleka) mleko i cukier do ugotowania budyniu 100 ml likieru o smaku waniliowym, u mnie likier Dalkowski 150 g miękkiego masła 2 galaretki, u mnie agrestowe 3 banany Przygotować ciasto na pieguska. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem

Monia miesza i gotuje
Cieciorkowa tarta z gruszką i budyniem waniliowym 158

dawna chodziło za mną coś słodkiego.. Dreptało.. Podskakiwało...Zaczepiało..Szeptało.. Wczoraj dopiero odkryłam co to takiego.. Tarta! Słodka, budyniowa z owocami.. taka kaloryczna.. a taka pyszna.. Ja..jak to ja.. pomysłów w głowie pełno (szkoda, że tak mało czasu..) wykombinowałam, że zrobie zdrową tartę. W kącie stała puszka ciecierzycy.. Czekała(...)Ciasto: 1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 1 jajko 3 łyżeczki stewii Kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Budyń waniliowy: 3/4 szkl. mleka 0,5% lub roślinnego lub wymieszanej wody z odżywką białkową 20 g mąki ziemniaczanej   1 żółtko Aromat waniliowy 4 łyżeczki stewii  Dodatkowo: 4 małe gruszki Cynamon Przygotowanie: Ciasto

Czarnawisienka

Proponowane wyszukiwania