ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:189/264)

Babeczki egzotyczne 188

soku z pomarańczy lub mandarynek 0,5 mocno dojrzałego banana skórka pomarańczowa granat składniki na krem budyniowy ( zobacz link tutaj ) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko, skórkę pomarańczową oraz sok pomarańczowy i dokładnie mieszamy. Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy do masy i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. ( zobacz link tutaj ) Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły

Ciastkozercy
Naleśniki z serem – zapiekane 183

waniliowego 200 ml gęstej śmietany 18% 80 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny Sos budyniowy 125 ml mleka 125 ml gęstej śmietany 18% 2 jajka 30 g cukru pudru 1 op cukru waniliowego Naleśniki : wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą. Jeżeli ciasto naleśnikowe jest zbyt rzadkie dosypać nieco mąki, a gdy będzie za gęste dolać nieco mleka(...)stopniowo żótka, ser, śmietanę i sok z cytryny. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Sos : wszystkie składniki sosu zmiksować ze sobą. Sporą porcję masy serowej nałożyć na naleśniki i rozsmarować. Złożyć w kopertę albo rulon i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, uprzednio wysmarowanego masłem. Polać sosem, przykryć foilą aluminiową i wstawić do piekarnika

Pieguskowa Kuchnia
Naleśniki z serem – zapiekane 402

waniliowego 200 ml gęstej śmietany 18% 80 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny Sos budyniowy 125 ml mleka 125 ml gęstej śmietany 18% 2 jajka 30 g cukru pudru 1 op cukru waniliowego Naleśniki : wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą. Jeżeli ciasto naleśnikowe jest zbyt rzadkie dosypać nieco mąki, a gdy będzie za gęste dolać nieco mleka(...)stopniowo żótka, ser, śmietanę i sok z cytryny. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Sos : wszystkie składniki sosu zmiksować ze sobą. Sporą porcję masy serowej nałożyć na naleśniki i rozsmarować. Złożyć w kopertę albo rulon i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, uprzednio wysmarowanego masłem. Polać sosem, przykryć foilą aluminiową i wstawić do piekarnika

Pieguskowa Kuchnia
kremówka 174

tego przepisu są bardzo dobre: w sam raz słodkie, ciasto delikatnie się listkuje, ale chyba bliżej mu do kruchego niż francuskiego, krem jest zwarty, bardzo budyniowy. Ciastka ładnie się kroją, znakomicie prezentują. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl kwaśnej śmietany (dałam jogurt grecki) szczypta soli 250 g margaryny krem: 1 l mleka 200 g masła 4 jajka(...)rozwałkować, upiec w natłuszczonej blaszce dwa jednakowe blaty. Jajka utrzeć z połową szklanki cukru, dodać szklankę mleka i obie maki, wymieszać. Pozostałe mleko z cukrem zagotować, na wrzące wlać masę żółtkową, mieszać do czasu powstania gęstego budyniu, dodać pokrojone w kawałki masło, wymieszać aż tłuszcz się rozpuści i powstanie jednolity krem, na końcu dodać advokat. Kremem od razu przełożyć placki

6niebo
TORT NALEŚNIKOWY Z KREMEM BUDYNIOWYM 357

popołudnie czy na zwykłych plotkach przy kawie :) Spróbujcie! SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI (na około 19-20 sztuk, smażonych na patelni o średnicy 22 cm): podwójna porcja na ciasto z TEGO przepisu SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY: 600 ml mleka 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) (można pominąć i dodać ziarenka z 1 laskii wanilii) 3 żółtka 4 łyżki(...)mleka z cukrem i cukrem waniliowym (lub ziarenkami wanilii). W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj dobrze (np. trzepaczką) żółtka z mąką ziemniaczaną. Na gotujące się mleko wlej masę mleczno-zółtkową. Gotuj i mieszaj całość, aż powstanie bardzo gesty budyń. Zdejmij garnek z ognia i budyń przykryj kawałkiem folii spożywczej lub woreczkiem foliowym, i odstaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie schłodź

Słodko-Słony Świat Ilony
Łatwa karpatka ;) 147

szklanka mąki 5 jajek Krem budyniowy: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 250 g masła 1 łyżka mąki Wykonanie: Margarynę zagotować z wodą. Dosypać mąkę i gotować na bardzo małym ogniu ok 2 minut cały czas energicznie mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować. Ciasto podzielić na 2 równe części, każdą(...)pozostałym mleku rozpuścić budynie z łyżką mąki. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. Następnie rozetrzeć masło i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać do momentu, kiedy otrzymamy kremową masę. Krem rozsmarować na jednym z ciast i przykryć drugim. Rozprowadzając krem powinno się zachować 2 cm wolnego miejsca od brzegów. Gotowe ciasto odstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego

The Sweet Damsel
Ciasto pychotka 235

części. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Ciasta wałkujemy, przekładamy do foremki o wymiarach 25 cm x 35 cm, smarujemy powidłami śliwkowymi a na wierzch wykładamy ubitą pianę. Pieczemy je w 180 C przez około 30 minut a następnie studzimy. Gdy blaty gotowe możemy przygotować masę. Z mleka odlewamy pół szklanki a resztę wraz z cukrem zagotowujemy(...)mieszając aż zgęstnieje. Następnie studzimy. Miękkie masło ucieramy i porcjami dodajemy przestudzony budyń. Gdy wszystkie składniki gotowe możemy zabrać się za składanie całości. Układamy pierwszy placek, na niego przekładamy masę budyniową a na wierzch drugi placek.  Źródło inspiracji: książka "Przepisy Siostry Anieli

Zainspirowana w kuchni
Ciasta na święta – bez jajek i mleka 278

deser. Po nocy spędzonej w lodówce masa „sernikowa” swoją konsystencją do złudzenia będzie przypominać klasyczny sernik. Ciasto pleśniak Pleśniak , mimo mało zachęcającej nazwy, jest pysznym i bardzo efektownym ciastem. Do jego przyrządzenia możemy wykorzystać domowe powidła śliwkowe. Samo ciasto nie jest słodkie, dlatego świetnie kontrastuje z pianką z białek. Błyskawiczne ciasto cytrynowe Ciasto cytrynowe ma niesamowity aromat i obłędny smak(...)doskonały i lekki deser na każdą okazję. Ciasto wiewiórka (z orzechami włoskimi i jabłkami) Ciasto wiewiórka jest pyszne i proste do zrobienia. Połączenie orzechów i jabłek sprawiają, że ciasto ma fajną konsystencję i niepowtarzalny smak. Piecze się je na bazie oleju, dlatego jest ono całkowicie bezmleczne. Biszkopt przekładany malinami i kremem budyniowym Biszkopt nadaje się nie tylko do tortu. Można

Dieta bez mleka
3 Bit - Herbatnikowiec 147

Ciasto to jest rożnie nazywane:) Jedni nazywają 3 Bit inni  Herbatnikowiec. Składniki: 1 opakowanie herbatników ok 50 szt potrzebujemy 1 opakowanie krakersów ok 24 szt 1 masa krówkowa kajmakowa ta większa 400-500ml 1 dżem porzeczkowy ( jeśli nie mamy swojego to najlepszy z Lidla) 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 500 ml mleka 3,2% 1 kostka masła śmietankowego(...)budyń w szklance mleka, resztę zagotowujemy i wlewamy rozrobiony budyń odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie miksujemy z masłem. 2. Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, rozsmarowujemy masę budyniową i drugą porcję herbatników. 3. Następnie na herbatniki wykładamy masę  krówkową  i rozsmarowujemy. 4. Na masę krówkową krakersy, na krakersy dżem porzeczkowy. 5. Na dżem ubijamy śmietanę

Moje Słodkie Piekiełko
Orzechowiec z jabłkami (duża blacha) 148

Dziś też na słodko... proponuję orzechowiec...ale nie klasyczny przekładany kremem budyniowym ( za gorąco na tłustawy krem) a rozprażonymi, kwaskowatymi jabłuszkami...Śmiać mi się chcę jak sobie pomyślę, że niektórzy prażą się na plaży a ja jabłka na patelni :) Ale uwierzcie, że mi to sprawia wcale nie mniejszą satysfakcję niż leniuchowanie wśród wydm.. Orzechowe blaty przełożone kwaskowatymi jabłkami(...)Proporcja na dużą blachę 24 x 45 cm: ciasto: - 2 szklanki mąk - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 25 dag masła / margaryny - 5 żółtek - 1 szklanka cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia przełożenie: - 2 kg jabłek - 3 galaretki cytrynowe - 0, 5 szklanki cukru ( opcjonalnie jeżeli jabłka są bardzo kwaśne) na wierzchu: - masa krówkowa z puszki ( 450gr) - 100 gr orzechów włoskich

kawawszklance
Ciasto African Cassis 1001

porzeczkami. Jestem zadowolona, że nie pozostałam w tym wypadku wierna kakaowemu biszkoptowi, a wygrało ciasto „murzynkowe”. Krótko: jest słodkie, bardzo czekoladowe i mocno wilgotne. Idealne na widelczyk. Składniki na ciasto: baza czekoladowa: ¾ szklanki oleju ½ szklanki wody 1 szklanka cukru 5 łyżek kakao Wszystkie składniki przekładamy do garnka, cały czas mieszając , podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników( nie gotujemy zbyt długo). Studzimy(...)żółtka cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.   Składniki na nasączenie: 150 ml whisky 200 ml wody gorącej + 2 łyżki kawy 3 łyżki cukru brązowego   Składniki dodatkowe: konfitura porzeczkowa polewa

Domowe ciasta
Ciasto Ra-barbarrr 153

kruche: 2 i ½ szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 12 dag prawdziwego masła 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Dzielimy na 3 części. Każdą część wykładamy do blaszki 22 x 26 cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 200 g masła Żółtka miksujemy z mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Składniki na warstwę orzechową: 50 g masła 1 ½  łyżki miodu 50 g cukru ¼ szklanki mleka 250 g posiekanych orzechów włoskich Masło, miód

Domowe ciasta
Owocowa chmurka 287

pewno bardzo często wykorzystuje się kremy budyniowe, kremy na bazie śmietany kremówki, serka mascarpone, galaretek, mleka skondensowanego, owoców, sereka. Mówi się, iż ciasta bez pieczenia są szybsze, gdyż nie tracimy czasu na pieczenie właśnie. Coś w tym jest, wiem sama po sobie. Jestem ciekawa jak jest u was, czy wy często sięgacie po ciasta bez pieczenia czy raczej jesteście zwolennikami(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania owocowej chmurki. Spód ciasta: 20 dkg herbatników maślanych 7 dkg topionego masła (bez soli) Masa 1: 75 gr galaretki cytrynowej w proszku 250 ml wody 60 gr bitej śmietany śnieżki 200 ml mleka Masa 2: 75 gr galaretki cytrynowej

mecooks
Biszkopt z budyniem i truskawkami w galaretce 413

papierem do pieczenia (samo dno), wyrównać. Piec w 165 stopniach przez ok. 20 minut do tzw suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić na ziemie z wysokości 30 cm, odstawić do wystudzenia. Krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 250 ml mleka 3 łyżki cukru 250 g serka mascarpone, schłodzonego 2 łyżeczki żelatyny w proszku(...)napęcznienia. Podgrzać na gazie, do całkowitego rozpuszczenia, uważając, aby nie zagotować żelatyny. Wystudzić. Do miski przełożyć mascarpone, chwilę zmiksować, dodawać stopniowo budyń, ciągle miksując. Do żelatyny dodać łyżkę masy budyniowej, przemieszać, całość przełożyć do kremu i zmiksować do połączenia. Dodatkowo: 350g truskawek 2 galaretki truskawkowe Truskawki umyć i odszypułkować. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku. Przestudzić, schłodzić w lodówce

kulinarnyswiatdomi
Pychotka - budyń, dżem wiśniowy, beza i orzechy 116

Ciasto : 400 g mąki pszennej 200 g masła 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować je na szerokość blaszki i przenieść na nią, uprzednio wkładając ją papierem do pieczenia.  Posmarować spód warstwą dżemu wiśniowego. Białka ubić na sztywno z cukrem(...)rozmieszać w nim żółtka i mąkę. Dodać do gotującego się mleka i mieszając gotować do zgęstnienia budyniu. Ostudzić.   Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń nadal miksując.    Wystudzone placki przełożyć masą budyniową. Schłodzić w lodówce kilka godzin.   Smacznego

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania