ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:179/264)

ciasto do porannej herbaty 125

ziemniaczana nadaj e mu lekko ści.skrobie ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydziana . U mnie ciasto było przełożone galaretka i całość wykończona bita śmietaną Można przełożyć dżemem,kremem budyniowym , lub zostawi ć samo . Ciasto jest proste i pyszne! Sk ł adniki: forma o ś rednicy 20 cm 4 jajka 120 g cukru pudru 1starta skórka cytryny(...)skórkę z cytryny,przesiane obie mąki I dobrze wymieszać składniki na wolnych obrotach miksera.Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, a gdy białka będą spienione, dodać 30g cukru. Masę jajeczna połączyć z ubitymi białkami. Ciasto powinno być gładkie i kremowe.  Przełożyć ciasto do formy( wyłożonej dno papierem do pieczenia). Zmniejszyć temperaturę pi ekarnika do 160 ° C i przez

mojej kuchni
Biszkopt z truskawkami i galaretką 421

dziś nic przeciwko kremom maślanym do tynkowania tortów ;). Czym skorupka za młodu…, wiecie ;). Oczywiście miałam okazję próbować tego ciasta w wersji z kremem śmietankowym i budyniowym. Niestety dla mnie to ciasto musi być z kremem maślanym! Ten kto choć raz miał okazję spróbować biszkoptu z truskawkami z kremem Russel wie o czym mówię ;). Składniki na biszkopt rzucany (forma(...)białka z solą na sztywną pianę (zaczynamy od wolnych obrotów i stopniowo zwiększamy do najszybszych). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy całość ok 12-15 min, aż masa zgęstnieje. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim (zanim dodamy kolejne żółtko dokładnie mieszamy poprzednie). Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser. […] Artykuł Biszkopt z truskawkami i galaretką pochodzi

Słodki Pomysł
CO ZROBIĆ, ŻEBY SERNIK NIE OPADŁ I NIE POPĘKAŁ? SERNIK IDEALNY! 342

jakości zwracając uwagę na jego skład i konsystencję. MĄKA Do serników zwykle dodajemy niewielką ilość mąki pszennej , skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego. Uważajcie na jej ilość! Zbyt wiele sypkiego składnika sprawi, że sernik będzie upodabniał się do zwykłego ciasta stając się bardziej kruchy i sypki. Dodawajcie jej minimalną ilość albo unikajcie. Jeśli dodajecie – zawsze przesiewajcie przez sito. ŚMIETANA Zwolennicy(...)gęstym, naturalnym jogurtem. JAJKA Na każdy kilogram sera należy przeznaczyć nie mniej niż 3 duże jajka ( najlepiej wiejskie ). Gdy są ubite – mają działanie spulchniające. Dodane w całości do masy serowej zwiążą całość i nie napowietrzą zbytnio sernika. To sprawi, że sernik nie zacznie gwałtownie rosnąć w piekarniku,a zarazem gwałtownie opadać. Z kolei, gdy dodajecie osobno żółtka i ubite

Ostra na Słodko
ciasto do porannej herbaty 188

ziemniaczana nadaj e mu lekko ści.skrobie ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydziana . U mnie ciasto było przełożone galaretka i całość wykończona bita śmietaną Można przełożyć dżemem,kremem budyniowym , lub zostawi ć samo . Ciasto jest proste i pyszne! Sk ł adniki: forma o ś rednicy 20 cm 4 jajka 120 g cukru pudru 1starta skórka cytryny(...)skórkę z cytryny,przesiane obie mąki I dobrze wymieszać składniki na wolnych obrotach miksera.Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, a gdy białka będą spienione, dodać 30g cukru. Masę jajeczna połączyć z ubitymi białkami. Ciasto powinno być gładkie i kremowe.  Przełożyć ciasto do formy( wyłożonej dno papierem do pieczenia). Zmniejszyć temperaturę pi ekarnika do 160 ° C i przez

w mojej kuchni
Żółta babka waniliowa / budyniowa 179

Ta babka zawdzięcza swój piękny, intensywnie żółty kolor budyniowi waniliowemu oraz jajkom od wiejskich kur:). Jest smaczna, delikatna i puszysta. Ani sucha, ani wilgotna - w sam

Szefowa kuchni
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie 685

sami oceńcie, które Wam bardziej smakują ;-). Miłego poniedziałku Wam życzę i pozdrawiam :-) Składniki ciasto: zawsze korzystam z tego przepisu klik Składniki masa serowa: 250 g sera (ja użyłam naturalnego President) 400 g serka waniliowego homogenizowanego 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku ) Składniki masa śmietanowa: 150 ml śmietany kremówki 30%  1 jako  1 łyżka cukru(...)łyżki wody cukier do smaku Dodatkowo: cukier puder do posypania 1. Naleśniki smażymy tak jak zawsze :-) 2. Do miseczki przekładamy ser, serek waniliowy, cukier i dodajemy łyżkę proszku budyniowego. Mieszamy dokładnie. Na usmażone naleśniki dajemy po kopiatej łyżce masy serowej i zawijamy w ruloniki.  3. Tak przygotowane naleśniki układamy ciasno koło siebie w naczyniu żaroodpornym. 4. Teraz musimy przygotować

kruche babeczki
A'la sernik 177

Gdyby pojęcie 'ciasto dietetyczne' istniało, i miało jakiś sens, ten 'sernik' z pewnością by do niego pasował. Lekki i delikatny jak pianka, znika w mgnieniu oka. Cukier z powodzeniem można zastąpić słodzikiem, czy innym specyfikiem. W ramach powtarzających się pytań: zawsze używam tej samej blachy o wymiarach ok 32x20cm :) Składniki -2 duże gęste jogurty naturalne -2 budynie śmietankowe -czubata łyżeczka(...)cukru -5 jajek -pół szklanki oleju -op. okrągłych biszkoptów -puszka brzoskwiń -cukier puder do posypania Przygotowanie Białka ubić z cukrem. Żółtka, olej, proszek do pieczenia i proszek budyniowy wymieszać na gładką masę. Dodać jogurty, połączyć. Dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Dodać do masy, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć biszkopty. Wlać masę jogurtową, wyrównać. Wstawić

Zielona Kuchnia
Tarta budyniowa (bez pieczenia) 198

Na dworze zimno i leje, ale u nas atmosfera przed wyjazdem mocno gorąca ;-) okazało się, że starsza córka potrzebuje jeszcze kilku rzeczy, których nie ma, a

Czary - gary w kuchni
EKLERKI Z KREMEM BUDYNIOWYM 181

wodę wsypywać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy jest lśniące i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po wystygnięciu dodawać kolejno po 1 jajku i ucierać mikserem  lub drewnianą łyżką. Masę wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,  formując podłużne eklerki(...)minut (ja piekłam 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części i przełożyć ulubionym kremem lub bitą śmietaną.  U mnie oczywiście do eklerków obowiązkowo krem budyniowy. Na krem: 400ml mleka 1 budyń na 0.5l mleka cukier wg zalecen na opakowaniu budyniu łyżeczka cukru waniliowego lub świeża wanilia 100g miękkiego masła Budyń gotujemy wg przepisu. Studzimy. Masło (temp.pokojowa

Walijskie Pichcenie
Kruche z pianką i borówkami 769

włożyć do miski i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek. Wałek podzielić na 5 części, 3 części i 2 części włożyć do osobnych woreczków i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Blaszkę z brzegami o wymiarach 28*20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3 części ciasta zetrzeć na tarce na blaszkę. Włożyć do nagrzanego(...)Wyjąć i ostudzić. Piana ;zimne białka ubić na sztywno dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać tak długo aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać cukier waniliowy, proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy miksować do połączenia się składników. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone owoce, lekko dociskając

Ala piecze i gotuje
Pancakes – przepis na najlepsze amerykańskie placki 348

placuszki, to zachęcam również zajrzeć tutaj po moje przepisy: Racuchy na maślance bez drożdży , Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci , Placki z serka homogenizowanego , Jabłka w cieście naleśnikowym oraz Naleśniki budyniowe . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align(...)lubicie przepisy na placuszki, to polecam również te przepisy: Racuchy na maślance bez drożdży , Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci , Placki z serka homogenizowanego , Jabłka w cieście naleśnikowym oraz Naleśniki budyniowe . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić idealne Pancakes? Ciasta na pancakes nie należy zbyt długo mieszać(najlepiej użyć rózgę kuchenną, a nie mikser, gdyż zbyt długie i intensywne miksowanie

Kulinarne Przeboje
Babeczki z kremem i truskawkami 225

Puszyste, waniliowe babeczki z dodatkiem truskawek w cieście, udekorowane moim ulubionym śmietankowym kremem i truskawkami. Ciasto jest delikatne i pachnące za sprawą dodatku proszku budyniowego i śmietanki. Całość jest słodka, lecz nie przesłodzona. Ponadto babeczki wyglądają niezwykle uroczo i są bardzo wdzięcznym materiałem do fotografowania :) W sezonie truskawkowym must-have! Składniki (6 większych lub 10-12 mniejszych babeczek) Babeczki wszystkie(...)masła 100 g drobnego cukru 15 g cukru z wanilią 2 jajka 100 g mąki pszennej 40 g proszku budyniowego waniliowego (bez cukru) czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 50 ml śmietanki 36% 125 g pokrojonych na kawałki truskawek Maso utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią. Wbić jajka, po jednym, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem

Słodkie inspiracje
Magiczne ciasto 203

ciasto warstwowe. Cięższa część opada na dno, tworząc pewnego rodzaju warstwę budyniową, a na górze zapieka się lekki, puchowy biszkopt. Podobno mogą wyjść nawet trzy warstwy. Ciasto smakuje bardzo dobrze przy minimalnym nakładzie pracy. Przepis jest na blaszkę 17×27, ja użyłam blaszki 21×28 stąd ciasto jest nieco niższe niż oryginalne. 150 g margaryny 5 jajek(...)400ml), w temperaturze pokojowej! Margarynę rozpuszczamy w małym garnuszku, odkładamy do przestudzenia. W misie miksera umieszczamy żółtka i ucieramy je z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Cienkim strumieniem wlewamy przestudzoną margarynę. Następnie, nie przerywając ucierania, naprzemiennie dodajemy w kilku partiach mleko oraz mąkę (ciasto wyjdzie bardzo rzadkie, ale tak ma być). W drugiej misce ubijamy białaka, dodając

Smaki Na Talerzu
Prinsesstarta - tort księżniczki 208

średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170 stopni przez około 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka. Gorące wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić. Przekroić na 3 blaty. Krem budyniowy: 6 żółtek 100 g cukru 40 g mąki tortowej(...)wanilią. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok. Żółtka i cukier przełożyć do miski i zmiksować do białości. Dodać mąkę i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać 100 ml  wrzącego mleka, zmiksować. Zahartowaną masę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszać, do połączenia. Postawić na palnik i zagotować, często mieszając, aż budyń zgęstnieje

kulinarnyswiatdomi
Muffinki czekoladowe z budyniem 247

rodzinnym gronie. Muffinki czekoladowe z budyniem Składniki na około 12 dużych babeczek : Nadzienie 1,5 szklanki mleka 1 budyń w ulubionym smaku 3 łyżki cukru, jeżeli budyń jest niesłodzony Ciasto 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 i pół łyżki oleju lub oliwy(...)jednej misce wymieszać łyżką suche składniki. W drugiej zmiksować jajko, olej oraz mleko. Dodać suche składniki i zmiksować do momentu powstania gładkiej masy. Do około połowy wysokości foremek wlać masę kakaową. Następnie nałożyć łyżeczką porcje nadzienia budyniowego, i przykryć masą kakaową. Piec w 180 stopniach C, około 25 min. Babeczki można udekorować polewą czekoladową albo cukrem pudrem Polewa

Kocham Czekoladę
Ciasto bez pieczenia z masą krówkową o smaku kakaowym 23636

łyżki cukru pudru2 opakowania - śmietan-fixpół szklanki słonecznikaWYKONANIE:Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm.Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami.Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki. Na masę krówkową ułożyć warstwę herbatników. W 100 ml mleka rozpuścić budyń śmietankowy i cukier wanilinowy. W rondelku zagotować(...)budyniem i ciągle mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odłożyć do ostygnięcia.Miękkie masło przełożyć do miseczki i utrzeć na gładką masę (mikserem), a następnie dodawać po łyżce budyń i dokładnie połączyć. Następnie przełożyć na warstwę herbatników. Na masie budyniowej ułożyć kolejną warstwę herbatników.Podgrzać masę krówkową, która została i przełożyć na warstwę herbatników.Rozgrzać patelnię i uprażyć słonecznik (na pustej patelni

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasta na Wielkanoc – bez jajek i mleka 380

pianką z białek. Błyskawiczne ciasto cytrynowe Ciasto cytrynowe ma niesamowity aromat i obłędny smak. Jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę, dlatego to świetny wybór przed świętami. To doskonały i lekki deser na każdą okazję. Ciasto wiewiórka (z orzechami włoskimi i jabłkami) Ciasto wiewiórka jest pyszne i proste do zrobienia. Połączenie orzechów i jabłek sprawiają, że ciasto ma fajną konsystencję i niepowtarzalny(...)przekładany malinami i kremem budyniowym Biszkopt nadaje się nie tylko do tortu. Można z niego wyczarować także przepyszne ciasto biszkoptowe . Ciasto przełożone malinami i budyniem kokosowym doskonale się komponuje. Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami Ciasto z brzoskwiniami jest jednym z prostszych wypieków, jakie znam. Wraz z pieczeniem, jego przygotowanie zajmie nam mniej niż godzinę. Ciasto to robi się

Dieta bez mleka
Karpatka 199

ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić. Krem(...)łyżki cukru lub więcej 150-300 g masła (w temperaturze pokojowej) - w zależności jak maślany chcecie uzyskać krem (ja dałam kostkę 200g) Cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: W szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe. Posłodzić. Pozostałą część mleka zagotować, a następnie wlać rozpuszczony proszek i mieszać aż budyń będzie miał gładką, gęstą konsystencję. Ostudzić. Masło utrzeć mikserem aż będzie bardziej

Fabryka pomysłów
Tarta truskawkowa 251

wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem ( zapobiega to wybrzuszeniu ciasta ), przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. 7. Truskawki obrać, osuszyć i pokroić w plasterki. Krem budyniowy: 8. Do garnka wlej 350 ml mleka. 9. Do 150 ml mleka dodaj 2x budyń wraz z cukrem z wanilią(...)Mieszając intensywnie gotować ok minuty - do uzyskania gęstej konsystencji. 12. Na przestudzonym spodzie rozprowadź równomiernie krem budyniowy. 13. Udekoruj plasterkami truskawek, zaczynając od brzegów tarty w kierunku środka. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: Kaloryczność przepisu wg  Kalkulatora Kalorii : KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Mąka pszenna 199 60 6.6 1.38 37.8 Jajko 145 100 14 10 0 Masło (pozostałe

Atlas Smaków
Napoleonka na krakersach - bez pieczenia 483

drugi dzień delektować się jego smakiem :) Dodatkowo - fajny sposób, by przemycić mleko dzieciom :) Moja córcia je uwielbia!  A jeśli macie więcej czasu - polecam Napoleonkę klasyczną na kruchym cieście   SKŁADNIKI: (na blachę 23x33 cm) 1 op. krakersów solonych 5 szkl mleka 1 szkl cukru  25 dag masła/margaryny (u mnie Kasia) 3 żółtka 1 szkl mąki 1 budyń(...)pęcherzyków powietrza. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut (można przykryć folią aby nie było kożucha). 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć krakersy (warstwą soloną do masy). Wylać masę budyniową. Przykryć drugą warstwą krakersów (również warstwą soloną do masy). Odstawić do wystygnięcia, a następnie odłożyć do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Kto ugości moich gości?
CIASTO Z TRUSKAWKOWE Z PIANKĄ I GALARETKĄ – BEZ PIECZENIA! 375

Sezon na truskawki już niedługo będzie się kończył, dlatego też w pełni go wykorzystuję, by przygotować Wam jak najwięcej truskawkowych inspiracji! Pamiętajcie, że prawie wszystkie ciasta

Ostra na Słodko
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM, PIANKĄ I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ 375

wody, cukier i cukier ze skórką cytrynową – gotujemy. Do miseczki wlewamy resztę wody, dodajemy budynie i żółtka – miksujemy. Do gotującego się płynu wlewamy masę budyniową i cały czas mieszając gotujemy aż masa będzie kremowa i gęsta. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Masło ucieramy na puch, łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń. PIANKA ŚMIETANKOWA : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno(...)minut ). CAŁOŚĆ: Biszkopt kroimy na pół, 1 układamy na blasze wylewamy masę cytrynową, przykrywamy drugim blatem, smarujemy pianką śmietanową. Całość dekorujemy bezą włoską, opalamy palnikiem. Zajadamy! Smacznego! Ps. Seria wprost ze świata natury to nie tylko cukry z dodatkami, ale również seria naturalnych ekstraktów do ciast: – Wanilia – Cytryna – Pomarańcza – Migdał Spróbujcie!   Projekt powstał we współpracy

Ostra na Słodko
Torcik " Niebieska laguna " 283

piana będzie sztywna. Przesiewamy do niej resztę cukru , który został ( 2 łyżki ) i dalej ubijamy aż stanie się błyszcząca. Do masy żółtkowej dodajemy 2 łyżki piany .  Następnie wsypujemy mąkę i pozostałą pianę. Składniki delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do okrągłej formy , wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok. 40 min. Po upieczeniu rzucamy go o podłogę(...)masło ucieramy na puszystą masę i cały czas miksując , dodajemy budyń. Dobrze należy wymieszać, aby masło dobrze połączyło się z budyniem. Torcik " Niebieska laguna" Przekrajamy biszkopt na dwa placki , pomiędzy nakładamy cały krem , na krem układamy całe truskawki , przykładamy drugim  plackiem i lekko przygniatamy go z góry. Przygotowana wcześniej galaretkę tężejącą wylewamy na ciasto udekorowane brzoskwiniami i truskawkami. Wkładamy

Słodkości i nie tylko
Przepisy na Świąteczne ciasteczka 487

ciasta, które możecie wykorzystać na Święta, dzisiaj spis przepisów na ciasteczka. Tych będzie mnie, ale zawsze to w jednym miejscu. Jutro postaram się dorzucić jeszcze sałatki :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą  3. Ciasteczka z lemon curd 4. Zdrowe i szybkie ciasteczka Beaty Pawlikowskiej 5. Ciasteczka z masy krówkowej(...)Kruche rogaliki migdałowe  9. Cynamonowe ciasteczka  10. Półksiężyce z lukrem  11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki  12. Kruche ciasteczka z budyniem  13. Rogaliki z nutellą  14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową  15. Budyniowe wersja II  16. Wafel z masą kajmakową i petitkami  17. Ciasteczka serowe z jabłkami

kruche babeczki
Karpatka 378

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Klasyczna karpatka z ciasta parzonego i pyszny krem budyniowy. Ta wersja ciasta jest najprostsza i najlepsza.  Można ją urozmaicić poprzez dodanie warstwy dżemu lub upieczenie spodniego blatu - z ciasta kruchego. (Forma o wymiarach 25 x 35 cm) Ciasto: 125g masła/margaryny 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka wody 4 jajka (średnie(...)nieco mniej) 750 ml mleka 200g masła   Dodatkowo: cukier puder do posypania  masło/margaryna i mąka do formy Przygotować ciasto. Zagotować wodę z masłem/margaryną. Energicznie mieszając - wsypać mąkę. Ucierać do powstania gęstej i jednolitej masy - odchodzącej od brzegów garnuszka. Całość przełożyć do miski i po ostudzeniu zmiksować z jajkami i proszkiem do pieczenia. (Ciasto ma być

Di gotuje
FALE DUNAJU-Proste i tanie 249

pyszne,klasyczne ,ucierane ciasto z jabłkami i budyniowym kremem-w sumie to zapomniałam o tym cieście-kiedyś tak popularnym-ale znalazłam stary przepis i wiecie co-pyszne,wilgotne -takie jak lubię-polecam  SKŁADNIKI: ciasto :6 jajek, 1 szkl.cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g mąki, 3 łyżeczki kakao, 180 g margaryny, 1 kg jabłek, Krem :125 g masła(...)mleka, dodatkowo kakao do posypania PRZYGOTOWANIE: żółtka utrzeć z cukrem i margaryną ,następnie mieszając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, białka ubić i połączyć delikatnie łyżką z resztą ciasta. masę podzielić na dwie części, pierwszą wylać na blachę(ok 25x35,wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką) na to obrane i pokrojone na kawałki jabłka, do drugiej części masy dodajemy kakao,mieszamy

Swojskie jedzonko
CIASTO Z WIŚNIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 201

proporcje, zwiększając budyniową warstwę, gdyż wg mnie jest ona za cienka w stosunku do warstwy ciasta, która wyrosła imponująco. Zamieszczam więc oryginalną ilość składników a w nawiasie obok zamieszczam moją sugestię zmiany. Robiąc po raz pierwszy spokojnie można ją uwzględnić. W oryginalnym przepisie są użyte świeże wiśnie, ja wykorzystałam drylowane ze słoika, gdyż tylko takimi tu dysponuję. Ciasto nie jest(...)skomplikowane, jest puszyste, a kokosowa kruszonka pyszna. Polecam! Kruche ciasto:  4 szklanki mąki 1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki) 250 gram margaryny 4 jajka (3 żółtka + 1 całe) 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 - 3 łyżki śmietany  Masa wiśniowa: Słoik wiśni drylowanych (800g) 2 budynie śmietankowe na 500ml mleka, ugotowane w 3/4l płynu. Piana

Walijskie Pichcenie
gruszki z budyniem w ucieranym ciachu... 183

mleka i zagęścić jajka, zimne masło, , aromat waniliowy, cukier utrzeć mikserem - masa będzie zważona, ale to ma tak być wsypać mąkę przesianą z proszkiem i mikserem utrzeć na gładkie ciasto - ma być gęste tortownica 24cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować masłem i tartą bułką ciasto wyłożyć do formy i posypać wierzch troszkę tartą bułką na wierzchu ułożyć(...)ułożyć plastry gruszek kruszonka: po 100 gram mąki, cukru, masła i 1 łyżkę kakao wyrobić na kruszonkę posypać nią ciasto i piec w 200C około 45 minut ciasto najlepiej piec wieczorem, aby budyń przez noc w cieście stężał smaczne, gruszkowo budyniowe ciacho.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
SERNIK CYNAMONOWY Z BRZOSKWINIAMI 271

płaskiej łyżeczki cynamonu Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, schłodzić. Następnie wylepić nim dokładnie tortownicę, ponakłuwać gęsto widelcem i i zapiekać ok.15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 *C (góra-dół), do lekkiego zrumienienia. Następnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Na przestudzonym spodzie rozłożyć pokrojone i odsączone połówki brzoskwiń.  masy serowej : - 1 kg sera (najlepiej w kostce i zmielić(...)budyń waniliowy - 2 łyżeczki ksylitolu waniliowego ( lub cukru) - 1 szkl ksylitolu - 1,5- 2 łyżeczek cynamonu  Jajka ubić z ksylitolem i ksylitolem waniliowym na puch.Dodać proszek budyniowy oraz cynamon. Natępnie przestudzone, stopione masło. Na końcu dodajemy łyżkami ser , dokładnie go rozprowadzając.  Masę serową wylewamy delikatnie na spód i wkładamy do nagrzanego do 170*C piekarnika (góra-dół

Smaczne Zdrowe