Mojemu mężowi zachciało się sernika na zimno, ja miałam ochotę na winogrona. Postanowiłam więc połączyć jedno z drugim i powstał taki oto lekki serniczek. Składniki: 1
Z Majeczką w kuchnijest ten tajemniczy "pie"? Otóż wersji tego dania jest wiele, ale mają jedną wspólną cechę - sos/owoce/krem najczęściej są pieczone pod "pierzynką" z ciasta (czasami ciasto zastępuje beza). Pies są tradycyjne nie tylko w UK, ale także w innych krajach angielskojęzycznych. Wydaje mi się, że najpopularniejszy jest sławny apple pie :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego(...)środek dania ceramicznego ptaszka. Ten malutki gadżet pomaga wydostawać się parze ze środka pie, a oprócz tego dodaje urody potrawie. Jeżeli nie posiadacie takiego drobiazgu, to wystarczy na środku ciasta francuskiego wykroić dziurę o średnicy małego kieliszka. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryBardzo proste i mocno kakaowe ciasto, które uzależnia ;) Nie wyczuwamy braku jajek i mleka. Chwila przyjemności dla wszystkich miłośników wilgotnych ciast i nie tylko. Zapraszam! Ciasto kakaowe (bez jajek i bez mleka) Składniki: 300g mąki 200g cukru 140ml oleju 220ml wody 50g kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody polewa: 1/2 gorzkiej czekolady(...)tartą. Piec na niskiej półce piekarnika w 170'C góra-dół przez ok 45 minut. (do suchego patyka) Przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki mieszamy na małym ogniu. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy polewą. Smacznego
Tagebuch po polskuszklanki mąki ryżowej (najlepiej brązowej) 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej 1/2 szklanki mąki owsianej 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ogólnie dostępnego lub proszku bez glutenu 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1,5 szklanki umytych, obranych owoców jagodowych 1. Do miski wsypać wszystkie mąki, cukier, proszek(...)bardzo krótko wymieszać (patrz film – klik ). Dodać owoce wymieszać łyżką lub szpatułką. 3. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 4. Blaszkę na babeczki wyłożyć papierowymi foremkami. Ciasto równomiernie wyłożyć do blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 23-25 minut, aż ładnie się przyrumienią. 5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na około 10-15 minut
Mała Cukierenkaszklanki mąki ryżowej (najlepiej brązowej) 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej 1/2 szklanki mąki owsianej 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ogólnie dostępnego lub proszku bez glutenu 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1,5 szklanki umytych, obranych owoców jagodowych 1. Do miski wsypać wszystkie mąki, cukier, proszek(...)bardzo krótko wymieszać (patrz film – klik ). Dodać owoce wymieszać łyżką lub szpatułką. 3. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 4. Blaszkę na babeczki wyłożyć papierowymi foremkami. Ciasto równomiernie wyłożyć do blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 23-25 minut, aż ładnie się przyrumienią. 5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na około 10-15 minut
Mała CukierenkaNadmiar jabłek postanowiłam spożytkować na przepyszną szarlotkę. Znalazłam ciasto idealne- bez babrania w mące, ugniatania, wszystko wystarczy tylko ze sobą wymieszać. No i ta wspaniała wilgotna konsystencja... Szarlotka jogurtowa szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml oliwy (lub oleju) 2 łyżki miodu (najlepiej płynnego) jabłka (ja małam(...)naczyniach połączyłam suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia) oraz mokre (jajka, jogurt, oliwa, miód). Suche przesypałam do naczynia z jogurtem i resztą i wymieszałam wszystko widelcem do połączenia. Ciasto powinno być gęste, takie mniej więcej jak gęsta śmietana. Przelałam wszystko do blachy wyłożonej folia do pieczenia. Na wyrównany wierzch położyłam pokrojone w kostkę jabłka, dość gęsto, lekko je "wbiłam
bastalenajest również akcent estetyczny tak więc do mojej zimowej dekoracji użyłam Maczku Mango z serii Decorada Delecty, oraz płatków śniegu które kupiłam w ubiegłym roku. Nie wyobrażam sobie świąt bez sernika, więc co roku wymyślam nowy przepis i tym razem przedstawiam wam moje dzieło w iście zimowej odsłonie ...bo przecież nic tak nie kojarzy się z świętami jak kuchnia pachnąca(...)więc z wielką chęcią rok w rok przygotowuję wraz z moją córką świąteczne wypieki. Za zwyczaj zaczynamy od trzech rodzajów pierniczków potem waniliowe kruche ciasteczka, a na końcu ciasta w zależności od ilości zamówień. Przyznam jednak że nic nie cieszy bardziej niż fartuch cały z mąki, ręce pełne roboty i te wszystkie zapachy roznoszące się dookoła zwiastujące
vaniliowoczekoladowaCiasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! To prawdziwy hit! Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, wyrabia się je bardzo szybko i wykonanie całej pizzy wraz z pokrojeniem składników i upieczeniem pizzy zajmuje niecałe 30 minut! Mimo, że przepis ten jest bardzo szybki w wykonaniu, to pizza ta smakuje wyśmienicie! Jeśli lubicie pizzę z […] The post Ciasto
Kulinarne Przebojegalaretek turkusu smak wieloowocowym i szafiru to zasługa firmy Wodzisław, była również galaretka koloru różowego ale tak miała piękny zapach, że niestety nie doczekała momentu przygotowania ciasta...Zniknęła bez śladu... Składniki: 800 ml. śmietany 18% 3 opakowania ŚmietanFixu (małe) 2 galaretki opakowanie biszkoptów 2 opak. 14g. cukru waniliowego Zaczynam od przyrządzenia galaretek, ale nie w 0,5l wody(...)będzie miała płynnej konsystencji.Galaretki ostrożnie wyjmuję z miseczek i kroje w kostkę. I mieszamy bardzo delikatnie ze śmietanąNastępnie masę wylewamy na biszkopty. i odstawiamy do stężenia. Ja pozostawiłam ciasto w lodówce na całą
NaKońcuJęzykaMieliście udany weekend? Moje plany się kilka razy wywróciły do góry nogami, jakbym robiła beczkę samolotem. Ostatecznie zostałam w Gdyni i wybrałam się na Red Bull
Pełny talerzDrożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Są pyszne i słodkie a do nadzienia możemy wybrać sezonowe owoce lub ukochany dżem. Składniki: 0,3 kg mąki 0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody 0,3 szklanki oleju(...)odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże
prawdziwe jedzenieBardzo prosty sernik na zimno, wymagający od nas dosłownie kilku składników. Sernik jest delikatny, nie przesłodzony, a jego wygląd zależy od kolorów galaretek, które użyjemy
Walijskie Pichcenieherbatniki kakaowe (około 350g) - 2 łyżki likieru o smaku waniliowym Dalkowski Vanilla Forma : 21x24cm, ja użyłam dużej formy, ale ograniczyłam ją do tej wielkości wkładając jako ściankę małą keksówkę bez pieczenia Przygotowanie: Około 500ml mleka przelewam do garnka i stawiam na gaz. Resztę mleka mieszam w misce razem z mąkami i cukrami. Gdy mleko się zagotuje, dodaję mleko(...)pieczenia, wykładam nań warstwę herbatników. Na nie nakładam 1/3 kremu. Znowu herbatniki i 1/3 kremu. Kolejna (trzecia) warstwa herbatników i reszta kremu. Całość wygładzam i obsypuję resztą wiórków kokosowych. Ciasto wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc, aby herbatniki zmiękły. Dopiero po tym czasie kroję i podaję
Kuchnia co dniamnie zaczyna się kiedy z piekarnika czuć aromat ciasta ze śliwkami. Mam nadzieję, że jesień będzie złota jak ta kruszonka. Co do przepisu, to jest po prostu niezawodny. Ciasto nawet bez jajka (czasem zapominam dodać) wychodzi puszyste. Płatki migdałowe z kruszonką wyśmienicie komponują się ze śliwkami. Moi własni prywatni krytycy mają za to uwagi do ilości kruszonki - za mało(...)ciepłe miejsce. Kruszonka 50g zimnego masła 50g mąki krupczatki 50g cukru trzcinowego 50g płatków migdałowych Masło posiekać z mąką i cukrem. Dodać migdały, szybko zagnieść. Odłożyć do lodówki. Ciasto przygotowany zaczyn 500g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 70g masła 1 jajo 1kg śliwek Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem
Pełny talerzubiegłą sobotę odbyło się pieczenie na żywo z Kasią. Warunkiem było pieczenie na żywo ciasta, dzięki aplikacji Ipla. Podczas pieczenia były organizowane różne konkursy, w których udało mi się wygrać zestaw do founde i foremki do czekoladek.Ciasto wyszło mocno czekoladowe i idealnie poprawia humor, gdy mamy jesienną chandrę :)Składniki:1 margaryna,3 gorzkie czekolady (np. Wedla),4 łyżeczki kakao(...)jednej miski przelewamy rozpuszczoną czekoladę, ostudzoną margarynę, dodajemy kakao, cukier i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Nie ma konieczności dodawania proszku do pieczenia, choć bez niego ciasto jest bardziej zbite. Dodajemy pojedynczo jajka i szczyptę soli cały czas miksując. Tortownicę (o średnicy 24 cm) smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy nasze ciasto i pieczemy około
Aga w kuchni