ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:192/264)

Pianka z mango, kremem budyniowym na biszkopcie 182

Przepyszne ciasto z delikatną pianką z mango i odrobiną soku z limonki, kremem budyniowym i puszystym biszkoptem, który zawsze wychodzi. Polecam na jesienną chandrę gdy za oknem szaro i buro… Pycha! Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy(...)pudru sok wyciśnięty z 1/2 limonki 5 łyżeczek żelatyny Przygotowanie: Biszkopt: Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20-25 minut. Ostudzić. Krem budyniowy: Zagotować

Oryginalny smak
Ciasto owocowa fantazja z morelami 130

końca morelowo przemyciłam jeszcze dwa smaki owoców co w połączeniu dało pyszną "owocowa fantazję" :) Składniki: Warstwa morelowa 0,5 kg moreli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 galaretki pomarańczowe Warstwa budyniowa 2 budynie malinowe 750 ml mleka 3 łyżki cukru Spód i boki 1,5 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki(...)masło. Dodajemy cukier, jajka, śmietanę i zagniatamy ciasto , w ramach potrzeby podsypując mąką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wykładamy ciastem tortownicę spód i boki, i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp 170 stopni przez 20-30 min aż ciasto lekko się przyrumieni i będzie chrupiące. Pod koniec pieczenia ciasta przygotowujemy budyń, do gotującego się mleka wsypujemy

W kuchennej krainie
Szybkie i proste ciasto bez pieczenia czyli 3 BIT 59630

bitej śmietany raptem łyżkę pudru. Ale jeśli komuś nie przeszkadza ogrom słodyczy, niech doda więcej, ciasto jest oczywiście najlepsze na drugi dzień, ale wtedy jest go już niewiele :) 3 BIT z kwadratowej blachy ok. 4 paczek herbatników (część można wymienić na krakersy) 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 750 ml mleka 150 g masła 1/2 szklanki cukru 2 opakowania budyniu(...)puch z cukrem i powoli dodawać po łyżce budyniu, miksować aż uzyskamy jednolitą masę.  Na dnie formy ułożyć ciasno herbatniki. Masę kajmakową włożyć do garnuszka i lekko podgrzać, rozprowadzić na herbatnikach. Na kajmaku ułożyć kolejną warstwę herbatników lub krakersów. Na to wyłożyć masę budyniowa, następnie przykryć ostatnią warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć warstwę ubitej śmietany z 1 łyżką cukru

Z butelką mleczka w tle
Tarta z pigwą i budyniem dyniowym 166

przesianą, cukier i zagniatam szybko rękoma ciasto. Ciasto wkładam do zamrażalnika na 30 minut. Wałkuję na papierze do pieczenia przez drugi papier na okrąg wielkości formy z bokami.  Ciasto przekładam do formy i palcami formuję boki. Nakłuwam spód widelcem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam formę. Piekę około 15-20 minut aż spód się przyrumieni(...)masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewam na wystudzony spód tarty.  Pigwa: Pigwę obieram, pozbawiam nasion, kroję na kawałki. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier i przesmażam na wolnym ogniu aż pigwa zmięknie ale mają zostać kawałki owocu. Budyń rozpuszczam w wodzie i wlewam do gorącej pigwy. Chwilę gotuję.  Wystudzona pigwę wylewam na zimny krem budyniowy.  Beza

wesoła kuchnia
Tort Barbie 198

ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm. Następnie wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Biszkopt wyjmujemy z formy dopiero po wystudzeniu. Biszkopt kroimy na 4 blaty. Masa owocowa: z podanej ilości soku odlewamy pół szklanki i mieszamy z budyniem. Resztę zagotowujemy. Do gotującego się soku wlewamy budyń, mieszamy do powstania gęstej masy(...)jakiś czas. Masa śmietankowa: kremówkę (nie ubitą) miksujemy z mascarpone do otrzymania gęstego kremu, dodajemy cukier i esencję i miksujemy krótko. Masę dzielimy na 3 części. Nasączenie: wszystkie składniki mieszamy. Na paterze lub podkładce pod tort układamy największy biszkopt. Nasączamy go lekko. Wykładamy porcję masy śmietankowej, przykrywamy drugim blatem. Biszkopt lekko nasączamy, wylewamy masę budyniową. Przykrywamy trzecim blatem. Biszkopt nasączamy

Smak mojej kuchni
Jesienne ciasto jabłkowe z chrupiącym kokosem dla gości 205

smaku nie jest przesłodzone. W sam raz jako dodatek do gorącej kawy dla gości w jesienny, chłodniejszy dzień. Kolorystyką też odrobinę nawiązuje do złotych liści ;) Polecam wypróbować :) Jesienne ciasto jabłkowe z chrupiącym kokosem Biszkopt: 2 jajka 1/2 szkl. cukru 3/4 mąki(u mnie to była pół na pół gryczana i orkiszowa razowa) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)180st. ok. 20-25 min. do suchego patyczka Masa jabłkowa: 3 duże jabłka (najlepsze są szare renety lub inne lekko kwaśne) 2 galaretki poziomkowe Galaretkę rozpuścić w 700ml wrzątku i odstawić do przestudzenia. Jabłka zetrzeć na tarce i dodać do galaretki. Wstawić do lodówki, żeby szybciej stężała. Masa budyniowa: 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru 1 łyżeczka

FitKot
Biszkopt z kawowo-miętową pianką 145

Eksperymentalne połączenie smaków (przynajmniej w moim wykonaniu). Efekt mile mnie zaskoczył. Kawa, orzeźwiająca mięta, czekolada i bita śmietana... Moje ulubione smaki w komplecie. Polecam. 1. Ciasto:  Biszkopt z 5-6 jajek 2. Krem kawowy: 2 szklanki mleka 2 szklanki likieru kawowego 2 budynie śmietankowe  6 łyżek cukru 2 żółtka Zagotować mleko z cukrem. Zmiksować likier kawowy z żółtkami(...)najmniej kilka godzin, a najlepiej zacząć poprzedniego dnia). Żelatynę i cukier rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody, wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić i dodać do niej żelatynę. Masę wylać na całkowicie wystudzony krem budyniowy. Schłodzić. 0,5 litra śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, ostudzić. śmietanę ubić "na sztywno". Dodać

Praktyczna pl
Kremówka w biszkopcie. 152

łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut. Składniki na krem: 1/2 litra mleka + 1/2 szklanki 2 łyżki mąki pszennej(...)zrobiła się skorupa. Masło utrzeć, następnie po łyżce dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując. Na koniec dodać łyżkę wódki i ponownie zmiksować. W osobnej misce ubić śmietankę. Do masy budyniowej dodać ubitą śmietanę, miksując na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Biszkopt przekroić na dwie części i przełożyć przygotowaną masą. Wierzch posypać cukrem pudrem. Gotową kremówkę wstawić na kilka godzin

Agusiowe smakołyki
Jabłkowe babeczki z bakaliami 127

dobrze. Po upieczeniu moich zdecydowałam się zrobić cukrową dekorację i w myśl zasady wyznawanej przez mojego męża, że każde ciasto jest lepsze z kremem dołożyć małe różyczki z kremu budyniowego . Składniki: 300 g jabłek 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki rodzynki orzechy 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka sody 1 jajk0 Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy szypułki(...)wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Jabłkowe babeczki możemy podawać posypane cukrem pudrem, możemy też dodać pasujące ozdoby. Ja połowę zostawiłam bez dekoracji, drugą ozdobiłam kremem i masą cukrową. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Deser kubusiowy 368

Deser kubusiowy to jednoporcjowa wersja ciasta Kubuś , ciekawa propozycja dla wielbicieli tego ciasta. Przysmak składa się z masy kubusiowej, przygotowanej na bazie soku oraz budyniu w proszku, warstwy serowej, do której przyrządzenia potrzebny jest serek homogenizowany oraz dwóch warstw pokruszonych herbatników. Podane niżej proporcje składników można wykorzystać do przygotowania dwóch porcji deseru. Deser kubusiowy Składniki: 300ml soku Kubuś o dowolnym(...)pucharków ułożyć po 1,5 pokruszonego na małe kwadraty herbatnika - sok Kubuś podzielić mniej więcej na połowę, jedną zagotować z masłem i 1 łyżką cukru, w drugiej rozpuścić proszek budyniowy, dokładnie mieszając - do gotującego się soku wlać rozpuszczony budyń, gotować na małym ogniu cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki - ugotowaną masę kubusiową wyłożyć delikatnie na herbatniki, wyrównać

Smakołyki Bereniki
Cycki murzynki 805

 To ciasto chyba każdy zna, choćby z nazwy ;)  taka klasyka - makowo-kokosowy spód, a na nim delikatny krem i biszkopty oblane czekoladą po prostu

Cynamonowe szczęście
Tarteletki z kremem budyniowym i owocami 107

sezon truskawkowy się rozpoczyna. Łasuchy będą zadowolone! ^^ TARTELETKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I OWOCAMI Składniki na ciasto: - 200 gramów mąki pszennej - 100 gramów mąki krupczatki - 200 gramów masła (+ do wysmarowania foremek) - 100 gramów cukru pudru - 1 żółtko - 1-2 łyżki zimnej wody - bułka tarta (do wysypania foremek) Przygotowanie ciasta: Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Wyklejamy foremki wysmarowane masłem i oprószone(...)pszennej - 4 łyżki cukru - 100 gram masła, o temperaturze pokojowej Przygotowanie kremu: Połowę mleka gotujemy, połowę miksujemy z budyniem, cukrem i mąką (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Zmiksowaną masę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przygotowany budyń studzimy (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego

Życie zamknięte w smaku
Rafaello – ciasto bez pieczenia 59425

nastepnym wpisie. Moje Rafaello, nie jest mulące, bo mu odjęłam cukru.Dobrze jest go zrobić o cały dzień przed podaniem, by poleżał sobie w lodówce, a smak tego ciasta bez pieczenia to jest rewelacyjny na trzeci dzień właściwie. Ja go robiłam w ...kilka minut ,poza czasem chłodzenia budyniu. SKŁADNIKI: ½ l mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)mleka. Resztę mleka zagotować, dodając cukry. Wlać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając zagotować całość, aż zgęstnieje.   Do tak ugotowanego budyniu (ciepłego), dodać masło i dokładnie zmiksować. Na końcu wlać likier i wsypać 150 g wiórek, wymieszać łyżką.    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę krakersów, nastepnie masę, znów krakersy, masę, krakersy i resztę masy

Z Kuchni Do Kuchni
EKLERKI Z CREME PATISSIERE – najlepsze! 221

delikatne, lżejsze, a słodki, tłusty krem śmietanowy zamieniłam na fantastyczny francuski creme patissiere , przypominający krem budyniowy. Wyszły idealne! Tak idealne, że kiedy zaniosłam je do pracy ustawiła się do nich kolejka! Koniecznie wypróbujcie i zachwyćcie się tym ciastem ptysiowym i obłędnym creme patissiere! SKŁADNIKI: CIASTO PARZONE: * woda – 1 szkl * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 170 g * masło(...)masło – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO PTYSIOWE: W garnku gotujemy wodę z masłem, na gotującą wsypujemy mąkę i cały czas ucieramy drewnianą łyżką. Ucieramy do momentu aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od ścianek, zdejmujemy z ognia, studzimy. Po wystudzeniu dodajemy po 1 jajku i miksujemy na gładką masę. Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy eklerki

Ostra na Słodko
Biszkopt malinowy 180

Pyszny, puszysty, domowy, malinkowy biszkopcik. Zwolennicy lekkich ciast i deserów z pewnością polubią jego smak bez żadnych dodatkowych urozmaiceń. Natomiast fani tortów mogą wykorzystać go do przełożenia najróżniejszymi, pysznymi kremami np. śmietanowymi, budyniowymi czy tymi z białej lub czarnej czekolady. Jego delikatny, malinkowy smak i czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie serduszka(...)białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem i olejem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka- aby masa nabrała lekkości i łatwo dała się wymieszać ). Mieszamy wszystko

Domowe Torty
Zapiekana chałka – pudding z pieczywa z owocami 136

Czerstwe słodkie pieczywo. Chałka drożdżowa z poprzedniego dnia. Dzięki dodatkowi owoców, mleka i jajek – smakuje po upieczeniu jak delikatnie ciasto z budyniowym kremem i owocami. To spektakularna, szybka i pyszna przemiana. Spróbujcie! Chałka do tego puddingu najlepsza będzie już lekko sucha. Czerstwa. Jeśli Wasza słodka bułka jeszcze wykazuje oznaki świeżości, pokrójcie ją w kostkę i włóżcie na blachę do piekarnika(...)naczynia do zapiekania wysmarowanego lekko masłem. Przyciskamy dłonią i rozkładamy pokrojone owoce z rodzynkami. Na wierzch wykładamy resztę chałki. Całość znowu lekko dociskamy ręką. Chałkę i owoce zalewamy równomiernie masą mleczno-jajeczną z przyprawami. Całość wstawiamy na środkową półkę do piekarnika nagrzanego na 180⁰C. Po 40-45 minutach masa jajeczna powinna się już zsiąść, a wierzch delikatnie przypiec

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania