chałwy 4 łyżki cukru kostka masła 200 g budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka łyżka mąki ziemniaczanej PIANA: 5 białek szklanka cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 szklanki oleju ORAZ: słoik powidła śliwkowego WYKONANIE: Ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie równe części i przekładamy do dwóch tej samej wielkości blaszek (wykładamy papierem do pieczenia). Na 1 część ciasta wykładamy(...)delikatnie zbrązowieć. Od razu wykładamy na ciasto. PIANA: Białka ubijamy, dodajemy partiami cukier i dokładnie ubijamy. Następnie wlewamy olej i na końcu budynie. Ubijamy tylko do połączenia składników. Wykładamy na powidło, równo smarujemy i posypujemy sezamem. Ciasta pieczemy w 150 stopniach C termoobieg lub 170-180 stopni C ustawienie góra dół, ok. 20-30 minut. Uwaga! Ciasto z sezamem
Pani na deserNieco czasochłonne w wykonaniu, ale przynajmniej w mojej rodzinie jedno z ulubionych ciast. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę cytrynową: 1 szklanka soku z cytryny 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek) 3 żółtka 2 szklanki wody 1 szklanka cukru
My sweet a lifePyszne mega kruche rogaliki z orzeźwiającym cytrynowym budyniem, oprószone cukrem pudrem to propozycja na słodki podwieczorek, kiedy nie opuszcza nas ochota na słodkie, maślane rozpływające się w ustach, z tego przepisu otrzymasz duży talerz słodkości. Mimo cytrynowego nadzienia posmakują również dzieciom. Takie małe a tyle radości! Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej typ 550 20 dag masła(...)następnie dodać olej oraz masło mieszając gotować jeszcze około 3 minut. Zestawić z ognia, wystudzić. Można używać od razu lub do 7 dni trzymając gotowy budyń w lodówce. Kruche ciasto: Mąkę wsypać na stolnicę lub do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz cukrem ze skórką cytrynową, dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki masło, całość
Wanilia i Kardamonkrajowy, słodziutki rarytas, ale..) to zapraszamy Was do sporządzenia naszych zawijasów drożdżowych z truskawkami oraz domowym budyniem waniliowym(naprawdę jest świetną, a na dodatek prostą do przygotowania alternatywą tego sklepowego). Częstujcie się przepisem: Składniki (na 14-15 sztuk) : Bułeczki (ciasto): 3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka letniego (36,3*C) mleka szczypta soli 2 jaja 50g (1/4kostki) rozpuszczonego(...)być gęsty, inaczej będzie się wylewał). Gdy takową otrzymamy zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nastawiamy na 180*C (termoobieg). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5cm. Całą powierzchnię smarujemy ostudzonym budyniem, kolejno ostudzoną masą truskawkową i całość sprawnie zwijamy w roladę("rulon"). Podłużny zawijas tniemy na ok.1,5cm. kawałki (powinny wyjść "ślimaczki") (; Zawinięte bułeczki
Symfonia SmakówPączki dla dorosłych... mocno alkoholowe - zarówno w cieście, jak i w nadzieniu znajduje się alkohol. Nadziane są budyniem o smaku bananowym i polane po wierzchu gorzką czekoladą. Budyń bananowy równie dobrze można zastąpić budyniem waniliowym lub czekoladowym. Pączki są naprawdę pyszne i znikają w mgnieniu oka. Długo utrzymują też świeżość, nawet na drugi dzień smakują jak świeżo usmażone. Polecam(...)budyniowy. Pozostałą ilość mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrem z wanilią. Do zagotowanego mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i studzimy. Pączki: Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na grubość ok. 1 cm na stolnicy oprószonej mąką i wycinamy krążki wielkości ok. 8 cm. Zlepiamy ze sobą
Kuchnia MagdaLenydawna chodziła za mną szarlotka z budyniem. Postanowiłam skorzystać z przepisu Siostry Anastazji. W oryginale masa budyniowa była zrobiona z gotowego budyniu. Ja jednak wykorzystałam przepis z innego ciasta i przygotowałam swój własny. Szarlotka wyszła obłędna. Trzeba tylko poczekać żeby chwilę przestygła, zanim zaczniemy ją kroić. Ja do zdjęć tego nie zrobiłam, bo chciałam(...)Wlać do gotującego się mleka i gotować na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Kiedy budyń zgęstnieje, zdjąć z ognia. Gorącym budyniem zalać równomiernie jabłka. Na Wierzchu rozłożyć drugi płat ciasta. Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20 - 35 minut. (Piekłam przez 30, a potem dopiekałam na dolnej
Sto kolorów kuchnidotychczas znaleźć w necie, a mianowicie TUTAJCiasto z tego przepisu wyszło rewelacyjnie, było mięciutkie i elastyczne. Z braku sera, zrobiłam nadzienie z budyniu i kaszki manny. Też fajnie się komponowało z drożdżowym ciastem...:)A przepis na ciasto oraz wykonanie drożdżówek, bardzo dokładnie opisała Margarytka TUTAJNa nadzienie użyłam:2 budynie śmietankowe (takie na 1/2 l mleka)cukier(...)opakowaniu, wlewając do wrzącego mleka wraz z proszkiem budyniowym 2 łyżki kaszki. Nadaje ona fajny smak oraz dodatkowo zagęszcza budyń. Po zdjęciu z kuchenki dodałam do masy budyniowej 100g wcześniej namoczonych rodzynek. Całość wystudziłam i nakładałam na przygotowane ciasto drożdżowe
Walijskie PichcenieWiosną zdecydowanie częściej mam ochotę na ciasta cytrynowe, pomarańczowe, z dodatkami owoców i galaretek albo serniki na zimno. Do kąta absolutnie nie odstawiam swoich ukochanych orzechów, ale teraz częściej są one składnikiem porannego musli niż słodkich wypieków. Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciacho cytrynowe! Wspaniale orzeźwiające, delikatne, lekkie i niesamowicie pyszne! Takie ciacho, które zaspokaja ochotę na słodkości(...)łyżki * cukier drobny – 3/4 szkl * cukier ze skórką cytrynową Dr.Oetkera – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM CYTRYNOWY: * sok z cytryny – 0,5 szkl * budyń śmietankowy bez cukru – 2 szt * żółtko – 2 szt * woda – 1,5 szkl * drobny cukier – 1 szkl * cukier ze skórką cytrynową Dr.Oetkera – 2 łyżki * masło
Ostra na Słodkokartonu) 2 laski cynamonu 1 budyń waniliowy bez cukru 60g mąki ziemniaczanej Beza: 4 białka 200g cukru 60-70g posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru Ciasto: 1. Do mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką ( patrz(...)soku wiśniowego, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. 4. Gdy śliwki się zagotują, wyjąć dwie laski cynamonu i dodać rozmieszany budyń z mąką, ugotować bardzo gęsty budyń. Zdjąć z ognia, odstawić. 5. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podsypując troszkę mąką rozwałkować na wielkość blaszki 25cmx30cm, patrz FILM . Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i ponakłuwać gęsto widelcem. Ciasto wstawić
Mała Cukierenkapieczenia 1 kostka margaryny „Kasia” Ser: 4 całe jajka 3/4 szklanki cukru 90dag sera mielonego 3 szklanki mleka 1/2 szklanki oliwy 1 cytryna (sok) 2 budynie śmietankowe Wykończenie ciasta: 4 białka 1/2 szklanki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Przygotować ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i margarynę, przesiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść
Danka Pichciśniadaniowe pyszności :)) A że ja naleśniki kocham całym sercem, przedstawiam Wam pyszne naleśniki z makiem, zawiązane w urocze sakiewki ;) Z tej porcji ciasta wyszło mi 7 naleśników. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 budyń śmietankowy bez cukru 2/3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru pudru 2 jajka szczypta soli 2 łyżki maku 1-2 łyżki oleju Dodatkowo
Czerwona Porzeczkamoim blogu ciasta ze śliwkami:) Nie jest to jednak tradycyjny placek:) Moje Dzieci bardzo chciały zjeść "jakieś" ciasto ze śliwkami i kremem, więc tak oto powstał biszkopt w zdrowszej wersji, bo z mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie śliwki, które uprzednio posypałam cynamonem i brązowym cukrem, dodałam odrobinę masła(...)wlej mieszankę na gotujące się mleko. Ugotuj budyń.Całkowicie ostudzony budyń zmiksuj krótko z mascarpone i cukrem pudrem.KARMELIZOWANE ŚLIWKI:Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wyjmij pestki.Na patelni rozgrzej masło, wrzuć śliwki, zasyp cukrem i cynamonem, całość dokładnie wymieszaj. Smaż śliwki około 20-25 minut. Ostudź.SKŁADNANIE CIASTA:Biszkopt połóż na paterze lub ozdobnym talerzu.Posmaruj go kremem budyniowym.Na kremie
Słodko-Słony Świat Ilonykokosowa góra. Mówię Wam, przepyszna. *foremka 25*34 Składniki: na ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody na masę jabłkową: duży słoik jabłek prażonych (ewentualnie kilogram surowych) 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka cukru 3/4 szklanki wody łyżeczka cynamonu na masę kokosową(...)najpierw należy je zetrzeć lub pokroić w grubą kostkę i poddusić z cukrem a później ugotować z budyniem. Jeśli puszczą za dużo soku to ilość wody do budyniu należy zmniejszyć. Ciasto: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie nie przestając ubijać dodawać po trochę cukier a później żółtka. Ubić wszystko na jasną puszystą masę. Mąkę pszenną wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaporządnie odcedź i zblenduj ją na gładko razem z siemieniem, sokiem z cytryny, połową szklanki wody, oliwą, solą, proszkiem do pieczenia i ziołami. Masa będzie wyglądała jak zwykłe ciasto o konsystencji budyniu. Dodaj jeszcze nasiona słonecznika i ewentualnie inne, jeśli chcesz (byle nie za dużo). Wymieszaj. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Na dnie rozłóż pestki dyni
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńSnikers. Pyszne miodowo - orzechowe ciasto w słodkim karmelu. Jak szaleć to szaleć! SKŁADNIKI ok.600 g mąki 3-4 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżki śmietany 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki sody 30 dag orzechów włoskich 10 dag margaryny 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 1/2 litra mleka 3 łyżki(...)przygotowujemy krem budyniowy. Budyń z cukrem mieszamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy do gotującego się mleka budyń, mieszamy, by nie powstały grudki. Ostudzony budyń ucieramy z margaryną. Przekładamy ciasto. Na pierwszą część nakładamy masę budyniową i przykrywamy drugim ciastem. Na to wykładamy masę , która powstała z mleka skondensowanego. Wierzch snikersa , to ciasto z orzechami. Gotowe
W kuchennym oknie Ewy