mojprzepisna.pl | Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską Dziś trochę rozpusty, jako że dawno nie piekłam nic słodkiego nadrabiam zaległości :). Zapraszam Was na sernik mocno cytrynowy
moj przepis na350g ricotty (dałam twaróg "Juliko") - 150g cukru trzcinowego lub zwykłego (lub ksylitolu) - 150g mielonych migdałów - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 jajek - 3 łyżki amaretto Dodatkowo: - puder trzcinowy do oprószenia ciasta Ciasteczka miksujemy, dodajemy rozpuszczone masło i amaretto (ja dodałam także 2 kopiaste łyżki mielonych migdałów). Masę mieszamy i rozkładamy na spodzie blaszki (dno wyłożone papierem do pieczenia). Dokładnie wygniatamy spód(...)mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok. 90 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Przed podaniem oprószyć pudrem trzcinowym lub zwykłym
Smaczne Zdrowemożna także użyć zwykłego twarożku półtłustego. Należy jednak pamiętać, aby był dobrze zmielony. Biszkopt przygotowałam na mące jaglanej, ale sprawdzi się także ryżowa lub każda inna pełnoziarnista. Struktura ciasta będzie inna w każdym przypadku :) Spód: 4 jajka 2 łyżki miodu 80 g mąki jaglanej lub ryżowej 15 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Piekarnik rozgrzać(...)masę i wyrównać. Piec 20-30 minut do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w tortownicy. Masa: 500 g serka ricotta 2 łyżki miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 galaretka truskawkowa bez cukru* 1 łyżka żelatyny 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 1 szklanka malin, mogą być mrożone** Serek, jogurt i miód zmiksować. Żelatynę i galaretkę zalać wodą do przykrycia, wymieszać do rozpuszczenia
Chocolate Muffin Blogrodzynki/ żurawina Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam agawę, sok malinowy, olej kokosowy i zblendowałam na gładko. Rodzynki i żurawinę zalałam wrzątkiem, następnie dodałam do ciasta. Całą masę dokładnie wymieszałam, przełożyłam do tortownicy wyłożonej
nietadietas.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); BAJADERKI Składniki: - 500 gram ciasta (suchego, bez kremu, galaretek itp.) - 1/3 tabliczki mlecznej czekolady - 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady - 3-4 łyżki mocnego alkoholu - 1/4 kubka mleka - 50 gram masła - 2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie) - 1 łyżka
Życie zamknięte w smakuSkładniki na ciasto: 350g mąki pszennej 3 żółtka 200g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany,marmolada ,dżem do posmarowania ale niekoniecznie...u mnie dzem pomarańczowy Beza: 300g cukru pudru 3 białka Wykonanie: Mąkę, żółtka, miękkie masło pokrojone w kostkę oraz kwaśną śmietanę wymieszać i zagnieść(...)Ciasto powinno być elastyczne.U mnie w mikserze robione. Gotowe przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30minut. Beza: Białka lekko ubić, dodać cukier puder. ,aż beza bedzie sztywna. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i pociąć na malutkie prostokąty (to zależy już od Was jakiej chce wielkości ciastka :P).Miałam pomocnika ,córcie ,więc,na ciasto rozwałkowane ,rozsmarowałam
w mojej kuchniBardzo fajna alternatywa i dla piernika i dla biszkopta. Szybki i pyszny placek, który zasmakował u mnie całej rodzinie. Polecam wypróbować, prawie mamy sobotę więc bez przeszkód ciasto na popołudnie lub jutrzejszą niedzielę, można przygotować. BISZKOPT NA PIERNIKU Piernik: 1,5 szklanki mąki pół kostki margaryny 1/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Gotuję TestujęBabka Piaskowa to klasyka wśród domowych wypieków - szczególnie w okresie świątecznym. Tradycyjna babka piaskowa to niemal symbol Wielkanocy i wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt bez tego ciasta. Babka bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku... Najlepsza Babka Piaskowa - S kładniki: 4 jajka 200 g masła w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki
Słodka Stronamieszanki orzechów (włoskie, arachidowe, brazylijskie, laskowe, nerkowca)50 g suszonej żurawiny lub rodzynek100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów1/2 szklanki brązowego cukru2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie, ja przygotowałem wersję bez)Przygotowanie:Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 8 mm. Posmarować masłem orzechowym, wysypać cukrem wymieszanym z cynamonem i kawałkami bananów. Zwinąć w roladę. A następnie pokroić na 16 kawałków
Food SquareSłony karmel to jeden z moich ulubionych dodatków do ciast, tortów, lodów, deserów, czy nawet popcornu. Z tym przepisem przygotujecie ten obłędny, karmelowy sos w domu. Wystarczy 10 minut i gotowe! Jak zrobić słony karmel – niezbędnik Przygotowanie słonego karmelu w domu jest zdecydowanie prostsze niż mogłoby się wydawać. Do zrobienia solonego karmelu wystarczą tylko 4 składniki : cukier, masło, śmietana(...)słodko. Po przełożeniu gotowego sosu do słoika, przechowujcie go w lodówce do 3 tygodni. Sprawdź też inne pomysły na pyszne desery i ciasta: Deser z musem kajmakowym i jagodami Sernik oreo na zimno Ciasto rafaello bez pieczenia Pączki z serka homogenizowanego Drukuj Słony karmel #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating
Na-talerzu.plSzybki deser z czereśniami i czekoladowym budyniem otwiera sezon na czereśnie na “codojedzenia”. Czereśnie są przepyszne! Słodkie, mięsiste i soczyste. Jemy je kilogramami. Idealne
codojedzeniaDziś polecam nerkownik - odmianę sernika na zimno bez sera, który zastępują zmielone orzechy nerkowca. Nerkownik uchodzi za wegańską odmianę sernika. U mnie to kolejny sposób na przemycenie sobie żelatyny, a poza tym słodziwem jest mój ulubiony miód wrzosowy (o galaretkowatej konsystencji), więc ten deser w moim wydaniu nie jest wegański. Ponieważ to "ciasto" jest niezwykle kaloryczne, postanowiłam zmniejszyć wartość energetyczną
Weekendy w domu i ogrodzieposmarowania wierzchu), następnie przykrywamy drugim plackiem. Całość ozdabiamy pozostawioną częścią masy. Dekorujemy wedle uznania np płatkami migdałowymi, prażonym kokosem ale nie jest to niezbędne, gdyż nawet bez dodatków ciasto prezentuje się ciekawie. *Jeśli chcemy aby ciasto wyglądało bardzie świątecznie, możemy ozdobić je gotowymi pralinami typu Raffaello. Smacznego
Tagebuch po polskuPrzepis podstawowy na pierogi z dowolnym nadzieniem. Ciasto robię bez mleka, jaj i cukru. Tylko mąka, woda i sól. Składniki (ok. 30 sztuk): szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650 wrzątek ok. 100 ml łyżka soli do gotowania Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw nożem a następnie zagniatam ciasto ręką przez kilka minut
prawdziwe jedzenieKoniec akcji z orzechami..i mojej akcji z kawą roli głównej dobiega ku końcowi...ja zapraszam jeszcze chętnych do dodawania " kawowych"przepisów..a na koniec akcji
Moje domowe kucharzenie