Wielkość formy : Składniki na ciasto 4 żółtka3/4 szklanki cukru3 szklanki mąki 250 gr margaryny3/4 - 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki sody1 cukier waniliowy szczypta soliSkładniki na czekoladową piankę 4 białkaszczypta soli1/3 szklanki cukru pudru1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5-2 łyżeczki kakao Nadzienie około 1 kg rabarbaru(...)sól) i resztę mleka. Miksujemy do połączenia. Ciasto będzie dość gęste. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy ciasto, posypujemy je delikatnie mąką, wykładamy rabarbar i rozprowadzamy po wierzch piankę ( Ubite na sztywno białka z cukrem , połączone z budyniem i kakao)Pieczemy w 180 stopniach ok 50- 60 minut
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasera (używam "Mój Ulubiony") 150 g masła 1 jajko 1/2 szkl cukru 3/4 opakowania budyniu bez cukru 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa: 6 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 25 g masła/margaryny Dodatki: dżem truskawkowy lub konfitura truskawkowa np. Łowicz garść siekanych orzechów Ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na cztery równe części. Każda wałkujemy(...)Kiedy się zagotuje, dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - mi tak się stało, na szczęście okazało się że wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :) 3. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia. 4. Układamy pierwszy blat ciasta w blaszce razem z papierem
Gotowanie...to proste !żółtka 3 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego (użyłam gotowego mielonego Pilos) opakowanie budyniu waniliowego 3 jajka szklanka cukru pół kostki masła Dodatkowo: 4 białka pół szklanki cukru puszka brzoskwiń Do dzieła!!! Ciasto: Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki
sierotka maRysia w kuchnibiszkopt, więc powstała wersja bez pieczenia, na herbatnikach kakaowych. Tym razem masę zrobiłam sama bez gotowego budyniu w proszku. Dodałam mniej cukru bo zarówno chałwa jak i herbatniki są słodkie. Dorzuciłam też warstwę konfitury z czarnej porzeczki aby przełamała słodycz. Ciasto wyszło pyszne i smakowało nam bardziej niż wersja na biszkopcie. składniki: ok 600 g herbatników kakaowych 1 słoiczek konfitury(...)Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do odlanego mleka dodać żółtka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje wlać masę i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać drobno pokruszoną chałwę. Blaszkę 30x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć
Monia miesza i gotujerobione dawno temu i zapomniałam całkiem o nich. Ciasto: 550 g mąki pszennej 300 ml mleka 80 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli 70 g cukru 25 g drożdży świeżych Nadzienie: 400 g twarogu 4 łyżki cukru do smaku 1 cukier waniliowy 1 jajko 1 budyń Mąkę wsypać do miski,wkruszyć na środek drożdże, zasypać
Moje domowe kucharzeniecukru nadzienie 500 ml mleka 2 łyżki mąki 1 jajko imbir gałka muszkatołowa 1 łyżka masła 200 g kurek pół małej cebuli 2 ząbki czosnku (duży jeden) sól pieprz Ciasto zagniatamy i wyklejamy 4 foremki do tartaletek ok 12 cm śr Kurki myjemy szybko pod bieżącą wodą, osączamy na durszaku. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy cebulę i czosnek, podsmażamy chwilę(...)płyn. Mleko i mąkę mieszamy i nastawiamy na ogniu, mieszamy aż do zgęstnienia, w razie potrzeby dodajemy mleka by sos miał konsystencję budyniu, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st , podpiekamy ciasto w foremkach ok 12 min. Następnie nakładamy po równo sos a'la beszamelowy i układamy smażone kurki. Zapiekamy tarteletki
Gotowanie jest łatwekremowego twarogu Wieluń 4 jajka 200 ml śmietany kremówki 50 g masła 1 budyń czekoladowy o smaku trufli 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 2 łyżki rumu Dekoracja: polewa czekoladowa posiekane orzechy włoskie Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, masło posiekać na kawałki wrzucić do mąki dodać łyżeczkę śmietany, żółtka(...)siekaczem do ciasta kruchego lub ręką połączyć składniki.Na koniec zagnieść ciasto i wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy. Masa serowa: Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę dodać kremowy twarożek, zmiksować . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać do masy serowej wlać śmietankę dodać miękkie masło oraz wsypać budyń, wlać rum i krótko zmiksować aby nie napowietrzać zbytnio masy.Wyla
Wanilia i KardamonPyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto. SKŁADNIKI CIASTO: 5 jajek, 3/4 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka kakao Zielona masa: 3 szkl. zielonego soku Kubuś 2 budynie waniliowe, 1/2 galaretki o smaku kiwi, Masa biała: 300 ml śmietany 30%, 2 serki waniliowe(...)smaku kiwi WYKONANIE CIASTO: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Na końcu dodajemy ocet. Wylewamy na blaszkę o wym. 24x38 cm. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Masa zielona: 2 szkl. soku zagotowujemy. W pozostałym soku rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego soku, zagotowujemy
słodki bratekZatem jak sami rozumiecie, zwyczajnie nie mogłam przejść obojętnie obok tego przepisu. Sernik z wiśniami i bezą to ciasto,plasujące się w czołówce moich najulubieńszych! Przekonajcie się sami dlaczego :) Składniki: 2 jajka pół szklanki cukru 1 kg twarogu w wiaderku budyń śmietankowy łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki masła opakowanie mrożonych owoców, np. wiśni, malin - możecie zamiennie wykorzystać owoce świeże(...)papierem do pieczenia. Spód ciasta przygotowujemy ze zmielonych herbatników, podobnie jak przy niebiańsko delikatnym serniku (przepis znajdziecie TU ). Gdy blaszka jest już przygotowana, w dużej misce ubijamy jajka z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej konsystencji. Wówczas stopniowo dodajemy twaróg (wielokrotnie zmielony, ja kupiłam twaróg President). Pod koniec dodajemy proszek do pieczenia, budyń oraz stopione i przestudzone masło
Taste Of My DayOsobiście uwielbiam krówkę, a w tej wersji ciasto jest pyszne i nie jest za słodkie. Wymyśliłam je już w zeszłym roku, ale wtedy nie prowadziłam bloga, więc nie posiadam z tego okresu żadnych zdjęć. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki tortowej(...)masła 1 puszka masy kajmakowej (510 g) 1 kieliszek wódki 2 opakowania śmietan-fix Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru Dodatkowo: 3-4 łyżeczki cappuccino do ozdobienia ciasta słodkie kakao, kawałki czekolady WYKONANIE Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury
Passions hobbies lifesernik (użyłam sera z wiaderka) 190g cukru 4 jajka 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Masa makowa: 5 białek 90g suchego, zmielonego maku (kupiłam zmielony, suchy mak, nie z puszki) 100g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w syropie (puszka 820g) Ciasto: 1. Do miski wyspać mąkę, przesiać kakao, dodać cukier(...)blaszki 25x30cm, blaszka wyłożona papierem do pieczenia, patrz FILM . Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Masa serowa: 3. Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, budyń i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym
Mała Cukierenkaśmietanki, wrzuciłam 2 tabliczki czekolady i dopiero wtedy poszłam szukać pozostałych 200 g.... No i nie znalazłam ich... Uratowałam farsz dodając budyń - jedyne co przyszło mi do głowy. Jest smaczna, ale to nie jest to :( Natomiast ciasto jest genialne - polecam!!! Ciasto na tartę: Składniki na formę ok. 25 cm: 250 g mąki; 125 g zimnego masła; 1 łyżka
Miksturownikmąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag masła kilka rurek waflowych dżem truskawkowy lub konfitura morelowa Wykonanie: Rodzynki zalać rumem i odstawić na 15 minut. Przygotować budyń z budyniu w proszku, mleka (5 łyżek odlać) i połowy cukru. Zagotować i odstawić do ostygnięcia. Biszkopt: Jajka zmiksować ze szczyptą soli i resztą cukru. Dodać 5 łyżek mleka i mąkę(...)temp. 180 st.C przez 10 minut. Biszkopt wyjąć na wilgotną ściereczkę, usunąć ostrożnie papier do pieczenia i od razu zrolować ciepłe ciasto razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować na krem, dodawać po łyżce schłodzonego budyniu aż du uzyskania gładkiej masy. Następnie rozwinąć biszkopt, posmarować go kremem, ułożyć na nim rurki waflowe (3-4 sztuki) i posypać rodzynkami
Pasja Smakupolecam! (zmodyfikowany przepis z gazety „pyszne ciasta na Boże Narodzenie”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Owocowy TORCIK z CIASTA FRANCUSKIEGO Składniki: Ciasto: około 500g ciasta francuskiego – użyłam dwa opakowania ciasta francuskiego każde po 275g Lukier do ciasta: 150g cukru pudru około(...)drugie ciasto francuskie i wyciąć z niego okrąg o tej samej średnicy co pierwsze ciasto. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Okrąg pokroić na 8-10 trójkątów, patrz FILM . Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec tak samo jak pierwsze ciasto przez około 15-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Lukier do ciasta
Mała Cukierenka