byłabym sobą…;) /przepis z książki E.Mórawskiej „White Plate.Słodkie”/ Składniki: ciasto 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 70g cukru pudru 150g masła 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka olejku o smaku mango budyń 500ml mleka skórka starta z 1 cytryny 3 żółtka 100g cukru pudru 50g mąki(...)budyń, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gdy budyń zgęstnieje, garnek zestawić z ognia, wierzch przykryć folią aluminiową, aby na wierzchu nie zrobił się kożuch. Budyń przełożyć na schłodzone ciasto, wyrównać, przykryć rozwałkowaną częścią ciasta, zlepić brzegi. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać orzeszkami piniowymi. Piec 50 minut w 180C. Podawać posypane cukrem pudrem. Artykuł Torta della nonna
Raj dla PodniebieniaKiedy byliśmy dziećmi nasza Mama często piekła ciasto na soku Kubuś, wykończone bitą śmietaną i startą czekoladą. Pamiętam, że bardzo nam smakowało. Nie jadłam go dobre parę lat aż ostatnio sobie o nim przypomniałam i postanowiłam zrobić. Oczywiście jak to ja, zrobiłam swoją, bogatszą wersję. Dodałam grubą warstwę pianki i delicje brzoskwiniowe. Wyszło z tego dość wysokie ciacho, miękkie, lekkie(...)minut. Dobrze wystudzić i przekroić na dwa blaty. Foremkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie położyć dolną część ciasta. W szklance soku rozrobić budynie i cukier. Resztę soku zagotować, wlać rozrobione budynie i ugotować. Kiedy zgęstnieje dodać masło i na wolnym ogniu mieszać aż budyń całkowicie je wchłonie. Gorącą masę od razu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku 1 cukier waniliowy 5 białek Krem budyniowy: 600 ml mleka 2 budynie waniliowe Winiary + 1 łyżka mąki 1 cukier waniliowy 5 żółtek 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 puszka masy kajmakowej Wykonanie : Ciasto kakaowe : Ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym . Dodać żółtka , a na końcu mąkę z proszkiem i kakao. Wszystko delikatnie(...)włożeniu patyczka suche. Masa budyniowa: Połowę mleka zagotować w drugiej połowie wymieszać budynie, mąkę i żółtka + 2 łyżki cukru i cukier waniliowy. Zagotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z masłem. Warstwy ciasta : 1. Jedna połowa ciasta kakaowego 2. Większa połowa masy budyniowej 3. Ciasto orzechowe 4. Masa
Sama słodycz i szczypta chiliżółtka budyniowa pianka: 3 białka 130 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g budyniu waniliowego (proszek) 75 ml oleju dodatkowo: 300 g malin Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i cukrem pudrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części - 60% i 40%. Z każdej uformować kulę, zawinąć w folię
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMega marchewkowe ciasto a to dlatego, że krem też jest na bazie budyniu marchewkowego i pomarańczy, wilgotne, korzenne, słodziutkie z warstwa bitej puszystej śmietanki, to ciasto to hit wśród jesiennych wypieków. Całość komponuje się wyśmienicie, ciasto jest pyszne ;) Składniki na blaszkę 25/30 cm Ciasto: 2 szklanki startej marchewki 5 jajek 10 dag cukru kryształu 15 dag cukru trzcinowego brązowego(...)gotującego się mleka marchewkowego i ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu , miksować aż powstanie gęsty krem, wymieszać z otartą skórką pomarańczową. Przełożyć kremem ciasto. Dobrze schłodzoną kremówkę z serkiem i cukrem pudrem ubić na gęsty krem, wyłożyć na wierzch ciasta, posypać wiórkami czekoladowymi, schłodzić w lodówce
Wanilia i Kardamonwaniliowy3 łyżeczki proszku4 łyżki śmietany kwaśnejna czubek łyżeczki amoniaku2 łyżki kakaoDodatkowo:powidła węgierkowe1 szklanka cukru6 białek1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 l mleka)cukier puder do posypaniaMargarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem,wszystko zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze. Jedną z mniejszych części wyrobić z kakao. Ciasto(...)pieczenia,na to wyłożyć powidło, następnie zetrzeć ciasto kakaowe.Ubić pianę z białek na sztywno ,dodać 1 szkl cukru i jeszcze ubić, pod koniec ubijania dodać budyń (proszek).. Pianę wyłożyć na ciasto i na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta.Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem. Smacznego
Praktyczna plświetnie się sprawdzi, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, prostego, a piekarnik szwankuje ;).U mnie to ciasto znika w szybkim tempie :). SKŁADNIKI ok. 200g herbatników 1 kostka masła (200g) szczypta soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 500ml mleka 1 opak. budyniu śmietankowego (takiego na 500ml mleka) 1 puszka gotowego kajmaku (ok. 450g) 60g orzechów włoskich WYKONANIE W 100ml(...)budyniu i miksujemy na gładką masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie warstwę herbatników.Herbatniki smarujemy połową masą kajmakową-żeby masa zrobiła się bardziej płynna wstawiamy puszkę do gorącej wody -i znowu nakładamy warstwę herbatników.Dalej wykładamy krem budyniowy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.Na koniec smarujemy warstwę herbatników pozostałą masą kajmakową.Posypujemy orzechami i wkładamu ciasto
Mała w garnku mieszaszkl. oleju szczypta soli Nadzienie: 200 g sera twarogowego, 3 łyżki śmietany 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka budyniu waniliowego dodatkowo cukier do smaku 2 nektarynki Kruszonka: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki WYKONANIE Ciasto: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, wlewamy do większej miski, dodajemy cukier, jajko, sól i olej, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy powoli mąkę(...)części. Robimy kulki, rozpłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy nadzienie : ser mieszamy ze śmietaną, cukrem i budyniem na gładką masę. Gdy ciasto podrośnie, szklanką na środku każdej kulki robimy wgłębienie i nakładamy nadzienie serowe. Na serze układamy pokrojone w paski nektarynki. Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę zagniatamy). Wstawiamy bułeczki
słodki bratekobok piernika, sernika i makowca. Ciasto ajerkoniakowe Składniki: Biszkopt jasny: 5 jajek 5 łyżek cukru opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 5 łyżek cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki czekolady w proszku 5 łyżek mąki 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Masa: opakowanie budyniu waniliowego 375 ml mleka(...)żółtka i dokładnie ucieramy. Później stopniowo dodajemy budyń i mleko w proszku. Kiedy składniki się dobrze połączą dodajemy stopniowo wódkę i cały czas ucieramy masę. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i dobrze wzszsytko mieszamy. Kremówkę ubijamy pod koniec dodając utrwalacz do śmietany i cukier puder. Kiedy już wszystko mamy przygotowane rozpoczynamy składanie ciasta. Jasny biszkopt pokrywamy połową tężejącej masy, następnie
PatiGotujezastępują mąkę i sprawiają, że ciasto po upieczeniu ma kremową wilgotną konsystencję. Jednak moim zdaniem sernik z Rożniatowa wyróżniają nie tylko ziemniaki. Tradycyjnie serniki pieczone są na cieście kruchym lub bez żadnego spodu. W serniku z Rożniatowa na spodzie jest kakaowe ciasto ucierane, a na wierzchu lekkie ciasto z białek i orzechów. Oba te ciasta wzbogacają i urozmaicają smak tradycyjnego(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 1,2 kg białego sera (twarogu) 400 cukru 8 żółtek 8 białek 250 g roztopionego masła 2 cukry waniliowe 2 budynie śmietankowe 2 duże ziemniaki Ciasto orzechowe: 150 g mielonych orzechów włoskich 4 białka (żółtka można nadprogramowo dodać do sernika lub wykorzystać do innych celów) 5 łyżek cukru Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko
Trzeci talerzSuper pyszne i niezwykle proste do zrobienia ciasto z rabarbarem i budyniem . Przepis krok po kroku wraz ze zdjęciami pomoże Ci w upieczeniu jednego z lepszych ciast z dodatkiem rabarbaru! Zapraszam serdecznie. - uniwersalne ciasto półkruche - długo zachowuje świeżość - sprawdzony i niezawodny przepis
AniaGotuje.plcukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa 4 winne jabłka 1/2 szklanki wina wytrawnego białego 1 budyń śmietankowy 400 ml mleka 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka cynamonu cukier puder 1 ziarenko kardamonu bita śmietana do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami laskowymi, dodajemy żółtka oraz posiekane zimne masło i zagniatamy(...)cząstki, zalewamy w naczyniu białym winem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie jabłka odcedzamy na sicie dokładnie, układamy w formie na cieście tak aby lekko zachodziły na siebie posypujemy cynamonem. Budyń gotujemy tak jak w przepisie na opakowaniu z wydrążonymi nasionkami z laski wanilii w mniejszej ilości mleka, gorący wylewamy na jabłka.W palcach rozdrabniamy resztę ciasta
Wanilia i Kardamon„To jest coś co tygryski lubią najbardziej ” Delikatny puszysty i pyszny. Przygotowanie ciasta kruchego – wszystkie składniki na ciasto kruche wrzucić do miski i
Kuchnia Pokoleńmój, autorski.Pod postem Majana napisała mi, że takie same ciasto znane jest jako "Styropian". Karmelitko, ciasto wygląda naprawdę pysznie, ale pomysł jest już znany jako ciasto styropian. Tylko,że styropian robione jest z budyniem waniliowym, a u Ciebie zmianą jest budyń czekoladowy. Pozdrawiam:) Zaintrygowana tą uwagą, sprawdziłam to i... rzeczywiście, taki sam przepis spotkałambądź bardzo zbliżony na innych blogach(...)kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18% 2 budynie waniliowe (proszek) 1 cukier waniliowy kilka kropli olejku waniliowego 1 szklanka cukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką, aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostałe składniki i dokładnie wyrobiłam
W kuchni Karmel-itkiwłoskich lub laskowych 4 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Krem: 2 szklanki mleka 10 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta 2 torebki budyniu waniliowego Delecta kostka masła (25 dag) Ciasto francuskie rozmrażamy i rozkładamy na blaszcze wysypanej mąką. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze temp. 200 stopni (dwa placki). Ciasto orzechowe: Ucieramy 4 żółtka(...)papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy pół godziny w temperaturz 150 stopni. Krem: Łączymy mleko z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku. Gotujemy, studzimy i ucieramy z masłem. Jeden upieczony płat ciasta francuskiego smarujemy połową kremu. Przykrywamy ciastem orzechowym, smarujemy resztą kremu i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Salonik smaków