125g margaryny szklanka mąki 5 sztuk jaj łyżeczka proszku do pieczenia KREM 0,5 litra mleka 200g masła/margaryny budyń waniliowy/śmietankowy szklanka cukru (jeśli budyń jest słodzony- to mniej) Zacznijmy od ciasta. W garnku zagotowałam wodę do której dodałam masło. Do wrzącej wody dodałam mąkę, dokładnie ucierałam i gotowałam około 1 minuty. Mieszałam aż zrobiła się(...)minut w temperaturze 220 stopni. Następnie zmniejszyłam ją do 170 stopni i piekłam jeszcze około 15 minut. Ciasto studziłam przy zamkniętym piekarniku. W czasie gdy ciasto stygło zajęłam się kremem. Do połowy mleka wsypałam budyń i cukier. Rozmieszałam. Resztę mleka zagotowałam i wlałam rozmieszany budyń. Chwilę gotowałam cały czas mieszając. Wystudziłam. Miksując dodawałam stopniowo miękkie masło. Ciasto przekroiłam na dwie
potrawyregionalnePyszne ciasto... puszysty biszkopt, masa zrobiona z soku i budyniu i na wierzchu pianka. Ciasto jest warstwowe i bardzo smaczne. Smak masy tak naprawdę zależy od tego jakiego smaku soku użyjemy. Moja masa była o smaku maliny, gruszki i jabłka (połączyłam dwa różne soki od Słoneczna Tłocznia ) z dodatkiem galaretki wiśniowej, natomiast pianka była o smaku cytrynowym. Taki(...)blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut. Wystudzić. Z wystudzonego biszkoptu skroić wierzch. Można nasączyć wodą z cukrem. Masa z soku: Odlać niepełną szklankę soku, resztę wlać do garnka i zagotować. W odłożonej szklance soku wymieszać budynie. Wlać do gotującego się soku i ugotować budyń
Zrób to smaczniepewnie dałam za dużo kremu, tak czy inaczej smak jest ten sam;) zabrałam się za nią wczoraj wieczorem i mam pyszny deser do porannej kawki;) Składniki: ciasto: 3 jajka 3 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru 13 tabletek stewi 1 łyżeczka proszku do p. krem: 500g sera białego Emilka 1 budyń czekoladowy bez cukru 1,5 szklanki mleka(...)przez około 5 minut ciasto wylewamy na niewielką (prostokątną) blachę pokrytą papierem do pieczenia pieczemy około 10-15 minut w temp. 170 stopni (ciasto zbytnio nie urośnie, a raczej w ogóle;)) w tym czasie przygotowujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (tylko,że dajemy 1,5 szklanki mleka) dosładzamy stewią wg. smaku gotowy budyń miksujemy z serem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjajek, ale już nie ubijać tylko wymieszać delikatnie szpatułką do ciast. Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę o wym. 23x23cm. piec około 35 minut w temp. 175st, do tzw. "suchego patyczka". Przestudzić i przekroić na pół, po czym obie części nasączyć herbatą. Krem czekoladowy: 500ml mleka, 2 budynie czekoladowe, 50 g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady, 200g(...)zagotować z cukrami oraz połamaną na kawałki czekoladą. W pozostałym mleku rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko z cukrami. Stale mieszając, gotować, aż masa całkowicie zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając, dodawać po łyżce przestudzone masy budyniowej. Krem wyłożyć na pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem. Krem stracciatella: 250 ml śmietanki
Z miłości do słodkościkakaowym biszkoptem ze smakiem brzoskwiń, które kryją się w kokosie i górnej warstwie. Jak się okazało, połączenie to dało pyszne i wyglądające jak mini torciki kawałki ciasta. W tym cieście każdy znajdzie coś dla siebie. Polecam, bo pyszne. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)też po przygotowaniu kokosu wlałam do niego więcej wódki i odstawiłam na noc. W dalszych krokach postępowałam jak w przepisie, czyli odcisnęłam nadmiar mleka i wykorzystałam do przygotowania budyniu. Przy dekoracji ciasta można zupełnie zrezygnować ze śmietany, a każdy kawałek udekorować np. połówkami brzoskwiń (musimy jednak zakupić wtedy dodatkową puszkę, bo jedna na dekorację i do kokosu nie wystarczy
Passions hobbies lifeżółtek. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.i delikatnie wymieszać szpatułką z masą jajeczną. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 23x38 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30-40 minut. Masa jabłkowa 1,5 kg jabłek 2 galaretki (dałam cytrynowe(...)wody 3 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu. Przełożenie ciasta Biszkopt przeciąć na dwie części. Na jednej ułożyć warstwę jabłek, warstwę budyniu i drugą część ciasta. Polać polewą. Zrodło Ciasta S. Anastazji kilimandżaro
O kuchni z uczuciemnich przynosi przepis na nowe ciacho. Przyznaję, że jedne bardziej mi smakują, inne zdecydowanie mniej. Dzisiejsze jest jednak totalnym strzałem w 10! Mamy dla Was przepis na genialne, szybkie ciasto bez pieczenia. Delikatny spód, pyszna budyniowa masa i lekka pianka pokryta czekoladą to prawdziwy raj dla podniebienia przypominający znane wszystkich słodkie eklerki. Dla mnie bomba! Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI(...)gotujące się mleko i cały czas mieszając grzejemy do zagotowania i zgęstnienia. Uważajcie, by nie przypalić! Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń. Wyciągamy na ciastka, wygładzamy, układamy kolejną warstwę herbatników. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder, następnie wlewamy schłodzoną żelatynę wcześniej jednak hartując masę. Wyciągamy
Ostra na Słodkośmietany i bez ciasta kruchego..a podpatrzyłam tutaj. Mój sernik wyszedł jakiś niski, za dużą blaszkę wykorzystałam..ale zjedzony został tak szybko, że nie zdążyłam zrobić innego zdjęcia. Razem ze mną w akcji udział brały: Dagmara , Dorotka , Magdalena , Joanna , Dorota , Asa , Iwona .. 800 g kwaśnej śmietany 18% (2 opakowania po 400 g) 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
Moje domowe kucharzeniemiałam na myśli..ciasto mogłam też pokroić na węższe paski..ale i tak ciasto było pyszne.. ...Pomysł na masę z przetartych truskawek z dodatkiem budyniu i galaretki podpatrzyłam tutaj. Ciasto: 5 jajek 22 dkg margaryny 20 dkg cukru 25 dkg mąki pszennej 5 łyżek mleka 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej(...)cukier. Gotować 10-15 minut, po czym przetrzeć przez sito. Całość ponownie zagotować, dodać galaretki (proszek) oraz budyń rozcieńczony w 3/4 szk. wody. Całość dokładnie wymieszać i chwilę pogotować. Część letniej masę wyłożyć na jedną część biszkoptu , na to ułożyć 3 paski ciasta zostawiając odstępy.Między paskami wylać część ciasta , ułożyć pozostałe paski ciasta i znów masa truskawkowa.Schłodzić. Żelatynę
Moje domowe kucharzenieświeżość. Słodka cukrowa skorupka świetnie smakuje w połączeniu z mięciutkim ciastem i kwaśnym rabarbarem. Już pierwszego wieczoru zniknęła połowa, polecam więc gorąco. Budyniu można użyć waniliowego lub śmietankowego; ten o smaku toffi nadaje jednak ciastu delikatnego karmelowego posmaku, który mi bardzo odpowiada. Ciasto na maślance z rabarbarem Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 400 g mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 60 g budyniu o smaku toffi (proszek) 3 jajka 300 g cukru 100 ml oleju 250 g maślanki dodatkowo: 375 g rabarbaru 55 g płatków migdałowych 2 łyżki cukru Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z budyniowym proszkiem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać olej, cały czas
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto Ananasowy Migdałek Moje ciasto z serków Danio było ostatnio bardzo popularne, dlatego postanowiłam zrobić podobne. Ciasto jest bez użycia mąki pszennej. Mąka została zastąpiona budyniami. Masa natomiast jest bardzo delikatna. Blaszka 24 cm x 24 cm Składniki na ciasto: · 5 opakowań po 40 g budyniów czekoladowych(...)żółtek i ubijamy mikserem. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. 3. Budynie mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną, chwile miksujemy. 4. Masę budyniową wykładamy na dno tortownicy i pieczemy 30 minut w 180°C. 5. W tym czasie, co pieczemy ciasto robimy masę. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy serki Danio ( cały czas miksujemy
Kulinarna ChwilaDelikatny biszkopt z dodatkiem budyniu waniliowego przełożony twarogowym kremem z białą czekoladą i cytrynową galaretką. Zatopione w nim borówki idealnie dopełniają całość. Ciasto jest lekkie, owocowe i z chęcią sięga się po kolejny kawałek. BISZKOPT BUDYNIOWY: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 2 łyżki oleju SEROWY KREM: 250 g zmielonego twarogu z wiaderka(...)wierzch. Odstawić do stężenia. Kroić ostrym, cienkim nożem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Serniki na zimno Tagged: borówki amerykańskie , budyń , czekolada , galaretka , kremówka
https:KKuchniaMniamwylądowały w tym oto cieście. Gruszka i karmel to znakomita para; na mojej prywatnej liście dorównuje duetowi gruszkowo-czekoladowemu. Postanowiłam więc przygotować proste, ucierane ciasto z gruszkami właśnie i karmelową nutą. Użyłam więc karmelowego budyniu zamiast mąki ziemniaczanej, a cukru trzcinowego zamiast zwykłego, który karmelową nutę dodatkowo podbił. Od niedawna jestem też szczęśliwą posiadaczką syropu klonowego, polałam więc nim spód(...)ogromnie, bo nowa pora roku postanowiła się rozgościć, bez pytania, odrobinę za wcześnie jak na mój gust... Karmelowe ciasto z gruszkami do góry nogami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) 100 g mąki pszennej 30 g budyniu karmelowego (proszek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 65 g cukru trzcinowego 85 ml jogurtu naturalnego 85 ml oleju
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiele lepiej jest tarkować takie ciasto. Masa serowa: 1 kg sera 1 szklanka cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kartoflanki (ewentualnie 1 cały budyń) aromat do ciasta Wszystkie składniki wymieszać. Jedną część ciasta zetrzeć na dno blachy, następnie wylać masę serową, na sam koniec zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temp. 180 stopni, przez ponad
My World by Dagmara Rek