ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:189/264)

Cycki murzynki 22255

łyżka mąki ziemniaczanej (dodać do proszku budyniowego) 0,5 szkl. cukru 200 g masła 1 puszka ananasów Dodatkowo biszkopty (ok 30 szt. małych biszkoptów) Polewa czekoladowa 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki wrzącej wody ok. 1 łyżki margaryny 2-3 łyżki czubate śmietany 18% kilka kostek czekolady (opcjonalnie Przygotowanie Ciasto. Białka ubić na sztywną(...)pianę, dodawać cukier, mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Ciasto piec ok. 30-35 min. w temp. 180°C. Krem. Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu z 0,5 szkl. cukru. Plasterki ananasów pokroić w drobną kostkę. Masło utrzeć z cukrem, dodać ostudzony budyń, zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone ananasy, wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ostudzone ciasto makowe

coolinarnastrefa.blogspot.com
SERNIK- wilgotny ,puszysty -- SERNIK umido, soffice 126

Składniki na dużą blachę: 1200 g zmielonego twarogu (u mnie dwa opakowania twarogu sernikowego President po 500g i 1 kostka twarogu 200g) 125 g masła 1

w mojej kuchni
Waniliowy sernik z jabłkami 167

ciasto rozwałkować i przenieść do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia; dokładnie wylepić nim jej spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodawać(...)żółtka, jedno drugim, ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać ziarenka z laski wanilii, zmiksować. Do masy maślanej dodawać porcjami śmietanę i miksować do połączenia po każdym dodaniu. Następnie dodawać po łyżce twaróg i ucierać. Na koniec wsypać przesiany proszek budyniowy i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną. Białka - łącznie 6 - ubić na sztywną pianę i dodać ją do masy

Opowieści z piekarnika
Pyszny murzynek 185

można też przełożyć kremem budyniowym lub ze śmietany. Pyszny murzynek SKŁADNIKI: jajka - 4 szt mąka - 2 szkl cukier - 1,5 łyżki masło - 1 kost ( 250) gr kakao - 3 łyżki mleko - 0,5 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki POLEWA jajko - 1 szt kakao - 3 łyżki cukier - 3 łyżki margaryna - 0,5 kost posypka cukierkowa na ciasto  PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielić(...)Przelać roztopione składniki do większej miski.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do rozpuszczonych składników, dodać żółtka, wymieszać.  Z białek ubić pianę na sztywno, dodać do masy z kakao, delikatnie wymieszać.  Wylać na posmarowaną tłuszczem blachę.  Piec w 180 stop. przez 30 minut  Polewa:  Margarynę roztopić w rondelku.  Do miski wybić jajko

Kuchnia Danusi
Miodownik 343

Wielkanocnym stole to ciasto zrobiło furorę! Szczególnie dla mnie. Co chwilę sięgałam po kolejny kawałek. Ciasto jest bardzo aromatyczne, słodkie a dzięki budyniowi również przyjemnie nasączone. Nie jest trudne w przygotowaniu, jednak dosyć pracochłonne. Dlatego jeżeli macie ochotę, poniżej opisałam krok po kroku jak zrobić domowy miodownik. W moim wykonaniu z budyniem, kajmakiem i orzechami. Jest tak dobry, że prawdopodobnie(...)gorącego mleka wlewamy wcześniej wymieszaną mąkę. Masę  cały czas mieszamy i  gotujemy na niewielkim ogniu, aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy rondelek z ognia i przekładamy go do miski wypełnionej zimną wodą dalej mieszając  do momentu aż krem całkowicie ostygnie. Masło ucieramy, dodając stopniowo budyń.  pożądaną gęstość. Przygotowane ciasto dzielimy na 10 równych części*, które następnie cienko

Słodkie Przyjemności
Rożki z masą budyniową, truskawkami i bitą śmietaną 322

Każdą foremkę do rożków wysmarować masłem i nawinąć paski ciasta. Następnie posmarować rozkłóconym białkiem i obtoczyć w cukrze. Ułożyć na blaszce i piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. 3. Krem budyniowy: Połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej połowie rozrobić budyń i żółtko. Po zagotowaniu mleka(...)czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu. 4. Dżem z truskawek przełożyć do rondelka, podgrzać aż do zagotowania, chwilę gotować, a następnie pozostawić do wystudzenia. 5. Każdy rożek nadziać masą budyniową, dżemem i bitą śmietaną

Szalona Kuchnia Eweliny
Rurki z kremem budyniowym 178

dodać mąkę, śmietanę i sól. Całość szybko zagnieść, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko podsypać mąką, ciasto cienko rozwałkować, na grubość około 1 mm. Pokroić w paski o szerokości 1,5 cm. Foremki do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od węższej części w kierunku(...)jasny, złoty kolor. Przestudzić, zdjąć z foremek i nadziać kremem budyniowym. Krem budyniowy: 3 żółtka 50 g cukru 250 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 125 g masła Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną, całość ucierać i podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając zimny budyń. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Eklerki dulce de leche 133

zwarzą, naprawdę trudno je zepsuć. Eklerki upiekłam z mąki orkiszowej, a tradycyjny krem budyniowy zastąpiłam mascarpone z dulce de leche. Nie ma prostszego kremu do przygotowania, a smak rewelacyjny! Wierzchy dodatkowo oblane czekoladą - po prostu "niebo w gębie". Bardzo, bardzo polecam! Składniki na ciasto (około 30 sztuk): 125 g mąki pszennej 80 g masła 250 g wody 4-6 jajek(...)łyżki śmietany kremówki 60 g gorzkiej czekolady Wykonanie:  wodę zagotować ze szczyptą soli i masłem, zmniejszyć ogień - dodać mąkę i dokładnie przy pomocy drewnianej łyżki wymieszać . Mieszać, aż masa zbije się w kulę i będzie jednorodna i gładka. Odstawić do przestudzenia do przestygniętej (ale nie zimnej) masy wbijać po 1 jajku i dokładnie wyrabiać (mieszałam mikserem). Następne jajko dodawać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TROCHĘ LŻEJSZY, BARDZO WANILIOWY SERNIK 199

Muszę pozbyć się nawyku pieczenia ciast zamiast uczenia się na sprawdziany :P SERNIK Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ I SOSEM OWOCOWYM / LUB POLEWĄ CZEKOLADOWĄ przepis autorski // tortownica 22-24cm ~1000g sera białego mielonego 3-krotnie ~5 średnich jajek ~ziarenka z jednej laski wanilii ~50 tabletek stewii (lub ok. 280g cukru) ~czubata łyżka waniliowego proszku budyniowego (lub mąka pszenna/ziemniaczana) ~POLEWA: 100g gorzkiej(...)słodkim sernikiem) Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i nożem wyskrobać z niej ziarenka. Do misy miksera przełożyć ser, stewię/cukier, wanilię i proszek budyniowy/mąkę - miksować na małych obrotach dopóki masa nie stanie się gładka. Potem stopniowo wbijać po jednym jajku miksując po każdym ok. 10s. Tortownicę o średnicy 22-24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wstawić

chili & sugar
Oczy Carycy 356

miksujemy. Odstawiamy mikser dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. W drugim naczyniu żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy na końcu dolewamy olej. Blachę (25x33) wykładamy papierem do pieczenia, na zmianę lejemy ciasto raz białe raz ciemne . Na końcu mieszamy je widelcem. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut(...)dodajemy cukier wanilinowy. Przestudzony budyń miksujemy z masłem. W międzyczasie przygotowujemy kawę z alkoholem. 4. Teraz zostało tylko przełożenie.Na dno blaszki ląduje pierwszy blat ciasta, który nasączamy delikatnie kawą. Następnie połowa kremy budyniowego. Na krem nasączone w kawie biszkopty. Na biszkopty idzie galaretka. Później druga połowa kremu i na wierzch drugi blat ciasta. 5. Została tylko polewa (składniki

Apetyczna babeczka
Eklerki z kremem budyniowym do karpatki 192

Witam wszystkich w Nowym Roku na słodko i zapraszam  na eklerki z kremem budyniowym do karpatki.  Eklery przygotowane w domu to niebo w buzi. Są kruche i delikatne. Wprost rozpływają się w ustach. Składniki (około 40 małych eklerów): krem do karpatki + 100 g masła + 500 ml mleka 1 szklanka wody (250 ml) 125 g masła 1 szklanka(...)przepisie. Przygotowanie eklerów: Wodę zagotowujemy z masłem. Masło musi się rozpuścić. Dodajemy mąkę i gotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas energicznie mieszając. Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Czekamy, aż ciasto ostygnie. Do zimnego ciasta dodajemy kolejno jajka i dokładnie całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy eklerami

Smak mojego domu
Kruche babeczki z malinami 130

końcówką z hakiem. Formujemy w kulę, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Foremki do tarteletek smarujemy przy pomocy pędzelka oliwą. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim przygotowane foremki do tarteletek. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15-17 minut. Krem: Mleko mieszamy ze śmietanką. Odlewamy ½ szklanki i mieszamy z mąką pszenną(...)Dzięki temu nie powstanie kożuszek na budyniu. Do przygotowanych wcześniej kruchych spodów nakładamy wystudzony, gęstniejący budyń. Układamy na wierzchu świeże maliny i dekorujemy listkiem mięty. Serwujemy po całkowitym zastygnięciu masy budyniowej

Pyry na Gaz
Sernik dyniowy z Anią 186

poprzedniego wpisu. Pora więc na coś słodkiego - wiadomo bowiem przecież, że dynia do wypieków nadaje się znakomicie. Z racji neutralnego smaku jest świetną bazą do wszelakich wariacji smakowych, nadaje ciastom cudownej wilgotności i ślicznego, słonecznego koloru (choć to ostatnie zależy od użytej odmiany). Lista dyniowych wypieków na ten sezon jest długa, i będę ją wcielać w życie, dopóki dynia zupełnie(...)listków, i myślałam, że mam sernik z głowy. Jakieś było moje zdziwienie, gdy następnego dnia okazało się, że wszystko nadal pływa! Masa, owszem, była bardzo rzadka, ale żeby aż tak...? Niewiele myśląc, rozpuściłam kolejnych dziesięć listków, wylałam masę z tortownicy, wymieszałam z żelatyną, wlałam z powrotem - i do lodówki. Uff... Udało się. Sernik pięknie się ściął, i o dziwo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort śmietanowo- czekoladowy z wiśniami i truflą 156

Torcik dla amatorów intensywnie czekoladowych smaków, budyniowy biszkopt doskonale współgra z wiśniami i śmietanowo-czekoladowym kremem, smaku dopełniają trufle, prawdziwa  słodka czekoladowa rozkosz. Idealny urodzinowy torcik lub na inne okazje które wymagają odpowiedniej słodkiej oprawy. Troszkę pracochłonny ale efekt smakowy jest tego wart. Tortownica 24 cm Biszkopt: 6 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 budyń czekoladowy(...)piana będzie gęsta i lśniąca, dodać żółtka zmiksować. Mąkę tortową wymieszać z budyniem , kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do masy jajecznej, stopniowo w trzech turach, mieszając delikatnie do połączenia, tak aby nie utracić puszystości ciasta. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy ( samo dno) boków niczym nie natłuszczać. Piec 35 minut w temp 160*c. Wystudzić. Całkiem

Wanilia i Kardamon
Kokosowe ciasto Cappuccino - kolejny przysmak z książki siostry Anastazji 427

Jutro Sylwester i szampańska (w dosłownym znaczeniu) zabawa. Nie może zabraknąć na stołach słodkości, tak bardzo lubianych zwłaszcza przez żeńską część biesiadników. Polecam Was

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania