waniliowy3 łyżeczki proszku4 łyżki śmietany kwaśnejna czubek łyżeczki amoniaku2 łyżki kakaoDodatkowo:powidła węgierkowe1 szklanka cukru6 białek1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 l mleka)cukier puder do posypaniaMargarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem,wszystko zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze. Jedną z mniejszych części wyrobić z kakao. Ciasto(...)pieczenia,na to wyłożyć powidło, następnie zetrzeć ciasto kakaowe.Ubić pianę z białek na sztywno ,dodać 1 szkl cukru i jeszcze ubić, pod koniec ubijania dodać budyń (proszek).. Pianę wyłożyć na ciasto i na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta.Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem. Smacznego
Praktyczna plświetnie się sprawdzi, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, prostego, a piekarnik szwankuje ;).U mnie to ciasto znika w szybkim tempie :). SKŁADNIKI ok. 200g herbatników 1 kostka masła (200g) szczypta soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 500ml mleka 1 opak. budyniu śmietankowego (takiego na 500ml mleka) 1 puszka gotowego kajmaku (ok. 450g) 60g orzechów włoskich WYKONANIE W 100ml(...)budyniu i miksujemy na gładką masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie warstwę herbatników.Herbatniki smarujemy połową masą kajmakową-żeby masa zrobiła się bardziej płynna wstawiamy puszkę do gorącej wody -i znowu nakładamy warstwę herbatników.Dalej wykładamy krem budyniowy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.Na koniec smarujemy warstwę herbatników pozostałą masą kajmakową.Posypujemy orzechami i wkładamu ciasto
Mała w garnku mieszaszkl. oleju szczypta soli Nadzienie: 200 g sera twarogowego, 3 łyżki śmietany 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka budyniu waniliowego dodatkowo cukier do smaku 2 nektarynki Kruszonka: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki WYKONANIE Ciasto: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, wlewamy do większej miski, dodajemy cukier, jajko, sól i olej, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy powoli mąkę(...)części. Robimy kulki, rozpłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy nadzienie : ser mieszamy ze śmietaną, cukrem i budyniem na gładką masę. Gdy ciasto podrośnie, szklanką na środku każdej kulki robimy wgłębienie i nakładamy nadzienie serowe. Na serze układamy pokrojone w paski nektarynki. Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę zagniatamy). Wstawiamy bułeczki
słodki bratekobok piernika, sernika i makowca. Ciasto ajerkoniakowe Składniki: Biszkopt jasny: 5 jajek 5 łyżek cukru opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 5 łyżek cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki czekolady w proszku 5 łyżek mąki 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Masa: opakowanie budyniu waniliowego 375 ml mleka(...)żółtka i dokładnie ucieramy. Później stopniowo dodajemy budyń i mleko w proszku. Kiedy składniki się dobrze połączą dodajemy stopniowo wódkę i cały czas ucieramy masę. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i dobrze wzszsytko mieszamy. Kremówkę ubijamy pod koniec dodając utrwalacz do śmietany i cukier puder. Kiedy już wszystko mamy przygotowane rozpoczynamy składanie ciasta. Jasny biszkopt pokrywamy połową tężejącej masy, następnie
PatiGotujezastępują mąkę i sprawiają, że ciasto po upieczeniu ma kremową wilgotną konsystencję. Jednak moim zdaniem sernik z Rożniatowa wyróżniają nie tylko ziemniaki. Tradycyjnie serniki pieczone są na cieście kruchym lub bez żadnego spodu. W serniku z Rożniatowa na spodzie jest kakaowe ciasto ucierane, a na wierzchu lekkie ciasto z białek i orzechów. Oba te ciasta wzbogacają i urozmaicają smak tradycyjnego(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 1,2 kg białego sera (twarogu) 400 cukru 8 żółtek 8 białek 250 g roztopionego masła 2 cukry waniliowe 2 budynie śmietankowe 2 duże ziemniaki Ciasto orzechowe: 150 g mielonych orzechów włoskich 4 białka (żółtka można nadprogramowo dodać do sernika lub wykorzystać do innych celów) 5 łyżek cukru Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko
Trzeci talerzSuper pyszne i niezwykle proste do zrobienia ciasto z rabarbarem i budyniem . Przepis krok po kroku wraz ze zdjęciami pomoże Ci w upieczeniu jednego z lepszych ciast z dodatkiem rabarbaru! Zapraszam serdecznie. - uniwersalne ciasto półkruche - długo zachowuje świeżość - sprawdzony i niezawodny przepis
AniaGotuje.plcukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa 4 winne jabłka 1/2 szklanki wina wytrawnego białego 1 budyń śmietankowy 400 ml mleka 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka cynamonu cukier puder 1 ziarenko kardamonu bita śmietana do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami laskowymi, dodajemy żółtka oraz posiekane zimne masło i zagniatamy(...)cząstki, zalewamy w naczyniu białym winem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie jabłka odcedzamy na sicie dokładnie, układamy w formie na cieście tak aby lekko zachodziły na siebie posypujemy cynamonem. Budyń gotujemy tak jak w przepisie na opakowaniu z wydrążonymi nasionkami z laski wanilii w mniejszej ilości mleka, gorący wylewamy na jabłka.W palcach rozdrabniamy resztę ciasta
Wanilia i Kardamon„To jest coś co tygryski lubią najbardziej ” Delikatny puszysty i pyszny. Przygotowanie ciasta kruchego – wszystkie składniki na ciasto kruche wrzucić do miski i
Kuchnia Pokoleńmój, autorski.Pod postem Majana napisała mi, że takie same ciasto znane jest jako "Styropian". Karmelitko, ciasto wygląda naprawdę pysznie, ale pomysł jest już znany jako ciasto styropian. Tylko,że styropian robione jest z budyniem waniliowym, a u Ciebie zmianą jest budyń czekoladowy. Pozdrawiam:) Zaintrygowana tą uwagą, sprawdziłam to i... rzeczywiście, taki sam przepis spotkałambądź bardzo zbliżony na innych blogach(...)kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18% 2 budynie waniliowe (proszek) 1 cukier waniliowy kilka kropli olejku waniliowego 1 szklanka cukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką, aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostałe składniki i dokładnie wyrobiłam
W kuchni Karmel-itkiwłoskich lub laskowych 4 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Krem: 2 szklanki mleka 10 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta 2 torebki budyniu waniliowego Delecta kostka masła (25 dag) Ciasto francuskie rozmrażamy i rozkładamy na blaszcze wysypanej mąką. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze temp. 200 stopni (dwa placki). Ciasto orzechowe: Ucieramy 4 żółtka(...)papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy pół godziny w temperaturz 150 stopni. Krem: Łączymy mleko z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku. Gotujemy, studzimy i ucieramy z masłem. Jeden upieczony płat ciasta francuskiego smarujemy połową kremu. Przykrywamy ciastem orzechowym, smarujemy resztą kremu i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Salonik smakówrodzynek BIO MAKAR , 2 łyżki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, Masa chałwowa: 300g masła, 750ml mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżki cukier, 150g chałwy waniliowej, Dodatkowo: 50g wiórków kokosowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu(...)wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję pokruszoną chałwę. Ucieram. Nie przestając ucierać dodaję budyń. 3. Na jedno z ciast bakaliowych wykładam 2/3 masy chałwowej. Wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto bakaliowe. Wierzch ciasta smaruję pozostałą masą. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. Przestudzonymi wiórkami posypuję wierzch
Tradycyjna kuchnia Kasiekstraktu z wanilii 0,5 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 1 jajko 0,5 szklanki jagód Składniki na krem: 1 kostka masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru + 1 cytryna Przed upieczeniem ciasta warto przygotować sobie składniki na krem. Masło wyciągamy z lodówki(...)żeby zmiękło. Gotujemy 1 szklankę mleka, w reszcie rozpuszczamy budyń, wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do pojawienia się pierwszych bąbelków. Przelewamy gotowy budyń do miseczki i odstawiamy przykryty do wystudzenia. Suche składniki na ciasto mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz maślankę dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Myjemy jagody, najładniejsze odkładamy do dekoracji. Dokładnie myjemy cytrynę, ocieramy
Ciastkozercybudyniowy: 110 g serka mascarpone 60 ml śmietany kremówki (38%) 1 jajko 30 g budyniu waniliowego (proszek) 25 g cukru dodatkowo: 100 g malin 3 morele Mąkę przesiać, wymiezać z cukrem. Dodać masło, posiekać, a nastpęnie rozterzeć palcami na kruszonkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy; wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Schłodzić(...)minut. Zdjąć z ciasta obciążenie i papier. Podpiekać kolejne 10 minut w 180 st. C. W tym czasie przygotować masę orzechową. Orzechy, syrop, masło,jajko i ekstrakt umieścić w garnuszku. Zagotować, a następnie podgrzewać przez 5 minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepłą masę orzechową równomiernie rozprowadzić na kruchym spodzie. Odstawić. Mascarpone, kremówkę, jajko, budyń i cukier roztrzepać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeFormę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy ścieramy na tarce na grubych oczkach pierwszą część ciasta (z lodówki). Wierzch startego ciasta posypujemy bułką tartą. Następnie nakładamy pokrojone jabłka. W garnku przygotowujemy budyń - dwa opakowania proszku wraz z 4 łyżkami cukru dodajemy do 100 ml mleka i dokładnie mieszamy. Przygotowany proszek wlewamy do gotującego się pozostałego mleka(...)ciągle mieszając. Budyń odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie nakładamy go na jabłka. Z zamrażalnika wyciągamy drugą część ciasta i ścieramy je na grubych oczkach. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w nagrzanym do 180C piekarniku i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia
Emcia PichciSkładniki: ciasto 100 g mielonych migdałów bez skórki 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka masa 4 żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Powidła śliwkowe z czekoladą tutaj TUTAJ(...)wrzenia. Chwilę gotujemy. Odstawiamy z ognia ,przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu. Pierwsze ciasto smarujemy czeko-śliwką ,a następnie wykładamy warstwe kremu i równomiernie smarujemy.Następnie przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy.Na wierzch smarujemy pozostalym kremem ,Wstawiamy
w mojej kuchni