Zapraszam Was na ulubione ciasto mojego dzieciństwa: karpatkę z domowym budyniem. Jest to moja pierwsza karpatka ale nie ostatnia. Polecam Składniki: ciasto: 1 szkl wody 125 g margaryny 1 szkl mąki 4 jajka krem: 500 ml mleka 2 łyżki cukru + 1/2 szkl cukru 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 125 g margaryny cukier puder do posypania(...)przez chwilę, aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Margarynę miksujemy z 1/2 szkl cukru na puch. Następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Do tortownicy wkładamy jeden krążek upieczonego ciasta, wkładamy krem, wyrównujemy go i układamy drugi krążek ciasta lekko go dociskając. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy karpatkę cukrem pudrem
słodkie i nie tylko historie kulinarnewilgotne i takie idealne na podwieczorek. Bardzo polecam. Upieczcie koniecznie. Smacznego życzę :) Składniki: Ser: 25 dag sera białego półtłustego 4 łyżki cukru trzcinowego 2 cukry waniliowe 1 budyń waniliowy 1 jajko Ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 100 ml oleju 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku(...)borówek amerykańskich Wykonanie: 1. Ser: Do miski wbijamy jajko, dodajemy oba cukry, dodajemy ser i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, następnie wsypujemy budyń i chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. 2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej
Izabelawkuchnipyszne ciasto składające się z kilku warstw. Bardzo przypomina znane ciasto 3 bit . Ciasto 3 bit jest bez pieczenia natomiast tutaj mamy jedną warstwę pieczoną czyli biszkopt. Choć ciasto składa się z wielu warstw to jest proste w przygotowaniu a do tego jest przepyszne. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki(...)fixsami. Do śmietany nie dodawałam już żadnego cukru bo ciasto jest wystarzająco słodkie. Zamiast śmietan fiksów można użyć żelatyny ( 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w kilku łyżkach wody ). Złożenie ciasta Na wystudzony budyń wyłożyć krem budyniowy. Ładnie wyrównać. Na kremie ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Warstwę herbatników posmarować masą kajmakową. Masę aby lepiej się smarowała można wcześniej włożyć na kilkanaście
Monia miesza i gotujekryształu 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kg mąki masa budyniowa 1 l mleka 4 łyżki cukru 3 budynie śmietankowe lub waniliowe do ciasta: 4 duże jabłka kasza manna Wykonanie:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę trzemy na tarce do jarzyn, na dużych oczkach i dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy(...)składniki. Żółtka, cukier i cukier waniliowy roztrzepujemy w śmietanie. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Gotujemy budyń. Kroimy jabłka na osiem części i obtaczamy w kaszy mannie. Do formy wkładamy 1 część ciasta. Na cieście układamy jabłka i zalewamy gorącą masą budyniową. Przykrywamy drugą częścią ciasta
Gorący kąsekoleju, dlatego jest ono całkowicie bezmleczne. Biszkopt przekładany malinami i kremem budyniowym Biszkopt nadaje się nie tylko do tortu. Można z niego wyczarować także przepyszne ciasto biszkoptowe . Ciasto przełożone malinami i budyniem kokosowym doskonale się komponuje. Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami Ciasto z brzoskwiniami jest jednym z prostszych wypieków, jakie znam. Wraz z pieczeniem, jego przygotowanie zajmie nam mniej
Dieta bez mlekaEklerki to taki deser, który kojarzy mi się z dzieciństwem i ukochaną babcią! Zawsze w sobotę wysyłała mnie do pobliskiego sklepu, gdzie była dostawa świeżutkich eklerek
Ostra na Słodkopiecyka na kilkanaście minut - kolacja gotowa. Tak samo, kiedy niespodziewanie wpadnie ktoś na kawę. Zetrzeć ciasto, podpiec, wyłożyć jakieś owoce (choćby dżem) zalać budyniem i obsypać odrobiną ciasta. Pół godziny i ciasto na stole ląduje. Taka baza ma tę niezaprzeczalną zaletę, że nie dodając proszku do pieczenia możemy podawać je na gorąco bez obaw, że nasz żołądek
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: ciasto: 5 jajek 1,5 szkl brązowego cukru 8 łyżek wody 2 szkl mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 3 op budyniu waniliowego laska wanilii 3,5 szkl soku papaja- mango 2 łyżki masła 0,5 szkl dżemu żurawinowego 0,5 szkl rumu do dekoracji: 2 szkl kremówki cukier puder 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szkl(...)delikatnie mieszamy z białek ubijamy pianę obie masy łączymy wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę pieczemy około 20 minut w 120'C- do momentu kiedy ciast będzie miało piękny złoty kolor w międzyczasie przygotowujemy krem- budyń mieszamy w szklance soku, dorzucamy nasionka wanilii, resztę soku gotujemy z laską wanilii. Do gotującego soku wlewamy wymieszany budyń. Mieszamy aż zgęstnieje, dodajemy masło
Luźna Kuchniałyżeczka cynamonu, 1 czubata łyżka jogurtu greckiego ( można zastąpić śmietaną 18%), 1 szklanka cukru pudru ( szklanka o pojemności 250ml), budyń śmietankowy z cukrem, 500ml mleka. Przygotowanie: Zimne masło pokroić w kostkę. Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto i je zagnieść. Zagniecione ciasto podzielić na pół. Jedną polówkę rozprowadzić na spodzie blachy(...)5X28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. Obrane i z usuniętym środkiem jabłka pokroić w plasterki, skropić cytryną, posypać cynamonem, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Ugotować budyń zgodnie z opisem jaki jest na opakowaniu i jeszcze gorący wylać na jabłka, mniej więcej równomiernie rozprowadzić . Drugą część ciasta rozwałkowaną wyłożyć na górę, ponakłuwać widelcem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika
W kuchni u MonikiObiecałam pokazywać Wam szarlotkę w różnych odsłonach – takich, które lubię najbardziej i które według mnie godne są polecenia. Dziś zapraszam na kremową szarlotkę z budyniem. Jedwabistą
Wiszniówkamożna zrobić [ upiec ] w blaszce lub tortownicy..ale ja akurat dostałam foremkę do tarty i od razu musiałam chciałam ją przetestować..Ciasto jest bardzo proste i szybkie do wykonania...biszkopt ..uprażone jabłka z dodatkiem budyniu [ u mnie kokosowy..mniam]..polewa i prażone wiórki z płatkami.. 3 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki
Moje domowe kucharzenieKarpatka to ciasto idealne dla wielbicieli lekkich, budyniowym kremów. Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania klasycznej karpatki, czyli ciasta parzonego przełożonego kremem waniliowym przygotowanym na bazie budyniu. Jeżeli chcecie urozmaicić tradycyjny przepis na to ciasto to wypróbujcie karpatkę po królewsku (przepis TUTAJ ). Uwaga - spody do karpatki możecie przygotować dzień wcześniej 😁 Składniki na blachę 20 x 30 cm: ciasto(...)Przygotowany budyń ostudzić. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie do masła dodawać (po 1 łyżce) ostudzonego budyniu. Cały czas ucierać na najwyższych obrotach miksera. Gotowy krem powinien być jasny i puszysty (bez grudek masła). Na blachę wyłożyć jeden płat ciasta. Następnie przełożyć na niego krem waniliowy, a na sam wierzch położyć drugi płat wypieczonego ciasta. Wstawić na całą
Ugotowaćsię nie zawiedziecie i ciasto będzie wam bardzo smakowało Mam nadzieję, że jeszcze zdążycie się nacieszyć truskawkowymi ciastami, bo ja sama jakoś jeszcze nie mam dość A jeśli nie ciasto? Sprawdźcie inne przepisy z truskawkami w roli głównej Lekki sernik z truskawkami i pianką bez cukru foremka 25 x 35 cm Spód i kruszonka: 210 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)zagnieść gładkie ciasto i podzielić na pół. Spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylepić połową ciasta i odstawić. Drugą część ciasta wstawić do zamrażarki. Twaróg wyrobić ze słodzikiem i mlekiem przy pomocy miksera. Dodać jajko i żółtka oraz budyń i zmiksować wszystko razem. Wylać na surowy spód, na wierzchu wyłożyć truskawki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Fitkottermoobiegu, grzaniem góra plus dół, na środkowej półce piekarnika). Podpiekłam ciasto na lekko złoty kolor, następnie odstawiłam na blat do wystudzenia. Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego – 16 g, u mnie z prawdziwą wanilią 2 opakowania – 2 x 40 g budyniu waniliowego bez cukru, zamiennie także śmietankowy ½ szklanki oleju słonecznikowego, u mnie(...)cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Potem powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, na koniec dodać cienką strużką olej, wciąż ubijając. Na podpieczony spód ciasta wyłożyłam ubitą pianę, wyrównałam piankę i ułożyłam owoce, bez rozmrażania. Na wierzch starłam resztę ciasta (40%). Piekłam ponownie całe ciasto w temp. 190ºC przez około 30 – 40 minut. Wystudzone
Zasmakuj Kuchnidodać masło i postawić na ogniu, zagotować (od czasu do czasu, mieszać, żeby masło się roztopiło). Do pozostałego soku dodać budynie w proszku i dokładnie wymieszać. 6. Do gotującego się soku dodać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia(...)cytryny. Następnie je przepołowić – przeciąć wzdłuż i znów dokładnie skropić sokiem z cytryny, patrz FILM . 8. Budyń bananowy wymieszać i około 1/4 wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać banany i wylać pozostały budyń bananowy, wyrównać. Ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem śmietankowy: 9. Galaretkę wsypać do miseczki, wlać gorącą wodę i mieszać, aż galaretka się rozpuści
Mała Cukierenka