blogu jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, proporcje na ciasto biszkoptowe są odpowiednie na wyrośnięcie niewysokiego biszkoptu (zajmuje on około połowę wysokości tortownicy), więc jeśli chcemy wykonać ciasto w większej formie, bezwzględnie należy zwiększyć proporcje. Biszkopt jest niewysoki, gdyż po upieczeniu chciałam osiągnąć trzy niezbyt grube blaty, które nie będą wymagały nasączania ponczem. Biszkopt kakaowy z masą kokosowąSkładniki(...)jajeczną do połączenia się składników- mąkę wymieszać dokładnie z kakao, przesiewać ją stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką- tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia (boki pozostają bez natłuszczenia)- ciasto wylać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut, sprawdzając pod koniec stan upieczenia za pomocą patyczka- biszkopt pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami
Smakołyki BerenikiNa osłodę pierwszego szkolnego weekendu podsyłam Wam fajny, prosty przepis na torcik na biszkopcie pełen świeżych owoców. Niech umili Nam te wolne dni. Składniki: biszkopt: 2
Z Majeczką w kuchnipomarańczy 50 ml soku pomarańczowego 2 łyżki oleju kokosowego agawa Składniki na część jaglaną: 400 g maku 10 daktyli bez pestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżka masła kokosowego 2 łyżki kakao Część jaglana Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam(...)Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 minut. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystkie składniki zblendowałam na gładko. Czekoladę przełożyła na ciasto i gotowe:) Ciasto najlepiej smakuje po wstawieniu uprzednio do lodówki ale nie zawsze się to udaje
nietadietaSezon na owoce w pełni, więc korzystajmy z nich póki możemy. Dzisiaj proponuję Wam pyszny deser bez pieczenia – Sernik na zimno z jagodami i malinami. Idealny na lato. Wymaga tylko dłuższego chłodzenia w lodówce. Składniki: 700 g serka homogenizowanego (użyłam Danio o smaku waniliowym) 250 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny(...)wlewać powoli do masy serowej, miksując na najwyższych obrotach. Jak tylko rozmiksujemy żelatynę przerwać miksowanie. Masę wyłożyć na spód z biszkoptów. Powbijać umyte i osuszone maliny otworem do góry. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, w ilości mniejszej niż podano na opakowaniu (ja rozpuściłam w 400 ml, podczas gdy na opakowaniu zalecano 500 ml). Zostawić
Moja Delicjapracy pyszne ciacho. Nawet dała mi przepis, ale ten oczywiście jak to u mnie, szybko się zawieruszył. Na szczęście Aga dosłała duplikat :D Zapraszam na pyszne ciacho bez pieczenia, z delikatnym posmakiem słonych krakersów. Robi się szybko, łatwo, a smakuje obłędnie :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o dł. 24cm 250g krakersów 170g miękkiej margaryny 1 budyń waniliowy 1/2 l mleka(...)warstwa krakersów, 1/2 masy budyniowej, warstwa krakersów i reszta masy. Pozostałe krakersy kruszymy i wraz z resztą wiórek kokosowych delikatnie rumienimy na suchej patelni. Kruszonką taką posypujemy wierzch naszego ciasta i odstawiamy do lodówki do stężenia. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziePyszne ciasto z porzeczkami i bardzo smaczna kruszonka z dodatkiem czekolady.Najlepsze jest to,ze mozecie je upiec nie majac ani jednego jajka w lodowce.Tak,to ciasto jest bez jajek.Bardzo ladnie rosnie i w cudowny sposob wchlania wilgoc z owocow nie stajac sie przy tym,ani mokre ,ani maziste.Nadaja sie tu wlasciwie kazde owoce.Rownie pyszne byloby z wisniami.Upieklam je w foremce(...)gladka mase.Do make z proszkiem do pieczenia.Zagniesc gladkie,nielepiace sie ciasto.Ciasto wylozyc na omaczony blat i rozwalkowac na okrag o przekroju 22 cm.Ja zrobilam to palcami,poniewaz ciasto jest bardzo miekkie.Wlozyc do foremki wylozonej papierem do pieczenia,formujac dookola foremki 2-cm rant.Bezposrednio na ciasto wysypac przygotowane owoce.Bezposrednio na owoce rozlozyc rownomiernie kruszonke.Wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec na srodkowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szalotki 2 jajka Olej rzepakowy 1 por 1 łyżka świeżego tymianku Garść mąki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuskie bez zawartości glutenu. Szalotki kroimy w piórka. Por i pieczarki dokładnie myjemy. Por siekamy w paski, a pieczarki na dowolne kawałki. Na patelnie wlewamy nieco oleju, wrzucamy szalotki i podsmażamy około minutki(...)odstawiamy na bok. Do miseczki wbijamy jajko oraz śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy. Masę jajeczną dodajemy do ciepłego farszu i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Płat schłodzonego ciasta francuskiego rozkładamy na oprószonym mąką blacie. Delikatnie wałkujemy. Układamy na nim duży talerz i wycinamy okrągły kształt. Tak samo robimy z drugim płatem. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć listki do dekoracji
Kolizje SmakówTorcik który przyrządziłam na drugie urodziny dziecka. Z biszkoptem nasączonym sokiem owocowym i masą kokosowo-malinową. Bardzo delikatny w smaku :) W tym roku postanowiłam zrezygnować z
Mienta blogpotrzeba przy nich zaczynu, tylko dosypuje się je od razu do mąki... Leżakowanie ciasta przez noc w lodówce już mnie tak nie przerażało, bo w podobny sposób robię ciasto drożdżowe bez wyrabiania . Tylko że tutaj przepis kazał najpierw wszystkie składniki dokładnie wymieszać, podczas gdy w drożdżowym robi się to dopiero po nocy spędzonej w lodówce... jak widać dużo wątpliwości miałam(...)składniki lekko podgrzać, żeby były ciepłe, ale nie gorące. Dodać drożdże, wymieszać i odstawić na około 5-10 minut, żeby zaczyn zaczął rosnąć. Suche składniki wymieszać w dużej misce - ciasto znacznie zwiększy swoją objętość . Do suchych składników dodać zaczyn i roztrzepane jajka. Dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników - ciasto będzie miało półpłynną konsystencję . Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić
Grunt to przepis!aranżacyjne. W kuchni, obok piekarnika mogą stać równie dobrze półki co lodówki, chłodziarki do wina , zmywarki lub mikrofalówki. Większość urządzeń do zabudowy może stać bezpośrednio obok siebie i to bez wpływu na ich funkcjonowanie. Płyty meblowe gwarantują im dostateczną izolację, umożliwiając prawidłową wentylację. Jeśli mówimy o urządzeniach wolnostojących warto pozostawić pomiędzy sprzętami przynajmniej parę centymetrów przestrzeni, aby zminimalizować ryzyko nagrzewania(...)ekspertami lub producentami sprzętu, którzy z pewnością pomogą ci zaaranżować funkcjonalną oraz bezpieczną kuchnię, odpowiadającą twoim potrzebom. Zobacz też najnowsze przepisy : Czy piekarnik obok lodówki to dobry pomysł? Ciasto cappuccino bez pieczenia Kuchenna wyprawka – co powinna zawierać? Sernik z serka wiejskiego Babka na oleju Artykuł Czy piekarnik obok lodówki to dobry pomysł? pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.plłyżek cukru - 5 łyżek mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju - kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast Masa I: - Duża butelka Pysia lub Kubusia zielonego (kiwi jabłko banan) - 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) Masa II: - 400 mln śmietanki deserowej(...)gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na masę. Przed wylaniem galaretki, można na górę ułożyć połówki zielonych winogron bez pestek. Ciasto wstawić do lodówki, aby wszystko zastygło. Przepis na dużą prostokątną formę. Składamy: biszkopt, masa I, Delicje, masa II, winogrona, galaretka
Kuchcik gotujeMuffiny, które możemy jeść bez poczucia winy;) przygotowane z m ą ki migdałowej, m ą ki ziemniaczanej, bez glutenu, bez masła i bez mleka. Aromatyzowane sokiem i sk ó rk ą z mandarynek. Po ich upieczeniu w całym domu pachnie zbliżającymi si ę świętami . Smacznego! **** I muffin senza sensi di colpa;) sono preparati con farina(...)migdałową, mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę z 2 mandarynek i sok z mandarynek . Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszamy do ciasta. Ciasto przekładamy do papierowych foremek. Muffiny pieczemy 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Upieczone muffiny odstawiamy do wystygnięcia. Muffiny dekorujemy kremem z serka philadelphia, cukru pudru
La grande e la piccola cuocaBez pieczenia, szybko, smacznie i przyjemnie w sam raz na piękny, słoneczny majowy weekend :D A co to takiego? A oto pianka czekoladowo-śmietankowa z galaretką i owocami :) Składniki: 4 jajka 250 g masła 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa owoce (banany(...)wymieszać z kakao i wlać na jasną masę*. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do momentu aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki. SMACZNEGO!!! *u mnie powstały 4 warstwy, ponieważ niedokładnie wymieszałam jasną masę, a potem na niestężałą jeszcze jasną masę wlałam
Malinowo w kuchniSzybka, dietetyczna( bez grama tłuszczu) i baaardzo smaczna rolada jabłkowa. Do jej wykonania można użyć świeże jabłka , ale można też wykorzystać sprawdzony, najlepiej własnej produkcji mus jabłkowy( wówczas pomijamy ksylitol do jabłek). Mus powinien być dość gęsty. Znalezione tutaj. Składniki: -5 jabłek -3 łyżki ksylitolu -1 płaska łyżeczka cynamonu(nie trzeba) Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać ksylitol(...)specjalnym programie, ale można też piec na opcji góra-dół. Po upieczeniu jeszcze ciepły biszkopt przykryć ręcznikiem , na niego wyłożyć kratkę z piekarnika i całość odwrócić. Z odwróconego ciasta zdjąć blachę z piekarnika , następnie papier i delikatnie przy pomocy ręcznika zawinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odstawić do wystygnięcia. Można polukrować ale wystarczy też tylko posypać zmielonym ksylitolem. Smacznego
Smaczne ZdroweNo i po świętach... Tyle, że w końcu zima sobie przypomniała, że to na nią pora, a tego akurat nie lubię :-( mam nadzieję, że do Trzech
Czary - gary w kuchni