spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę tortową o średnicy 26 cm podwijając boki do góry. Spód ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika. Piec 10 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Masa cytrynowa: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 ° C. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)dobrze umyć. Zetrzeć z nich żółtą skórkę i wycisnąć sok. Do miski wbić jajka, dodać cukier, kwaśną śmietanę i krótko zmiksować (można również rozbełtać całość ręcznie trzepaczką). Dodać proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek. Na koniec dodać sok i skórkę cytrynową, wymieszać i przelać na podpieczony kruchy spód. Włożyć do piekarnika i piec około
Passions hobbies lifewłasnie w przypadku tego – to Jej dzieło! Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT MAKOWY: * jajko – 4 szt * cukier(...)łyżeczki BEZA KOKOSOWA: * duże białka – 3 szt * cukier – 100 g * kokos – 200 g KREM BUDYNIOWY: * mleko – 450 ml * budyń śmietankowy – 1 op * cukier – 2 łyżki * masło – 200 g * cukier pduer – 2 łyżki MASA TRUSKAWKOWA: * truskawki ( mogą być mrożone ) – ok. 400 g * cukier – 5 łyżek * galaretka truskawkowa – szt * budyń śmietankowy
Ostra na Słodkozawsze się udaje, nie zsycha się i można go modyfikować na wiele, wiele sposobów. No to do dzieła! PRZEPIS NA MUFFINKI Z BORÓWKAMI: ciasto: - 330 g mąki pszennej babuni - 30 g mąki ziemniaczanej lub proszek budyniowy - 150 g cukru pudru - sok z 1/2 cytryny (dojrzałej i soczystej) - 1 kostka masła (200g) - 1 płaska łyżeczka sody - 1 płaska łyżeczka proszku(...)łyżki jogurtu naturalnego - 1-2 łyżki mleka Białka oddziel od żółtek. Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Dodajemy po jednym żółtku i proszek budyniowy i dalej ucieramy. Masa powinna być puszysta. Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno z 2 szczyptami soli. Do masy maślanej dodaj 2 łyżki mąki i mleko
SMYKWKUCHNIciasto to taki smak dzieciństwa. Mocno pijany biszkopt, delikatny, słodki krem budyniowy przełamane kwaskowatym dżemem i zwieńczone biszkoptami oblanymi czekoladą. Po prostu pyszne i pięknie wyglądające ciasto. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Biszkopt: 4 jaja 1 szkl cukru 4 łyżki oleju 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, a gdy się(...)połączą wsypujemy ostrożnie mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. C Masa: 3 jaja 1 szkl cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 masło 1/2 litra mleka 2/3 mleka zagotowujemy . Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do nich mąki
Cynamonowe szczęścieciepłą masę kakaową. Wyrobić szybko na gładkie ciasto. Podzielić je na połowę. Dwa arkusze papieru do pieczenia dociąć na wielkość blaszki z piekarnika. Każdą część ciasta rozwałkować cienko na papierze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 5-7 minut. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika każdy blat przedzielić na dwie części (później ciasto będzie twarde(...)się pokruszy). Boki wyrównać tak, aby ciasta były równe. Okrawki odłożyć do posypania po wierzchu. Połowę mleka zagotować, w reszcie rozpuścić proszek budyniowy i cukier. Wlać na wrzące mleko i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo, następnie dodawać po tro chę budyniu a na końcu pokruszoną chałwę. Krem chałwowy podzielić na cztery części i przełożyć placki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki pszennej1 kostka masłaW garnku rozpuścić miód,cukier puder i masło,wystudzić.Do miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą,dodać jajko,śmietanę oraz wystudzoną masę z miodem.Zagnieść ciasto, podzielić na 3 lub 4 części.Każdą część rozwałkować na grubość około 3-4 mm.Każdy placek piec osobno około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Z 0,5 l mleka(...)szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować w mleku jak budyń.Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę.Masą budyniową przekładać upieczone i wystudzone placki.Placki można dodatkowo posmarować najpierw dżemem , a potem masą budyniową.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniesię z latem i wakacjami, zaraz po drożdżowym. Nie wymaga dużo pracy, jest banalne w wykonaniu. W dodatku można bez obaw zjeść drugi kawałek, bo nie należy do kalorycznych ciast ;) Owoce, które umieścicie w galaretce można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie pod ręką, najważniejsze, żeby nie było więcej niż ok. 400g. No to co, pieczemy? :) KAKAOWY(...)opakowaniu (rozpuszczając obie w 600ml wody) i odstawić do stężenia. Owoce pokroić. ~3 jajka ~2 płaskie łyżki mąki pszennej ~1 1/2 płaskiej łyżki kakao ~czubata łyżeczka kakaowego proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej ~szczypta soli ~szczypta proszku do pieczenia ~4 łyżki cukru pudru Przygotować tortownicę - wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać mąką. Białka oddzielić od żółtek
chili & sugarPolecam Wam wspaniałe eklery z kremem budyniowym i malinami. Rewelacyjny smak i rozkosz podniebienia. Może skusicie się i zrobicie takie smakowitości. Na blogu znajdziecie również przepis na ptysie z bitą śmietaną, którą możecie również wykorzystać do przełożenia eklerów. Czekam na Wasze komentarze, zdjęcia. Podzielcie się swoimi uwagami z innymi i napiszcie czy Wam smakowały. Ja życzę Wam miłego wakacyjnego wypoczynku(...)Przepis na ptysie znajdziecie tutaj Składniki na 12 eklerów Ciasto 4 jajka 200 g mąki 80 g masła 250 ml wody szczypta soli W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę i mieszać energicznie i tak długo aż ciasto będzie odchodzić od garnka. i będzie szkliste. Ciasto przełożyć do miski i przestudzić. Kiedy już będzie letnie
O kuchni z uczuciempuszysty budyniowy krem. Rozpusta na całego. Za każdym razem ciasto wychodzi inne. Te góry i doliny zawsze mnie zaskakują;-) Składniki: CIASTO: szklanka wody 125g margaryny szklanka mąki 5 sztuk jaj łyżeczka proszku do pieczenia KREM 0,5 litra mleka 200g masła/margaryny budyń waniliowy/śmietankowy szklanka cukru (jeśli budyń jest słodzony- to mniej) Zacznijmy od ciasta. W garnku zagotowałam wodę(...)której dodałam masło. Do wrzącej wody dodałam mąkę, dokładnie ucierałam i gotowałam około 1 minuty. Mieszałam aż zrobiła się kleista masa. Odstawiłam ją do ostygnięcia. Do zimnej masy wbiłam jajka. Dodałam proszek do pieczenia i dokładnie zmiksowałam. Wyłożyłam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25cm/35cm. Można podzielić je na dwie części i przełożyć do dwóch mniejszych
potrawyregionalneKresto Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo aż ciasto będzie sztywne i nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać łyżką. Wylać na tortownicę 26 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec(...)ostudzić. Zimny biszkopt przekroić na pół. Krem: Dzień wcześniej pokroić śliwki na mniejsze kawałki, zalać spirytusem, przykryć i odłożyć w zimne miejsce. Z mleka odlać pół szklanki, wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem wlać mleko z proszkiem i ponownie zagotować. Przykryć folią spożywczą by nie powstał "kożuch" i odłożyć do ostudzenia. Masło utrzeć do białości, dodawać
Ala piecze i gotujezapachu waniliowego 250 g miękkiego masła Żółtka i cukier utrzeć do białości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, wanilię i zmiksować. Pozostałą część mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą i wystudzić. Masło przełożyć do miski i utrzeć do otrzymania kremowej konsystencji. Dodawać budyń, łyżka(...)kokosowe Dolny blat biszkoptu posmarować dżemem truskawkowym. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu budyniowego, wyrównać. W drugim blacie za pomocą kieliszka zrobić otworki. Blat z otworkami położyć na krem. Posmarować pozostałym kremem omijając wycięte otworki. Oprószyć wiórkami kokosowymi. Schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę przełożyć do otworków w cieście. Wstawić do lodówki, żeby galaretka dobrze stężała. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiPołowę mleka wlewamy do rondelka i gotujemy. W drugiej połowie mieszamy proszek budyniowy, kawę, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Gdy mleko się zagotuje cały czas mieszając wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Studzimy często mieszając, aby nie powstał kożuch. 3) Masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy budyń - cały czas ucierając. Dodajemy przestudzoną galaretkę(...)masą kawową (na spód dajemy górny blat odwracając go "do góry nogami", na wierzch dajemy blat spodni, spodem do góry), wierzch również smarujemy kremem i dowolnie dekorujemy. Ja tylko posypałam cukrowymi perełkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce, aby masa dobrze stężała. Przepis dołączam do akcji Imieniny u cioci , bo z powodzeniem może być imieninowym tortem lub po prostu smacznym ciastem
Kolorowy PrzepisownikCiasta bez pieczenia, to ostatnio mój konik. Czuję się w tym temacie jak ryba w wodzie, sprawiają mi wiele frajdy. Chciałabym Wam pochwalić się moim nowym pomysłem na słoneczne rafaello z groszkiem ptysiowym - zupełnie bez pieczenia, bez pośpiechu, w międzyczasie. Spójrzcie sami i nie zapomnijcie o ocenie, to dla mnie niezwykle ważne! :) Potrzebujemy: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 500 ml mleka(...)temperaturze pokojowej. Postępujemy tak do końca, aż wyczerpie nam się budyń :D Na koniec w masę należy wmieszać wiórki kokosowe oraz groszek ptysiowy. Foremkę o wymiarach około 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno foremki wykładamy herbatnikami, na których rozsmarowujemy masę z groszkiem ptysiowym. Całość dokładnie wyrównujemy i przykrywamy warstwą herbatników. Galaretkę rozpuszczamy
MamaOskarkasię mleko wylewamy masę żółtkową, cały czas mieszając. Dodajemy proszek cappuccino i mieszamy do połączenia. Gęsty budyń odkładamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na tzw. puch. Następnie stopniowo dodajemy masę budyniową ( masło i budyń powinny być w tej samej temp.). Na biszkopt wykładamy 1/4 masy. Układamy jeden obok drugiego krakersy, które przykrywamy 1/4 masy. Ponownie wykładamy krakersy, i znów przykrywamy
Smaki Na Talerzuświęta wielkanocne ..było na prawdę pyszne i szybko zjedzone...Ciasto bez pieczenia ..herbatniki przekładane masą..u mnie zabrakło herbatników i jedna warstwa jest z krakersów... herbatniki lub krakersy 2 budynie waniliowe 1/2 l mleka 25 dkg masła 2 łyżki cukru pudru 1 puszka masy kajmakowej 500 ml śmietany 30% 2 śmietan(...)czekolady Budyń ugotować w pół litra mleka. Ostudzić. Masło utrzeć z 1 łyżką cukru pudru, dodać ostudzony budy i razem utrzeć na gładką masę.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć herbatniki, na to wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Ponownie ułożyć herbatniki a na nich rozsmarować masę kajmakową. Na kajmak ułożyć herbatniki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami
Moje domowe kucharzenie