ciasta francuskiego i kremu budyniowego, w kremówkach dodatkowo z warstwą bitej śmietanki. Klasyczny rosyjski tort Napoleon nie ma sobie równych. Delikatne blaty i aksamitny waniliowy krem tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Chcąc zaskoczyć smakoszy cukiernicy wymyślają różne kombinacje smakowe tego tortu: czekoladowy, cytrynowy, karmelowy – każda z tych wersji z pewnością znajdzie swoich zwolenników. NAPOLEON KARMELOWY ciasto: 500g mąki 200g masła 250ml(...)zastąpić 200ml zimnej wody + 2 łyżki octu jabłkowego) krem: 3 żółtka 700ml mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 puszka masy kajmakowej (ok 400g) 200ml śmietanki 30% opcjonalnie: szczypta soli morskiej Ciasto: zimne masło posiekać z mąką, dodać zimne wino, wyrobić elastyczne, miękkie ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki
Obiad gotowyskładniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie smażymy naleśniki, na mocno rozgrzanej patelni. Ja używam specjalnej patelni do smażenia naleśników, ma niziutki brzeg, dzięki czemu przewracanie nie stanowi żadnego problemu(...)pędzelkiem cienką warstwę. Naleśniki smażymy na jasny złoty kolor. Naleśniki umieszczam w żaroodpornym naczyniu. Masa serowa: - 300 g białego sera (nie używaj niby sera z wiadereczka) - 1 całe jajko - 1 żółko - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 2 łyżki śmietany - 1 łyżeczka proszku budyniowego w/w zmiksuj blenderem Naleśnik smarujemy serem, zachowaj odstęp od brzegów minimum 3 cm, naleśnik
SMYKWKUCHNIdodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. Dno formy o wymiarach 23 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. Masa kokosowa: 500 ml mleka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 160 g masła(...)kokosowe, dodać 30 g cukru, zagotować. Do gotującego się mleczka dodać średnio pokruszony makaron, gotować na małym ogniu, aż makaron będzie miękki. Odłożyć do wystudzenia. Z reszty składników przygotować masę budyniową - mleko zagotować z cukrami, w połowie szklanki mleka wymieszać obie mąki, dodać do gotującego się mleka. Masło ubić na puszystą masę i powoli, łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń
Domowa cukiernia Ewyrobocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków – dokładnie połączyć. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy 25 cm. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek. Ser utrzeć z cukrem(...)musi się zupełnie rozpuścić. Ja ucieram robotem przez około 10 minut. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę- ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania. Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną oraz proszek budyniowy – dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na ciasteczkowy spód. Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą
kolorowotorcikowoJak ja uwielbiam takie łakocie :P WYMIARY BLASZKI: 39cm x 23cm BISZKOPT: składniki: 4 jajka 1/2 szkl cukru 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki
Dziś Ja gotujewlewać po kolei żółtka, dalej miksując na średnich obrotach. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną i delikatnie wmieszać ją do piany przy pomocy szpatułki (już nie miksować!). Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przełożyć do kwadratowej blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię szpatułką. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez około 15-20 minut(...)rozpuści. Po dodaniu całego cukru wyłączyć mikser, a do białej piany wsypać suche składniki (mak wymieszany z wiórkami kokosowymi i skrobią), delikatnie wmieszać przy pomocy szpatułki (nie miksować!). Masę przełożyć do tej samej blaszki, w której piekliśmy biszkopt (24x24 cm) również wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 25 minut
Nastoletnie Wypiekaniektóre jest świetnym urozmaiceniem od tradycyjnego piernika. Pięknie pachnie korzennymi przyprawami, a całość dodatkowo przełamuje krem budyniowy i powidła śliwkowe. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku! Inspiracja: Marta-gotuje oraz Malinowa-Kawiarenka Składniki na foremę 26x36 Na ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanki letniego mleka 1 szklanka oleju 1 szklanka miodu 3 szklanki mąki(...)budynie waniliowe 3 łyżki cukru 200 g masła Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Dodatkowo: Słoik powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem na gęstą, jasną masę . Następnie wciąż miksując ciasto dodać kolejne składniki w kolejności jaka jest wymieniona w liście składników. Tak przygotowana masę podzielić na 3 części i każdą
Fabryka pomysłówPrzepis zapożyczony ze strony klik:) Składniki: -1 puszka masy kajmakowej -500 ml. śmietanki 36% -3 łyżki żelatyny -2 budynie waniliowe -1 kostka masła lub margaryny typu
Magia jedzenia.związku z tymi świętami proponuję Wam pyszny wieniec drożdżowy z masą budyniową Pyszna alternatywa dla babki drożdżowej:) Składniki: 2/3 szklanki mleka 5 dag drożdży 30 dag mąki 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/3 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego Masa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/2 kostki masła 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru Polewa: 1 łyżka masła(...)odstawiam by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewam, wsypuję pozostały cukier i cukier waniliowy, wlewam zaczyn i wszystko mieszam. Dodaję rozmącone jajko. Masło rozpuszczam na patelni, studzę i dodaję do ciasta. Wszystko razem wyrabiam przez kilkanaście minut. Formę z wkładką do wieńca smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam przygotowane ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Składniki polewy podgrzewam i smaruję tym wyrośnięte
Ciasteczkowy Potwórkolejny wspaniały przepis , który jest świetnym pomysłem na Świąteczny wypiek , ale nie tylko. Wielbiciele ciast czekoladowych i murzynków będą tutaj z całą pewnością zachwyceni! Mięciutkie czekoladowe ciasto wypełnione delikatnym waniliowym kremem z chrupiącymi płatkami migdałów i oblane czekoladą tworzy fantastyczną całość , po którą każdy sięgnie z przyjemnością! SKŁADNIKI: * mleko – 250 ml * kostka do pieczenia Kasia – 125 g * kakao(...)cukier – 3 łyżki * polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kostkę do pieczenia Kasię , mleko , kakao , dżem oraz cukier wkładamy do rondelka , gotujemy , studzimy. Do schłodzonej masy dodajemy mąkę , jajka i sodę. Wszystko razem dokładnie mieszamy , a następnie wylewamy do formy na babkę ( silikonowej nie trzeba natłuszczać – polecam! ) Wkładamy do nagrzanego na ok. 170C piekarnika na ok. 45 minut
Ostra na SłodkoJak ja uwielbiam takie łakocie :P WYMIARY BLASZKI: 39cm x 23cm BISZKOPT: składniki: 4 jajka 1/2 szkl cukru 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki
Dziś Ja gotujewariancie LCHF to dwa blaty biszkoptowe przełożone kremem kokosowym lub budyniowym w wersji z nabiałem, a na wierzchu włoskie orzechy skąpane w pysznym karmelu na bazie ksylitolu. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień od przygotowania. Ciasto idealne także na zbliżające się święta wielkanocne jako mazurek. Składniki na ciasto ( duża forma prostokątna): 12 jajek o temperaturze pokojowej 180 g mąki(...)łyżeczki sproszkowanej wanilii 5 g proszku do pieczenia bez glutenu lub sody 15-20 łyżek wody opcjonalnie słodzik np eytrol /cukier dla osób, które ich używają Składniki na masę kokosową: 120 g wiórków kokosowych 400 g śmietanki kokosowej lub stałej części schłodzonego mleczka kokosowego 40 g oleju kokosowego Opcjonalnie słodzik np. ksylitol (10 g), erytrytol lub stewia Składniki na karmel
Ola la LCHFkażdy może się z nim zmierzyć, nawet osoby które twierdzą, że nie potrafią piec. Nie można go zepsuć. Ciasto podane na Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)łyżki zimnej wody Dodatkowo: 300 g orzechów włoskich Ale-raj Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywna masę. Ubijać na najwolniejszych obrotach i dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 36*26 cm wyłożyć na dnie papierem
Ala piecze i gotujeziemniaczana nadaj e mu lekko ści.skrobie ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydziana . U mnie ciasto było przełożone galaretka i całość wykończona bita śmietaną Można przełożyć dżemem,kremem budyniowym , lub zostawi ć samo . Ciasto jest proste i pyszne! Sk ł adniki: forma o ś rednicy 20 cm 4 jajka 120 g cukru pudru 1starta skórka cytryny(...)skórkę z cytryny,przesiane obie mąki I dobrze wymieszać składniki na wolnych obrotach miksera.Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, a gdy białka będą spienione, dodać 30g cukru. Masę jajeczna połączyć z ubitymi białkami. Ciasto powinno być gładkie i kremowe. Przełożyć ciasto do formy( wyłożonej dno papierem do pieczenia). Zmniejszyć temperaturę pi ekarnika do 160 ° C i przez
mojej kuchnidziś nic przeciwko kremom maślanym do tynkowania tortów ;). Czym skorupka za młodu…, wiecie ;). Oczywiście miałam okazję próbować tego ciasta w wersji z kremem śmietankowym i budyniowym. Niestety dla mnie to ciasto musi być z kremem maślanym! Ten kto choć raz miał okazję spróbować biszkoptu z truskawkami z kremem Russel wie o czym mówię ;). Składniki na biszkopt rzucany (forma(...)białka z solą na sztywną pianę (zaczynamy od wolnych obrotów i stopniowo zwiększamy do najszybszych). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy całość ok 12-15 min, aż masa zgęstnieje. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim (zanim dodamy kolejne żółtko dokładnie mieszamy poprzednie). Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser. […] Artykuł Biszkopt z truskawkami i galaretką pochodzi
Słodki Pomysłjakości zwracając uwagę na jego skład i konsystencję. MĄKA Do serników zwykle dodajemy niewielką ilość mąki pszennej , skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego. Uważajcie na jej ilość! Zbyt wiele sypkiego składnika sprawi, że sernik będzie upodabniał się do zwykłego ciasta stając się bardziej kruchy i sypki. Dodawajcie jej minimalną ilość albo unikajcie. Jeśli dodajecie – zawsze przesiewajcie przez sito. ŚMIETANA Zwolennicy(...)gęstym, naturalnym jogurtem. JAJKA Na każdy kilogram sera należy przeznaczyć nie mniej niż 3 duże jajka ( najlepiej wiejskie ). Gdy są ubite – mają działanie spulchniające. Dodane w całości do masy serowej zwiążą całość i nie napowietrzą zbytnio sernika. To sprawi, że sernik nie zacznie gwałtownie rosnąć w piekarniku,a zarazem gwałtownie opadać. Z kolei, gdy dodajecie osobno żółtka i ubite
Ostra na Słodkoziemniaczana nadaj e mu lekko ści.skrobie ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydziana . U mnie ciasto było przełożone galaretka i całość wykończona bita śmietaną Można przełożyć dżemem,kremem budyniowym , lub zostawi ć samo . Ciasto jest proste i pyszne! Sk ł adniki: forma o ś rednicy 20 cm 4 jajka 120 g cukru pudru 1starta skórka cytryny(...)skórkę z cytryny,przesiane obie mąki I dobrze wymieszać składniki na wolnych obrotach miksera.Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, a gdy białka będą spienione, dodać 30g cukru. Masę jajeczna połączyć z ubitymi białkami. Ciasto powinno być gładkie i kremowe. Przełożyć ciasto do formy( wyłożonej dno papierem do pieczenia). Zmniejszyć temperaturę pi ekarnika do 160 ° C i przez
w mojej kuchniTa babka zawdzięcza swój piękny, intensywnie żółty kolor budyniowi waniliowemu oraz jajkom od wiejskich kur:). Jest smaczna, delikatna i puszysta. Ani sucha, ani wilgotna - w sam
Szefowa kuchnisami oceńcie, które Wam bardziej smakują ;-). Miłego poniedziałku Wam życzę i pozdrawiam :-) Składniki ciasto: zawsze korzystam z tego przepisu klik Składniki masa serowa: 250 g sera (ja użyłam naturalnego President) 400 g serka waniliowego homogenizowanego 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku ) Składniki masa śmietanowa: 150 ml śmietany kremówki 30% 1 jako 1 łyżka cukru(...)łyżki wody cukier do smaku Dodatkowo: cukier puder do posypania 1. Naleśniki smażymy tak jak zawsze :-) 2. Do miseczki przekładamy ser, serek waniliowy, cukier i dodajemy łyżkę proszku budyniowego. Mieszamy dokładnie. Na usmażone naleśniki dajemy po kopiatej łyżce masy serowej i zawijamy w ruloniki. 3. Tak przygotowane naleśniki układamy ciasno koło siebie w naczyniu żaroodpornym. 4. Teraz musimy przygotować
kruche babeczkiGdyby pojęcie 'ciasto dietetyczne' istniało, i miało jakiś sens, ten 'sernik' z pewnością by do niego pasował. Lekki i delikatny jak pianka, znika w mgnieniu oka. Cukier z powodzeniem można zastąpić słodzikiem, czy innym specyfikiem. W ramach powtarzających się pytań: zawsze używam tej samej blachy o wymiarach ok 32x20cm :) Składniki -2 duże gęste jogurty naturalne -2 budynie śmietankowe -czubata łyżeczka(...)cukru -5 jajek -pół szklanki oleju -op. okrągłych biszkoptów -puszka brzoskwiń -cukier puder do posypania Przygotowanie Białka ubić z cukrem. Żółtka, olej, proszek do pieczenia i proszek budyniowy wymieszać na gładką masę. Dodać jogurty, połączyć. Dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Dodać do masy, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć biszkopty. Wlać masę jogurtową, wyrównać. Wstawić
Zielona Kuchniapojawić się bąbelki, a sama masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe włożyć do lodówki na 60 minut (można pozostawić na całą noc, a rano dobrze przemieszać i usmażyć). Po tym czasie patelnie o średnicy ok. 20 cm (lub większej, ale wtedy naleśników wyjdzie mniej) rozgrzać z niewielką ilością oleju. Ciasto wyjąć z lodówki i dobrze wymieszać(...)wszystkie strony dobrze rozprowadzić po całej powierzchni. Naleśniki smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło w towarzystwie swoich ulubionych dodatków. Smacznego! Zobacz również: Naleśniki budyniowe Naleśniki- najlepsze
Nastoletnie WypiekanieNa dworze zimno i leje, ale u nas atmosfera przed wyjazdem mocno gorąca ;-) okazało się, że starsza córka potrzebuje jeszcze kilku rzeczy, których nie ma, a
Czary - gary w kuchniOdlać około 1/4 szklanki i wymieszać je z proszkiem budyniowym. Resztę truskawek zagotować z 1 łyżeczką cukru. Do gotujących się truskawek dodać wymieszany budyń. Gotować, aż budyń zgęstnieje, odłożyć do wystudzenia. W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodać masło i trochę zagnieść ciasto. W drugiej misce połączyć jogurt z jajkami. Suche(...)składniki przesypać do mokrych, wymieszać tylko do połączenia. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do 3/4 wysokości foremek. Na wierzch kłaść po 1 łyżce budyniu truskawkowego. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Pozostały budyń wymieszać z 1 łyżką masła. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nią babeczki. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewywodę wsypywać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy jest lśniące i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po wystygnięciu dodawać kolejno po 1 jajku i ucierać mikserem lub drewnianą łyżką. Masę wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując podłużne eklerki(...)minut (ja piekłam 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części i przełożyć ulubionym kremem lub bitą śmietaną. U mnie oczywiście do eklerków obowiązkowo krem budyniowy. Na krem: 400ml mleka 1 budyń na 0.5l mleka cukier wg zalecen na opakowaniu budyniu łyżeczka cukru waniliowego lub świeża wanilia 100g miękkiego masła Budyń gotujemy wg przepisu. Studzimy. Masło (temp.pokojowa
Walijskie Pichcenie