Rurki z kremem 280Rurki z kremem .... genialne w swej prostocie ! :) W tym przepisie są nieprzesłodzone, kruche i delikatne. Mmm.... :) Składniki: kruche ciasto: 1 kostka masła (200 g
Taste Therapy
Ciasto "Lion" 397lubi bitej śmietany i karmelu??? I w końcu ciasto bardzo ładnie wygląda, jest lekkie i ja zapisuję je w kategorii ciast świątecznych:) Przepis znalazłam na blogu CYNAMONOWE SZCZĘŚCIE. Zamieniłam krem budyniowy na śmietanę kremówkę. Polecam bardzo. Biszkopt na blaszkę o wym. 33x25 cm: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki tortowej 1 łyża mąki(...)ręcznie łopatką. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180st.C do "suchego patyczka" ok. 30 min. Gdy biszkopt ostygnie przekroić na dwa blaty. Masa krówkowa: puszka masy krówkowej 50g preparowanego (dmuchanego)ryżu Gdy biszkopt się piecze, połączyć masę krówkową z preparowanym ryżem. Jeśli masa jest bardzo gęsta trzeba lekko ją podgrzać np. w kąpieli
Maślane ciasteczko
Szyfonowa figa. 215wody 100 g mąki pszennej tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia Wybijamy osobno żółtka i białka. Do żółtek dajemy 50 g cukru i ubijamy je na białą puszysta masę. Resztę cukru dodajemy do białek z których na końcu ubijamy sztywną pianę. Kakao łączymy z wodą i dodajemy do ubitych żółtek. Następnie dodajemy mleko i olej. Mąkę z proszkiem(...)formy i pieczemy 35 minut w 165 stopniach C, do suchego patyczka. Ciasto najlepiej studzić odwrócone do góry nogami, wtedy nie opada tak bardzo. KREM: 200 g konfitury z figi 350 g mleka 2 budynie śmietankowe 100 g masła w temperaturze pokojowej Mleko, konfiturę i proszek budyniowy łączymy, aby nie było grudek, następnie zagotowujemy ciągle mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło
MamaOskarka
Karpatka. 247Chyba każdy z nas zna karpatkę. Ciasto, które zachwyca swoją iście górzystą formą i pysznym budyniowym kremem. Zazwyczaj obsypana cukrem pudrem. Idealne ciasto, całkowicie bezpieczne ze względu na to, że większość ja zna i lubi. Bardzo szybie w przygotowaniu. Czasami można pójść sobie na skróty ;). Taki tradycyjny wypiek pieszczący podniebienie. Składniki : - 125 g masła/margaryny - szkl wody(...)mąkę i energicznie mieszamy stale gotując. Kiedy ciasto połączy się i utworzy jednolitą bryłę, która robi się delikatnie szklista i pięknie odchodzi nam od dna uważamy ten etap za zakończony. Odstawiamy z palnika i czekamy aż całkowicie mam wystygnie. Kiedy ciasto jest całkowicie zimne dodajemy jajka i miksujemy/ucieramy je do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy ją na pół. Dwie formy 20x30
Malinowe Pocałunki
Brzoskwiniowe wydmy Siostry Anastazji 12608myślę. :) Tym razem ciasto z kremem budyniowym na bazie soku z brzoskwiń, bakaliowy biszkopt i z galaretką. Zrobiłam małe modyfikacje wg oryginału. Składniki: Biszkopt bakaliowy 8 białek 3 żółtka 150 g cukru 100 g orzechów włoskich mielonych 100 g orzechów włoskich krojonych 50 g kokosu 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól szczypta Krem budyniowy 1 puszka brzoskwiń(...)puszki Przygotowanie: Orzechy, kokos, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Biszkopt: białka ubić na sztywno z szczyptą soli stopniowo dodawać cukier, po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodać wymieszane bakalie i wymieszać łyżką. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i piec w 180 stopniach około 25 minut. Ostudzić
Ala piecze i gotuje
Kruche z pianką i owocami 277jednolitą masę.Ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek.Podzielić na 5 części.3 części dać do woreczka i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki.Do 2 części ciasta dodać kakao i zagnieść dać do woreczka i włożyć do zamrażarki. Blaszkę z brzegami o wymiarach 28*20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3 części ciasta wyjąć z zamrażarki(...)ostudzić. Piana ;zimne białka ubić na sztywno dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać tak długo aż białka będą sztywne i lśniące.Dodać esencję waniliową, proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy do połączenia się składników. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone owoce lekko dociskając w pianę
Ala piecze i gotuje
KOKOSOWA PYCHOTKA 201kisiel cytrynowy bez cukru (58g) 1,5 łyżki proszku do pieczenia 2 - 3 łyżeczek kakao Masa budyniowa kokosowa: 2 budynie śmietankowe (40 g) 1/2 szklanki cukru kryształ 750 ml mleka 250 g margaryny 250 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym wiórki kokosowe podłużne biszkopty ok. 14 szt. herbatniki maślane ok 26 szt. Przygotowanie(...)zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kakao i kisielem cytrynowym - dokładnie wymieszać za pomocą różdżki lub drewnianej łyżki. Na koniec do przygotowanej wcześniej tortownicy wylać ciasto. Piec 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa kokosowa- ugotować budyń śmietankowy w 500 ml mleka - wystudzić. Następnie wiórki kokosowe zalać 250 ml wrzącego mleka, wymieszać
Ciastka - domowe słodkości
Ciasto bananowe bez pieczenia 274Jedno z lepszych ciast bez pieczenia jakie jadłam, jest przepyszne i bardzo proste do zrobienia. Już wiem, że to ciasto zagości w moim domu na stałe :) Przepis zaczerpnęłam z bloga Magiel kuchenny . SKŁADNIKI: 2 budynie bananowe z cukrem, 3 szklanki mleka, 200 g masła, 1 banan, 1 galaretka cytrynowa, kilka kropli soku z cytryny, ok. 12 herbatników ok. 16 biszkoptów(...)dodajemy zimny lub letni budyń. Miksujemy. Blaszkę (u mnie kwadratowa tortownica ze zdejmowanymi bokami) wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki, u mnie weszły 3 herbatniki x 4 herbatniki. Wylewamy połowę masy budyniowej. Układamy na niej biszkopty (4 x 4). Wylewamy drugą połowę masy. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 200 ml gorącej wody. Po rozpuszczeniu dolewamy 200 ml zimnej wody - szybciej
Aga w kuchni
Biszkopt z kremem jogurtowym i owocami 142które na pewno warto podać na deser dzieciom. Ciasto jest tak dobre, że zjedzenie jednego kawałka to zbyt mało. Do przełożenia ciasta z galaretkami i owocami stworzyłam bardzo lekki krem z jogurtu greckiego. Bardzo lubię kremy budyniowe, ale na lato wolę coś lżejszego i bardziej odświeżającego. Biszkopt można zrobić z ulubionymi galaretkami i niezbyt kwaśnymi dojrzałymi owocami. Biszkopt(...)owocami? Biszkopt: Jajka miksować dodając stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie puszysta i zmieni kolor na jasny. Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodając delikatnie, ale dokładnie wymieszać z masą z jajek. W tym przypadku można nawet krótko zamieszać mikserem na niskich obrotach. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piec
Kuchcik gotuje
Ptysie z pianką 271Dodatek mączki kukurydzianej czyni ciasto wyjątkowo lekkim i delikatnym. Ptysie możesz wypełnić bitą śmietaną, kremem budyniowym lub właśnie pianką z białek zaparzonych syropem cukrowym. Są wspaniałe i jestem niezwykle dumna z wypieku. Debiut ptysiowy uważam za bardzo udany. Zapraszam do przepisu! Składniki na ciasto 8-10 sztuk: 60 g mąki (45 g mąki pszennej+15 g mączki kukurydzianej - Speisestärke(...)zagotować z odrobiną soli i masłem. Zdjąć garnek z ognia, wsypać obie wymieszane mąki i energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Zmiejszyć ogień, garnek ponownie ustawić na ogniu i mieszać, aż masa zbije się w kulę i będzie odstawać od brzegów garnka. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić wbijać po 1 jajku i dokładnie mieszać (mieszałam mikserem). Następne jajko dodawać dopiero wtedy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biszkopt z truskawkami w bitej śmietanie 186nawet tuczące - sposoby :) Niedługo również pojawią się kolejne odsłony truskawkowego szaleństwa - także na słono. SKŁADNIKI - minimum 500g truskawek - opakowanie bitej śmietany (śmietanę zrobić tak, jak na opakowaniu) SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE: - 4 jaja - 1/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka po jednym(...)reszty mleka dodać budyń, dobrze rozmieszać i wlać do gotującego mleka. Mieszać cały czas do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie pozostawić do przestudzenia. Biszkopt przekroić na pół i wysmarować masą budyniową. Na masę wyłożyć truskawki i przykryć drugą częścią biszkopta. Na wierzchu wyłożyć bitą śmietanę i udekorować resztą truskawek. Smacznego
Zofiana
Babeczki egzotyczne 232soku z pomarańczy lub mandarynek 0,5 mocno dojrzałego banana skórka pomarańczowa granat składniki na krem budyniowy ( zobacz link tutaj ) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko, skórkę pomarańczową oraz sok pomarańczowy i dokładnie mieszamy. Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy do masy i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. ( zobacz link tutaj ) Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły
Ciastkozercy
Naleśniki z serem – zapiekane 224waniliowego 200 ml gęstej śmietany 18% 80 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny Sos budyniowy 125 ml mleka 125 ml gęstej śmietany 18% 2 jajka 30 g cukru pudru 1 op cukru waniliowego Naleśniki : wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą. Jeżeli ciasto naleśnikowe jest zbyt rzadkie dosypać nieco mąki, a gdy będzie za gęste dolać nieco mleka(...)stopniowo żótka, ser, śmietanę i sok z cytryny. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Sos : wszystkie składniki sosu zmiksować ze sobą. Sporą porcję masy serowej nałożyć na naleśniki i rozsmarować. Złożyć w kopertę albo rulon i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, uprzednio wysmarowanego masłem. Polać sosem, przykryć foilą aluminiową i wstawić do piekarnika
Pieguskowa Kuchnia
Naleśniki z serem – zapiekane 452waniliowego 200 ml gęstej śmietany 18% 80 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny Sos budyniowy 125 ml mleka 125 ml gęstej śmietany 18% 2 jajka 30 g cukru pudru 1 op cukru waniliowego Naleśniki : wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą. Jeżeli ciasto naleśnikowe jest zbyt rzadkie dosypać nieco mąki, a gdy będzie za gęste dolać nieco mleka(...)stopniowo żótka, ser, śmietanę i sok z cytryny. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Sos : wszystkie składniki sosu zmiksować ze sobą. Sporą porcję masy serowej nałożyć na naleśniki i rozsmarować. Złożyć w kopertę albo rulon i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, uprzednio wysmarowanego masłem. Polać sosem, przykryć foilą aluminiową i wstawić do piekarnika
Pieguskowa Kuchnia
TORT NALEŚNIKOWY Z KREMEM BUDYNIOWYM 401popołudnie czy na zwykłych plotkach przy kawie :) Spróbujcie! SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI (na około 19-20 sztuk, smażonych na patelni o średnicy 22 cm): podwójna porcja na ciasto z TEGO przepisu SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY: 600 ml mleka 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) (można pominąć i dodać ziarenka z 1 laskii wanilii) 3 żółtka 4 łyżki(...)mleka z cukrem i cukrem waniliowym (lub ziarenkami wanilii). W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj dobrze (np. trzepaczką) żółtka z mąką ziemniaczaną. Na gotujące się mleko wlej masę mleczno-zółtkową. Gotuj i mieszaj całość, aż powstanie bardzo gesty budyń. Zdejmij garnek z ognia i budyń przykryj kawałkiem folii spożywczej lub woreczkiem foliowym, i odstaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie schłodź
Słodko-Słony Świat Ilony
Łatwa karpatka ;) 192szklanka mąki 5 jajek Krem budyniowy: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 250 g masła 1 łyżka mąki Wykonanie: Margarynę zagotować z wodą. Dosypać mąkę i gotować na bardzo małym ogniu ok 2 minut cały czas energicznie mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować. Ciasto podzielić na 2 równe części, każdą(...)pozostałym mleku rozpuścić budynie z łyżką mąki. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. Następnie rozetrzeć masło i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać do momentu, kiedy otrzymamy kremową masę. Krem rozsmarować na jednym z ciast i przykryć drugim. Rozprowadzając krem powinno się zachować 2 cm wolnego miejsca od brzegów. Gotowe ciasto odstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
The Sweet Damsel
Ciasto pychotka 273części. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Ciasta wałkujemy, przekładamy do foremki o wymiarach 25 cm x 35 cm, smarujemy powidłami śliwkowymi a na wierzch wykładamy ubitą pianę. Pieczemy je w 180 C przez około 30 minut a następnie studzimy. Gdy blaty gotowe możemy przygotować masę. Z mleka odlewamy pół szklanki a resztę wraz z cukrem zagotowujemy(...)mieszając aż zgęstnieje. Następnie studzimy. Miękkie masło ucieramy i porcjami dodajemy przestudzony budyń. Gdy wszystkie składniki gotowe możemy zabrać się za składanie całości. Układamy pierwszy placek, na niego przekładamy masę budyniową a na wierzch drugi placek. Źródło inspiracji: książka "Przepisy Siostry Anieli
Zainspirowana w kuchni
Ciasta na święta – bez jajek i mleka 357deser. Po nocy spędzonej w lodówce masa „sernikowa” swoją konsystencją do złudzenia będzie przypominać klasyczny sernik. Ciasto pleśniak Pleśniak , mimo mało zachęcającej nazwy, jest pysznym i bardzo efektownym ciastem. Do jego przyrządzenia możemy wykorzystać domowe powidła śliwkowe. Samo ciasto nie jest słodkie, dlatego świetnie kontrastuje z pianką z białek. Błyskawiczne ciasto cytrynowe Ciasto cytrynowe ma niesamowity aromat i obłędny smak(...)doskonały i lekki deser na każdą okazję. Ciasto wiewiórka (z orzechami włoskimi i jabłkami) Ciasto wiewiórka jest pyszne i proste do zrobienia. Połączenie orzechów i jabłek sprawiają, że ciasto ma fajną konsystencję i niepowtarzalny smak. Piecze się je na bazie oleju, dlatego jest ono całkowicie bezmleczne. Biszkopt przekładany malinami i kremem budyniowym Biszkopt nadaje się nie tylko do tortu. Można
Dieta bez mleka
3 Bit - Herbatnikowiec 188Ciasto to jest rożnie nazywane:) Jedni nazywają 3 Bit inni Herbatnikowiec. Składniki: 1 opakowanie herbatników ok 50 szt potrzebujemy 1 opakowanie krakersów ok 24 szt 1 masa krówkowa kajmakowa ta większa 400-500ml 1 dżem porzeczkowy ( jeśli nie mamy swojego to najlepszy z Lidla) 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 500 ml mleka 3,2% 1 kostka masła śmietankowego(...)budyń w szklance mleka, resztę zagotowujemy i wlewamy rozrobiony budyń odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie miksujemy z masłem. 2. Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, rozsmarowujemy masę budyniową i drugą porcję herbatników. 3. Następnie na herbatniki wykładamy masę krówkową i rozsmarowujemy. 4. Na masę krówkową krakersy, na krakersy dżem porzeczkowy. 5. Na dżem ubijamy śmietanę
Moje Słodkie Piekiełko
Orzechowiec z jabłkami (duża blacha) 191Dziś też na słodko... proponuję orzechowiec...ale nie klasyczny przekładany kremem budyniowym ( za gorąco na tłustawy krem) a rozprażonymi, kwaskowatymi jabłuszkami...Śmiać mi się chcę jak sobie pomyślę, że niektórzy prażą się na plaży a ja jabłka na patelni :) Ale uwierzcie, że mi to sprawia wcale nie mniejszą satysfakcję niż leniuchowanie wśród wydm.. Orzechowe blaty przełożone kwaskowatymi jabłkami(...)Proporcja na dużą blachę 24 x 45 cm: ciasto: - 2 szklanki mąk - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 25 dag masła / margaryny - 5 żółtek - 1 szklanka cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia przełożenie: - 2 kg jabłek - 3 galaretki cytrynowe - 0, 5 szklanki cukru ( opcjonalnie jeżeli jabłka są bardzo kwaśne) na wierzchu: - masa krówkowa z puszki ( 450gr) - 100 gr orzechów włoskich
kawawszklance