szklanki cukru 1 cukier waniliowy 200 ml ciepłego mleka 2 jajka 80 g oleju 25 g drożdży 7 łyżek sera z wiaderka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki budyniu waniliowego 1 jajko 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki wody Wykonanie : Do miski przesiewamy mąkę następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, kruszymy drożdże i zalewamy ciepłym mlekiem, delikatnie mieszamy(...)dużo. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Dobrze wyrośnięte ciasto to udany i pulchny wypiek. Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym budynie i jajkiem. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę delikatnie rozwałkowujemy na około 1 cm wykrawamy po dw krążki, na jednym kładziemy kopiastą łyżeczkę sera i przykrywamy drugim krążkiem dobrze
Sama słodycz i szczypta chiliPasteis de nata – znane również pod nazwą „Pasteis de Belem” – od nazwy dzielnicy w Lizbonie, gdzie stoi klasztor Hieronimitów. Są to portugalskie
Ostra na SłodkoPyszna tarta - bardzo kruche, maślane ciasto a na nim budyń waniliowy i owoce. Prosty wypiek, z którym każdy sobie poradzi. Nie wiem czy coś może się nie udać - chyba to mało prawdopodobne :D ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki: ciasto pół kostki drożdży szklanka cukru szklanka oleju szklanka ciepłego mleka 4 jajka 5 szklanek mąki kruszonka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła 3 łyżki mąki dodatkowo: wydrylowane śliwki budyń śmietankowy Wykonanie: z drożdży odrobiny mleka(...)cukru zrobić zaczyn. Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty składników i zagnieść ciasto które wyłożyć na blaszce. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą i wstawić do lodówki. Ugotować budyń i wylać go na ciasto następnie szybko wyłożyć na ciasto śliwki posypując wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec 50 minut w 180 stopniach. UWAGA! Ciasto po upieczeniu od razu wyjąć z blaszki ponieważ drożdżówki
Pychotkaaawykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do foremek. Jeżeli nie posiadamy dwóch takich samych blaszek, możemy ciasta upiec oddzielnie, czyli podzielić składniki na pół i przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Możemy też (ja tak zrobiłam) upiec jedno duże ciasto na blaszce z wyposażenia piekarnika i po upieczeniu przeciąć je na pół *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)naczyniu mieszamy pozostałe mleko, budyń (proszek), żółtka i mąkę pszenną *** *** Mieszankę wlewamy na wrzącą miksturę brzoskwiniowo-mleczną i gotujemy budyń. Gotowy budyń przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia *** *** W misie miksera ucieramy masło do puszystości. Dodajemy stopniowo budyń, łyżka po łyżce, cały czas ucierając, aż powstanie gładki krem *** *** Jeden blat ciasta przekładamy do foremki
Blog z ApetytemSkładniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Średnią prostokątną blachę wyłożyć papierem, wylepić dno ciastem. Ułożyć na budyniu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Włożyć na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 o C. W tym czasie zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie(...)rozpuszczenia się cukru. Dodać pod koniec cynamon ocet lub sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 140 o C . Ubite białka z cukrem wyłożyć na ciasto, posypać posiekanymi orzechami i piec do momentu aż beza lekko zbrązowieje (ok 30 minut). Najlepiej piec na termoobiegu, wówczas beza szybciej wysusza się. Ciasto wyjąć i ostudzić
Czerwień i błękitbudyń śmietankowy 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki masła (roztopionego) kilka kropel esencji waniliowej piana 5 białek 1 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy ponadto 1 puszka brzoskwiń cukier puder A jak to zrobić: Wszystkie składniki ciasta zagnieść jak kruche, podzielić na dwie części (jedna większą, drugą mniejszą) i włożyć na około godzinę do zamrażalnika. Gdy ciasto się schłodzi, większą częścią(...)przygotowany spód z ciasta. Brzoskwinie odsączyć i drobno pokroić. Ułożyć na całej powierzchni masy serowej. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier puder i na końcu budyń. Wyłożyć jako kolejną warstwę ciasta. Wierzch posypać pokruszonym ciastem z mniejszego kawałka. Można też zetrzeć ja na tarce o grubych oczkach. Ciasto piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni
Kuchnia w opałachtakie słodkościowe cudo . Uwielbiam ptysie i serdecznie polecam Wam ten przepis :-) * * * Składniki na ciasto (proporcje na jedną blachę): 1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki 5 całych jajek pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem: 1 litr mleka 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego + cukier wg proporcji na opakowaniu 2 łyżki cukru pudru(...)miękkiego masła cukier puder do oprószenia Wykonanie: 1. Zaczynamy od ugotowania budyniu z litra mleka i dwóch opakowań budyniu. Po ugotowaniu pozostawiamy do wystudzenia. 2. Budyń sobie stygnie, a my zabieramy się za ciasto. Zagotowujemy wodę z masłem. 3. Gdy woda z masłem się gotuje, to stopniowo wsypujemy do niej mąkę i cały czas intensywnie mieszamy -tworzymy ciasto parzone
Kawa z mlekiemwaniliowego 1 jajko Masa wiśniowa: 1 słoik kompotu z wiśni (mój miał 350 ml kompotu i 2 szklanki wiśni) 1 budyń waniliowy/śmietankowy Bita śmietana: 200g śmietany 36% 1 łyżka cukru waniliowego Opcjonalnie do dekoracji: posiekana czekolada/posypka czekoladowa Przygotować ciasto. Wszystkie składniki ciasta szybko i wyłożyć nim dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Należy uformować wyższe brzegi. Ciasto(...)masę wiśniową. Wiśnie odsączyć na sicie. Szklankę kompotu zagotować, a w reszcie wymieszać proszek budyniowy. Do gotującego się kompotu wlać rozrobiony budyń i c ałość energicznie mieszając - zagotować. Na końcu wmieszać wiśnie. Masę równomiernie przełożyć na podpieczony spód. Ciasto piec dodatkowe 25-30 minut oraz kolejno ostudzić i schłodzić w lodówce (przeważnie zostawiam je na całą noc). Przygotować bitą śmietanę
Di gotujeinna dopasowana do smaku) dowolne kruche ciastka na obsypanie boków niebieska galaretka do dekoracji lukrowe pisaki kilka zielonych winogron WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ WYKONANIE CIASTA : Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Zalewamy kawę. Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy mokre, miksujemy 2 minuty, na końcu dodajemy gorącą kawę. Masa będzie płynna. Dzielimy ją na 2 części(...)cukierniczym i wyciskamy rozetki. Pomiędzy nie wykładamy pokrojoną galaretkę i dowolnie dekorujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki. MAŁA RADA : Żeby prace nad naszym tortem poszły sprawnie niebieską galaretkę, ciasto jak i budyń najlepiej sobie przygotować dzień wcześniej. Smacznego
Pani na deserwody * 1 łyżka cukru 2-3 łyżki oleju kokosowego lub innego 150 g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1 łyżeczka soli *Wodę należy wlewać stopniowo i obserwować konsystencję ciasta, podana ilość jest orientacyjna Sposób wykonania 1. Drożdże kruszymy ,zasypujemy cukrem, dolewamy kilka łyżek wody-mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy, żeby drożdże zaczęły pracować (na powierzchni powinna(...)Wlewamy drożdże. Stopniowo dolewamy wody (ja początkowo wlałam około 250 ml) 3. Dodajemy olej (jeśli kokosowy roztopiony i przestudzony) ,sól. Ponownie dolewamy wodę aby uzyskać konsystencję gęstego budyniu. 4. Przelewamy ciasto do miski. Dodajemy pokrojone bakalie (u mnie żurawina, rodzynki i morele). Mieszamy za pomocą drewnianej miski. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia
Marcepanowa kuchniaJako, że dawno nie było nic specjalnego to dziś mam dla Was efektowne i pyszne ciasto, które łączy w sobie orzechowy spód i 2 pyszne kremy oddzielone warstwą herbatników. Ciasto: 6 białek 3/4 szklanki cukru 2 łyżki oleju 100 g mielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki mąki pszennej Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie do piany dodajemy cukier i ubijamy(...)budyń będzie miał jednolity kolor. Połowę masła ucieramy na puch i partiami cały czasu miksując dodajemy ostudzony jeden z budyni, analogicznie postępujemy z pozostałym masłem i budyniem. Na ostudzone ciasto wykładamy masę czekoladową, na nią wykładamy herbatniki, a następnie jasną masę, którą dodatkowo posypujemy zmielonymi orzechami. Ciasto odstawiamy do lodówki by się schłodziło
Cynamonowe szczęścieproszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, wstawić do piekarnika, piec 30 minut w 175 stop. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na połowę. MASA JABŁKOWO-WIŚNIOWA Do rondla wyłożyć marmoladę jabłkową i dżem wiśniowy, wymieszać. Postawić rondel na ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia(...)pół szklanki mleka, zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać zawiesinę z mąki, zagotować, ostudzić. Masło rozetrzeć w misce, dodając po łyżce zimnego budyniu, zmiksować. SKŁADANIE CIASTA: biszkopt masa jabłkowo-wiśniowa masa budyniowa biszkopt Ciasto posypać cukrem pudrem
Kuchnia Danusimąki 90 g startych orzechów włoskich 3 łyżki cukru na masę serową: 1 kg sera na sernik 8 jajek 250 g masła 250 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Wszystkie trzy ciasta ubić tak jak biszkopt: najpierw białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka. Do ubitej masy dodać mąkę i dodatek (kisiel czy orzechy), delikatnie wymieszać. Masło utrzeć(...)cukrem, następnie dodawać żółtka oraz ser po łyżce. Wsypać budyń i dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem i wykładać po łyżce każdego ciasta na przemian z masą serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDrożdżówki są wbrew pozorom proste w przygotowaniu, a za nadzienie może nam posłużyć nie tylko budyń i czekolada, ale również dżem, marmolada, czy też owoce. Opcji jest wiele, a drożdżówki są zawsze pyszne. Oczywiście najlepsze są tego samego dnia. SKŁADNIKI Drożdżówki: 250 ml ciepłego mleka 3,2 % 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej(...)Zostawić do ostudzenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto krótko zagnieść i podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na duży prostokąt. Prostokąt podzielić na 4 równe części. Koniec każdego z pasków ciasta ponacinać tworząc cienkie paseczki, którymi na koniec zawiniemy ciasto. Każdy pasek ciasta posmarować cienko budyniem. Następnie zawinąć tworząc roladę
Passions hobbies life