ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:139/780)

ciasto pawi ogon lub pawie oczko :-) 191

dodatkiem miodu. Całość jest przełożona kremem oraz galaretką. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i jest pycha. Polecam :-) No to zaczynamy : SKŁADNIKI * przepis na dużą blaszkę BISZKOPT -5 jajek -0,5 szklanki cukru -cukier waniliowy -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej -1 czubata łyżka kakao -2 budynie czekoladowe po 40g ROLADY -2,5szkl maki -3 jajka(...)mąki pszennej DODATKOWO -1 galaretka pomarańczowa -400ml wrzątku ORAZ NA POLEWĘ -1/4 tabliczki czekolady mlecznej -1 porządna łyżka masła -i troszeczkę orzechów do posypania Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę. Z mleka odlewamy niewielką część i w niej rozpuszczamy 2 budynie, cukier,mąkę oraz cukier waniliowy. Resztę mleka zagotowujemy-masę wylewamy na gotujące się mleko

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rafaello na herbatnikach - ciasto na zimno 207

Pomysł na niedzielne ciasto na zimno - rafaello, czyli herbatniki przełożone domowym kremem budyniowym i podprażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto jest proste do przygotowania i bardzo smaczne! Jego smak uzależnia 😋 Uwaga: rafaelllo najlepiej przygotować dzień przed podaniem, ponieważ herbatniki muszą zmięknąć i wchłonąć odrobinę kremu budyniowego.  Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: 2 paczki herbatników(...)resztę kremu. Całość wyrównać. Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni i posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki. Na drugi dzień kroić na mniejsze kawałki. Przygotowanie budyniu Przygotowywanie kremu budyniowego Składanie ciasta: herbatniki, krem (3 warstwy), a na wierzchu krem z podprażonymi wiórkami kokosowymi

Ugotować
Ciasto budyniowe z rabarbarem 153

pieczenia 1 szt. Cukier waniliowy masa 150 g cukru 2 jajka 2 szklanki kwaśnej śmietany12% 2 budynie waniliowe 700g. rabarbaru + ok. 4-5 łyżek cukru Przygotowanie: Masło, 2 jajka, 100 g cukru, mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy - zagnieść na ciasto.  Włożyć na 30 min.do lodówki . Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą(...)ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok (około 2 - 3 minuty). Rabarbar przełożyć na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku. Pokrycie 150g cukru, 2 jajka, śmietana i budyń w proszku zmiksować. Ciasto wylepić tortownice i boki. Ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć odsączony rabarbar, i na końcu wlać masę. W temperaturze 180 ° C piec przez około 1 godzinę

Kubki smaku
Budyniowa tarta bez pieczenia z konfiturą z czarnego bzu i owocami 234

Dziś zapraszam Was na kolejne letnie ciasto. Budyniowa tarta bez pieczenia z konfiturą z czarnego bzu i owocami , to idealny pomysł na deser w upalne dni. Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt… no cóż moi goście byli zachwyceni. Dla przełamania słodyczy budyniu i ciekawego efektu wizualnego użyłam pyszną konfiturę z czarnego bzu Matecznik . Matecznik, to nie tylko konfitury(...)konfitury z czarnego bzu. Układamy owoce. Odstawiamy do przestudzenia budyniu. A następnie wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc (minimum 3-4 godziny, aby nasz budyń ładnie zgęstniał i całe ciasto dobrze się kroiło). Podajemy z listkami świeżej mięty. Kroimy ostrym nożem. Smacznego

Słodkie okruszki
Torcik kawowo-orzechowy 417

tortownicę) Ciasto: 3 jaja 150g cukru  200g mąki pszennej 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 2 torebki budyniu waniliowego 750ml mleka 200g masła 100g cukru pudru pół szklanki kawy cappuccino 50ml wody Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając dodać cukier i żółtka. Orzechy zmielić na proszek, wymieszać z przesianą mąką i proszkiem(...)mleka, ugotować budyń i ostudzić. Kawę zalać 50ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania powoli dodawać przestudzone Cappuccino i budyń. Gotowy krem wyłożyć na blaty ciasta, wysmarować wierzch i boki, udekorować orzechami włoskimi. Smacznego

Zapiski Młodej Żony
Wiśniowe składanka, pyszna i kolorowa 115

lekko się zarumienić. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Po wyjęciu patyczka z ciasta musi on być suchy. Ostudzić. Na zimne ciasto wylać gęstniejącą galaretkę. Wstawić ciasto do lodówki aż całkowicie zgęstnieje. Przygotowanie masy budyniowej – Ugotować budyń jak pisze na opakowaniu. Listki żelatyny zamoczyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcisnąć i dodać do gorącego budyniu. Dokładnie wymieszać robotem. Przykryć budyń(...)ostygnięcia. Kremówkę ubić i dodać do zimnego budyniu. Dokładnie wymieszać i wylać na gęstą galaretkę. Wstawić ponownie do lodówki. Ostatnia warstwa – galaretkę rozmieszać we wrzącej wodzie i odstawić do stężenia, ale nie całkowitego. Rozłożyć na górze pozostałe wiśnie. Następnie wylać galaretkę na masę budyniową i znowu do lodówki. Ciasto przykryć żeby nie wchłonęło zapachów z lodówki. Ciasto pycha, polecam

Kuchnia Pokoleń
Kremówka/napoleonka z kremem budyniowo-śmietankowym 143

laska wanilii 1/2 litra śmietanki 36% Dodatkowo:  cukier puder do posypania  Ciasto francuskie podzielić na pół i przełożyć na dwie równe blaszki.  Jedną z części ciasta pokroić na około 12 kwadratów lub prostokątów.  Całość piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 12-15 minut w 200 stopniach i odstawić do ostygnięcia. Przygotować masę. Żółtka, mąki i szklankę(...)budyń.) Budyń pozostawić do ostudzenia, a następnie zmiksować, aby stał się idealnie gładki i puszysty. Zimną kremówkę ubić i na sztywno i delikatnie połączyć z budyniem. Otrzymany krem wyłożyć na niepokrojony płat upieczonego ciasta, a na jego wierzchu ułożyć (ściśle, obok siebie) mniejsze kawałki.  Całość schłodzić w lodówce - minimum 2-3 godziny.  Przed podaniem kremówki/napoleonki posypać cukrem

Di gotuje
Fiona - ciasto 139

bajecznej nazwie Fiona. Chyba nadchodzi pora by na mojej stronie wyczarować kompana dla tego właśnie ciasta i niedługo upiec Shreka :)  Fiona w wykonaniu jest bardzo prosta. jednak zanim ją zrobiłam wprowadziłam kilka zmian od siebie.  Biszkopt: * 4 jajka * 4 łyżki cukru * 1 budyń waniliowy albo śmietankowy * 2 łyżki mąki pszennej  * szczypta soli * duże opakowanie cukru waniliowego Białka(...)sztywną pianę. Kolejno dodawałam po jednym żółtku i łyżce cukru.  Dosypałam cukier waniliowy i mieszałam jeszcze chwilkę na wysokich obrotach miksera. Dodałam przesianą mąkę z budyniem i dokładnie wymieszałam.  Wylałam ciasto do foremki wyłożonej pergaminem do pieczenia i piekłam ok. 25 minut.  Masa: * 900 ml soku malinowego * 3 budynie malinowe * 2-3 łyżki cukru * 2 opakowania delicji

Pieprzyć z Fantazją
Karpatka II 113

łtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować aż budyń będzie gęsty i znikną grudki. Pozostawić do ostygnięcia (ja przykrywam garnek folią spożywczą i wystawiam na balkon). Przygotować ciasto . Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem(...)temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem

cucinare
Karpatka II 114

łtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować aż budyń będzie gęsty i znikną grudki. Pozostawić do ostygnięcia (ja przykrywam garnek folią spożywczą i wystawiam na balkon). Przygotować ciasto . Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem(...)temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem

cucinare
Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką 88

Fale Dunaju z galaretką agrestową i brzoskwiniami, to modyfikacja słynnego ciasta Fale Dunaju, które swoją wdzięczną nazwę zawdzięcza falom utworzonym przez jasne i ciemne ciasto :) Mam

Kulinarne Przeboje
USTA ADAMA 152

opakowania) ok. 0,5 słoika powidła śliwkowego WYKONANIE : Naszą pracę zaczynamy od zrobienia budyniu. Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, w pozostałym  mieszamy budyń, wlewamy na mleko, gotujemy przez chwilę. Odstawiamy do ostudzenia. CIASTO : Blachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Każdy biszkopt smarujemy łyżeczką powidła i składamy ze sobą. Układamy na blachę w równych od siebie(...)wolne miejsca obok biszkoptów, a następnie przykrywamy ciastem biszkopty. Pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka.  MASA : Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Dobrze ucieramy. Masę wykładamy na wystudzone ciasto i równo smarujemy. POLEWA : Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, najlepiej w mikrofalówce. Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w garnku, podgrzewamy aż się rozpuszczą. Gdy zacznie

Pani na deser
Drożdżowe ślimaczki z jagodami 164

cukru /trzcinowy/ 1 jajko 1 żółtko ok. 200 g mleka 1/4 łyżeczki soli 70 g roztopionego masła 1 łyżeczka cukru z wanilią nadzienie: 150 g serka waniliowego 2 łyżki budyniu  śmietankowego 1 szklanka lukier: 2 łyżki cukru pudru ok. 2  łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: -Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać  po jednej łyżce cukru, mąki  i ¼ szklanki(...)swoją objętość /ok. godziny/przełożyć je na oprószony mąką blat i delikatnie rozwałkować. -Uformować prostokąt o wymiarach  ok. 20/50 cm. -Serek waniliowy  wymieszać z budyniem i  rozsmarować na  cieście pozostawiając wolne boki. -Umyte, osuszone jagody  rozłożyć na twarożku. -Ciasto z nadzieniem delikatnie  zwinąć  wzdłuż dłuższego boku formując roladę. -Całość pokroić

Zakamarki mojej kuchni
Ciasto budyniowe na herbatnikach 145

granicach rozsądku :)). I z takich pobudek powstało ciasto budyniowe na herbatnikach – szybkie i smaczne Spróbujecie :)? Obiecuję, nie będziecie żałować Ciasto budyniowe na herbatnikach przepis na tortownicę o średnicy 24 cm 2 opakowania herbatników, tj. ok. 400 g 3 budynie waniliowe 3 łyżki miodu 0,75 l mleka winogrona 2 galaretki, u mnie o smaku cytrynowym Tortownicę wyłóż papierem(...)masa zacznie gęstnieć. Gotowy budyń odstaw na ok. 30 minut do przestygnięcia. Budyń podziel na dwie części. Jedną z nich wyłóż na herbatniki, a następnie przykryj ją drugą warstwą ciastek. Na drugą warstwę herbatników wyłóż drugą warstwę masy budyniowej, ją również przykryj herbatnikami. Na wierzch ciasta połóż winogrona, tak aby pokryły całą powierzchnię tortownicy. Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu

365 dni dookoła kuchni
Ciasto Popapraniec 377

masy jajecznej. Wymieszać delikatnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Piec w 180 stopniach 25-30 minut do tzw. "suchego patyczka". Ciasto wystudzić, zdjąć papier, przekroić na pół. Krem:   Budynie wymieszać w 1/2 szklance mleka(...)wraz z cukrem. Resztę mleka zagotować, do gotującego się dodać rozmieszane budynie, ciągle mieszać do momentu, aż budyń zrobi się gęsty. Odstawić do wystudzenia. Jak budyń ostygnie utrzeć go z masłem. Masą przełożyć ciasto. Mus: Jabłka obrać. Następnie zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, przełożyć do rondelka i poddusić. Jak zmiękną wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać, żeby jabłka

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania